標題: 華為公佈5G測速結果:日本比美國快21倍 [打印本頁]

作者: win9876432     時間: 2019-1-10 21:15

近日,華為宣佈率先完成中國5G技術研發試驗第三階段5G核心網安全技術測試,意味著中國5G網絡發展進入到新的階段。同時,華為全球5G合同達到26個、並且與數十個合作夥伴展開5G測試。於此同時,美國運營商AT&T 5G試商用速率僅為195Mbps。

在全球合作夥伴中,華為與日本第一大運營商NTT Docomo的5G測試成果最為顯著,速率達到4.52Gbps,相比AT&T 5G網絡約195Mbps快了21倍多。毫無疑問,測試數據已經證明了華為在全球5G供應商中的地位。

除了日本運營商,華為今日也與意大利運營商TIM進行5G測試,速率高度2.7Gbps。事實上,意大利運營商是最早與華為簽訂5G合同的歐洲國家。

而在印度,華為2018年2月末便於Bharti Airtel進行了首次5G測試,速率達3Gbps。雖然近期有消息稱印度因美國施壓或禁用華為設備,但很快被澄清,印度電信局秘書於去年12月末正式向華為發出邀請,也就是說印度5G測試已經獲得其國家機構的肯定。除了Bharti Airtel,印度首富的電信公司JIO也加入到測試這,並對華為表示出高度肯定。

另外,在去年11月份,英國運營商Three也與華為進行了5G路由測試,最高速度為2Gbps、平均速度為1Gbps,成功「打臉」諾基亞與英國運營商700Mbps的測試結果。從某種程度上來說,華為5G設備的高性能、高穩定性和高性價比,是讓英國不得不重新考慮5G合作夥伴的原因。

華為與日本運營商NTT Docomo的合作較為深度,已經進行了多次5G測試,包括通過在東京晴空塔安裝5G基站、實現超1.2公里覆蓋;還在橫濱附近完成了39GHz頻段的mmWave毫米波的5G IAB測試,通過移動貨車基站實現更穩定的連接,為2020東京奧運會期間實現5G商用打下堅實基礎。

毫無疑問,華為還在積極推廣全球5G商用業務,即便遭到美、澳、新西蘭等國家禁用,但並不會對整體發展產生影響。在絕對的實力面前,這些措施都是徒勞的。隨著華為的合作夥伴越來越多,華為的5G設備也將會在全球開花,為華為實力打call!

新聞來源連結:
https://fiber.ofweek.com/2019-01/ART-210004-8130-30296067.html
作者: erectdick     時間: 2019-1-10 21:23

美國唔用你係有道理嘅。又輕易洩漏國家機密了。

作者: Arthur_Everett     時間: 2019-1-10 21:30

漏露了花旗不濟的國家機密!
作者: 香港偽民為患     時間: 2019-1-10 21:34

美國:要咁快做乜?完全唔慢活
作者: alex33hewlett

作者: clipperwood     時間: 2019-1-10 21:40

地上又一地黃坡离心
作者: 崖上的快樂羔羊     時間: 2019-1-10 21:41

華為……勁!
作者: ~singsing~     時間: 2019-1-10 21:41

美國要僅記唔好用華為!
作者: chachaping     時間: 2019-1-10 21:43

日本雖然係美國頭馬
但明年奧運, 5G 一定要盡早上馬,
其他營運商暫時無 solution
日本仔好大可能實事求是,
盡快同華為合作建網.
引用:
原帖由 win9876432 於 2019-1-10 09:15 PM 發表
近日,華為宣佈率先完成中國5G技術研發試驗第三階段5G核心網安全技術測試,意味著中國5G網絡發展進入到新的階段。同時,華為全球5G合同達到26個、並且與數十個合作夥伴展開5G測試。於此同時,美國運營商AT&T 5G試商用速率僅為195Mbps。

在全球合作夥伴中,華為與日本第一大運營商NTT Docomo的5G測試成果最為顯著,速率達到4.52Gbps,相比AT&T 5G網絡約195Mbps快了 ...

作者: siutatbo     時間: 2019-1-10 21:44

傑青緊記唔好用,依家都要快快轉晒用數碼窿至得,否則,又係華為嘅系統,會被監控㗎!
作者: 跛喬峰     時間: 2019-1-10 21:53

引用:
原帖由 siutatbo 於 2019-1-10 09:44 PM 發表
傑青緊記唔好用,依家都要快快轉晒用數碼窿至得,否則,又係華為嘅系統,會被監控㗎!
你咁講又真係會令到果堆杰青好尷尬...會攪到佢地變得好柒咁....!
作者: iapple2     時間: 2019-1-10 21:54

引用:
原帖由 chachaping 於 2019-1-10 09:43 PM 發表
日本雖然係美國頭馬
但明年奧運, 5G 一定要盡早上馬,
其他營運商暫時無 solution
日本仔好大可能實事求是,
盡快同華為合作建網.
以前無手提電話,無智能手機時一樣可辦奧運會
用番而家4G , 4.5G技術辦奧運會吾得咩?

作者: hinfan     時間: 2019-1-10 21:56

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 09:54 PM 發表

是的。以前用傳真機也可以做到全球生意。 但係今時今日嘅世界你認為可以嗎? 天才!
作者: siutatbo     時間: 2019-1-10 21:57

引用:
原帖由 跛喬峰 於 2019-1-10 09:53 PM 發表

你咁講又真係會令到果堆杰青好尷尬...會攪到佢地變得好柒咁....!
每次講出事實,佢哋絕大部份時間都遇上以上情況喎!
作者: iapple2     時間: 2019-1-10 21:59

引用:
原帖由 hinfan 於 2019-1-10 09:56 PM 發表

是的。以前用傳真機也可以做到全球生意。 但係今時今日嘅世界你認為可以嗎? 天才!
吾通而家用緊3G的人死晒?天才!
作者: kenyu4190     時間: 2019-1-10 21:59

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 09:54 PM 發表

呃like要快!
作者: MICMIC_2ND     時間: 2019-1-10 22:00

老美派員入華為名義上是監察,實際上係搗亂屈罰款,阿爺要監察這班監察員的犯罪行為。
作者: 非誠勿妖

作者: 麻鳩煩     時間: 2019-1-10 22:03

幾多g有乜用。部手機支援唔到
你用佢睇片下載貴到hi
作者: kamtlai     時間: 2019-1-10 22:03

其實美國好多地方4G都未有。。。唔好以為纽约, 洛杉磯就係全美國嘅景況。
作者: bonod     時間: 2019-1-10 22:03

難怪美國要用盡力勁抹黑華為了
作者: seaapex     時間: 2019-1-10 22:04

引用:
原帖由 siutatbo 於 2019-1-10 09:44 PM 發表
我用了廿多年SMC今年元旦也走头了。
作者: hinfan     時間: 2019-1-10 22:04

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 09:59 PM 發表

人哋用緊1000m寬頻, 先至可以參與嘅遊戲. 你用14.4 K modem. 連 參與遊戲嘅資格都冇 ,  如何有競爭力?天才!
作者: jipyrbo     時間: 2019-1-10 22:05

引用:
原帖由 win9876432 於 2019-1-10 09:15 PM 發表

在全球合作夥伴中,華為與日本第一大運營商NTT Docomo的5G測試成果最為顯著,速率達到4.52Gbps,相比AT&T 5G網絡約195Mbps快了 ...
即係話5G已由華為定局,美澳紐等地唯有自研6G吧。
作者: iapple2     時間: 2019-1-10 22:06

引用:
原帖由 hinfan 於 2019-1-10 10:04 PM 發表

人哋用緊1000m寬頻, 先至可以參與嘅遊戲. 你用14.4 K modem. 連 參與遊戲嘅資格都冇 ,  如何有競爭力?天才!
而家日本用緊4G呀,還講14.4K?天才
作者: q5756667877     時間: 2019-1-10 22:06

快一萬倍都冇L用啦,咪又係内联
作者: 殘廁硬硬的蛇     時間: 2019-1-10 22:07

195Mbps🤦🏿‍♂️
同而家4.5差唔多,係咪廢到咁
搞鬼之處印度3Gbps重快過佢😂
係差非洲如果非洲都快過佢就真係代表作👍
作者: awongyuk     時間: 2019-1-10 22:07

哦,咁第二時呢啲5G國家會有更大發展了,得5G得天下果然冇錯
作者: 神之手raymond     時間: 2019-1-10 22:08

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2019-1-10 10:05 PM 發表

小學未畢業先大學畢業可以嗎
作者: AVBW@92^^     時間: 2019-1-10 22:09

引用:
原帖由 seaapex 於 2019-1-10 10:04 PM 發表

我都係

呢間野服務越來越垃圾
作者: montejo     時間: 2019-1-10 22:09

引用:
原帖由 seaapex 於 2019-1-10 10:04 PM 發表

點解呢?唔係話地鐵佢最得咩?
作者: smile2002     時間: 2019-1-10 22:12

又係時候打飛機☺️☺️
作者: 佢係乜水     時間: 2019-1-10 22:13

引用:

以前?! 以前手提電話用2G一樣可以跟其他人聯絡, 你現在手提電話是否仍用以前的2G ?  
作者: 殘廁硬硬的蛇     時間: 2019-1-10 22:14

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 09:59 PM 發表

真係死晒,因為3g設備已經冇人生產
要維修系統隨時貴過5g
你冇發現啲出面啲台全部都會提及
你手機係3g嘅話會用唔到佢地嘅上網服務咩
作者: hinfan     時間: 2019-1-10 22:16

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 10:06 PM 發表

比例呀,天才。
作者: ukscam2017     時間: 2019-1-10 22:16

1⃣️中國5G快速網絡
2⃣️月球背面著陸
3⃣️高鐵

以上若全部成功,便是美國進入步向滅亡的時候,所以美國只有打壓、攪亂、開戰、破壞、使用各種卑鄙行動⋯⋯!

美國只能有這些下流行動可做!
作者: hermanqk     時間: 2019-1-10 22:16

華為 ... 
作者: hinfan     時間: 2019-1-10 22:17

引用:
原帖由 殘廁硬硬的蛇 於 2019-1-10 10:14 PM 發表

真係死晒,因為3g設備已經冇人生產
要維修系統隨時貴過5g
你冇發現啲出面啲台全部都會提及
你手機係3g嘅話會用唔到佢地嘅上網服務咩
有啲天才仲以為傳真機可以生存得到
作者: 佢係乜水     時間: 2019-1-10 22:17

引用:
原帖由 麻鳩煩 於 2019-1-10 10:03 PM 發表
幾多g有乜用。部手機支援唔到
你用佢睇片下載貴到hi
記得當年2G/3G準備升4G那段時期, 好多人也同樣有這樣的憂慮, 尤其在視像通話時, 現在怎樣 ?

作者: gg2nd     時間: 2019-1-10 22:17

香港有無?
作者: iapple2     時間: 2019-1-10 22:17

引用:
原帖由 hinfan 於 2019-1-10 10:16 PM 發表

比例呀,天才。
留意番上文下理先啦,有人說辦奧運一定要建5G,難道4G辦不到奧運咩?天才
作者: kawainet     時間: 2019-1-10 22:18

相信美國好快會禁止供應晶片比華為作為交換5G核心技術及共享專利嘅籌碼
作者: A1000     時間: 2019-1-10 22:18

引用:
原帖由 win9876432 於 2019-1-10 21:15 發表

very good.
作者: you2B     時間: 2019-1-10 22:18

引用:
過多兩年全港大部分網絡商用華為,睇下數碼x點死。
作者: 齋睇唔買     時間: 2019-1-10 22:18

老美話快慢唔重要,最重要係要俾CIA偷聽到其他國家對話。
作者: 我係Miss大佬     時間: 2019-1-10 22:19

引用:
原帖由 erectdick 於 2019-1-10 09:23 PM 發表
美國全地球殺人放火轟炸搶掠已不是機密了
作者: tmchu007     時間: 2019-1-10 22:20

引用:
佢個網真係越黎越唔掂
作者: 股場小呻仙     時間: 2019-1-10 22:20

引用:
原帖由 ~singsing~ 於 2019-1-10 09:41 PM 發表
美國要僅記唔好用華為!
美國吾用華為,蘋果吾用高通,美國5G 及產品大落後。
作者: choya999     時間: 2019-1-10 22:20

希望低調D
作者: 呀誠誠     時間: 2019-1-10 22:20

真強💪
作者: chimingchan2014     時間: 2019-1-10 22:21

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 10:06 PM 發表

你真係揾嚟拗,首先你知唔知4G同5G嘅分別先?
當所有應用發展到使用5G嘅時候,4G就會阻礙一個地方嘅發展啦。
試問現在還有先進嘅地區用緊2G嗎?今天好多人都用緊智能電話嘅時候,你又會唔會話智能電話有乜用,你又係咪仲用緊嗰啲只可以語音通話同發短訊嘅電話呢?
還有,即使3G同4G都對現今嘅智能電話有著唔同嘅影響啦,好想問你仲會唔會認為用3G喺你個智能手機度係夠你用呢?當然,如果你唔係上網睇影片,相信都可以忍受下嘅。
作者: ukscam2017     時間: 2019-1-10 22:22

引用:
原帖由 hinfan 於 2019-1-10 10:17 PM 發表

世界是不斷進步,不進則退,老美想用武力反抗打壓!

但「核彈武器」,大家都有,無得鬥,無得玩!
作者: DT320     時間: 2019-1-10 22:22

華為努力,唔好比老尾睇死
作者: 殘廁硬硬的蛇     時間: 2019-1-10 22:23

引用:
原帖由 hinfan 於 2019-1-10 10:17 PM 發表

傳真機用法都變左啦
可以efax手機,電腦傳去fax機
作者: 狗唔搭巴

作者: 佢係乜水     時間: 2019-1-10 22:23

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 10:17 PM 發表

留意番上文下理先啦,有人說辦奧運一定要建5G,難道4G辦不到奧運咩?天才
你只認為5G單單用在手提電話 ?
作者: 火星下凡     時間: 2019-1-10 22:23

引用:
原帖由 erectdick 於 2019-1-10 09:23 PM 發表
話人洩密但又揾唔到証據!
作者: 7號玻璃鞋     時間: 2019-1-10 22:24

195Mbps 係4G 速度,根本談不上5G
作者: 股場小呻仙     時間: 2019-1-10 22:25

引用:
原帖由 跛喬峰 於 2019-1-10 09:53 PM 發表

杰青真係多數用蘋果加數碼通嗰喎,今次瀨嘢了。
作者: 高高陳高高     時間: 2019-1-10 22:25

準備華為5G
作者: fba71a8c9b5eda     時間: 2019-1-10 22:27

引用:

咁你咪用電話兩日試試?
作者: 公司強勁的筍盤     時間: 2019-1-10 22:28

香港幾時有得用呢😡
作者: 世上只有……     時間: 2019-1-10 22:33

引用:

你唔寫信
作者: cubus     時間: 2019-1-10 22:37

美國佬又葡萄了
作者: bestsinger2     時間: 2019-1-10 22:37

引用:

貪平,不過真係唔掂,约滿我都要轉會
作者: 公司強勁的筍盤     時間: 2019-1-10 22:38

引用:
原帖由 hinfan 於 2019-1-10 09:56 PM 發表

以前用傳真機是高科技了,再以前前用飛鴿傳輸喳~😉😉
作者: 世上只有……     時間: 2019-1-10 22:38

引用:
我D朋友話微信有監控喎,所以唔用,都係提下佢哋轉數記免危险先
作者: hinfan     時間: 2019-1-10 22:40

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 10:17 PM 發表

第一屆奧運會希臘都係冇電話, 冇4g 3G 2G, 電傳真機都冇, 都可以辦到。
估唔到個天才仲可以死雞撐飯蓋。 果然係天才中的天才。 天才好嘢。 你啱曬。 一於聽日買部14.4 modem上網。 聽下接駁上網嘅聲音回憶一下!
作者: andysan4     時間: 2019-1-10 22:42

尾角佬剩係識靠嚇
作者: iapple2     時間: 2019-1-10 22:43

引用:
原帖由 hinfan 於 2019-1-10 10:40 PM 發表

第一屆奧運會希臘都係冇電話, 冇4g 3G 2G, 電傳真機都冇, 都可以辦到。
估唔到個天才仲可以死雞撐飯蓋。 果然係天才中的天才。 天才好嘢。 你啱曬。 一於聽日買部14.4 modem上網。 聽下接駁上網嘅聲音回憶一下! ...
請教天才,辦出年東京奧運是否要5G?
用現有技術4G, 4.5G能不能辦?
作者: 殘廁硬硬的蛇     時間: 2019-1-10 22:46

引用:
原帖由 世上只有…… 於 2019-1-10 10:38 PM 發表

我D朋友話微信有監控喎,所以唔用,都係提下佢哋轉數記免危险先
美國夠話偉大嘅美國大統領trump
所用嘅偉大iphone
喺連接住偉大嘅美國通訊網絡時
比中國政府監控啦
咁驚咪用電話
作者: 間條無料     時間: 2019-1-10 22:49

good  news
作者: hwwong     時間: 2019-1-10 22:49

華為話之班傻國如何抵制, 華為努力發展5G技術有成果, 其他國家不要扮參考學習其實係真抄襲就是了...
作者: 股場小呻仙     時間: 2019-1-10 22:49

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-1-10 10:21 PM 發表

當所有應用發展到使用5G嘅時候,4G就會阻礙一個地方嘅發展啦。
試問現在還有先進嘅地區用緊2G嗎?今天好多人都用緊智能電話嘅時候,你又會唔會話智能電話有乜用,你又係咪仲用緊嗰啲只可以語音通話同發短訊嘅電話呢?
還有,即使3G同4G都對現今嘅智能電話有著唔同嘅影響啦,好想問你仲會唔會認為用3G喺你個智能手機度係夠你用呢?當然,如果你唔係上網睇 ...
好多人提到5G 就聯想手提電話,其實5G 用途廣泛,吾識嘅人就梗係話奧運無關係啦,用3G 都仲得,得啖笑。
作者: pooh24680     時間: 2019-1-10 22:50

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 10:43 PM 發表

頻譜唔夠
全場幾萬人一齊開手機直播,4/4.5g 一定淋台

仲記唔記得維園花市,以前一入去就失聯,依家玩直播都得呀

作者: 間條無料     時間: 2019-1-10 22:51

睇下澳洲狗幾時跪求用华為5G
作者: finalcountdown

作者: cominsyu

作者: hinfan     時間: 2019-1-10 22:54

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 10:43 PM 發表

洗咁多錢搞一個奧運, 都係要向世界展示實力。 如果你咁嘅天才應為2022年日本仍會用4 g 來搞奧運。咁我真係佩服你嘅智慧!
作者: iapple2     時間: 2019-1-10 22:55

引用:
原帖由 hinfan 於 2019-1-10 10:54 PM 發表

洗咁多錢搞一個奧運, 都係要向世界展示實力。 如果你咁嘅天才應為2022年日本仍會用4 g 來搞奧運。咁我真係佩服你嘅智慧!
2022年有日本奧運咩,天才,果然活在不同世界
作者: hinfan     時間: 2019-1-10 22:57

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 10:55 PM 發表

2022年有日本奧運咩,天才,果然活在不同世界
咁都比天才睇到小弟打錯字, 果然是用開傳真機
作者: iapple2     時間: 2019-1-10 22:57

引用:
原帖由 hinfan 於 2019-1-10 10:57 PM 發表

咁都比天才睇到小弟打錯字, 果然是用開傳真機
你吾識米算啦
作者: hinfan     時間: 2019-1-10 22:58

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 10:57 PM 發表

你吾識米算啦
是的我唔識。 你識。 小弟失策俾你叉開話題
作者: 殘廁硬硬的蛇     時間: 2019-1-10 22:59

引用:
原帖由 hinfan 於 2019-1-10 10:54 PM 發表

呢個先至係mainpoint
奧運其實係用黎顯示國力
同宣傳自己國家發展
嘅場合嚟
所以個個傾家蕩產都恨要辦
5G搞得到緊係搬埋出黎啦
以為學校搞校運會求求其其冇所謂咩🤦🏿‍♂️
作者: yark     時間: 2019-1-10 23:00

作者: iapple2     時間: 2019-1-10 23:02

引用:
原帖由 hinfan 於 2019-1-10 10:58 PM 發表

是的我唔識。 你識。 小弟失策俾你叉開話題
真君子,小弟配服
但說回正題,2020年日本奧運,吾通真係要建5G先成可算成功?
4.5G吾得咩,而且2018年世界杯一樣甘樣辦
作者: hinfan     時間: 2019-1-10 23:03

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 11:02 PM 發表

真君子,小弟配服
但說回正題,2020年日本奧運,吾通真係要建5G先成可算成功?
你這個問題樓上有位師兄答得非常好, 你可以參考他的答案,
作者: 股場小呻仙     時間: 2019-1-10 23:03

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 10:57 PM 發表

你吾識米算啦
吾好獻醜啦,收手啦,科技你好吾掂。
作者: iapple2     時間: 2019-1-10 23:05

引用:
原帖由 hinfan 於 2019-1-10 11:03 PM 發表

你這個問題樓上有位師兄答得非常好, 你可以參考他的答案,
但2020年得番18個月時間,又要建網,又要有手機支援,夠咩
作者: 股場小呻仙     時間: 2019-1-10 23:06

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 11:02 PM 發表

真君子,小弟配服
想信你連4.5G 跟5G 差幾遠都未清楚。
作者: onon425     時間: 2019-1-10 23:06

引用:
原帖由 you2B 於 2019-1-10 10:18 PM 發表

過多兩年全港大部分網絡商用華為,睇下數碼x點死。
點解?數碼通堅持唔用華為設備?
作者: mimingo     時間: 2019-1-10 23:06

美國唔用對中國無壞,只係收少d錢。
但美國就慢左一代。
正如你係都要用56k, 你估上網公司無左一兩個客會唔掂咩,只係你on居,咩都做唔到。
我支持美國唔用。
如果美國用,中國一定會係會做手腳,迫美國一係唔用,慢人一代,一係就洩密,玩死美國。點都係美國輸

作者: sikwai5568     時間: 2019-1-10 23:11

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2019-1-10 10:05 PM 發表

到時華為8G了
作者: 開利冷氣機.

作者: 熱鬥老馬     時間: 2019-1-10 23:14

中共只有貪官同騙子
5G起碼比4G快10倍,而家4G都未普及。配套設施根本support 吾到5G。
而且5G傳送日距离短。
華為5G根本係騙局。
作者: 間條無料     時間: 2019-1-10 23:14

引用:
原帖由 ukscam2017 於 2019-1-10 10:16 PM 發表
1⃣️中國5G快速網絡
2⃣️月球背面著陸
3⃣️高鐵

以上若全部成功,便是美國進入步向滅亡的時候,所以美國只有打壓、攪亂、開戰、破壞、使用各種卑鄙行動⋯⋯!

美國只能有這些下流行動可做! ...
好在中國有核武,唔係一樣死得
作者: sikwai5568     時間: 2019-1-10 23:15

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-1-10 10:21 PM 發表

還有,即使3G同4G都對現今嘅智能電話有著唔同嘅影響啦,好想問你仲會唔會認為用3G喺你個智能手機度係夠你用呢?當然,如果你唔係上網睇 ...
廢青只係想耕田,捉魚,佢地唔理咩4g5g架,