標題: 移民瑞士學懂放慢腳步知足常樂 80後港女生:這裏沒置業壓力 - 香港經濟日報 [打印本頁]

作者: 曹木各    時間: 2019-1-10 04:11 PM     標題: 移民瑞士學懂放慢腳步知足常樂 80後港女生:這裏沒置業壓力 - 香港經濟日報

瑞士曾被譽為最適合移民的地方,80後Cary本來於香港五星級酒店工作6年,生活穩定,但2016年毅然與從事珠寶鑑定的奧地利籍丈夫Haensel移民瑞士巴塞爾,至今移民兩年,移民瑞士後學懂了如何放慢腳步、知足常樂。

這裏設最低工資,平均月薪扣除稅項及強制保障大約為6,000瑞士法郎(48,000港元)。我們夫妻都有工作,有穩定收入,而且未生小朋友,負擔相對較少。

Cary說瑞士的生活不能與香港比較,香港生活步伐急促,優點是所有事情都快捷方便。她憶述來到瑞士,就要學懂放慢腳步、放鬆心情,自言也比以前更有耐性。

這裏的生活較簡單,平時早上7時半上班,5時放工回家煮飯,很少出外吃飯或有夜生活,可能晚上10點左右就睡覺休息。

所有時間都是屬於自己的,閒時學習做麵包、與朋友行山、去郊外走走,人與人之間更多交流,生活比以前更健康快樂。

我現在工作的船公司有不同國籍的職員,主要以英文溝通,每日準時5點收工,不似以前在酒店工作,做足10小時兼要加班。而且福利不錯,每日有20瑞士法郎/約160港元午餐補貼。

我們只是平凡人,並非大富大貴的有錢人家,平時很少消費,不會像在香港般常與朋友去購物飲酒唱K,不會有太多慾望,又可慳錢。

在瑞士生活,始終語言及文化跟香港大不同。Cary表示巴塞爾是藝術之城,居住首年會送博物館、戲院、音樂廳甚至泳池等設施的免費入場及優惠券,希望居民可在頭一兩年認識社區。她指,這裏有3大藥廠總部,很歡迎外地移民來工作,不會排斥或歧視外國人。政府甚至送贈價值過萬元的免費德語班,協助移民融入社會。

工作船公司有不同國籍的職員,Cary表示:這裡大把雜腸給吃!
所有時間都是屬於自己的,與朋友行山、去郊外走走,人與人之間更多交流,互換性伴。

新聞來源連結:
https://topick.hket.com/article/2243427/%E7%A7%BB%E6%B0%91%E7%91%9E%E5%A3%AB%E5%AD%B8%E6%87%82%E6%94%BE%E6%85%A2%E8%85%B3%E6%AD%A5%E7%9F%A5%E8%B6%B3%E5%B8%B8%E6%A8%82%E3%80%8080%E5%BE%8C%E6%B8%AF%E5%A5%B3%E7%94%9F%EF%BC%9A%E9%80%99%E8%A3%8F%E6%B2%92%E7%BD%AE%E6%A5%AD%E5%A3%93%E5%8A%9B?mtc=10012
作者: e5432whm    時間: 2019-1-10 04:17 PM

說得好, 她們都移民,香港就有救了, 請不要回來了
引用:
原帖由 曹木各 於 2019-1-10 04:11 PM 發表

瑞士曾被譽為最適合移民的地方,80後Cary本來於香港五星級酒店工作6年,生活穩定,但2016年毅然與從事珠寶鑑定的奧地利籍丈夫Haensel移民瑞士巴塞爾,至今移民兩年,移民瑞士後學懂了如何放 ...

作者: 香港雞蟲    時間: 2019-1-10 04:27 PM

港女愛洋腸
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-1-10 04:29 PM

記住以後唔好返香港
作者: ASoIaF    時間: 2019-1-10 04:33 PM

作者: st105    時間: 2019-1-10 04:34 PM

開心share, 開心 gathering. 真好
作者: 奧林巴斯    時間: 2019-1-10 04:34 PM

知足常樂理解的人多,做到的人少...

如果你可以做到,在香港一樣可以好開心,做唔到,飛到瑞士都一樣係痛苦...
作者: 瑪卡    時間: 2019-1-10 04:34 PM

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-1-10 04:11 PM 發表

瑞士曾被譽為最適合移民的地方,80後Cary本來於香港五星級酒店工作6年,生活穩定,但2016年毅然與從事珠寶鑑定的奧地利籍丈夫Haensel移民瑞士巴塞爾,至今移民兩年,移民瑞士後學懂了如何放 ...
知足常樂,咁係香港時就係唔知足才移民到外國,到了外國發現沒能再向上就只能面對現實“知足”!
作者: andyyyy    時間: 2019-1-10 04:39 PM

搵倒個好「老」公,住邊都得啦!
作者: 司馬乁    時間: 2019-1-10 04:42 PM

懶懶散散就要求幾萬人工.
這就是西方產品冇競爭力的原因.

塘水滾塘魚.

買一塊肉, 百幾二百港元.
https://www.youtube.com/watch?v=mixu25Tj2C8

食個早餐, 二百港元.
哩啲又唔講? 講行山?

作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-1-10 04:46 PM

交幾多%稅先
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-1-10 04:48 PM

瑞士曾被譽為最適合移民的地方<===點解bill gates, 李嘉誠etc 唔移民去????
作者: ChatLaw    時間: 2019-1-10 04:49 PM

7:30AM 至5:00PM <- 依個係工作時間定出門口時間

很少出外吃飯或有夜生活,可能晚上10點左右就睡覺休息。 <- 你HK 唔可以10 點睡覺休息?

所有時間都是屬於自己的,閒時學習做麵包、與朋友行山、去郊外走走,人與人之間更多交流,生活比以前更健康快樂。 <- 你係HK 唔可以去郊外走走, 行山? 唔可以做麵包 ?? 之前個段講冇咩朋友, 而家又話有更多交流?
作者: stevenhendry    時間: 2019-1-10 05:06 PM

引用:
https://topick.hket.com/res/v3/image/content/2240000/2243427/swiss_exmobile_20190109_J_1024.png

平時早上7時半上班,5時放工回家煮飯

嘩乜每日工時要9.5個鐘,唔係呱
作者: 足球高手    時間: 2019-1-10 05:08 PM

引用:

有咩咁幸福, 港女走去食洋腸, 出賣身體, 唉
作者: chan198999    時間: 2019-1-10 05:15 PM

這才是作為一個人的生活,而不是為工作而工作。
作者: 公司強勁的筍盤    時間: 2019-1-10 05:22 PM

最好一去不回吧,如回的話正仆街~
作者: JamesJamesLau    時間: 2019-1-10 05:27 PM

唔好係傷港又買個單位收租就得
作者: Porkypig1234    時間: 2019-1-10 05:31 PM

喺兩間瑞士背景嘅銀行工作好多年。其中有 18 個月住蘇黎世。其餘時侯每年最少去一次瑞士。直屬上司係瑞士人。工作上自己所屬團隊有七成係瑞士人。我對瑞士同瑞士人嘅印象同文中嗰位小姐好唔同...

蘇黎世生活絕對唔平,甚至可以話貴。搞到人人都好緊張搵錢。唔明點解報導入面位小姐話瑞士人冇買樓壓力。我認識喺當地嘅無論係本地人或者 expats,個個都好注重置業同投資...  另外,瑞士人沉迷股票買賣嘅程度遠超過香港人或者美國人。炒股票可以話係瑞士人嘅 national pass time。佢地習慣好早返到公司。但係返到去第一樣嘢就係開電腦睇股票,等開市。跟著成日一路做嘢一路開著另一個 mon 睇住啲股票。成個部門一半人以上係咁。有一次我問佢地其中一個,話辦工時間內咁會唔會唔係幾好。佢話,”they can complain when I am not doing my work.“  平時食晏或者喺 pantry 飲杯咖啡,講嚟講去都係得投機炒賣呢個話題。有一個同事話一到星期五下晝就好失落,因為星期六、日冇市。一到星期日黃昏個人就興奮晒,期待著聽朝開市...

真係每一個人嘅經歷唔同,對同一樣嘢可以有好唔同睇法...
作者: yifeifei2    時間: 2019-1-10 06:03 PM

「每日有20瑞士法郎/約160港元午餐補貼。」

因為瑞士食野貴到仆街囉
作者: Peter_H    時間: 2019-1-10 06:12 PM

歐洲的天堂丫 
作者: 三級警司    時間: 2019-1-10 06:22 PM

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2019-1-10 04:33 PM 發表

移民瑞士

愛黨柒頭好葡萄
為什麼他們要到鄰國的超市買野?
作者: montejo    時間: 2019-1-10 06:35 PM

引用:
原帖由 司馬乁 於 2019-1-10 04:42 PM 發表

塘水滾塘魚.

https://www.youtube.com/watch?v=mixu25Tj2C8

食個早餐, 二百港元.
哩啲又唔講? 講行山? ...
廿幾年前背囊行,住琉森山卡拉青年旅舍,一餐飯都成八十元港紙,係街食仲貴
作者: mancheonghoho    時間: 2019-1-10 06:35 PM

如果不追求物质生活,日日行山、唱歌跳舞就開心,的確唔洗拼命讀書、工作,

像南美、賓賓的人,窮得開心
作者: montejo    時間: 2019-1-10 06:37 PM

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2019-1-10 04:49 PM 發表

7:30AM 至5:00PM <- 依個係工作時間定出門口時間

很少出外吃飯或有夜生活,可能晚上10點左右就睡覺休息。 <- 你HK 唔可以10 點睡覺休息?

所有時間都是屬於自己的,閒時學習做麵包、與朋友行山、去郊外走走,人與人之間更多交流,生活比以前更健康快樂。 <- 你係HK 唔可以去郊外走走, 行山? 唔可以做麵包 ?? 之前個段講冇咩朋友, 而家又話有更多交流? ...
歐洲好多國家限工時,每週35至40小時,因為失業高,要創做職位
作者: mm170240279    時間: 2019-1-10 06:39 PM

引用:

我一向唔反對人移民的, 記得有事唔好死返香港,
一路好走
作者: 中國香港001    時間: 2019-1-10 06:42 PM

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2019-1-10 04:49 PM 發表

7:30AM 至5:00PM  
冇錯,瑞士只可以揀慢活,香港有快中慢任你揀。除咗地理環境,試問有乜瑞士有而香港冇?但掉轉香港有嘅嘢瑞士好多都冇。
作者: montejo    時間: 2019-1-10 06:43 PM

引用:
https://topick.hket.com/res/v3/image/content/2240000/2243427/swiss_exmobile_20190109_J_1024.png

既然嫁咗奧地利佬,點解唔返香港?
一來 show 自己有洋腸,二來如果老公叻,可以做到高層,I bank 都起碼 vice President

不過到時又驚佢落老蘭灣仔,玩菲傭印傭
作者: 湊熱鬧的人    時間: 2019-1-10 06:55 PM

引用:
原帖由 中國香港001 於 2019-1-10 06:42 PM 發表

冇錯,瑞士只可以揀慢活,香港有快中慢任你揀。除咗地理環境,試問有乜瑞士有而香港冇?但掉轉香港有嘅嘢瑞士好多都冇。
其中一樣, 香港食到瑞士糖, 瑞士食唔到
作者: m40    時間: 2019-1-10 07:01 PM

引用:

在那裡旅行
世界上最好的地方之一
無法比較...
作者: Bigwai    時間: 2019-1-10 07:01 PM

瑞士主要係分德語區同法語區,唔知點解巴素爾係「主要用英文溝通」。
作者: 省委書記3    時間: 2019-1-10 07:08 PM

港女個個食洋腸移民 
港男係蘭桂坊俾鬼佬撬走條女走人...
作者: richardli008    時間: 2019-1-10 07:27 PM

引用:
原帖由 省委書記3 於 2019-1-10 07:08 PM 發表

港女個個食洋腸移民 
港男係蘭桂坊俾鬼佬撬走條女走人...
好多港女以為食洋腸去外地就有幸福,到老咗條老只識飲酒打老婆霸王硬上發洩就真正接觸外國風情啦!
作者: WakeUp77    時間: 2019-1-10 07:31 PM

引用:
原帖由 Bigwai 於 2019-1-10 07:01 PM 發表

瑞士主要係分德語區同法語區,唔知點解巴素爾係「主要用英文溝通」。
咁都唔明。新聞多老作
作者: liuche01    時間: 2019-1-10 07:35 PM

午餐补贴hkd160,物价很高吧
作者: 三級警司    時間: 2019-1-10 08:49 PM

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2019-1-10 06:55 PM 發表

其中一樣, 香港食到瑞士糖, 瑞士食唔到
仲有瑞士汁

作者: 三級警司    時間: 2019-1-10 08:49 PM

引用:
原帖由 richardli008 於 2019-1-10 07:27 PM 發表

好多港女以為食洋腸去外地就有幸福,到老咗條老只識飲酒打老婆霸王硬上發洩就真正接觸外國風情啦!
講緊露國男人?
作者: Hung196108    時間: 2019-1-10 08:56 PM

每日有20瑞士法郎/約160港元午餐補貼。說明了生活水準之高!
應該改一改:
平時很少消費,不「能」像在香港般常與朋友去購物飲酒唱K,不「可以」有太多慾望,「要」慳錢。
作者: 三級警司    時間: 2019-1-10 09:02 PM

引用:
原帖由 司馬乁 於 2019-1-10 04:42 PM 發表

塘水滾塘魚.

食個早餐, 二百港元.
哩啲又唔講? 講行山? ...
瑞士買一支洗潔精要多少錢?
作者: 戰牛30000    時間: 2019-1-10 09:03 PM

48000一個月,香港都冇壓力
作者: 三級警司    時間: 2019-1-10 09:06 PM

引用:
原帖由 montejo 於 2019-1-10 06:35 PM 發表

廿幾年前背囊行,住琉森山卡拉青年旅舍,一餐飯都成八十元港紙,係街食仲貴
所以佢地會開車去鄰國佛蘭西、獨逸甚至伊大利亞食飯買野
作者: johnwong9394    時間: 2019-1-10 10:05 PM

如果瑞士容易生活及好福利,呢位瑞士女人就不會留在香港及只做洗碗工作:

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20131007/18453047
聘洋婦洗碗 飲食業請人難
作者: tktprim    時間: 2019-1-11 07:27 AM

瑞士風景秀麗如畫
作者: refugee    時間: 2019-1-11 07:33 AM

佢講出重點,港人就係唔識『知足』

當生活喺全球數一數二自由地區都仲可以話無自由,永遠唔開心既人生已經形成
作者: venus-soldier    時間: 2019-1-11 07:37 AM

Good.
揾到自己喜歡生活既地方。
作者: Kahim    時間: 2019-1-11 07:40 AM

歡迎移民,但人口稀少。
最低工資四丶五萬,即生活開支唔細,所有野都要自己做
作者: 減肥唔准減對波    時間: 2019-1-11 07:47 AM

打飛機合用
作者: TRruth    時間: 2019-1-11 07:51 AM

講左好多次,香港不再是以前既香港!有得走莫停留
作者: my77    時間: 2019-1-11 08:06 AM

冇辦法, 大家肯用十皮八皮去幫人地買隻鋼表,仲要年年抹油保養(我隻精工幾百蚊,行左十幾年了),人地有乜辦法唔肥仔?
作者: my77    時間: 2019-1-11 08:09 AM

試下去瑞士買排金霸王電芯
作者: Mc@0123    時間: 2019-1-11 08:14 AM

瑞士環境舒適,生活費高昂呢,移民過去除非巳有工作,要食老本既真係唔好諗
作者: 神名綾人    時間: 2019-1-11 08:16 AM

引用:
原帖由 montejo 於 2019-1-10 06:37 PM 發表

歐洲好多國家限工時,每週35至40小時,因為失業高,要創做職位
香港一樣想搞限工時,到時唔知邊度搵人做野
作者: n008642    時間: 2019-1-11 08:17 AM

移民非洲都冇置業壓力
作者: kavid0    時間: 2019-1-11 08:17 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-1-10 04:27 PM 發表

港女愛洋腸
這是常識吧
作者: ATA6038    時間: 2019-1-11 08:18 AM

果面好重税你唔講
作者: 234282    時間: 2019-1-11 08:19 AM

端士腸好味道。
作者: hong0929_666    時間: 2019-1-11 08:19 AM

引用:

所有時間都是屬於自己的,閒時學習做麵包、與朋友行山、去郊外走走,人與人之間更多交流,生活比以前更健康快樂。 <- 你係HK 唔可以去郊外走走, 行山? 唔可以做麵包 ?? 之前個段講冇咩朋友, 而家又話有更多交流? ...
可能話消費高 無得娛樂
作者: 張寶成打老虎    時間: 2019-1-11 08:23 AM

以為咁本事置業投資移民
原來係食洋腸
上新聞曬閃都唔怕比人笑
呢d 崇洋媚外
對國家零貢獻o既廢物早d 滾
外國福利國最鍾意
作者: 隨風隨緣    時間: 2019-1-11 08:26 AM

引用:

呢啲仆街移民完就咁講
唔見你帶埋班被老尾被民主化嘅中東難民過去享受?
講呢啲係為乜?就係暗示你班香港人係到做餐死係為買iphone, 去日本
講到移民咁好,幫中東南亞難民移民過去啦
移黎香港托7咩
作者: 世上只有……    時間: 2019-1-11 08:26 AM

引用:

記得唔好返嚟,返嚟正pk
作者: LaLaChow39    時間: 2019-1-11 08:27 AM

瑞士生活指數高就最難頂,所以無乜人敢消費,法例又規定工作加班要OT公司當然唔會叫你OT啦,整個地區經濟增長都慢人又懶散政府福利又多,總會步希臘,意大利後塵,遲早破產
作者: fwa23215    時間: 2019-1-11 08:27 AM

悶到扑街
作者: clipperwood    時間: 2019-1-11 08:28 AM

記得取消中國香港身份証.......一路好走
作者: 十二連    時間: 2019-1-11 08:30 AM

知足常樂就無法進步
作者: Western_Sausage    時間: 2019-1-11 08:34 AM

作者: catcloud    時間: 2019-1-11 08:35 AM

我曾居住瑞士數年是港男一名,一定要和本地人結婚才可以居住,香港人是中國人關係,要移民必須居留超過十年,美國人移民瑞士是3-5年就可以。德區係歧視中國人。
而且,法例上不準有唐人街。
法區一般係5年左右可以移民瑞士。
作者: michael    時間: 2019-1-11 08:36 AM

瑞士係樂土
作者: Western_Sausage    時間: 2019-1-11 08:37 AM

作者: 香港雞蟲    時間: 2019-1-11 08:37 AM

引用:
原帖由 kavid0 於 2019-1-11 08:17 AM 發表

這是常識吧
港男冇優勢
作者: dio9939    時間: 2019-1-11 08:38 AM

任務繁殖
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-1-11 08:39 AM

引用:
原帖由 Western_Sausage 於 2019-1-11 08:37 AM 發表

人地交完30-40%稅後仍然冇壓力,你得唔得先
佢up冇置業壓力jar wor
作者: catcloud    時間: 2019-1-11 08:39 AM

引用:
原帖由 Porkypig1234 於 2019-1-10 05:31 PM 發表

喺兩間瑞士背景嘅銀行工作好多年。其中有 18 個月住蘇黎世。其餘時侯每年最少去一次瑞士。直屬上司係瑞士人。工作上自己所屬團隊有七成係瑞士人。我對瑞士同瑞士人嘅印象同文中嗰位小姐好唔同...

蘇黎世生活絕對唔平,甚至可以話貴。搞到人人都好緊張搵錢。唔明點解報導入面位小姐話瑞士人冇買樓壓力。我認識喺當地嘅無論係本地人或者 expats,個個都好注重置業同投資...  另外,瑞士人沉迷股 ...
你係 Zurich 啊大哥,金溶之都,人地係 Basel 又點同
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-1-11 08:40 AM

引用:
原帖由 Western_Sausage 於 2019-1-11 08:34 AM 發表

港男消費不起鬼妹
馬交仲可以千幾蚊一劑
作者: terrenceling    時間: 2019-1-11 08:40 AM

有錢,邊度都係樂土
冇錢,邊度都係地獄
差別在於所在之處有冇機會俾人向上行
作者: dealyou    時間: 2019-1-11 08:42 AM

引用:
原帖由 瑪卡 於 2019-1-10 04:34 PM 發表

知足常樂,咁係香港時就係唔知足才移民到外國,到了外國發現沒能再向上就只能面對現實“知足”!
當然!係香港個個翻工都衝衝衝,你想鬆都難!
香港好難做得到知足,外界都會推動你向前衝!
外國大食懶多,企起條街望一日都無人屌你,香港企係度2秒,後面啲人bear到你驚
作者: 蝦佬@@    時間: 2019-1-11 08:45 AM

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2019-1-10 04:34 PM 發表

如果你可以做到,在香港一樣可以好開心,做唔到,飛到瑞士都一樣係痛苦...
喺香港好難做到...
作者: 全馬二世    時間: 2019-1-11 08:45 AM

引用:

香港人走去瑞士搶人哋飯碗,做蝗蟲!
有事記住唔好返嚟喊苦喊忽呀!
作者: 112Henry    時間: 2019-1-11 08:46 AM

條女真係9up,瑞士係全世界移民難度最高,條件最苛刻,配額最少嘅國家。通常只有兩種,結婚團聚和卓越人士。
作者: 860    時間: 2019-1-11 08:47 AM

好地地一遍報道,就係戆鳩樓主最尾加幾句破壞晒
作者: wk221ab    時間: 2019-1-11 08:47 AM

引用:
原帖由 e5432whm 於 2019-1-10 04:17 PM 發表

說得好, 她們都移民,香港就有救了, 請不要回來了
人生是自己的
喜歡就好了
作者: catcloud    時間: 2019-1-11 08:47 AM

引用:
原帖由 Bigwai 於 2019-1-10 07:01 PM 發表

仲有意大利區同羅馬區
作者: paulng837    時間: 2019-1-11 08:49 AM

呢d係人都知,唔使講……
返貴州鄉下住壓力仲小呀。
作者: kavid0    時間: 2019-1-11 08:49 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-1-11 08:37 AM 發表

港男冇優勢
窮港男等死。
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-1-11 08:54 AM

引用:
原帖由 kavid0 於 2019-1-11 08:49 AM 發表

窮港男等死。
窮 L 港男新希望 ,14萬搞掂

14萬套餐包搞掂 中介誘港男越南「買妻」

http://hd.stheadline.com/news/daily/hk/731878/
作者: crx1301    時間: 2019-1-11 08:56 AM

都有中国人在非洲生话好開心,每人追求不同。
作者: happyhappy1515    時間: 2019-1-11 08:59 AM

咪又係要返工,捱世界,揾到條老臘腸就以為執到寶,人地貪你嫩囗夠蠢,傻西
作者: duihight    時間: 2019-1-11 08:59 AM

自古有言,得洋腸,得天下!
作者: 赤冇士    時間: 2019-1-11 09:07 AM

中國咁好,點解唔移民中國
作者: keho4    時間: 2019-1-11 09:07 AM

瑞士好處是平Rolex 任你買
作者: keho4    時間: 2019-1-11 09:08 AM

引用:
原帖由 fwa23215 於 2019-1-11 08:27 AM 發表

悶到扑街
日日睇表囉
作者: malan111    時間: 2019-1-11 09:08 AM

七除八扣仲有480000月薪
作者: 阿努阿圖瓦圖    時間: 2019-1-11 09:09 AM

瑞士!有$退休好地方!
燶西去就爭噉d喇!
作者: keho4    時間: 2019-1-11 09:09 AM

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2019-1-11 08:14 AM 發表

瑞士環境舒適,生活費高昂呢,移民過去除非巳有工作,要食老本既真係唔好諗
去瑞士買樓收租有冇得諗
作者: dogdogchiV    時間: 2019-1-11 09:09 AM

嫁俾李澤階o米仲無壓力
作者: malan111    時間: 2019-1-11 09:09 AM

引用:
原帖由 malan111 於 2019-1-11 09:08 AM 發表

七除八扣仲有480000月薪
應該是48000月薪
作者: 愛炫美樓奴    時間: 2019-1-11 09:11 AM

引用:
原帖由 andyyyy 於 2019-1-10 04:39 PM 發表

搵倒個好「老」公,住邊都得啦!
最緊要夠 「老」
作者: fungdin2000    時間: 2019-1-11 09:12 AM

在香港都可以放慢腳步,唔去購物飲酒唱K,亦可壓抑自己的慾望
作者: Duncan_Nadal    時間: 2019-1-11 09:13 AM

放鬆心情命長久
作者: palmaxpc    時間: 2019-1-11 09:14 AM

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2019-1-10 04:34 PM 發表

無錯,講移民回流既香港人,大部分係因為們死先死返香港生活
作者: 三級警司    時間: 2019-1-11 09:18 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-1-11 08:40 AM 發表

馬交仲可以千幾蚊一劑
那些是露西亞甚至鳥克蘭來的