標題: [本港新聞評論] 趙家賢指馮檢基多次攻擊李卓人 令民主派選民感氣餒 [打印本頁]

作者: SandyBB1995_2    時間: 2018-11-26 01:46 PM     標題: 趙家賢指馮檢基多次攻擊李卓人 令民主派選民感氣餒

民主動力召集人趙家賢表示,今次立法會九龍西補選,雖然在選票數字上,工黨李卓人加上馮檢基的得票,仍比代表建制派出選的陳凱欣為少,但認為不能單看數字,因為馮檢基參選的客觀效果,令整個民主派選民的參與度及氣氛都造成負面影響。趙家賢相信,馮檢基多次在選舉論壇攻擊李卓人及民主動力,都令到九龍西的溫和民主派選民感到氣餒及煩擾,因而可能未有出來投票。至於是否民主動力的協調機制失敗,趙家賢說,馮檢基因未能得到民協支持而用盡方法,包括退黨出選,即使機制如何完善亦無法避免。不過他指出,民主派必須要檢討今次敗選原因,例如為何有一批年輕人因不滿民主派近年的工作而未有投票等,再重整旗鼓,應對明年區議會選舉及2020年立法會換屆選舉

真是使人氣憤!竟然說是基哥的錯?
有冇見到泛民如何抹黑基哥?
手段不知所謂!
選擇棄選,原因是對這班暴徒的教訓!醒吧!

新聞來源連結:
https://hk.mobi.yahoo.com/news/%E8%B6%99%E5%AE%B6%E8%B3%A2%E6%8C%87%E9%A6%AE%E6%AA%A2%E5%9F%BA%E5%A4%9A%E6%AC%A1%E6%94%BB%E6%93%8A%E6%9D%8E%E5%8D%93%E4%BA%BA-%E4%BB%A4%E6%B0%91%E4%B8%BB%E6%B4%BE%E9%81%B8%E6%B0%91%E6%84%9F%E6%B0%A3%E9%A4%92-202031746.html
作者: 香港偽民為患    時間: 2018-11-26 01:48 PM

今次點解唔賴晒「通共門」
作者: refugee    時間: 2018-11-26 02:59 PM

我只見馮檢基係咁俾人翻舊料話喺大陸投資乜乜

開頭仲懷疑呢啲屈基行為係苦肉計
作者: kkyan_hk    時間: 2018-11-26 03:10 PM

泛民狗邏輯錯係人哋,李卓人從來沒有錯,又唔知自己樣衰,成個貪字放响塊面渡,,,
作者: fn20172017    時間: 2018-11-26 03:12 PM

引用:
原帖由 refugee 於 2018-11-26 02:59 PM 發表

我只見馮檢基係咁俾人翻舊料話喺大陸投資乜乜

開頭仲懷疑呢啲屈基行為係苦肉計
我之前都有咁諗過, 會唔會係泛民明捧呃人,暗捧基基
點知到上論壇時, 呃人不遺餘力咁柄基基先知係真打對台

基基服務社區幾十年先吸得個萬幾票, 仲有九萬幾落佐係個吹水怪到其實可以解讀到另一D野
作者: 神名綾人    時間: 2018-11-26 03:19 PM

點解李卓人唔退,要個服務左九西咁多年嘅老馮退
作者: Dracomak    時間: 2018-11-26 03:19 PM

嘩!屌佢老母掉撚轉D野黎講嘅?!驚唔驚生仔冇屎忽架?
作者: e5432whm    時間: 2018-11-26 03:26 PM

不如直頭宣佈基叔是中共黨員把啦
作者: 飛天盒仔    時間: 2018-11-26 03:27 PM

笑死人,「泛民」同「桌仁」不停係度抺黑馮檢基,宜家輸咗就瀨馮檢基抺黑「桌仁」。

這就是「泛民主」
引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2018-11-26 01:46 PM 發表

民主動力召集人趙家賢表示,今次立法會九龍西補選,雖然在選票數字上,工黨李卓人加上馮檢基的得票,仍比代表建制派出選的陳凱欣為少,但認為不能單看數字,因為馮檢基參選的客觀效果,令整個民主派選民的參與度及氣氛都造成負面影響。趙家賢相信,馮檢基多次在選舉論壇攻擊李卓人及民主動力,都令到九龍西的溫和民主派選民感到氣餒及煩擾,因而可能未有出來投票。至於是否民主動力的協調機制失敗,趙家賢說,馮檢基因未能得到民協 ...

作者: babyna    時間: 2018-11-26 03:30 PM

捉錯用神,其實千錯萬錯都是屎麗錯
作者: bestsinger2    時間: 2018-11-26 03:31 PM

基哥咁大影響力,下次要再幫幫手
作者: toledo    時間: 2018-11-26 03:32 PM

作者: ngblowwater-a1    時間: 2018-11-26 03:32 PM

64人有料到就唔使上次同基佬1齊落選la
作者: 凹凹凸凸    時間: 2018-11-26 03:33 PM

大家都睇清楚泛民唔係好人,又圍人又抹黑,完全不尊重公平選舉。
作者: HG20121220    時間: 2018-11-26 03:34 PM

作者: 東方新希望    時間: 2018-11-26 03:36 PM

引用:
原帖由 凹凹凸凸 於 2018-11-26 03:33 PM 發表

大家都睇清楚泛民唔係好人,又圍人又抹黑,完全不尊重公平選舉。
偽民主派 欽選騙局 為求目的 不擇手段
作者: siuming1979    時間: 2018-11-26 03:38 PM

基哥真係慘,係咁比人輪
作者: chaolininin    時間: 2018-11-26 03:39 PM

亂港黨屙屎唔出賴地硬
作者: Tokyo2040    時間: 2018-11-26 03:42 PM

條撚樣負責協調今次選舉,佢梗係要賴人啦 
作者: 火爆判官    時間: 2018-11-26 03:52 PM

嘩。。。又玩原告變被告
作者: lawo    時間: 2018-11-26 03:57 PM

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2018-11-26 01:46 PM 發表

民主動力召集人趙家賢表示,今次立法會九龍西補選,雖然在選票數字上,工黨李卓人加上馮檢基的得票,仍比代表建制派出選的陳凱欣為少,但認為不能單看數字,因為馮檢基參選的客觀效果,令整個民主派選民的參與度及氣氛都造成負面影響。趙家賢相信,馮檢基多次在選舉論壇攻擊李卓人及民主動力,都令到九龍西的溫和民主派選民感到氣餒及煩擾,因而可能未有出來投票。至於是否民主動力的協調機制失敗,趙家賢說,馮檢基因未能得到民協 ...
人渣認為馮檢基過去對民主派攻擊和抹黑?????
調轉講,當市民傻嘅?
作者: cll4793    時間: 2018-11-26 04:02 PM

熱烈祝賀李呃人死完老竇死老母個樣。再選死全家。。
作者: fba39e0b0695af    時間: 2018-11-26 04:06 PM

千錯萬錯都唔係淫哥錯,我死都無錯
作者: p2plover    時間: 2018-11-26 04:54 PM

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-11-26 03:27 PM 發表

笑死人,「泛民」同「桌仁」不停係度抺黑馮檢基,宜家輸咗就瀨馮檢基抺黑「桌仁」。

這就是「泛民主」

...
同係泛民阵营都会狗咬狗,可想而知党争有几恐怖,除非个个都係正人君子,否则党争永远都係恶性斗争,唔会係良性竞争
作者: golfboy    時間: 2018-11-26 05:01 PM

引用:
原帖由 e5432whm 於 2018-11-26 03:26 PM 發表

不如直頭宣佈基叔是中共黨員把啦
明知輸梗都出來選,不是票是什麽?馮老狗投共一眼就看出,唯一可惜是,服務街坊幾廿年,要臨老过吾到世!
作者: wilsonabcd    時間: 2018-11-26 05:06 PM

都痴線的!非泛民屬於建制派的[基哥]D票好明顯系建制派分給佢的同情票!關你泛民撚事,賴得就賴!

作者: alex33hewlett    時間: 2018-11-26 05:06 PM

引用:
原帖由 fn20172017 於 2018-11-26 03:12 PM 發表

基基服務社區幾十年先吸得個萬幾票, 仲有九萬幾落佐係個吹水怪到其實可以解讀到另一D野 ...
"可以解讀到另一D野"

基哥都話咗 "幕後有指揮捧", 李漢奸替你啅人站台嗰陣一早話 "2020 才投基哥" 而家D聞煮黃屍投票似足行屍走肉, 俾喃嘸佬擺弄.

作者: alex33hewlett    時間: 2018-11-26 05:11 PM

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2018-11-26 03:42 PM 發表

條撚樣負責協調今次選舉,佢梗係要賴人啦
叫佢出來選, 萬二票都冇呀.
作者: wow...    時間: 2018-11-26 05:18 PM

輸就輸啦!選舉就一定係互挖瘡疤,李呃人無攻擊其他候選人咩?
D後生淨識委過於人
作者: csdenis    時間: 2018-11-26 05:19 PM

痴L線, 邊個攻擊邊個多啲呢你話
作者: wkkenneth    時間: 2018-11-26 05:26 PM

明明係基哥俾班犯民攻擊抹黑,輸左竟然調返轉話係基哥攻擊呃人,都真係好無恥
作者: snooboy    時間: 2018-11-26 05:34 PM

如果唔係想贏哂兩席,監硬分兩次勞民傷財補選,都唔會一席都無啦
作者: e5432whm    時間: 2018-11-26 05:56 PM

飯民連假初選都懶得做, 有咩資格批評人別人, 爭取香港民主請由飯民內部開始
引用:
原帖由 golfboy 於 2018-11-26 05:01 PM 發表

明知輸梗都出來選,不是票是什麽?馮老狗投共一眼就看出,唯一可惜是,服務街坊幾廿年,要臨老过吾到世!

作者: 人之初大大    時間: 2018-11-26 06:05 PM

引用:

泛民舉動既污糟又可恥
作者: mmob888    時間: 2018-11-26 06:07 PM

泛民好比六大派圍攻光明頂,大條道理濫殺無辜
作者: fooddrink    時間: 2018-11-26 06:11 PM

只准講馮檢基參選「客觀」效果,不准提李卓人篩選「主觀」效果

李卓人係魂淡,但講成香港人心淡
作者: 明玉九垂天    時間: 2018-11-26 06:11 PM

引用:
原帖由 golfboy 於 2018-11-26 05:01 PM 發表

明知???
邊個可以控操控20幾萬選民手上的選票???
作者: 人之初大大    時間: 2018-11-26 06:11 PM

引用:
原帖由 fn20172017 於 2018-11-26 03:12 PM 發表

基基服務社區幾十年先吸得個萬幾票, 仲有九萬幾落佐係個吹水怪到其實可以解讀到另一D野 ...
你呃人做咁多陰質事對社會全冇貢獻同死屍寄生蟲ㄧ樣,咁都有9萬票,証明美國選舉機器好恐怖
作者: alvinm    時間: 2018-11-26 06:13 PM

輸就輸啦,賴乜野啊
作者: 星際邊緣的劉火    時間: 2018-11-26 06:55 PM

呢D很樣指鹿為馬,顛倒是非黑白,真系當香港人系傻架?!
作者: SandyBB1995_2    時間: 2018-11-26 06:57 PM

趙家賢無恥
作者: sohotabc    時間: 2018-11-26 06:58 PM

引用:
原帖由 kkyan_hk 於 2018-11-26 03:10 PM 發表

泛民狗邏輯錯係人哋,李卓人從來沒有錯,又唔知自己樣衰,成個貪字放响塊面渡,,,
民主派至叻卸責賴人
作者: golfboy    時間: 2018-11-26 07:01 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-11-26 06:11 PM 發表

明知???
邊個可以控操控20幾萬選民手上的選票???
證明你对選舉完全吾識!或者扮吾識!
作者: e5432whm    時間: 2018-11-26 07:03 PM

蟲太話香港多白痴選民, 係至理明言啊
引用:
原帖由 星際邊緣的劉火 於 2018-11-26 06:55 PM 發表

呢D很樣指鹿為馬,顛倒是非黑白,真系當香港人系傻架?!

作者: expedia    時間: 2018-11-26 07:03 PM

楊onQ 都有話
有頭髮邊個想做檢基啦
作者: 織田信長    時間: 2018-11-26 07:09 PM

引用:

屌佢老味,將d事掉轉黎講,呢d就係仆街犯狗
作者: 零死04    時間: 2018-11-26 07:10 PM

選基基我覺得一是一路支持老街坊(只支持佢),一是不滿卓人踼走基基(一定唔比票卓人)
作者: green2016    時間: 2018-11-26 07:15 PM

引用:
原帖由 Dracomak 於 2018-11-26 03:19 PM 發表

嘩!屌佢老母掉撚轉D野黎講嘅?!驚唔驚生仔冇屎忽架?
你同佢定 , 佢呢世都唔會有老婆 , 就算有都好快跟佬走 , 咁又點會有仔生呢 ?
作者: 孤獨遊者    時間: 2018-11-26 07:17 PM

民主派既基哥你都說服唔到。講咩說服同你三唔識七既選民
作者: 織田信長    時間: 2018-11-26 07:21 PM

引用:
原帖由 green2016 於 2018-11-26 07:15 PM 發表

你同佢定 , 佢呢世都唔會有老婆 , 就算有都好快跟佬走 , 咁又點會有仔生呢 ?
佢老婆大住個肚搵返佢
作者: chatjai    時間: 2018-11-26 07:24 PM

趙家賢此人難成大器
作者: 家中紫色的腰部    時間: 2018-11-26 07:29 PM

泛民冇曬人?竟然派隻狗去選,輸咗仲要走去咬人。。。悲哀!
作者: kwan1516    時間: 2018-11-26 07:34 PM

最終公道自在人心,講又講唔通,想抹黑大家有眼睇既民主個朵已經臭哂。
作者: kayakfans    時間: 2018-11-26 07:40 PM

下!應該因民主派搞內定選先令人氣憤同氣餒喎
作者: johntt    時間: 2018-11-26 07:46 PM

唔通對光頭基揼得仲未夠狠,毒,棘?🤜🤜💣💥
作者: RockMe    時間: 2018-11-26 07:47 PM

呢個民主動力真系邪惡,

九月份泛民已開始舖天蓋地出動海陸空三軍狂砌馮檢基.
大家都有眼見.

泛民精神.
衰左賴人.

作者: 西部深情的流彈    時間: 2018-11-26 07:47 PM

又係人她嘅錯
作者: Assange    時間: 2018-11-26 07:48 PM

中國人內鬥DNA
完全反影係班所謂民主派身上
作者: 大口Sam    時間: 2018-11-26 07:50 PM

引用:

其實,唔派李呃人,泛民全力支持基哥,係有機會。只恨泛民放吾低
作者: 人之初大大    時間: 2018-11-26 07:53 PM

引用:
原帖由 green2016 於 2018-11-26 07:15 PM 發表

ㄧ定係
作者: 齋睇唔買    時間: 2018-11-26 07:56 PM

政治真係醜陋
作者: bestwin61    時間: 2018-11-26 07:56 PM

同情基哥
作者: Visita    時間: 2018-11-26 07:58 PM

民主竟然是個派,選民不是民主選擇,而是必須要信奉民主派。

民主派的骨子裡是宗教迷信,支持者是信徒,民主什麼?
作者: 全馬二世    時間: 2018-11-26 07:59 PM

自己永遠無錯架,千祈唔好跪低,死撐,下次出逃狗身,一定無錯
作者: lmkandy    時間: 2018-11-26 08:01 PM

DLLM,你班仆 街搵河童搞人又唔L講
作者: 大口Sam    時間: 2018-11-26 08:01 PM

我想講,如果呃人唔選,我會投基哥。
作者: siu_siu_nei_00    時間: 2018-11-26 08:02 PM

只有欽點先可以代表民主
作者: cubus    時間: 2018-11-26 08:03 PM

鬼打鬼 終於一齊死。
作者: lpj88    時間: 2018-11-26 08:05 PM

輸左唔檢討仲一味瀨, 泛民有排輸.
作者: belady    時間: 2018-11-26 08:06 PM

咁都有得瀨

巿民係見到班犯民就嘔先唔選李呃人咋
作者: 新聞小子    時間: 2018-11-26 08:10 PM

指鹿為馬 李卓人可以憑住佢 裸終生成就獎
作者: erectdick    時間: 2018-11-26 08:11 PM

趙生昨日落雨呀!唔好抵賴地硬啦!簡到人哥代表你就認命啦!

作者: Sohaboy    時間: 2018-11-26 08:11 PM

自己都識講加埋都唔夠票,你肯定個萬幾個唔選小李子既人,無左小基子,就會選小李子?
作者: ngkk    時間: 2018-11-26 08:12 PM

輸咗瀨地硬。唔歡迎其他人參選,咩嘢民主嚟架,低能民主派。
作者: iapple2    時間: 2018-11-26 08:14 PM

如果李呃人吾出選,只出馮生,99%可以勝
作者: NOVAELED    時間: 2018-11-26 08:16 PM

輸得咁
作者: iapple2    時間: 2018-11-26 08:16 PM

犯民吾去檢討原因點解會輸,上次患蟲炎輸又話無落區
作者: NOVAELED    時間: 2018-11-26 08:17 PM

輸得咁肉酸,仲響度狗咬狗骨
作者: triumphal_ark    時間: 2018-11-26 08:20 PM

出動到賄選都輸,仲想賴人
作者: kw_lam    時間: 2018-11-26 08:22 PM

不准其他人參選,這是甚麼民主,幸好選民可以選擇
作者: afternoon    時間: 2018-11-26 08:24 PM

引用:

民主派有欠於馮檢基,陰點李卓人,仲要攻擊屈人𠝹票。
顛倒是非依然係飯民盲反的強項,死性不改
作者: gogolap    時間: 2018-11-26 08:24 PM

泛民班仆街,一腳踢咗溤檢基出局,仲要踩到入心入肺,香港有呢班仆街泛民響度,永無寧日!
作者: 耿耿於懷Juno    時間: 2018-11-26 08:26 PM

死老野有料就早入了立會啦

形象已差,有個位入就狗咬狗骨

衰夠未?
作者: Tokyo2040    時間: 2018-11-26 08:29 PM

引用:
原帖由 snooboy 於 2018-11-26 05:34 PM 發表

如果唔係想贏哂兩席,監硬分兩次勞民傷財補選,都唔會一席都無啦
之前仲凶神惡煞警告政府唔可以合併兩次選舉
作者: 天下唯攻    時間: 2018-11-26 08:29 PM

引用:
原帖由 神名綾人 於 2018-11-26 03:19 PM 發表

點解李卓人唔退,要個服務左九西咁多年嘅老馮退
就係趙家賢呢種人渣扮大佬話晒事,人地基哥係用獨立人仕參選,都冇掛佢地牌頭,竟然完全唔比人有參選權既自由?民主喎?真恐怖!
作者: 錦衣夜行    時間: 2018-11-26 08:29 PM

假。民主派。
作者: jodasch@n    時間: 2018-11-26 08:30 PM

引用:

一切都是別人的錯
作者: 奧特曼    時間: 2018-11-26 08:30 PM

嗰地好硬喔
作者: iamsamuel    時間: 2018-11-26 08:32 PM

班港獨狗原來真係用屎忽諗嘢
作者: bizza    時間: 2018-11-26 08:34 PM

泛民真係好乞我憎
作者: ngben    時間: 2018-11-26 08:35 PM

李呃人又出動
作者: wingman1967    時間: 2018-11-26 08:36 PM

輸打贏要就係你呢啲仆街啦!
作者: Vince78    時間: 2018-11-26 08:36 PM

泛民不團結 狗咬狗是事實
作者: discuss.woddboy    時間: 2018-11-26 08:37 PM

網民指李卓人多次攻擊馮檢基, 令民主派選民感氣餒

生果日報記者, 我是網民請報導
作者: 夢想退休    時間: 2018-11-26 08:41 PM

泛淫永遠無錯,錯一定是人地
作者: ricebuket    時間: 2018-11-26 08:42 PM

引用:

有賊呀!!!
作者: btatles    時間: 2018-11-26 08:42 PM

作者: bensonchow    時間: 2018-11-26 08:44 PM

引用:

佢又唔講李呃人係論壇表現係點,長者醫療劵幾錢上限唔知,政府醫療開支增加定減唔知(仲要當時係議員),南亞問題唔識答,為菲傭爭取最低工資唔認。依家仲賴三賴四。
作者: terrywong25    時間: 2018-11-26 08:44 PM

關乜事,如果民主派唔攪咁多野,唔好為反而反,做多d民生既事,唔好下下反對政府,要正確判斷,一定仲有機會。
可惜我所講既民主派全部同我所講既背導而馳。

作者: 巴巴先生    時間: 2018-11-26 08:45 PM

引用:
原帖由 btatles 於 2018-11-26 08:42 PM 發表

掉撚轉D野黎講...泛民作風
當老鬼基出選,第二日毒果就屈佢搞基....
然後日日挖舊屎出黎攻擊老鬼基......
究竟誰才是多次攻擊?