標題: D&G社交賬號被“佔領”,全球網友聲援中國文化 [打印本頁]

作者: starr     時間: 2018-11-23 08:44

11月21日深夜,深陷“辱华”风波的意大利品牌杜嘉班纳(D&G)在官方社交媒体上发表声明,称对中国“怀有爱与热情”,大秀取消对品牌和所有工作人员来说“都很不幸”。

但是,这条声明的留言区,已经被愤怒声讨的评论淹没。很多网友认为,该声明既没有道歉的字眼,也没有流露出歉意。

参考视频注意到,在D&G社交媒体账号的留言区里,声援中国文化的可不只是中国网友。不论国籍,各国网友说得最多的一句话是“支持中国”:

“善有善报恶有恶报,我来自泰国,我支持中国。”

“我来自智利,但我支持中国。”

“我是墨西哥人,我爱中国。”

“我不是中国人,但是看到你如此不尊重美妙深厚的中国文化,让我也感到被冒犯。丢脸!”

令人欣慰的是,针对杜嘉班纳广告宣传片中对筷子这一中国文化标志的不当使用,还有大批中外网友自发向全世界“安利”筷子的文化底蕴。

一位日本网友说:“筷子并不是只有中国在使用,日本、韩国都在使用,东南亚国家也在使用。千万不要小瞧汉文化!”

另一位日美混血的网友用中文写道:“我喜欢中国,我会讲汉语,我妈妈教我要用筷子。”

参考视频还发现,这波来自全世界的声讨浪潮中,不乏国际时尚界名人,例如在社交媒体上拥有200多万粉丝的澳大利亚健身达人皮娅(Pia Muehlenbeck)。她的一条评论获得了三千多个赞:“你不能这样嘲讽一个国家,我为你感到失望。”

其实,D&G此轮风波始于名为“#DG爱中国#”的系列广告片。11月18日,这部名为“起筷吃饭”的宣传片发布在D&G的官方社交账号上,不少网友在看完宣传片后均认为,这部片子有歧视中国传统文化的嫌疑。

此后当一名亚裔模特试图在社交媒体上与D&G设计师Gabbana沟通时,后者直接辱骂中国,还说“没有你们我们也能卖得很好”。第一时间关注到了D&G“歧视性”广告的美国知名时尚博主“Diet Prada”质问Gabbana为什么辱华时,对方竟然还以“Ni hao stupid bye”回应。

如此不堪入目的言论,难怪触犯众怒,迎来众多明星和万千网友对该品牌的集体抵制。

在不少网友看来,杜嘉班纳作为一个国际品牌,其言论和营销却充满了傲慢。任何企业如果缺乏对不同地域文化的敬畏和尊重,绝对无法赢得消费者的认同。

杜嘉班纳此次在中国遭遇的“滑铁卢”也受到国际媒体的关注。

英国广播公司网站援引时尚媒体评论称,杜嘉班纳“在基调和品位上犯了大错”,这次营销“贬低中国历史悠久的文化,并以刻板的甚至是种族主义的方式来描绘中国女性”,而对筷子的使用也因不恰当和不尊重人而受到批判。

还有国际舆论认为,对杜嘉班纳而言,在社交媒体肆意宣泄情绪、发布言论的代价绝不仅是一场大秀的取消,如没有真正检讨,未来其在中国的形象和市场更将遭到毁灭性的打击。

在脸书上,一名外国时尚界人士指出,“那些你们觉得是开玩笑的事情对别人来说可能就是冒犯。不可否认的是,中国人是全球奢侈品牌的消费‘大户’。我们能从中国处理这一事件的做法学到很多。他们为什么要支持不尊重中国人的品牌?”

事实上,D&G已经开始为这场“辱华”风波买单了。据香港《南华早报》报道,电商平台是D&G在中国的重要销售渠道,此次事件后其在中国的在线销售渠道几乎“被切断”。

参考视频注意到,天猫、京东、苏宁、唯品会、小红书等中国电商平台均已下架D&G相关产品,小红书企业传播部代表在接受媒体访问时说:“祖国利益不容侵犯,一切合作基于尊重”。

在11月22日下午的外交部记者会上,有意大利记者询问杜嘉班纳风波一事时,发言人耿爽对此回应称,此事本质上不是外交问题,中方也不希望其上升为外交问题,“与其来问外交部发言人,不如去问一问中国的普通民众,看他们如何看待这个问题”。

從來未注意,一雙筷子乘載中國千年記憶,央視的「反擊」太感動人了~
https://www.youtube.com/watch?v=-d4Lkh7m1qY

新聞來源連結:
https://www.shobserver.com/toutiao/html/118034.html

作者: st105     時間: 2018-11-23 08:52

問題不在於條片。所謂的designer 留言在IG 先系問題。  有啲報張報啲吾報啲
作者: starr     時間: 2018-11-23 08:57

引用:
原帖由 st105 於 2018-11-23 08:52 AM 發表
問題不在於條片。所謂的designer 留言在IG 先系問題。  有啲報張報啲吾報啲
條片有人覺得有問題,有人覺得冇問題
我覺得條片肯定係嘲弄所有用筷子既人,十分踩界
後來果段「以後接受所有國際媒體訪問都用屎的國家來形容中國」加上「哈哈哈哈」既挑釁態度 就點燃起來
作者: starr     時間: 2018-11-23 08:57

引用:
原帖由 st105 於 2018-11-23 08:52 AM 發表
仲有 果個唔係一般designer
係D&G創辦人
作者: 堅守:]我夢     時間: 2018-11-23 09:02

無了主要來源收入
作者: 哈哈你好嗎     時間: 2018-11-23 09:08

引用:
原帖由 堅守:]我夢 於 2018-11-23 09:02 AM 發表
無了主要來源收入
香港人會買的
作者: starr     時間: 2018-11-23 09:20

引用:
原帖由 堅守:]我夢 於 2018-11-23 09:02 AM 發表
無了主要來源收入
中國市場應該唔係D&G主要收入來源吧
不過肯定失去增長動力
作者: SayYouSayMe     時間: 2018-11-23 09:21

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2018-11-23 09:08 AM 發表

香港人會買的
Are you sure? 前幾年海港城影相事件最先遭到DG歧視嘅咪就係香港人?咩𠵱家香港人又支持番佢啦?
作者: DocHolliday     時間: 2018-11-23 09:26

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2018-11-23 09:21 AM 發表

Are you sure? 前幾年海港城影相事件最先遭到DG歧視嘅咪就係香港人?咩𠵱家香港人又支持番佢啦?
殖民地棄奴覺得俾高尚洋人歧視係光榮,就好似呆灣人話自己阿祖係自願一樣,我地正常中國人係唔會明嘅。
作者: starr     時間: 2018-11-23 09:26

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2018-11-23 09:21 AM 發表
香港有一群人,忘記自己係中國人、忘記自己都用筷子食飯
佢地只要見到有人詆毀中國就奮不顧身表達仰慕之情
作者: bonod     時間: 2018-11-23 09:28

D&G自己攞黎衰, 嫌上次得罪香港人教訓仲未夠深咩
作者: 雲加2017     時間: 2018-11-23 09:29

都唔系第一次啦。D&G
作者: Moreloop     時間: 2018-11-23 09:33

咪係,中國人又完勝一仗!聽日繼續買衫!叫杜咩班腊話?
作者: Moreloop     時間: 2018-11-23 09:36

引用:
原帖由 雲加2017 於 2018-11-23 09:29 AM 發表
都唔系第一次啦。D&G
算啦,雲爺爺,你帶阿記果陣屎咪成日著杜加班腊囉,幾型𠺝
作者: 飛天盒仔     時間: 2018-11-23 09:37

D&G 同「仇中反中」一樣,以為打下嘴炮就當嬴足 253 年。

歧視係外國好嚴重,甘次真係抽水抽著火水。
引用:
原帖由 starr 於 2018-11-23 08:44 AM 發表
11月21日深夜,深陷“辱华”风波的意大利品牌杜嘉班纳(D&G)在官方社交媒体上发表声明,称对中国“怀有爱与热情”,大秀取消对品牌和所有工作人员来说“都很不幸”。

但是,这条声明的留言区,已经被愤怒声讨的评论淹没。很多网友认为,该声明既没有道歉的字眼,也没有流露出歉意。

参考视频注意到,在D&G社交媒体账号的留言区 ...

作者: DocHolliday     時間: 2018-11-23 09:38

引用:
原帖由 Moreloop 於 2018-11-23 09:33 AM 發表
咪係,中國人又完勝一仗!聽日繼續買衫!叫杜咩班腊話?
你講香港咋呱,上次海港城單嘢港燦就繼續幫襯。 今次睇吓大陸人點。
作者: 香港雞蟲     時間: 2018-11-23 09:39

引用:
又賴比人hack左帳戶,敢做唔敢認
作者: silanai     時間: 2018-11-23 09:40

算不算是(網絡欺凌)事件呢? 🙄🤔
作者: 亞洲大人     時間: 2018-11-23 09:42

無讀過歷史的西方人, 認為中國只是中了彩票的暴發户, 就有錢亂買名牌消費品,他們心中其實看不起中國人。中國經濟成功的主要原因,是中國的文化及人民的素質。
作者: Moreloop     時間: 2018-11-23 09:42

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2018-11-23 09:38 AM 發表

你講香港咋呱,上次海港城單嘢港燦就繼續幫襯。 今次睇吓大陸人點。
師兄,身體最誠實㗎,我d大陸廠商次次發表屌美言論後又跟住匯款去美國比個仔交學費,又不停叫個仔以後係美國搵份好工唔好返黎喇,呢d咪正常囉,我地香港人要學下野喇。
作者: 33illumunati     時間: 2018-11-23 09:43

Die and Gone
作者: 小小太空人     時間: 2018-11-23 09:44

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-11-23 09:39 AM 發表
又賴比人hack左帳戶,敢做唔敢認
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20151230/bkn-20151230174547753-1230_00822_001.html

梁振英facebook疑遭黑客入侵 警跟進調查

黑客入侵無問題~~~報警咪得囉~~~不過中國永遠都有2把尺架啦~ ~

作者: tongpakfu     時間: 2018-11-23 09:47

引用:
原帖由 小小太空人 於 2018-11-23 09:44 AM 發表
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1230_00822_001.html

梁振英facebook疑遭黑客入侵 警跟進調查

黑客入侵無問題~~~報警咪得囉~~~不過中國永遠都有2把尺架啦~ ~ ...
x999999999999999999999999999
作者: 球麟麒     時間: 2018-11-23 09:48

傳說中的黑暗兵法 現在全中國都知道d&g這個品牌了 跟住跪地認錯 過一排又可賺人仔啦
作者: 城市民工     時間: 2018-11-23 09:48

係呀,歧視中國人個班係權力階級,好心啦香港人,你可以反共但不能忘本忘根,所謂人人平等得個講者,歧視者其實人地都鄙視緊你
作者: 六一居士     時間: 2018-11-23 09:49

絕不可忍

圖片附件: 600_288.jpg (2018-11-23 09:49, 59.26 KB) / 該附件被下載次數 16

作者: yeungph     時間: 2018-11-23 09:52

可以收檔了,自已囉黎衰。好多西人用自已膚淺幾佰年自以為是文化去評價中國幾千年文化。所有中國人可以輕易讀懂理解二千年前文字文章,可惜西人連幾佰年前莎士比亞都無法順利閱讀理解,仲覺得自已文化博大精深。只有化外之邦未開化野蠻民族先會用打獵打斗武器工具作為餐桌上的餐具。

作者: 廢堆中的一條柴     時間: 2018-11-23 09:56

印象中,之前這公司不同的人及代表亦有被指涉及歧視,可想而知根本是代表此公司管理層心態,個人而言,就算我有錢(雖然無😭)買我都一定吾會幫襯,甚至提醒認識的人
作者: hoikin_hk     時間: 2018-11-23 09:57

引用:
原帖由 starr 於 2018-11-23 08:57 AM 發表

仲有 果個唔係一般designer
係D&G創辦人
五係掛, 創辦人甘撚戇9? 甘就真係死得..
你話請返黎既係白痴有時好難講, 但創辦人就.....
作者: hoikin_hk     時間: 2018-11-23 09:59

引用:
不知條片係邊度播, 如果在意大利播, 我覺得不是大問題, 都係條女教鬼佬用筷子姐, 但如果在中國播, 就肯定係辱華.
作者: 陳九     時間: 2018-11-23 10:01

引用:
原帖由 starr 於 2018-11-23 09:26 AM 發表

香港廢青今日會去DG買衫表達敬意
作者: starr     時間: 2018-11-23 10:02

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-11-23 09:37 AM 發表
D&G 同「仇中反中」一樣,以為打下嘴炮就當嬴足 253 年。
歧視係外國好嚴重,甘次真係抽水抽著火水...
國內有媒體重溫D&G多年來侮辱全球各國仍然橫行,但今次算係「踢到鐵板」
作者: starr     時間: 2018-11-23 10:03

引用:
原帖由 hoikin_hk 於 2018-11-23 09:57 AM 發表
五係掛, 創辦人甘撚戇9? 甘就真係死得..你話請返黎既係白痴有時好難講, 但創辦人就.....
D&G個G就係佢
作者: starr     時間: 2018-11-23 10:04

引用:
原帖由 陳九 於 2018-11-23 10:01 AM 發表
又要眾籌...
作者: hoikin_hk     時間: 2018-11-23 10:08

引用:
原帖由 starr 於 2018-11-23 10:03 AM 發表

D&G個G就係佢
五怪得 D&G 官方仲未道歉, 原來係老細...
甘睇黎 D&G 真係可以退出中國市場..
作者: duihight     時間: 2018-11-23 10:12

正一dog  &  豬!
作者: SayYouSayMe     時間: 2018-11-23 10:14

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2018-11-23 09:26 AM 發表

殖民地棄奴覺得俾高尚洋人歧視係光榮,就好似呆灣人話自己阿祖係自願一樣,我地正常中國人係唔會明嘅。
唉,呢D咁嘅港人,真係好可憐,又可惡
作者: 牛屎華     時間: 2018-11-23 10:16

人類要進化到咩程度先可以靈活地利用手指使用筷子
作者: Video     時間: 2018-11-23 10:16

引用:
原帖由 bonod 於 2018-11-23 09:28 AM 發表
D&G自己攞黎衰, 嫌上次得罪香港人教訓仲未夠深咩
香港好多走狗
作者: 魚仔曲其     時間: 2018-11-23 10:17

可以不愛黨。但不可不愛國。更不可不愛民族。。。民族就好比你的祖宗。家族。被人說你家族是狗屎。。有血性都會開片。
作者: rayrayccw     時間: 2018-11-23 10:18

D&G 是否特登係到make noise 佢個品牌係咪唔撚掂要靠依單野搏出位
作者: SayYouSayMe     時間: 2018-11-23 10:18

引用:
原帖由 starr 於 2018-11-23 09:26 AM 發表

呢班咁嘅港人根本就唔當自己中國人,俾洋人吊佢地會好興奮好感恩...
作者: jeffcheng34567     時間: 2018-11-23 10:20

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2018-11-23 09:38 AM 發表

總會有人幫襯,講呢D冇意義
作者: 小美^^     時間: 2018-11-23 10:21

我都要支持
作者: 寒冬野生的結他     時間: 2018-11-23 10:22

引用:

香港人都係用筷子
作者: moonsoonrain     時間: 2018-11-23 10:22

go to die D&G!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: chris67     時間: 2018-11-23 10:25

good DG can pk now this time
作者: catcloud     時間: 2018-11-23 10:25

有人告訴,辱華在那?好感動電影。
作者: o1o1o2003     時間: 2018-11-23 10:26

從始變成黃屍指定服裝品牌
作者: shingto911

作者: resort2     時間: 2018-11-23 10:27

香港人佔0.001%
引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2018-11-23 09:08 AM 發表

香港人會買的

作者: kamtlai     時間: 2018-11-23 10:28

引用:

呢單野係蘋果報老屈,睇下有幾多蠢人會唔理真相,走出黎示威,結果係香港蠢人何其多。唔信?search番段動新聞聽清楚,究竟有冇聽到個職員講過個旁示話既野。呢d未係洗腦囉!
作者: 六一居士     時間: 2018-11-23 10:30

引用:
原帖由 catcloud 於 2018-11-23 10:25 AM 發表
自已睇

圖片附件: 600_288.jpg (2018-11-23 10:30, 64.37 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: 天下唯攻     時間: 2018-11-23 10:31

引用:

香港人會買的
香港有幾多人口呀?市場咁細。
作者: Taveljourney     時間: 2018-11-23 10:32

引用:
原帖由 陳九 於 2018-11-23 10:01 AM 發表

放心,唔會!

因為冇錢
作者: 香港菲青

作者: 打倒地產霸權     時間: 2018-11-23 10:40

上次D&G攪香港人,大陸人採你都傻繼續買,而家直接攪你先至黎嬲,一早就要低濟D&G啦
作者: hoikin_hk     時間: 2018-11-23 10:40

引用:
原帖由 球麟麒 於 2018-11-23 09:48 AM 發表
傳說中的黑暗兵法 現在全中國都知道d&g這個品牌了 跟住跪地認錯 過一排又可賺人仔啦
冇甘容易, 尼 D 負面野好大獲, 等於溪夢瑤之前仆一次街, 你睇佢下年仲有冇維密行 ?
甘出名法寧願五出名好過..
作者: hoikin_hk     時間: 2018-11-23 10:43

引用:
原帖由 catcloud 於 2018-11-23 10:25 AM 發表
條片原來係中國上海播的, 就肯定算辱華, 中國人冇可能五識揸筷子..
佢應該正正當當用筷子食意大利野就 OK.

作者: JC912     時間: 2018-11-23 10:45

https://youtu.be/mj3HMFXY2TA

作者: JC912     時間: 2018-11-23 10:47

己所不欲 勿施於人。 大陸立即向黑人道歉。
作者: starr     時間: 2018-11-23 10:48

引用:
原帖由 JC912 於 2018-11-23 10:45 AM 發表
https://youtu.be ...
連中國人都鬧爆間公司腦殘
作者: JC912     時間: 2018-11-23 10:51

黑人太厚道。沒有示威,沒有網上駡戰....
作者: 焦急的等待     時間: 2018-11-23 10:51

希望佢哋真係唔買
唔好一路鬧又一路買,無d志氣

作者: Loving11     時間: 2018-11-23 10:54

引用:

反中反港反共之餘,連自己的尊嚴也維護不了。没有尊嚴的人,腰板不能挺直,又能有甚麼作為?
作者: q5756667877     時間: 2018-11-23 10:55

人家咪越睇唔起這物種
作者: JC912     時間: 2018-11-23 10:59

引用:
原帖由 香港菲青 於 2018-11-23 10:52 AM 發表

https://www.hktoughies.com

咁廣告公司及藥廠唔系要向島民道歉呢? 究竟想贊人定係自揭民主制度的暗黑? 孤兒寡母成群?
沐猴而冠
作者: 你假誠     時間: 2018-11-23 10:59

佢地話比hack ,唔系佢本人留否,唔知真定假。還是補鑊。
作者: q5756667877     時間: 2018-11-23 11:00

當年dg玩9香港中國人,班大陸人又唔出聲,唔通大陸人唔係中國人挑
作者: RAy_1982zzz     時間: 2018-11-23 11:02

呢次D&G自己倒自己米,睇下其他牌子夠唔夠膽跟?😂
作者: andylouis1     時間: 2018-11-23 11:04

其實廣告既表達好難講係侮辱中國歷史,只係創辦人既回應先係侮辱,如果覺得高高在上,可以隨意侮辱華人,有骨氣可以直接撒出中國市場,禁止售賣給華人,咁就叫做有骨氣喇
作者: kennylau2011     時間: 2018-11-23 11:09

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2018-11-23 10:20 AM 發表

總會有人幫襯,講呢D冇意義
本身港人對呢個品牌就麻麻地,係香港主要都係做大陸佬生意,依家睇下大陸人有冇骨氣仲買唔買了,大陸分店我估呢2-3年會開始收哂皮
作者: Filipo     時間: 2018-11-23 11:10

人證物證都有,仲要賴account 比人 hack,敢做唔敢認 ,正一烏龜,九流品牌應該消失世上,無謂影響其他意大利人
作者: tko_investor     時間: 2018-11-23 11:15

引用:

香港人會買的
黃絲多數係廢青拎綜援,邊有錢買
作者: FCU     時間: 2018-11-23 11:19

引用:
原帖由 starr 於 2018-11-23 08:44 發表

参考视频注意到,在D&G社交媒体账号的留言区 ...
抵死!
作者: dbdawnbobo     時間: 2018-11-23 11:22

傲慢的品牌創辦人
作者: ypy906     時間: 2018-11-23 11:27

全世界人都玻璃心了
作者: cheungchau2000

作者: Man208     時間: 2018-11-23 11:32

引用:

香港人會買的
我係香港人,我唔會買。
作者: o2mini     時間: 2018-11-23 11:33

D&G得罪全球華人哩一世可吃屎了
作者: jeffcheng34567     時間: 2018-11-23 11:33

引用:
原帖由 kennylau2011 於 2018-11-23 11:09 AM 發表

本身港人對呢個品牌就麻麻地,係香港主要都係做大陸佬生意,依家睇下大陸人有冇骨氣仲買唔買了,大陸分店我估呢2-3年會開始收哂皮
但唔會一個人也不幫襯
作者: 理+誠     時間: 2018-11-23 11:36

思想狹隘之白人主義者!
佢用刀叉,人哋用筷子,係不同文化,唔明點解要用嚟嘲弄。
最後老羞成怒,口出惡言,侮辱中國,更係離譜。
作者: HKIKU     時間: 2018-11-23 11:37

仲記得香港2012年個鑊
作者: KOCQ     時間: 2018-11-23 11:39

引用:

所謂敵人的敵人,便是FRIEND........~當日班所謂被歧視嘅,真係可能以金錢去支持DoG的
今翅情況唔同~當年DoG主要被毒媒睇中,來大做文章,的確短暫挑動左少數本土主義者+好搞事者的神經,但对DoG冇太大影响~人哋主要客源始终不是中國HK人

BUT, E期係DoG主動挑釁中國人(包括:HK中國人)的情緒,後果係點好難估......., 真係要入定D花生,等睇戲
作者: DareDandy

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 南洋閒人

作者: stkwok1985     時間: 2018-11-23 11:44

沉日上左SCMP睇果班用鐘意用英文GA假西不知路得幾開心

又話中國人自己敏感, 又話中國係屎冇叫錯

當有人鬧D&G果時 

果班假西就會話 你都用唔起架啦點點點

中國人用D英文咁屎就咪黎SCMP獻醜 點點點

所以話 香港反中主力仲係果班假西
作者: HikeAway     時間: 2018-11-23 11:44

孟子曰:「夫人必自侮,然後人侮之;家必自毀,而後人毀之;國必自伐,而後人伐之」
作者: kennylau2011     時間: 2018-11-23 11:45

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2018-11-23 11:33 AM 發表

但唔會一個人也不幫襯
岩岩睇左啲資料2016年d&g就賺左大陸人千幾萬美金
作者: 倒錢落海...     時間: 2018-11-23 11:47

垃圾D&G產品又貴又搵笨。之前廣東道間垃圾鋪頭影相都唔比,吊....垃能圾
作者: uknowah     時間: 2018-11-23 11:49

其實VIDEO就咁睇同H&M/ 馬沙最近走的路線一樣,用Offenisve的內容等人駡就有Media Noise。最大問題係果位仁兄被公開的談話內容,佢的發言係明顯種族歧視,呢間2家一係炒人,一係等摺
作者: 西部深情的流彈     時間: 2018-11-23 11:50

引用:

嗰啲都係做慣狗的人。
作者: cyrusp     時間: 2018-11-23 11:50

傳承千年文化,仍存在必有意義。
作者: SayYouSayMe     時間: 2018-11-23 11:53

引用:
原帖由 kennylau2011 於 2018-11-23 11:45 AM 發表

岩岩睇左啲資料2016年d&g就賺左大陸人千幾萬美金
千幾萬咁少?咁佢真係可以唔使驚中國呢個市場⋯
作者: -碌柚     時間: 2018-11-23 11:53

原來咁多人都玻璃心
作者: mllmllmll

作者: brian2921     時間: 2018-11-23 11:54

我是香港人, 我愛中國