標題: 點解口裡說不身體最誠實成為口號? [打印本頁]

作者: mart1212     時間: 2019-1-10 20:17

討論區有唔少網友整日掛係口唇邊。
又話邊個邊個國家領導人有外國籍。
而家移民真係唔使審批嘅?
一個普通人想移民都有啲難度,更何況呢班人身份咁特殊。
呢班人用咩辦法可以入到籍?
咁網友又係咩途徑知道呢班人有外國籍?
外國無私隱?定係網友估呢班人有外國籍?
我從來唔反對人移民,呢啲係個人決定。就如蔣介石老婆比中共人民更早移民外國,馬英九女兒馬唯中亦有外國籍,都無影響我對移民嘅睇法。

作者: 請你說真話     時間: 2019-1-10 23:16

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-10 08:17 PM 發表
我從來唔反對人移民,呢啲係個人決定。就如蔣介石老婆比中共人民更早移民外國,馬英九女兒馬唯中亦有外國籍,都無影響我對移民嘅睇法。 ...
原來示範無知同無恥都可以成爲出帖嘅理由,唔怪得香討甘沒落!
作者: fba71a8c9b5eda

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 03:42

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-10 11:16 PM 發表
原來示範無知同無恥都可以成爲出帖嘅理由,唔怪得香討甘沒落!
點咁無知?點咁可恥?
無恥得過某啲人成日講又揾唔出證據!中國共產黨員真係咁容易取得外國户籍?仲容易過平民百姓?
講你嘅論據出嚟聽吓!
我真話就講咗,想聽吓你點講假話。
老蔣老婆唔係有外國籍咩?定係你唔知呀?
馬唯中一樣有外國籍,唔覺可以影響馬英九施政囉!
我唔會唔夠人講就叫人做大陸人,五毛。因為未證實對方係唔係,亦唔會叫人影張身份證俾我睇,我覺得無必要,理虧嘅人先會咁做,
唔夠人講係自己理據不足。

作者: chungalex78     時間: 2019-1-11 04:08

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-10 08:17 PM 發表
我從來唔反對人移民,呢啲係個人決定。就如蔣介石老婆比中共人民更早移民外國,馬英九女兒馬唯中亦有外國籍,都無影響我對移民嘅睇法。 ...
師兄我覺得口裏說不身體最誠實不是太文雅☺如果將它改為🤔人之所以會想要🤗是因為身體對於這個東西有需求😌所以誠實地順應自己身體的所需🙂想吃的東西就吃😋想喝的東西就喝😋這樣對健康才是最好的喔! 會不會好好多呢看起上來都舒服些呢🙂同埋我只是講出一個人最開心是可隨心所欲☺☺☺☺☺
作者: chungalex78     時間: 2019-1-11 04:21

引用:
原帖由 chungalex78 於 2019-1-11 04:08 AM 發表

師兄我覺得口裏說不身體最誠實不是太文雅☺如果將它改為🤔人之所以會想要🤗是因為身體對於這個東西有需求😌所以誠實地順應自己身體的所需🙂想吃的東西就吃😋想喝的東西就喝😋這樣對健康才是最好的喔! 會不會好好多呢看起上來都舒服些呢🙂同埋我只是講出一個人最開心是可隨心所欲☺☺☺☺☺ ...
有很多愛國人士都很純拜秦始皇☺覺得他為我哋立下萬世基業😌但如果講笑🤔有一天那名愛國人士突然身處於哪個年代😱我想那人面對那麼沉重的徭役😰我想那人可能會畀陳勝吳廣更早起義😵顧此師兄你講得啱這個世界😐很多人都只是得把口從來都唔會設身處境咁諗一樣嘢🤔
作者: 陳嘉滿     時間: 2019-1-11 04:36

人地大陸政治斗争得好厉害架,無本外国護照旁身點得,話就話禍不及家人,但有事上身就死得,習近平在黨內打滾咁耐,佢都唔例外。等中国政局穩定下來,就会有變

又过你兩招喇

作者: 陳嘉滿     時間: 2019-1-11 04:57

果班人一見中共官员都有外国護照,就上身話口裡說不身體最誠實,跟住自己都走去攞本外国護照,呢种咪就係奴才谂嘢嘅方法啰。

人地在官場打滾,就話权宜之計要本外国護照穩陣少少,唔好唔记得大陸有死刑。事实喺人地的确有迫切需要,你地班香港人少少野就话生於亂世,生活好地地又學人攞外国護照,话中共官员都攞喇。我就得啖笑喇,成班小朋友嚟
作者: chungalex78     時間: 2019-1-11 05:04

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-11 04:57 AM 發表
果班人一見中共官员都有外国護照,就上身話口裡說不身體最誠實,跟住自己都走去攞本外国護照,呢种咪就係奴才谂嘢嘅方法啰。

人地在官場打滾,就話权宜之計要本外国護照穩陣少少,唔好唔记得大陸有死刑。事实喺人地的确有迫切需要,你地班香港人少少野就话生於亂世,生活好地地又學人攞外国護照,话中共官员都攞喇。我就得啖笑喇,成班小朋友嚟 ...
狡兔三窟☺☺☺☺☺
作者: 陳嘉滿     時間: 2019-1-11 05:09

中国外長王毅話外国護照不是免死金牌,中共班官又有排驚了权力遊戲你估咁易玩

作者: 陳嘉滿     時間: 2019-1-11 05:22

如果中国政局穩定番,而美国未来政局好似中国宜家咁亂,美国總統可能会叫屋企人來攞中国護照添,呢种就真喺叫醒目仔喇

作者: chungalex78     時間: 2019-1-11 05:50

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-11 04:57 AM 發表

人地在官場打滾,就話权宜之計要本外国護照穩陣少少,唔好唔记得大陸有死刑。事实喺人地的确有迫切需要,你地班香港人少少野就话生於亂世,生活好地地又學人攞外国護照,话中共官员都攞喇。我就得啖笑喇,成班小朋友嚟 ...
師兄我經常都有拜讀您的文章🙂我有一個題外話想請教你🤔你覺得如果人工智能擁有了意識是好事定壞事呢😱
作者: chungalex78     時間: 2019-1-11 05:52

引用:

同埋另一個疑惑的是🤔如果由人工智能管理我們這個世界🙂會不會真是一個絕對公平的世界🤔
作者: 陳嘉滿     時間: 2019-1-11 07:40

引用:
原帖由 chungalex78 於 2019-1-11 05:50 AM 發表

師兄我經常都有拜讀您的文章🙂我有一個題外話想請教你🤔你覺得如果人工智能擁有了意識是好事定壞事呢😱
人工智能即使擁有了意識,仍然不能排除被控制的可能,這是兩個概念。人類有接近完美的意識,但我們仍然看到有「人類」甘願被控制、被奴役,人工智能又怎會例外?即使有人工智能,我們仍然需要某種權力制衝,不然人工智能只會淪為當權者的工具。

作者: mart1212     時間: 2019-1-11 08:00

我想問網友,佢哋係用咩方法取得外國户籍,外國無審查呢班人嘅背境?呢班人唔使入紙申請?直接得到户籍?
網友又從邊度得知呢班人有外國籍?
係呢班人高調周圍同人講佢哋有外國籍?
定係網友係當地移民局直接取得該批人嘅移民資料?
你話呢班人係中南美洲有户籍嘅可信性會高啲,歐美就有啲難度。
作者: 陳嘉滿     時間: 2019-1-11 08:09

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 08:00 AM 發表
我想問網友,佢哋係用咩方法取得外國户籍,外國無審查呢班人嘅背境?呢班人唔使入紙申請?直接得到户籍?
你話呢班人係中南美洲有户籍嘅可信性會高啲,歐美就有啲難度。 ...
歐美绝对有可能,拉丁美洲反而無咩可能。

歐美喺敵对勢力,而且可以叫做比較做得嘢,果班权力外圍嘅官员要避免中共抄家,一定揾中共嘅敵人做靠山。習近平以前未入权力核心時,都需要有个咁嘅靠山,但佢入左权力核心後,就另一个玩法。

作者: mart1212     時間: 2019-1-11 08:21

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-11 08:09 AM 發表

歐美绝对有可能,拉丁美洲反而無咩可能。

歐美喺敵对勢力,而且可以叫做比較做得嘢,果班权力外圍嘅官员要避免中共抄家,一定揾中共嘅敵人做靠山。習近平以前未入权力核心時,都需要有个咁嘅靠山,但佢入左权力核心後,就另一个玩法。 ...
有具體證據?
歐美會將計時炸彈擺係身?
如果真係有實證,敵對政黨會點攻擊審批嘅政黨?
錢方面你認為會投放係歐美?
隨時一鋪清袋,錢唔係放係瑞士咩?
作者: 陳嘉滿     時間: 2019-1-11 08:31

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 08:21 AM 發表

有具體證據?
歐美會將計時炸彈擺係身?
如果真係有實證,敵對政黨會點攻擊審批嘅政黨?
錢方面你認為會投放係歐美?
隨時一鋪清袋,錢唔係放係瑞士咩? ...
中共官员或者喺計時炸彈,但中共官员嘅家人唔喺,一般財產跟家人、唔跟身。
作者: kwong1000     時間: 2019-1-11 08:38

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 08:00 AM 發表
你話呢班人係中南美洲有户籍嘅可信性會高啲,歐美就有啲難度。 ...
第一,外國特別加國,無中共咁黑暗話你咩背景就禁止你入境,加上中國非敵對或受制裁
要移民唔係咩難度,最容易經濟移民,塞舊錢話投資就搞掂,子女果班仲簡單,申請去讀書,讀幾年就搞掂
呢班人係外國肯定有買物業,外國記者查冊後就知佢既國籍
作者: 陳嘉滿     時間: 2019-1-11 08:49

引用:
原帖由 kwong1000 於 2019-1-11 08:38 AM 發表

第一,外國特別加國,無中共咁黑暗話你咩背景就禁止你入境,加上中國非敵對或受制裁
要移民唔係咩難度,最容易經濟移民,塞舊錢話投資就搞掂,子女果班仲簡單,申請去讀書,讀幾年就搞掂
呢班人係外國肯定有買物業,外國記者查冊後就知佢既國籍 ...
你嘅説法只对普通人有效
作者: 陳嘉滿     時間: 2019-1-11 08:55

高層做嘢每一步都經过嚴密安排,唔会有唔合理嘅嘢,亦唔会有矛盾位比你入
作者: 雨中進擊的樓主     時間: 2019-1-11 08:56

引用:
原帖由 kwong1000 於 2019-1-11 08:38 AM 發表

呢班人係外國肯定有買物業,外國記者查冊後就知佢既國籍 ...
中央多年前出台政策,祼官冇得升職,唔俾出任要職,祼官呃唔到人,下屬等升職一定舉報你。

https://hk.news.appledaily.com/i ... e/20160815/19736771

內地人大代表、政協委員禁擁外籍,與習近平上台後反腐打貪清理「裸官」(即配偶和子女均在境外定居或加入外國國籍)如出一轍,自2012年底中共十八大習近平上台後,中紀委開始大力整治裸官,且對不肯放棄外籍的官員進行崗位調整。
有報道指,內地官方調查發現多達九成高官親屬已移民海外或加入外國籍。前年12月中組部調查指,全國有3,200多名副處級以上官員報告自己是裸官。廣東省去年有近千名各級官員,因本人或其親屬不願放棄外籍,遭當局強行調整崗位。
作者: chungalex78     時間: 2019-1-11 08:58

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-11 07:40 AM 發表

人工智能即使擁有了意識,仍然不能排除被控制的可能,這是兩個概念。人類有接近完美的意識,但我們仍然看到有「人類」甘願被控制、被奴役,人工智能又怎會例外?即使有人工智能,我們仍然需要某種權力制衝,不然人工智能只會淪為當權者的工具。 ...
多謝師兄解答☺☺☺☺☺
作者: 雨中進擊的樓主     時間: 2019-1-11 09:00

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-1-11 08:56 AM 發表

中央多年前出台政策,祼官冇得升職,唔俾出任要職,祼官呃唔到人,下屬等升職一定舉報你。

https://hk.news.appledaily.com/i ... e/20160815/19736771

內地人大代表、政協委員禁擁外籍,與習近平上台後反腐打貪清理「裸官」(即配偶和子女均在境外定居或加入外國國籍)如出一轍,自2012年底中共十八 ...
廣東省最多祼官,因為好多用單程證拎左香港身份證,一樣定義為境外人士,唔捨得放棄香港身份證就要炒。
作者: Bigcrownbond     時間: 2019-1-11 09:19

香港人一向不喜歡自己政府。根本政府不理港人。
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 09:23

引用:
原帖由 Bigcrownbond 於 2019-1-11 09:19 AM 發表
香港人一向不喜歡自己政府。根本政府不理港人。
你代表咗我?
今年嘅施政報告,除咗60歲綜援外,我都滿意。
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 09:33

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-1-11 09:00 AM 發表

廣東省最多祼官,因為好多用單程證拎左香港身份證,一樣定義為境外人士,唔捨得放棄香港身份證就要炒。
咁係唔係意味著呢啲人唔係高官?
唔再擁有職務實權?
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 09:41

引用:

你講嘅係加拿大讀幾年書就可以合法移民?
投資移民機會大啲,但都要睇歐美邊個國家。
我相信物業買賣嘅資料唔易取得,如果咁容易呢啲國家對私隱問題要重新估計。

作者: Hung196108     時間: 2019-1-11 09:52

引用:

香港演員周星馳,因為被加拿大移民局懷疑他是「黑社會」會員,所以在證據之下,拒絕了他的移民申請。
看來移民加拿大唔係話咁易?
作者: yhakk     時間: 2019-1-11 10:01

愛國,愛別的國。今日係家,但其實外面有阿二阿三,但就堅稱我最愛我家
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 10:04

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-1-11 10:01 AM 發表
愛國,愛別的國。今日係家,但其實外面有阿二阿三,但就堅稱我最愛我家
唔明。移民係愛人嘅國?
咩唔係有條件先可以移民?
網友中亦唔少愛美國,但美國愛佢哋咩?佢哋連愛美國嘅基本資格都無,就係$
無條件嗰啲唔係叫經濟難民咩?

作者: yhakk     時間: 2019-1-11 10:20

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 10:04 AM 發表

唔明。移民係愛人嘅國?
咩唔係有條件先可以移民?
無條件嗰啲唔係叫經濟難民咩?
咁有條件,又講到咁愛自己國家,做咩要去其他國家?
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 10:35

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-1-11 10:20 AM 發表

咁有條件,又講到咁愛自己國家,做咩要去其他國家?
愛國可以同移民混為一談?
咩唔係個人嘅生活取態咩。

作者: yhakk     時間: 2019-1-11 11:13

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 10:35 AM 發表

愛國可以同移民混為一談?
咩唔係個人嘅生活取態咩。
咁愛國,又走去第二國ge 生活取態咪就係口裡說愛國,但身體唔愛
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 11:18

呢樣係你個人睇法。
我唔會因為人哋移民就判定人唔愛國。
呢種睇法唔單單係中國人。全世界嘅移民我都覺得無問題。
又唔係偷渡。合法途徑。
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 11:21

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-1-11 11:13 AM 發表

咁愛國,又走去第二國ge 生活取態咪就係口裡說愛國,但身體唔愛
咁講又係唔係侮辱咗香港移民外地嘅港人?
幾多港人係享受外國嘅生活環境。

作者: 臘鴨皇     時間: 2019-1-11 11:22

Nil

作者: yhakk     時間: 2019-1-11 11:24

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 11:21 AM 發表

咁講又係唔係侮辱咗香港移民外地嘅港人?
幾多港人係享受外國嘅生活環境。
佢地有冇一日到黑掛愛國口邊先?
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 11:27

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-11 11:22 AM 發表

咁又係!

如果有一日大部份英國美國日本人要仔女老婆移民返大陸!

明明深圳屋企樓下有百佳屈巨氏,但廁紙M巾月餅都去元朗同人爭,而有一日香港人迫上深圳買月餅M巾

我都認同你 ...
咁深圳嘅屈臣氏咪要摺晒!
你喜歡係邊度買嘢係自己嘅選擇。
每日又有幾多人上深圳消費。
唔通真係唔怕食地溝油?
亦有唔少港人拍片教人北上消費。

作者: mart1212     時間: 2019-1-11 11:29

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-1-11 11:24 AM 發表

佢地有冇一日到黑掛愛國口邊先?
移咗民嘅又邊個成日掛係口邊話唔愛國?
你同人配埋音,無計喎!
作者: yhakk     時間: 2019-1-11 11:30

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 11:29 AM 發表

移咗民嘅又邊個成日掛係口邊話唔愛國?
你同人配埋音,無計喎!
當年97前移民果班係怕左共產黨先走。如果你唔認同e 個事實,無咩好講落去
作者: 臘鴨皇     時間: 2019-1-11 11:32

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 11:27 AM 發表

咁深圳嘅屈臣氏咪要摺晒!
你喜歡係邊度買嘢係自己嘅選擇。
每日又有幾多人上深圳消費。
唔通真係唔怕食地溝油?
Nil

作者: mart1212     時間: 2019-1-11 11:34

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-1-11 11:30 AM 發表

當年97前移民果班係怕左共產黨先走。如果你唔認同e 個事實,無咩好講落去
咁回流番嚟嘅你唔講?
而家唔怕喇。
作者: yhakk     時間: 2019-1-11 11:36

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 11:34 AM 發表

咁回流番嚟嘅你唔講?
而家唔怕喇。
回流就唔係移左民外國la你真係越講越離題
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 11:36

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-11 11:32 AM 發表

講白啲,上深圳食野班人無知啫,非洲豬溫,深圳及廣州人成個月後先知咩事,問佢吔完全唔知咩事,新聞無報,點解?因為新聞封鎖,因為豬場係高官有份投資嘛! ...
新聞封鎖你會知?
上深圳消費只得飲同食?
作者: 臘鴨皇     時間: 2019-1-11 11:40

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 11:36 AM 發表

新聞封鎖你會知?
上深圳消費只得飲同食?
Nil

作者: mart1212     時間: 2019-1-11 11:41

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-1-11 11:36 AM 發表

回流就唔係移左民外國la你真係越講越離題
點離題?
一直都係講緊移民。
係你用愛唔愛國嚟睇移民。
我覺得移民無問題。
人口流動亦唔係近代嘅事。

作者: mart1212     時間: 2019-1-11 11:43

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-11 11:40 AM 發表

算把,你趁習主席剛剛痾完屎,你幫佢奶乾淨咪仲直接,洗乜嚮度護主!

成個國家由大到小都係貪官!
你喜歡咁講都無辦法。
我有讚同貪官?
作者: yhakk     時間: 2019-1-11 11:48

算數la 你…移民無問題,個移左民又話自己愛國,攞住外國國藉又話自己愛國就搞笑d.

例如好多人都有加藉,因為當年怕左老共,咁無問題架。但就唔好話我好愛國,但個人咩生會取向要去別的國
作者: 臘鴨皇     時間: 2019-1-11 11:49

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 11:43 AM 發表

你喜歡咁講都無辦法。
我有讚同貪官?
Nil

作者: mart1212     時間: 2019-1-11 11:56

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-1-11 11:48 AM 發表
算數la 你…移民無問題,個移左民又話自己愛國,攞住外國國藉又話自己愛國就搞笑d.

例如好多人都有加藉,因為當年怕左老共,咁無問題架。但就唔好話我好愛國,但個人咩生會取向要去別的國 ...
咁其他地方嘅移民又點,都係唔愛國?
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 11:57

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-11 11:49 AM 發表

只係習主席已經要申報佢個女去美國讀書啲錢點嚟?中六合彩?一年要成球野學費喎?邊個fd咁好比幾球野資助佢?
要申報都唔係我講啦,如果有問題黨都會同佢二父女計數。
作者: 臘鴨皇     時間: 2019-1-11 12:01

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 11:57 AM 發表

要申報都唔係我講啦,如果有問題黨都會同佢二父女計數。
Nil

作者: tony626     時間: 2019-1-11 12:06

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-11 11:32 AM 發表

講白啲,上深圳食野班人無知啫,非洲豬溫,深圳及廣州人成個月後先知咩事,問佢吔完全唔知咩事,新聞無報,點解?因為新聞封鎖,因為豬場係高官有份投資嘛! ...
你咁講去日本食嘢咪仲無知,食埋啲核污染食品!
作者: tony626     時間: 2019-1-11 12:09

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-11 12:01 PM 發表

唔係要公開咩比人民知佢呢幾年反貪成果咩?

錢包括佢份人工係人民出唔係黨出㗎喎
台灣陳水扁成家都貪,坐監仲可以週圍去,駛乜公開貪咗幾多呀!
作者: 臘鴨皇     時間: 2019-1-11 12:10

引用:
原帖由 tony626 於 2019-1-11 12:06 PM 發表

你咁講去日本食嘢咪仲無知,食埋啲核污染食品!
Nil

作者: 2017TTTT2017     時間: 2019-1-11 12:13

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 03:42 AM 發表

點咁無知?點咁可恥?
無恥得過某啲人成日講又揾唔出證據!中國共產黨員真係咁容易取得外國户籍?仲容易過平民百姓?
講你嘅論據出嚟聽吓!
我唔會唔夠人講就叫人做大陸人,五毛。因為未證實對方係唔係,亦唔會叫人影張身份證俾我睇,我覺得無必要,理虧嘅人先會咁做,
唔夠人講係自己理據 ...

博訊網引北京消息指,習仲勛在毛澤東時代,曾因黨鬥爭被折磨得「神經失常」,一度要裝瘋賣儍,只為保護自己的家人不受株連。毛死後他獲平反,並被委以重任,出掌廣東,對海外接觸較多,了解西方的真實生活,尤其了解西方的政治制度,思想出現轉變。

「留一個搞政治」

那時起,習仲勛就要求子女們有機會都「遠走高飛」,並表示「在國外也可以報效祖國」,但留在國內「說不定某天就會受政治迫害,更不用說報效祖國了」。但他要求子女「留一個搞政治」,且希望是「最淳樸最沒有心機」的習近平。習仲勛還認為,中國目前的制度,「有心機未必成功,相反可能滅亡得更快。」
目前無法判斷習仲勛所謂「囑咐」的真偽,但作為中共元老,他在60年代因別人描寫陝北根據地前領導人的小說《劉志丹》,就被打成「叛徒」,文革中受殘酷迫害,審查、關押、監護前後長達16年,直到毛澤東死後鄧小平復出才獲平反,中共政治鬥爭之殘酷他深有體會,要求子女遠離政治是非,符合其思想。
博訊網又引聲稱是來自中辦(中共中央辦公廳)消息稱,習家人大移民「與習近平無關」,因他們兄弟姊妹平時來往不多,家人也從不沾習近平的光,「都是話靠自己實力與人脈」。外界注意到,這明顯帶有為習近平「拆彈」之意。

作者: 臘鴨皇     時間: 2019-1-11 12:13

引用:
原帖由 tony626 於 2019-1-11 12:09 PM 發表

台灣陳水扁成家都貪,坐監仲可以週圍去,駛乜公開貪咗幾多呀!
Nil

作者: tony626     時間: 2019-1-11 12:15

啲污染食物好多去咗台灣,日本仔真係有道義
作者: 臘鴨皇     時間: 2019-1-11 12:19

引用:
原帖由 tony626 於 2019-1-11 12:15 PM 發表
啲污染食物好多去咗台灣,日本仔真係有道義
Nil

作者: mart1212     時間: 2019-1-11 12:20

引用:
原帖由 2017TTTT2017 於 2019-1-11 12:13 PM 發表

https://cdn.discuss.com.hk/t/4c2bbd/f/800x0/http://static.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20111025/large/A22_01_a.gif
博訊網引北京消息指,習仲勛在毛澤東時代,曾因黨鬥爭被折磨得「神經失常」,一度要裝瘋賣儍,只為保護自己的家人不受株連。毛死後他獲平反 ...
可唔可以用你自己嘅睇法?
引述係你認同?
作者: pp49pp     時間: 2019-1-11 12:29

引用:
無錯,中國共產黨員和中共領導人和其子女都是愛國愛黨,絕不會有外國籍而不公開咁走狗無恥下流。
個個大公無私,不貪一分一毫,不會有外國私產,不會以權謀私,家族財富絕對係清白。
作者: nose     時間: 2019-1-11 12:36

引用:

咦,邊間豬場由邊個官投資?開個名嚟聽下。
作者: 找不到用戶

作者: 臘鴨皇     時間: 2019-1-11 12:47

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 12:20 PM 發表

可唔可以用你自己嘅睇法?
引述係你認同?
Nil

作者: 臘鴨皇     時間: 2019-1-11 12:51

引用:
原帖由 nose 於 2019-1-11 12:36 PM 發表

咦,邊間豬場由邊個官投資?開個名嚟聽下。
Nil

作者: mart1212     時間: 2019-1-11 12:55

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-11 12:47 PM 發表

其實想人認同就唔好學阿嬌,話自己因為天真所以比陳冠希呃!全世界都吊七你!

唔好講自己咩仁義道德,直接講自己貪污,係一條扑街!但我有錢有兵力吹咩!我成家人貪夠就走走佬去美國,阻我者死!
我啲爪牙(閣下)你食自己喇!

咪重直接 ...
你似揾認同多啲?
我唔會用引述。
都係自己嘅睇法。你覺得亞嬌係天真都無計。
講嘢唔係自己嘅諗法。下下都係傳聞,再唔係就蘋果話。
講嘢唔係人講你又講就係潮流
作者: Igyou     時間: 2019-1-11 13:04

領導人驚權力鬥爭所以就送仔女拎外國藉?

點解我諗起H5N1 既?

「我鍾意食雞呀!我日日食雞」

我又諗起鉛水喎

「嗱!我都飲咖。你都日日飲啦。」

香煙廣告又有句

「下?我賣煙咋嘛!吸煙有害,我屋企人都唔吸啦。」

嗱。我地唔允許雙重國籍咖,我係領導人我無雙重國籍咖。你都唔准呀,你啲子女都唔准呀。

不過你好似我咁把炮咪送仔女去外國囉
到時又被一眾X毛人士話崇洋媚外、漢奸

自己做領導,有權有勢,卻又害怕權力鬥爭送子女去外國。

自己都唔比屋企人食雞、唔飲既水、唔吸既煙。卻大大力推銷

用權力、財富去說一句「我地無禁止你去申請咖」
你肯放手任由人地申請外國籍,你咪取消佢國藉囉。

但係最近又有一句「你生在中國一世就係中國人,去到天涯海角都會追捕你」

Wow....世事都被某些人說透了

作者: 臘鴨皇     時間: 2019-1-11 14:00

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 12:55 PM 發表

你似揾認同多啲?
我唔會用引述。
都係自己嘅睇法。你覺得亞嬌係天真都無計。
講嘢唔係自己嘅諗法。下下都係傳聞,再唔係就蘋果話。
講嘢唔係人講你又講就係潮流 ...
Nil

作者: mart1212     時間: 2019-1-11 14:14

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-11 02:00 PM 發表

我洗乜搵人認同呢!我只係將人人都知事實講一次出嚟

例如林鄭月入40萬,就算佢個仔去火星讀書、佢日日半島high tea 無人會覺得有問題,因為佢有咁㗎條件。

但如果你職業只係一個洗碗工人搵萬幾蚊,但你又同林鄭生活質素一樣,咁咪大問題囉。亦係中國問題,唔去解決呢啲野只不過等同第三世界國家,跟本無資格去講咩反貪咩國家進步。

不過護主爪牙一般係盲我都好同情你!共產黨話地球係正方型如果14億人覺得 ...
咩係人人知嘅問題,人人知需要你提?
中共嘅貪污係公開做嘅?
你當咗過中國海關要俾錢?
你覺得人係爪牙都無辦法。
如果你覺得地球係方嘅我都唔反對。

作者: 路過的人_甲     時間: 2019-1-11 16:08

咁你見到中國有好多【洗碗工人】去【半島high tea】咩。
作者: 路過的人_甲     時間: 2019-1-11 16:09

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-11 02:00 PM 發表

我洗乜搵人認同呢!我只係將人人都知事實講一次出嚟

例如林鄭月入40萬,就算佢個仔去火星讀書、佢日日半島high tea 無人會覺得有問題,因為佢有咁㗎條件。

但如果你職業只係一個洗碗工人搵萬幾蚊,但你又同林鄭生活質素一樣,咁咪大問題囉。亦係中國問題,唔去解決呢啲野只不過等同第三世界國家,跟本無資格去講咩反貪咩國家進步。

不過護主爪牙一般係盲我都好同情你!共產黨話地球係正方型如果14億人覺得 ...
咁你見到中國有好多洗碗工人去半島high tea 咩
作者: 路過的人_甲     時間: 2019-1-11 16:14

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-11 12:47 PM 發表

其實想人認同就唔好學阿嬌,話自己因為天真所以比陳冠希呃!全世界都吊七你!

唔好講自己咩仁義道德,直接講自己貪污,係一條扑街!但我有錢有兵力吹咩!我成家人貪夠就走走佬去美國,阻我者死!
我啲爪牙(閣下)你食自己喇!

咪重直接 ...
所謂揾夠貪夠就走去西人國之說,根本不是事實,或者只是一小部份而已。

谷歌/維基/雅虎一下:
全球最多億萬富豪居住的頭十大城市先啦。
作者: 雨中進擊的樓主     時間: 2019-1-11 18:34

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 09:33 AM 發表

咁係唔係意味著呢啲人唔係高官?
唔再擁有職務實權?
大陸基本上處級干部或以上就算官,係縣長級別,古時係縣官大老爺,規限祼官政策唔準擔任正職,即係縣長要降職為副縣長,換言之永遠冇升職機會,唔炒你自己都冇引走人。
作者: 雨中進擊的樓主     時間: 2019-1-11 18:39

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-1-11 11:30 AM 發表

呵呵,果班人八成回流左,又唔驚共產黨啦咩?
作者: nose     時間: 2019-1-11 19:06

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-11 12:51 PM 發表

大陸每開一個場所營運都要比茶錢,涉及到民生生活項目㗎生意,必定有高官參與,包括所有民生農產品、醫療疫苗用品

自己老闆做乜都唔知,只可以話你無知 ...
名呢?你係老闆,唔通你唔知?
作者: 石叻     時間: 2019-1-11 21:00

引用:
不用扮苗所有人都知道,一是從🇨🇳大陸出發的全套改名換姓的證件。另外以香港🇭🇰、澳門🇲🇴、巴拉圭、阿奴阿圖等第二國家居民身分,曲線取得西方國家的國藉或居留權。晚晚週就是一個未完全變身的例子。因為其實她可能已經入籍其它國家而身份未暴露。閣下不用扮無知去為臭四叫化子中共🇨🇳作小罵大幫忙護主之舉。
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 21:15

引用:
原帖由 石叻 於 2019-1-11 09:00 PM 發表

不用扮苗所有人都知道,一是從🇨🇳大陸出發的全套改名換姓的證件。另外以香港🇭🇰、澳門🇲🇴、巴拉圭、阿奴阿圖等第二國家居民身分,曲線取得西方國家的國藉或居留權。晚晚週就是一個未完全變身的例子。因為其實她可能已經入籍其它國家而身份未暴露。閣下不用扮無知去為臭四叫化子中共🇨🇳作小罵大幫忙護主之舉。 ...
亞保安員哥哥,呢個你又知?
你當美國國家安全部流㗎。曲線移民?
大陸發出全套改名換姓嘅證件?
即係中央都知?
合法㗎?
你咪試吓曲線移民囉,睇吓得唔得?
你唔好又話你成日接觸高度文件(袋) 咩都知喎!
唔好郁啲就話臭,臭可能係你身上發出嚟都唔定?
如果真係改名換姓可以取得外國户籍,中國無咗大部份官員都似。

作者: 臘鴨皇     時間: 2019-1-11 21:27

引用:
原帖由 nose 於 2019-1-11 07:06 PM 發表

名呢?你係老闆,唔通你唔知?
Nil

作者: mart1212     時間: 2019-1-11 21:35

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-11 09:27 PM 發表

你問你主人喇,其實真係唔知你班護主寵物收幾錢糧!
咁你又收咗幾多錢?
淨係得呢招?
回應唔啱聽就護主?
有道理點會無人知?

作者: 石叻     時間: 2019-1-11 21:51

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 09:15 PM 發表

亞保安員哥哥,呢個你又知?
你當美國國家安全部流㗎。曲線移民?
大陸發出全套改名換姓嘅證件?
即係中央都知?
合法㗎?
你咪試吓曲線移民囉,睇吓得唔得?
你唔好又話你成日接觸高度文件(袋) 咩都知喎!
唔好郁啲就話臭,臭可能係你身上發出嚟都唔定?
如果真係改名換姓可以取得外國户籍,中國無咗大部份官員都似。
...
97年前國內高幹子弟或敏感人士,居留或經香港出國的話,自入境一刻至離開全程在邵氏和Pomil監控下。到了外國就自然交波給在地代理。所以牠媽的臭叫化🇨🇳中共的海外關係網早已暴露,現在是收網的時候。
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 22:02

引用:
原帖由 石叻 於 2019-1-11 09:51 PM 發表

97年前國內高幹子弟或敏感人士,居留或經香港出國的話,自入境一刻至離開全程在邵氏和Pomil監控下。到了外國就自然交波給在地代理。所以牠媽的臭叫化🇨🇳中共的海外關係網早已暴露,現在是收網的時候。 ...
實例呢?
香港人幾時變得唔用實例?
點解你會知而又唔係公眾所知?
眾所周知,使唔使一個做保安嘅嚟提?
你講嘅嗰班高幹子弟係咪中央默許出境?
交俾邊個代理?

作者: cwchan9911     時間: 2019-1-11 22:07

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 03:42 AM 發表

點咁無知?點咁可恥?
講你嘅論據出嚟聽吓!
Ching,何須動氣,佢話緊自已之嘛
作者: 石叻     時間: 2019-1-11 22:09

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 10:02 PM 發表

實例呢?
香港人幾時變得唔用實例?
點解你會知而又唔係公眾所知?
眾所周知,使唔使一個做保安嘅嚟提?
只是你扮唔知,很多圈內人都簽了保密條款,避免惹官非或吃緊長俸不會輕易透過具體內容。才令你可以在此替牠媽的臭叫化🇨🇳中共抹粉漂白。
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 22:09

引用:
原帖由 cwchan9911 於 2019-1-11 10:07 PM 發表

Ching,何須動氣,佢話緊自已之嘛
唔係勞氣,唔中意中共我理解。
但都要講實證㗎!
一句我話係就係,算唔算討論?
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 22:12

保密你都知,咁保密嚟做咩?
你真係接觸得高度機密文件(袋) 多囉!
總之又係嗰句囉!我有證據,不過無必要話你知!
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 22:15

喺度再講多次,我無絕對講中共無高幹子弟有外國籍。
但係唔係網友係網上流傳嗰班人,講到言之鑿鑿。
講到無嘢講曲線移民都出埋。
又話係人都知?

作者: Bigcrownbond     時間: 2019-1-11 22:20

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 09:23 AM 發表

你代表咗我?
今年嘅施政報告,除咗60歲綜援外,我都滿意。
咁你覺得咁多年居住同埋香港教育政府真係有做得好嗎?
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-11 22:24

引用:

點咁無知?點咁可恥?
講你嘅論據出嚟聽吓!
以不知為知乃 無知
以知為不知乃 無恥
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 22:25

引用:
原帖由 Bigcrownbond 於 2019-1-11 10:20 PM 發表

咁你覺得咁多年居住同埋香港教育政府真係有做得好嗎?
老實講,只可以用不過不失嚟形容。
好就唔講得。比周邊地區都算中等。
今年嘅施政報告削減60歲綜援我感覺政府有啲涼薄。
多咗言論自由就多咗不滿。

作者: mart1212     時間: 2019-1-11 22:28

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-11 10:24 PM 發表
以不知為知乃 無知
以知為不知乃 無恥
你就乃。
口就請你講真話。
唔啱聽就話人無知,無恥。
真話我就講咗喇。
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-11 22:30

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 10:28 PM 發表

你就乃。
口就請你講真話。
唔啱聽就話人無知,無恥。
真話我就講咗喇。
勸你

多見世面,少聼宣傳,才免於出帖變出醜。
作者: mart1212     時間: 2019-1-11 22:32

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-11 10:30 PM 發表

勸你

醜?醜得過你,你邊貼無豬頭?
做轉貼員你就相當稱職!
仲衰到自己俾自己洋蔥頭添!

作者: chungalex78     時間: 2019-1-11 22:44

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-1-11 07:40 AM 發表

人工智能即使擁有了意識,仍然不能排除被控制的可能,這是兩個概念。人類有接近完美的意識,但我們仍然看到有「人類」甘願被控制、被奴役,人工智能又怎會例外?即使有人工智能,我們仍然需要某種權力制衝,不然人工智能只會淪為當權者的工具。 ...
師兄咁你都講有些人會甘願受人控制奴役😫但依然有很多人也追求自主獨立🤔咁有冇可能人工智能擁有了意識後會自我完善成為一個獨立自主的存在🤔如到了那時它對我們人類會是神或魔鬼呢😱
作者: ilovenikita     時間: 2019-1-11 22:51

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-11 12:10 PM 發表

非州豬瘟只有香港日本臺灣韓國人知,大陸深圳廣州人乜野都唔知日日繼續食

日本幅射全世界知,你可以選擇唔食

分別就係咁
只有畜生先以為中國人唔知中國有豬溫,其實反中垃圾可唔可上網search 下先狗吠?
作者: 路過的人_甲     時間: 2019-1-11 23:38

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-11 10:30 PM 發表

勸你

見過世面既,
就會知西方所謂民主社會既衰野。
作者: 路過的人_甲     時間: 2019-1-11 23:41

引用:
原帖由 石叻 於 2019-1-11 09:51 PM 發表

97年前國內高幹子弟或敏感人士,居留或經香港出國的話,自入境一刻至離開全程在邵氏和Pomil監控下。到了外國就自然交波給在地代理。所以牠媽的臭叫化🇨🇳中共的海外關係網早已暴露,現在是收網的時候。 ...
乜原來西方社會係咁易呃架。
作者: ray99hk     時間: 2019-1-11 23:56

引用:
其實香港D立法會議員應該都有不少有外國護照。香港的法官亦許多係外籍人士,所以如果用持有外國護照來判斷佢地對香港嘅忠誠度,可能好多人都吾合格。
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 00:27

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-11 11:38 PM 發表

見過世面既,
就會知西方所謂民主社會既衰野
請問西方所謂民主社會既衰野係咪包括共產主義,共產黨,互聯網,手機,電腦,英文,火車,發電機,冷氣機,牛頓力學,核彈吖?
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 00:28

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-11 11:41 PM 發表

乜原來西方社會係咁易呃架。
係呀!所以咪比共產黨偷雞入左WTO囉。