標題: 英國公投退歐的教訓 [打印本頁]

作者: bitebite     時間: 2019-1-9 08:39

文中最後一句很有意思.....

英國公投退歐的教訓

https://www.am730.com.hk/column/share/157033

昨文以英國公投脫歐為例,說明政府在施政的時候,不可能事事都以民意為依歸。土地供應專責小組的發言人說,政府若是選擇性地推行他們的建議,而不是全面的落實的話,必須向市民解釋原因。

政府當然有責任為自己的決定向市民解釋,但專責小組不應因為做過一下民意調查,就把自己視為社會的決策機構,一如自己已獲民意授權一樣。其實,即使不只是做諮詢,而是進行了公投,政府亦沒有責任依足公投的結果去施政。

按英國的憲制,公投對政府是沒有法律效力的。英國的決策機構是議會,只是議會投票認同了公投的結果,政府才只好按公投的結果去辦事。現實是若果議員覺得公投的結果不可取,議員是完全可以投反對票的。如果投反對票的議員多,公投的結果自然失效,議員是不用背上不依從民意投票的敗名的。

英國議會制度奠基者之一的Edmund Burke就這樣認為:人民是因為認為他善於為社會的事情作判斷,而選他當議員,為人民代議的,沒有理由他當議員後,就不按自己的獨立思考去投票的。其實,議員若果只曉得按民意去投票,選誰做議員都沒有分別。

只是現今的議員已職業化,落選等同失業,可能沒法養妻活兒,以至議員都得為了選票而討好選民。公投才變成持有尚方寶劍一樣。其實,歷史上在不同的國家都出現過議會的選擇與公投的選擇不一樣的情況。議員在作出自己的選擇時,只須向自己的良心交代便是。這才是代議政制的本質。

可惜,近年民粹主義抬頭,讓大家都不敢逆民意而作出更明智的決定。英國前首相卡梅倫,自己不想承擔作決定的責任,才借公投作為解決問題的途徑,結果把問題弄得更難以收拾。最後,他辭職一走了之,但英國卻為此而折騰了多年,至今仍未知何去何從。

在這段期間,英國的經濟因前景不明朗而增長放緩,英鎊匯價大幅回落,倫敦作為國際金融中心的地位亦有機會動搖,而英國內部亦可能因脫歐而分裂,除北愛爾蘭與蘇格蘭外,連倫敦也萌生獨立的念頭。此外,國內的排外情緒高漲,少數族裔常遭到歧視與欺凌,社會不和的因素正不斷增加。

英國人自己亦開始感覺到脫歐未見其利先見其害。英國的國力正進一步被削弱,若現在走回頭路,變成前功盡廢;但繼續走落去,路卻愈來愈難行。能夠叫歐盟接受的協議,自己的議會卻不接受;若不理歐盟的要求而硬脫歐,後果卻十分嚴重。民意調查顯示,反對
脫歐的人現已佔上風。難道真的再來一次新的公投,那這樣公投來公投去,要多久才會有趨向性明顯的民意共識呢?

現實是一些複雜性強,後果不是簡單地可能看到的議題,根本不適宜訴諸民意,否則人民很容易會做錯決定,最後害苦國家。此之所以,美國的先賢在制訂憲法時,堅持總統只能間選,不能直選。他們十分清楚,民主並不可靠。
作者: zamora     時間: 2019-1-9 08:51

所謂嘅精英去管治國家大事, 卻淪為順應愚民要求而行事, 除非國民全是有一定嘅思想分析能力同國際視野, 否則民主就係一個笑話.....英國正在自尋死路.....百年前用鴉片毒害中國人嘅報應係時候要受喇.......
作者: etsui     時間: 2019-1-9 09:34

民主即係搵牛頭角順嫂,去決定金融才俊嘅前途。
作者: colindale     時間: 2019-1-9 09:43

英國公投多舊魚
作者: 小稀     時間: 2019-1-9 09:49

引用:
原帖由 etsui 於 2019-1-9 09:34 AM 發表
X 2

等如成哥問順嫂點投資
作者: peimak     時間: 2019-1-9 10:00

所以李光耀話 :你投得我做總理, 我就決定全部嘅事情, 你坐喺度等派彩就得㗎喇!
作者: bitebite     時間: 2019-1-9 10:09

倫敦這麼好的一個全球金融中心, 就給一班所謂的黃色民主公投搞死了; 精英走的走, 國際總部的搬遷, 大量資金也馬上離去.... 依家班黃色 on9 仔知道瀬嘢了而想轉軚, 太遲了.

這個情況和現時的香港何其相似 😞
作者: norman0812     時間: 2019-1-9 10:20

一班無民主選舉嘅人去評論民主選舉?無異太監去批評人家性無能一樣咁滑稽。
作者: 膠批     時間: 2019-1-9 11:11

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 10:20 AM 發表
一班無民主選舉嘅人去評論民主選舉?無異太監去批評人家性無能一樣咁滑稽。
一群民主國家約評論共產主意啦!又雙重標準?
作者: bitebite     時間: 2019-1-9 11:28

引用:
原帖由 膠批 於 2019-1-9 11:11 AM 發表

師兄你個point 好到位喎, 好嘢 💪🏽
作者: 劉婕     時間: 2019-1-9 11:41

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 10:20 AM 發表
話事權當飯吃, 浪漫得來更滑稽
作者: norman0812     時間: 2019-1-9 11:42

引用:

而家講緊民主選舉,唔依係共產主義呀。
作者: 心服口服     時間: 2019-1-9 11:54

話有民主既政治show, 完全無plan去脫歐,你估仲系以前日不落帝國咩
作者: 膠批     時間: 2019-1-9 12:05

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 11:42 AM 發表

咁你憑乜嘢資格去講民主選舉呢?
作者: norman0812     時間: 2019-1-9 12:06

引用:
原帖由 膠批 於 2019-1-9 12:05 PM 發表

咁你憑乜嘢資格去講民主選舉呢?
我無資格,所以咪無評論民主選舉。
作者: textxt     時間: 2019-1-9 12:10

一個社會三角底部永遠多人過頂部,如果所有政策都以民意行先一定唔會係對整個社會好。
作者: Psyco     時間: 2019-1-9 12:17

引用:
本來香港已經可以喺2017特首選舉中實行普選,究竟係邊班pk喺立法會用28票否決咗 "一人一票選特首" 既2015政改方案?

睇相:

圖片附件: 1547007455310.jpg (2019-1-9 12:17, 108.55 KB) / 該附件被下載次數 7

圖片附件: 1547007455401.jpg (2019-1-9 12:17, 434.04 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: norman0812     時間: 2019-1-9 12:20

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 12:17 PM 發表

本來香港已經可以喺2017特首選舉中實行普選,究竟係邊班pk喺立法會用28票否決咗 "一人一票選特首" 既2015政改方案?

睇相:
嗰種叫篩選,由壹班小圈子産生嘅提名委員會選2-3人出來比你一人一票,咁都叫普選?
作者: Psyco     時間: 2019-1-9 12:20

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:06 PM 發表

我無資格,所以咪無評論民主選舉。
唔只得你無資格.

圖片附件: 1547007658330.jpg (2019-1-9 12:20, 155.15 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: Psyco     時間: 2019-1-9 12:25

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:20 PM 發表

嗰種叫篩選,由壹班小圈子産生嘅提名委員會選2-3人出來比你一人一票,咁都叫普選?
咁你認為美國作為香港泛民政黨既佔中幕後黑金主,美國總統又是否民選?又是否符合泛民口中既無篩選真普選?

若果選委會式篩選係不可接受既獨裁政治,咁泛民為咩事要收受美國呢個 "篩選政治政體" 既黑金贊助去搞佔中? 

你話香港1200人選委會操控特首,呢個1200人選委會係公開參選及票選,就連泛民自己都去參選!

反而,泛民既金主美國行 "兩黨壟斷政治",所有兩黨總統候選人都係由黨元老推薦出嚟跑馬仔,所以兩黨嗰廿個元老,就係現實既 "美國20幾人選委會",而且美國共和黨及民主黨嗰廿幾個元老位係非公開向美國國民票選,講民意代表性,香港公開票選立既 "1200人選委會" 更勝美國兩黨政治下既 "黨元老選委會".

若果美國式既 "黨元老篩選委員會" 係可接受的話,咁為咩事泛民要收搞授美國黑金去佔中暴動,嚟反對更民主透明既 "公開票選1200人選委會(831)"?

若果美國式既 "黨元老篩選委員會" 係不可接受的話,咁泛民又點解要收授美國呢個篩選獨裁政體既黑金,嚟搞佔中暴動反對更民主透明既 "公開票選1200人選委會(831)"?

你答.
作者: norman0812     時間: 2019-1-9 12:29

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 12:25 PM 發表

咁你認為美國作為香港泛民政黨既佔中幕後黑金主,美國總統又是否民選?又是否符合泛民口中既無篩選真普選?

若果選委會式篩選係不可接受既獨裁政治,咁泛民為咩事要收受美國呢個 "篩選政治政體" 既黑金贊助去搞佔中? 

你話香港1200人選委會操控特首,呢個1200人選委會係公開參選及票選,就連泛民自己都去參選!

反而,泛民既金主美國行 "兩黨壟斷政治",所有兩黨總統候選人都係由黨 ...
你睇清楚,美國總統候選人可以由政黨丁是否提名,亦可以係獨立身份。不過講你都唔明自己寫乜,凈係識剪貼。
作者: wsk67     時間: 2019-1-9 12:30

引用:

就算扣分都要畀個讚你
作者: 廿一比一     時間: 2019-1-9 12:33

引用:
原帖由 bitebite 於 2019-1-9 10:09 AM 發表
倫敦這麼好的一個全球金融中心, 就給一班所謂的黃色民主公投搞死了; 精英走的走, 國際總部的搬遷, 大量資金也馬上離去.... 依家班黃色 on9 仔知道瀬嘢了而想轉軚, 太遲了.

這個情況和現時的香港何其相似 😞 ...
一個邏輯問題,一個獨裁專政的國家本身已無法加入歐盟了。所以一個唔民主的英國可在歐盟本身是唔成立的。

再講,專政就不會選脫歐?

作者: wsk67     時間: 2019-1-9 12:42

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 11:42 AM 發表

你唔係低到咁呀?人哋只係揶揄你嘅邏輯謬誤,你唔係以為人哋想屈就,踎低嚟同討論吖~夢倫
作者: norman0812     時間: 2019-1-9 12:44

引用:
原帖由 wsk67 於 2019-1-9 12:42 PM 發表

你唔係低到咁呀?人哋只係揶揄你嘅邏輯謬誤,你唔係以為人哋想屈就,踎低嚟同討論吖~夢倫
HK$0.5嘅專長,上得香討就預啦。
作者: Psyco     時間: 2019-1-9 12:48

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:29 PM 發表

你睇清楚,美國總統候選人可以由政黨丁是否提名,亦可以係獨立身份。不過講你都唔明自己寫乜,凈係識剪貼。
我剪貼都係剪貼自己寫既文,你咪用你自己既文反駁我既論點囉,我只愁你唔回唔反駁,你反駁我就繼續 drill in.  當然,你鳩縮唔反駁,其他人一樣睇到我踢爆你班港奸泛民暴徒既文.

普選定義係有意參選人都面對公平劃一既入閘條件,不應對個別背景人士設下特高門檻,而同時以另一低門檻去優待另一啲人,而美國選舉制度就正正出現呢種雙重標準既高門檻,去阻撓兩個壟斷政黨以外既獨立候選人!

喺美國要以獨立候選人參加大選,你必須要自己係腰纏萬既大富豪,才能有資格以 '獨立候選人' 身份去出選!

因為美國憲法規定 (共和黨及民主黨控制既美國國會所制定既憲法條文),所有要飛起佢哋兩黨,去以 '獨立候選人' 身份參選者,必須喺嗰8個星期長既總統候選人佈名期內,親身走訪横跨太平洋及大西洋既50個州份,喺每個州集合為數幾十人至百幾人不等 (視乎該州法規) 去該州指定法院,集體宣誓推舉該人出選總统,而各推舉人身份資格亦有特定要求,例如過去幾年有交聯邦税,工作機構不能重叠 (防止一個候選人係自己公司一次過籌夠過百推舉人), 所居城市分佈亦不能全集中一個市,所以,淨係喺美國一個州 (個個如廣東省咁大!)集齊以上條件既過推舉人,其間接觸安排跨市交通接送及食宿,照顧呢班推舉人一同出席宣誓手續,要花多少錢?

仲要係8個星期內 (40日內) 做完50個州無甩轆,平均少過1日做完一個州既集體推舉玩宣誓儀式,你個名才有資格以獨立候選人身份出現在大選選票上! 係美國想做獨立候選人去參選總統?凈係提名呢關要花幾多錢?! 仲未繼其後近十億美元既燒錢競選團隊經費,你唔係有十億美元身家以上既富豪,有資格 "公民提名" 既獨立候選人身份去選總統嗎?

美國既所謂 "民主" 根本上係壟斷式既鳥籠政治,A餐民主黨,B餐共和黨,選總統根本就係選兩黨既指定候選人,或者選富豪,呢啲指定AB 餐,美國人食咗150年!

香港選舉都算操控? 你睇美國式選舉,正宗以金權實現政冶黨禁!
作者: norman0812     時間: 2019-1-9 12:50

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 12:48 PM 發表

我剪貼都係剪貼自己寫既文,你咪用你自己既文反駁我既論點囉,我只愁你唔回唔反駁,你反駁我就繼續 drill in.  當然,你鳩縮唔反駁,其他人一樣睇到我踢爆你班港奸泛民暴徒既文.

普選定義係有意參選人都面對公平劃一既入閘條件,不應對個別背景人士設下特高門檻,而同時以另一低門檻去優待另一啲人,而美國選舉制度就正正出現呢種雙重標準既高門檻,去阻撓兩個壟斷政黨以外既獨立候選人!

喺美國要以獨立 ...
剪貼咁長嘅文點同你討論?
作者: Psyco     時間: 2019-1-9 12:53

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:50 PM 發表

剪貼咁長嘅文點同你討論?
你明唔明,我哋只係同事理道德討論,與文既長短無關.
作者: norman0812     時間: 2019-1-9 12:55

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 12:53 PM 發表

你明唔明,我哋只係同事理道德討論,與文既長短無關.
你係職業打手?有咁多時間寫埋儲埋咁多文章?
作者: Psyco     時間: 2019-1-9 13:00

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:55 PM 發表

傻仔,用 smart phone 記錄及跌吉 search 已經可以攞返自己寫既post 喇,咁既文都算長,我睇你職業都係用四肢體力去揾食既人,有大專程度既人,寫區區3~4百字又算得咩?  你有困難咩?
作者: norman0812     時間: 2019-1-9 13:01

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 01:00 PM 發表

傻仔,用 smart phone 記錄及跌吉 search 已經可以攞返自己寫既post 喇,咁既文都算長,我睇你職業都係用四肢體力去揾食既人,有大專程度既人,寫區區3~4百字又算得咩?  你有困難咩? ...
搵食啫,明嘅。
作者: abbalau     時間: 2019-1-9 13:03

引用:
原帖由 textxt 於 2019-1-9 12:10 PM 發表
一個社會三角底部永遠多人過頂部,如果所有政策都以民意行先一定唔會係對整個社會好。
一群人中永遠都是愚蠢的人多個聰明人的!
如果任何事都以多數服從小數,那社會上就會越來越倒退!
而蠢人又容易被人煽動,你看佔中事件就知道,被拘捕的都是無業丶弱智之人!
作者: Psyco     時間: 2019-1-9 13:05

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 01:01 PM 發表

都係搵食,明嘅。
我就係明你班黃絲暴徒無腦.

你呢庭泛民信徒都係傻既,否則又點會出現個咁白痴既scenario, 你班友跟住泛民去佔中堵路,屌鳩90幾萬大陸單雙非,以居港權湧入香港, 搶綜援福利,搶醫院牀位,搶學位,搶公屋及推爆樓價租金.

不過,"單雙非居港權" 及 "新移民入境即享全額現金綜援與公屋",卻係帶領你哋示威堵路既泛民,喺2001年及2013年用打官司控告香港政府而掙返嚟!

你話自己係咪白痴?

圖片附件: 1547010336966.jpg (2019-1-9 13:05, 560.24 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: 1547010337116.jpg (2019-1-9 13:05, 170.54 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: 1547010337204.jpg (2019-1-9 13:05, 97.6 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: 1547010337229.jpg (2019-1-9 13:05, 234.51 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: 1547010337282.jpg (2019-1-9 13:05, 606.35 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: freddieking     時間: 2019-1-9 13:15

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 12:48 PM 發表

喺美國要以獨立 ...
師兄,你講得咁詳盡,咁專業,你叫反中9毛L點識答你呀?班畜牲打飛G就識
作者: bitebite     時間: 2019-1-9 13:19

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:20 PM 發表

乜美國有普選咩?他們可以用一人一票去選任何人咩?另外全部美國的參選人也是絕對會唱美國的國歌, 還有他們是絕對效忠美國的. 你試吓找一個美國總統參選人, 而不愛美國的例子給我看看吧

作者: 廿一比一     時間: 2019-1-9 13:28

引用:

喺美國要以獨立 ...
其實你要一個“百冇”的人都能當選美國總統才公平,本身是唔合理的,甚至有違邏輯的。
作者: 跛喬峰     時間: 2019-1-9 13:36

引用:
咁你就一定係你所講果個太監....! 我都相信你一定係好滑稽....
作者: 找不到用戶

作者: andychui2018     時間: 2019-1-9 14:00

引用:
原帖由 bitebite 於 2019-1-9 08:39 AM 發表

英國公投退歐的教訓

https://www.am730.com.hk/column/share/157033

昨文以英國公投脫歐為例,說明政府在施政的時候,不可能事事都以民意為依歸。土地供應專責小組的發言人說,政府若是選擇性地推行他們的建議,而不是全面的落實的話,必須向市民解釋原因。

政府當然有責任為自己的決定向市民解釋,但專責小組不應因為做過一下民意調查 ...
其實係英國的權力核心利用民意去脫歐....
歐盟好似個黑洞甘周圍吸水,英國佬都吾知几醒。
現在全球大部分國家包括中美都缺水去面對個pension crisis, 英國就早D脫歐起碼減少左好多問題。

搞吾掂個Pension Crisis就越來越戰爭會發生。

作者: Psyco     時間: 2019-1-9 14:06

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-9 01:28 PM 發表

其實你要一個“百冇”的人都能當選美國總統才公平,本身是唔合理的,甚至有違邏輯的。
咁民主既 "民意主導一切" 大義,就係 assume 社會有票既大衆都係: "人人都頭腦精明,䁱看破世情而集體替社會作出英明合理既選擇".

咁你又認為呢個民主 assumption 喺現實世界是否合理?
作者: 廿一比一     時間: 2019-1-9 14:20

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 02:06 PM 發表

咁民主既 "民意主導一切" 大義,就係 assume 社會有票既大衆都係: "人人都頭腦精明,䁱看破世情而集體替社會作出英明合理既選擇".

咁你又認為呢個民主 assumption 喺現實世界是否合理? ...
人類唔完美,所以唔會有完美制度於人間界㗎。唔好成日鑽牛角尖啦。我們只能在40分同60分當中揀㗎咋。

作者: q5756667877     時間: 2019-1-9 14:27

台灣投降都要靠公投
作者: Psyco     時間: 2019-1-9 14:30

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-9 02:20 PM 發表

人類唔完美,所以唔會有完美制度於人間界㗎。唔好成日鑽牛角尖啦。我們只能在40分同60分當中揀㗎咋。
我以我都認同: 黑貓白貓,會捉老鼠就係好貓.

我以前都可以接受賣鴉片毒品、又無普選既港英政權,今日亦可以接受呢個30年間令7億中國人脱貧既中共政權.
作者: funguy0815     時間: 2019-1-9 14:44

其實退之後都唔知咩事...可能辛苦幾年...之後好好呢?who knows?
作者: 廿一比一     時間: 2019-1-9 14:45

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 02:30 PM 發表

我以前都可以接受賣鴉片毒品、又無普選既港英政權,今日亦可以接受呢個30年間令7億中國人脱貧既中共政權. ...
或許你有一天發覺唔妥時,你冇唔接受依個option了?再或者你會拍拍“籮友”移民,咁就咩都唔關你事。

作者: 貓男     時間: 2019-1-9 15:01

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 10:20 發表
你搞錯啦!係一班拒拙民粹嘅人去評論民主選舉。

不過係一班普通人評論"一班太監盛贊自己兒字點叻點掂"嘅趣事一樣。
作者: hermanherman     時間: 2019-1-9 15:40

好過拖泥帶水, 好不好自己行出來!
作者: bryan7138     時間: 2019-1-9 15:53

引用:
你班太監咪一九様評論共産黨,寸人前照下鏡😂😂
作者: kcaaa     時間: 2019-1-9 16:03

英國公投決定脫歐,首相的脫歐堅決。脫歐有其好處及壞處,當然,任何事情由自己決定總比由歐盟決定好。
作者: bitebite     時間: 2019-1-9 16:09

現在實情是未見官先打300大板, 很多外國公司/人才離開了之後短時間是不會回來的; 衝擊有多大你們可以想像一下. 不要說皇簡簡單單説往後幾年會更好, 天知道呀?
作者: nklj1     時間: 2019-1-9 16:45

公投是傻
作者: 歐支桑     時間: 2019-1-9 17:16

公投多屬內政事務,涉外用公投就會(機會)被玩死。亞洲區有太陽花事件,西歐有西班牙泰脫。很多政棍都很喜歡鑽法律空子,立法是保障人民而不是推國家走向敗亡。
作者: Psyco     時間: 2019-1-9 17:50

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-9 02:45 PM 發表 

或許你有一天發覺唔妥時,你冇唔接受依個option了?再或者你會拍拍“籮友”移民,咁就咩都唔關你事。
我一家就係香港97年前移民潮既人,去咗加拿大及美國續書、工作超過10年,見識過美加既所謂民主自由社會先回流返香港,我特別反感香港泛民金主 -- 美國既金權獨裁體制. 你本人又親身體驗過歐美邊個國家既政治體制? 同大家分享吓你喺歐美社會生活既體驗經歷.

你睇你根本無係美國住過生活過,美國政壇由誰幕後操縱你看得通嗎? 係咩人去決定誰人可以出選共和黨/民主黨既黨內候選人?( 即是所謂初選,因為總統寶座及國會議席150年來由兩黨 "家天下"式壟斷,所以共和黨/民主黨 自己政黨內初選已被視為全美國既初選!).  

以美國民主黨為例,權力係操於一班元老手上,呢斑班元老係背後財閥集團既直接利益代理人 (各大軍火商/銀行家/藥廠/石油商及一眾其他巨企) ,最初有4人出選民主黨內初選,既是話呢班財閥以各自利益推出了自己既心腹候選人,不同巨企財閥扎根於不同州份 (如石油家族盤根於南方, 軍火商就立於中西部,銀行家則壟斷東部等),所以不同州份有不同選舉人票,以反影佢地係財閥集團中既 "話語權" 份量,而選舉人票亦荒唐到可以係黨員票選後作出改變調節,出現多票候選人落敗既情況,因為元老 (即是財閥意見)唔 like 黨員既選擇要推返結果.

今趟民主黨由4人出選,2人退出剩下希拉莉及桑德斯,正暗示上層財閥慢慢講惦數,由4派熔合成兩派. 最後又利益靠大邊去篩走桑德斯

最屌鬼係同一班財閥,同一時間用同一方法操縱共和黨既初選跑馬仔,最後共和黨及民主黨各選出一人去競選總統,呢兩個壟斷政黨硬塞俾美國3億非兩黨既美國民眾去終選.

無論共和黨還是民主黨既候選人勝出,嗰個總統都係由財閥們捧出嚟,都會以保護財閥集團利益為依歸,而美國班白痴選民 (包括香港迷信美國式民主者), 就由兩黨初選到3億美國人終選過情中,會看到疑幻疑真既激烈選戰,於是自我陶醉地大叫 "民主萬歲" ,其實由頭到尾都係財閥集團用"指定候選人" 方式, 去操縱美國政壇,壟斷國家政治權力,統治蟻民.

美國民主? 150年前或者係嘅~

作者: max3306kin

作者: Psyco     時間: 2019-1-9 18:02

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-9 02:45 PM 發表

我一家就係香港97年前移民潮既人,去咗加拿大及美國續書、工作超過10年,見識過美加既所謂民主自由社會先回流返香港,我特別反感香港泛民金主 -- 美國既金權獨裁體制. 你本人又親身體驗過歐美邊個國家既政治體制? 同大家分享吓你喺歐美社會生活既體驗經歷.

你睇你根本無係美國住過生活過,美國政壇由誰幕後操縱你看得通嗎? 係咩人去決定誰人可以出選共和黨/民主黨既黨內候選人?( 即是所謂初選,因為總統寶座及國會議席150年來由兩黨 "家天下"式壟斷,所以共和黨/民主黨 自己政黨內初選已被視為全美國既初選!).  

以美國民主黨為例,權力係操於一班元老手上,呢斑班元老係背後財閥集團既直接利益代理人 (各大軍火商/銀行家/藥廠/石油商及一眾其他巨企) ,最初有4人出選民主黨內初選,既是話呢班財閥以各自利益推出了自己既心腹候選人,不同巨企財閥扎根於不同州份 (如石油家族盤根於南方, 軍火商就立於中西部,銀行家則壟斷東部等),所以不同州份有不同選舉人票,以反影佢地係財閥集團中既 "話語權" 份量,而選舉人票亦荒唐到可以係黨員票選後作出改變調節,出現多票候選人落敗既情況,因為元老 (即是財閥意見)唔 like 黨員既選擇要推返結果.

今趟民主黨由4人出選,2人退出剩下希拉莉及桑德斯,正暗示上層財閥慢慢講惦數,由4派熔合成兩派. 最後又利益靠大邊去篩走桑德斯

最屌鬼係同一班財閥,同一時間用同一方法操縱共和黨既初選跑馬仔,最後共和黨及民主黨各選出一人去競選總統,呢兩個壟斷政黨硬塞俾美國3億非兩黨既美國民眾去終選.

無論共和黨還是民主黨既候選人勝出,嗰個總統都係由財閥們捧出嚟,都會以保護財閥集團利益為依歸,而美國班白痴選民 (包括香港迷信美國式民主者), 就由兩黨初選到3億美國人終選過情中,會看到疑幻疑真既激烈選戰,於是自我陶醉地大叫 "民主萬歲" ,其實由頭到尾都係財閥集團用"指定候選人" 方式, 去操縱美國政壇,壟斷國家政治權力,統治蟻民.

美國民主? 150年前或者係嘅~

作者: 找不到用戶

作者: 2018mido100

作者: bitebite     時間: 2019-1-9 18:42

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 06:02 PM 發表

你睇你根本無係美國住過生活過,美國政壇由誰幕後操縱你看得通嗎? 係咩人去決定誰人可以出選共和黨/民主黨既黨內候選人?( 即是所謂初選,因為總 ...
Good say, 資料相當充足
作者: 蘋果轉貼員     時間: 2019-1-9 18:44

有票都唔投 抵死
作者: nklj1     時間: 2019-1-9 18:45

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 06:02 PM 發表

你睇你根本無係美國住過生活過,美國政壇由誰幕後操縱你看得通嗎? 係咩人去決定誰人可以出選共和黨/民主黨既黨內候選人?( 即是所謂初選,因為總 ...
十分同意
作者: 一生冇求     時間: 2019-1-9 18:58

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 05:50 PM 發表

150年更加冇民主,除了白人對白人或有小小。當初脱英的時候又係打餐死,跟著南北戰爭。
作者: Psyco     時間: 2019-1-9 19:03

引用:
原帖由 一生冇求 於 2019-1-9 06:58 PM 發表

150年更加冇民主,除了白人對白人或有小小。當初脱英的時候又係打餐死,跟著南北戰爭。
都啱,同意
作者: cmd1503     時間: 2019-1-9 19:14

引用:
原帖由 etsui 於 2019-1-9 09:34 AM 發表
呆灣就係最佳例證。
作者: chimingchan2014     時間: 2019-1-9 19:29

引用:

呵呵,乜你有資格講普選咩,又有資格講篩選咩?你自己都話咗自己無資格喎,乜唔記得呀,真係自打嘴巴。
作者: 廿一比一     時間: 2019-1-9 19:35

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 05:50 PM 發表

其實你講嘅嘢駛鬼享美國生活都知啦。所以我從來冇話民主是完美。

美國是一個〝好大好大〞的國家,要當選總統要〝好多好多〞人SUPPORT,這就是黨。你估依家選班長,全班四十人都識你。這是民主現實執行的問題。

你講嘅只是美國選擇的一部份,財伐當然會參與,但黨內初選每每是〝幾十萬〞人選的,TRUMP就是咁樣贏出的。如果只是財伐說了算,一定唔會搵TRUMP同之前的黑人奧巴馬啦。一個單一因素是解釋唔到一件複雜嘅事㗎。

作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2019-1-9 19:45

引用:
原帖由 bitebite 於 2019-1-9 08:39 AM 發表

英國公投退歐的教訓

政府當然有責任為自己的決定向市民解釋,但專責小組不應因為做過一下民意調查 ...
一針見血
作者: freeyauchan     時間: 2019-1-9 19:48

引用:

英國公投退歐的教訓

公投是政府推薦責任架行為!只係有d岸鳩硬將公投同民主拉麻一齊! d無知感覺上民主   實際是推薦責任      票係你地投關我咩事?
作者: funguy0815     時間: 2019-1-9 19:51

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 12:17 PM 發表

睇相:
係要經過西選...你地次次都無講...
作者: chimingchan2014     時間: 2019-1-9 19:51

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:55 PM 發表

職業打手就唔會寫咁長啦,寫咁長篇文就要有相當嘅能力,仲要用時間呀。
只有嗰啲真係理性討論嘅人,先至會長篇大論,提出自己論點之餘,都要講出自己嘅理據去支持。
嗱,邊啲係職業打手呀,咪就係講嘅嘢一啲客觀論據都無,只有個人偏見,完全係支持點嘅。仲有,講到無可反駛嘅時候,就話人係職業打手嗰啲囉。
討論係要講求論點同支持嘅論據是否合理,好似你講嘅:
引用:
呢啲咪唔係討論囉,講真你呢個回覆仲似職業打手啦,完全無乜邏輯可言。唔駛我駛你啦,上面就已經有人指出咗你嘅問題啦,你駁唔惦仲要出埋HK$0.5添。嗱,呢啲咪職業打手嘅慣常技倆囉。
作者: freeyauchan     時間: 2019-1-9 19:54

引用:
原帖由 nklj1 於 2019-1-9 06:45 PM 發表

十分同意
傻仔 當年賣哂d資產 立哂現金 比人坤去移民  錢使完又返來 !  中共咁邪惡你地返來把咩   香港好多洗頭艇 捉你返內地架   咁危險    走拉!
作者: 孤獨遊者     時間: 2019-1-9 20:08

引用:

你甘講證明左香港人仲未識合普選
因為太多你班愚民
作者: swerner     時間: 2019-1-9 20:27

你覺得一定要退?
民意逆轉,唔會退

這就是民主之好
作者: Psyco     時間: 2019-1-9 21:46

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-9 07:35 PM 發表

其實你講嘅嘢駛鬼享美國生活都知啦。所以我從來冇話民主是完美。

美國是一個〝好大好大〞的國家,要當選總統要〝好多好多〞人SUPPORT,這就是黨。你估依家選班長,全班四十人都識你。這是民主現實執行的問題。

你講嘅只是美國選擇的一部份,財伐當然會參與,但黨內初選每每是〝幾十萬〞人選的,TRUMP就是咁樣贏出的。如果只是財伐說了算,一定唔會搵TRUMP同之前的黑人奧巴馬啦:smile ...
咁就用經濟與社會事件去証實美國俸行金權獨裁政體.

美國政壇行兩黨政治制度,講白啲就係兩黨專政,更弊係,共和黨與民主黨背後都受同一班財閥用政治黑金操縱. 即是話,兩黨政治根本就係財閥集團操縱既金權政治,背後統治者就係財閥,而且永不用下台.

以美國槍械泛濫問題為例,美國兩黨邊個夠胆認真禁槍,去觸動背後財閥金主中既主力派系 -- 軍火商? 莫講話禁槍,近50年來既美國,連打少啲仗亦不能,邊個總統唔打扙,財閥金主就要佢下台!

美國呢個號稱民主大國, 係一個好戰國家, 由歷史可見, 從第一次世界大戰以降, 不停對外發動或大或小戰爭, 無論兩個壟斷政黨邊個上台執政都好, 背後財閥集團都會推兩黨去打扙.

財閥集團中既軍火商們唔洗多講, 有仗打就有軍火銷路, 對外戰爭既軍火生意額比美國內銷市場更和味!

藥品及醫療集團既財閥亦跟軍火商一樣, 有戰爭就有大生意.

華爾街銀行家財閥,亦因為美國打扙燒錢, 幫美國政府鎘資去賣更多更多國債, 而 "過河濕腳" 喺天量國債發行中, 合法抽取佣金去致富!  喺2009年,美國民衆反對民主黨白宮動用公幣,買起華爾街炒爆煲既次按毒債,幫班金融財閥從金融海嘯中脱身,於是發動 "佔領華爾街運動" 作示威抗議,民主黨白宮下令出動警察及國民警衛軍武力鎮壓示威者,而共和黨控制既國會,唔單止無帶領美國民衆抗抵白宮鎮壓,反而喺國會緊急通過 "反佔領法" 去剝奪美國人既示威權,與民主黨聯手鎮壓美國示威民衆,合力為華爾街財閥金主解圍.

資源巨賈如石油商, 喺美軍打仗時有銷售不特止, 有幸美軍攻入别國去扶植傀儡政權的話, 你估該國天然資源開發權又會落入誰手? 當然又係美國政治金主們 -- 資源巨企手到拿來喇, 正如當年鴉片船跟著英國海軍攻入中國既歷史因由一樣.

你話為咩事, 財閥集團要向共和黨及民主黨捐出大量政治獻金, 去幫兩黨壟斷美國政壇,係所為何事? 為何歷史上兩黨政治既美國會不停戰爭? 不停戰爭對咩人有好處?  美國民主政治既真相, 平民流血而財閥賺錢.
作者: 廿一比一     時間: 2019-1-9 22:30

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 09:46 PM 發表

咁就用經濟與社會事件去証實美國俸行金權獨裁政體.

美國政壇行兩黨政治制度,講白啲就係兩黨專政,更弊係,共和黨與民主黨背後都受同一班財閥用政治黑金操縱. 即是話,兩黨政治根本就係財閥集團操縱既金權政治,背後統治者就係財閥,而且永不用下台.

以美國槍械泛濫問題為例,美國兩黨邊個夠胆認真禁槍,去觸動背後財閥金主中既主力派系 -- 軍火商? 莫講話禁槍,近50年來既美國,連打少啲仗亦不能,邊個 ...
我記得前幾十個post同你講過人類唔完美,所以唔會有完美制度,我們只能選40分?60分?的制度。你講的正正就是民主的執行問題,但奈何你有更好咩?

佔領華爾街,啲人都搞左好耐啦,以年計,夠皮啦。

再講世上不只美國有民主,你唔鍾意美式,加澳紐式冇鎗械問題啦。

美國攻打完伊拉克,伊拉克的油田,好多落入中海油手上㗎。伊拉克仲買咗好多中國產的無人機添。

美國對外戰爭,似乎就是延續美國霸權的手段,而霸權就產生利益。戰爭就是美國軍火的show time。不過好多戰爭不是美國主動打的。一戰,二戰,韓戰,越戰,第一次波斯灣戰爭,南斯拉夫戰爭,阿富汗戰爭都不是美國主動打的。

作者: 錦衣夜行     時間: 2019-1-9 23:22

引用:
原帖由 funguy0815 於 2019-1-9 07:51 PM 發表

係要經過西選...你地次次都無講...
哦,咁請問邊個國家無?美國?英國?
作者: kingkong_hk     時間: 2019-1-9 23:30

世間上春人佔大多數, 公頭通常刀奶野
作者: Alanleeds243     時間: 2019-1-9 23:39

引用:
講得好似.

作者: 清晨含情的馬     時間: 2019-1-9 23:52

引用:

英國公投退歐的教訓

英國人都在後悔中。
英國朋友說,只有上了年紀的英國人才贊成脫歐 ; 中年及年青的英國人就不想脫歐。
作者: Psyco     時間: 2019-1-10 00:01

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-9 10:30 PM 發表 

我記得前幾十個post同你講過人類唔完美,所以唔會有完美制度,我們只能選40分?60分?的制度。你講的正正就是民主的執行問題,但奈何你有更好咩?

再講世上不只美國有民主,你唔鍾意美式,加澳紐式冇鎗械問題啦。

美國攻打完伊拉克,伊拉克的油田,好多落入中海油手上㗎。伊拉克仲買咗好多中國產的無人機添。

美國對外戰爭,似乎就是延續美國霸權的手段,而霸權就產生利益。戰爭就是美國軍火 ...
之所以我同你講: "我以前接受嗰個賣鴉片毒品及無普選既港英政權 (講漏咗皇家香港警察仲有政治部,用政治警察監控香港社會); 今日亦可以接受呢個30年間令7億中國人脱貧既中共政權", 我就係明白無完美既政治制度,而且更加唔認為泛民金主 -- 美國既政治制度可以代表好或正義制度,反而覺得美國金權獨裁體既虛偽,比中共更邪惡嘔心.

偏偏呢班口喊 "民主公義" 口號既泛民,就係收受美國呢個金權獨裁體既黑金去搞佔中暴動,以折磨香港人為手段向中共挑機!

泛民講得民主咁值得响往,何解唔係1997年前就反鳩港英政權呢? 香港俾英國人開埠百幾年,有邊任港督係由香港人普選產生? 你數俾大家聽吓. 反而李柱銘班泛民元老卻喺英治年代對港英政權唯唯諾諾,接受嗰班無普選既欽點港督政治委任入立法局做議員 (嗱,又係無普選!),食政治免費午餐食咗廿幾年,難道97年前既地球上無 "民主大義" 存在? 何解97年後要跟民建聯打選戰爭議席,泛民就馬上咩柒都反政府?

英治年代港督話要填海造地起新市鎮 (沙田、大埔、馬山、將軍澳、東涌......), 泛民有屌鳩港督倒錢落海、屌港督破壞環境嗎? 何解今日卻阻止特區政府造地去舒緩住屋樓價?

喺英治年代,香港男人就已經有跟大陸妻兒團聚及人蛇移民問題 (即是今日叫既單非); 就已經有印度及巴基斯坦呢啲英聯邦國非法移民問題; 亦有數以十萬計既菲印女傭想入籍香港; 更有上30萬越南難民滯留香港,喺以越南難民身份喺香港境内生仔生女. 當年李柱銘、李志喜、吳靄儀、余若薇及梁家傑,喺英治年代已經係大律師喇,呢班泛民有無幫呢啲外來人嚟告鳩港督、告鳩皇家香港入境署,去打官司破鳩、廢除港英政府對外來移民既審批權? 無囉. 咁何解喺1997年回歸中國後,泛民卻接二連三發動官司控告香港特區政府,搞出單、雙非居港權,導致90幾萬大陸盲流移民喺十年間湧入咗香港,推爆香港住屋需求、推爆樓價租金及公屋輪候?

若果呢啲官司係咁正義的話,何解泛民唔喺英治年代就搞? 你用個腦諗諗.

(1) 1998年人蛇兒童居港權案,即是吳嘉玲案 (民主黨及社組發動,由公民黨前身 - 45條關注組既吳靄儀律司團告香港入境署);

(2) 到2001年雙非鼻祖莊豐源案,搞出單雙非居港權 (公民黨前身 - 45條關注組,公民黨黨鞭 李志喜);

(3) 到2012年,幫28萬菲印女傭控告香港入境署,搶奪入籍居港權 (公民黨黨鞭 李志喜);

(4) 到2013年幫新移民控告社會福利署,搞出新移民入境即享全額現金綜援及公屋福利 (民主黨及社組,蔡耀昌);

(5) 到現今不斷既南亞假難民聲請案 (公民黨,民主黨及工黨),等等……

以上咁多泛民及黃底法官棟鳩香港既官司,延續十幾年,三翻四次,一而再,再而三去棟鳩本土香港人利益! 呢啲咁多單棟鳩香港既官司,點解全部都由泛民去搞?  因為建建制派律師都拒絕幫外人棟鳩香港,反而泛民律師就熱衷搞呢類官司去出賣香港人!

而且次次都係香港特區政府律政司領班出庭,跟棟鳩香港人利益既泛民律師對陣.

作者: kwma     時間: 2019-1-10 00:40

引用:

英國公投退歐的教訓

Politics101屁股指輝腦代想坐耐d靠人挙你
作者: nck0780     時間: 2019-1-10 01:37

del

作者: wanmh     時間: 2019-1-10 08:26

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 01:05 PM 發表

我就係明你班黃絲暴徒無腦.

你呢庭泛民信徒都係傻既,否則又點會出現個咁白痴既scenario, 你班友跟住泛民去佔中堵路,屌鳩90幾萬大陸單雙非,以居港權湧入香港, 搶綜援福利,搶醫院牀位,搶學位,搶公屋及推爆樓價租金.

不過,"單雙非居港權" 及 "新移民入境即享全額現金綜援與公屋",卻係帶領你哋示威堵路既泛民,喺2001年及2013年用打官司控告香港政府而掙返嚟!

你話自己係咪白 ...
反對派之所以會吹得就吹,總之會lam到選票嘅就吹。原因好簡單,因為之後真係出左乜野問題,大可以話政府無能,或選擇性失憶,洗過牌再黎過。所以做反對嘅從來都比執政容易。
作者: sosask2014     時間: 2019-1-10 08:29

引用:

全世界都有篩選,你要認清事實,冇普選班政棍仲可一直混落去,但我地香港人就失去左手中一票!
作者: bitebite     時間: 2019-1-10 08:31

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-10 12:01 AM 發表

之所以我同你講: "我以前接受嗰個賣鴉片毒品及無普選既港英政權 (講漏咗皇家香港警察仲有政治部,用政治警察監控香港社會); 今日亦可以接受呢個30年間令7億中國人脱貧既中共政權", 我就係明白無完美既政治制度,而且更加唔認為泛民金主 -- 美國既政治制度可以代表好或正義制度,反而覺得美國金權獨裁體既虛偽,比中共更邪惡嘔心.

偏偏呢班口喊 "民主公義" 口號既泛民,就係收受美國呢個金權獨裁體 ...
師兄好波, 泛民之前所說的事一一道出; 但係唔知點解佢地全部失憶, 提也不提, 相當有趣.

可惜的是我們的年輕人已經被洗腦, 基本上會當以上泛民所做的出賣香港利益事情當睇唔到, 或者說他們還小, 不懂往事.

所以我們現時的國民教育相當之重要, 政府要重新教過啦
作者: sosask2014     時間: 2019-1-10 08:32

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:29 PM 發表

你都傻,門面上既野你都信?清醒下啦中國人,等等,可能你係外國人,其實香港都可能需要實名認證
作者: wanmh     時間: 2019-1-10 08:33

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 02:30 PM 發表

我以前都可以接受賣鴉片毒品、又無普選既港英政權,今日亦可以接受呢個30年間令7億中國人脱貧既中共政權. ...
人民吾會怕極權政府,只會怕窮。窮苦百姓必反,千古不變嘅定律。講真,咁多黃絲上街,佔領要求民主,無篩選嘅一人一票選特首,背後嘅結果又有幾多個會去諗? 假如特首係一個呃到市民票,但係又吾熟政府運作,無人脈,無中央支持,回鄉證都無,無商業頭腦嘅泛民律師,你估係佢在任嘅4年,會搞到香港變成點?
作者: 藥水王     時間: 2019-1-10 08:40

一人一票。。。。要承受的苦果。
作者: Zzlaz     時間: 2019-1-10 08:41

引用:
原帖由 bitebite 於 2019-1-10 08:31 AM 發表

師兄好波, 泛民之前所說的事一一道出; 但係唔知點解佢地全部失憶, 提也不提, 相當有趣.

可惜的是我們的年輕人已經被洗腦, 基本上會當以上泛民所做的出賣香港利益事情當睇唔到, 或者說他們還小, 不懂往事.

所以我們現時的國民教育相當之重要, 政府要重新教過啦 ...
反右 文革 你地夠失哂憶啦
作者: 廿一比一     時間: 2019-1-10 08:44

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-10 12:01 AM 發表

偏偏呢班口喊 "民主公義" 口號既泛民,就係收受美國呢個金權獨裁體 ...
你要數中共令7億人脫窮,咁你就要向前數,點解天下太平啲人咁窮啦。

香港只是有限度民主,泛民政黨是冇機會執政的。所以只踏是正常的,又或者這是他們唯一能做的。泛民冇行政權,票數又唔夠否決,基本上阻唔到政府行事。

97之前,香港只是殖民地。當時亦有人爭取民主,不過規範小得多。而且當時你反英國結果就是回歸中國,當時中國咩環境!反英即是找死。邊個支持。

講真,香港泛民都是膠㗎嘞,不過你指出泛民膠行不是民主問題,是法律問題嚟喎。

作者: 賈文子     時間: 2019-1-10 08:47

所以說一個黃運輝,係恐怖化身
作者: bitebite     時間: 2019-1-10 08:51

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2019-1-10 08:41 AM 發表

反右 文革 你地夠失哂憶啦
傻瓜, 你只看以前唔好的, 為何不看看現正我們國家正在強大, 歐美也不會太過壓擠我們了.

若説什麼文革, 那英國賣鴉片又怎樣?

重要的是看現在及未來
作者: ilovenikita     時間: 2019-1-10 09:18

我覺得你選出來既領導人,人民要無限支持佢,咁先系成功的民主制度,人民覺得自己選個精英出來,管理國家,但又唔信佢,系咁扯後腿,系好白痴
作者: ilovenikita     時間: 2019-1-10 09:20

引用:

美國都系政黨黑箱產小圈子生候選人出來比人民。。。間選😏
作者: funguy0815     時間: 2019-1-10 09:41

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2019-1-9 11:22 PM 發表

哦,咁請問邊個國家無?美國?英國?
唔係...我意思你要講清楚..西選..點樣...係咩人西咁..咁咪睇下大家接唔接受law..人係可以唔接受 ga mah...公開投票其實係最好...係政府唔做...
作者: Tillsonbrun     時間: 2019-1-10 09:44

引用:
民主選舉=性無能
作者: hkfish     時間: 2019-1-10 10:09

公投完實施係正確做法 冇得輸打贏 投票結果都唔專重咁投黎做咩 而加係官唔支持 唔專重民意姐 如果當時係非脫歐贏左 你問下佢地肯唔肯再推翻投票結果 落左注輸左要認 非脫歐又唔係一定會好過脫歐 未來既野誰肯定到 投票前已知要面對咩問題咪得囉 上面一班人無需借機會打壓民主制度 司馬昭之心路人皆知

作者: lmichael     時間: 2019-1-10 10:19

引用:

英國公投退歐的教訓

每個民主制度,都有優缺點,首要係,政府一定要經人民一人一票授權,英國是議會制,法國簡單多數,美國係選舉人制度,你搞錯左一點,美國並非間選,每洲的選舉人,必需按該州選票勝負,全部投該候選人,如果咁都被老屈係間選,咁所有議會制既總理,都被屈為間選,例如日本首相。