標題: 189比2! 美國無視聯合國大會投票結果, 轉身實施新一輪制裁 [打印本頁]

作者: ritachen188cm     時間: 2018-11-3 15:17

美國制裁古巴

就在剛剛的聯合國大會上,美國展示了什麼叫眾叛親離、不得人心,將霸權的本性彰顯得淋漓盡致。據海外網2日報導,在當地時間1日,聯合國大會就古巴要求美國終止單方面經濟制裁的議案進行了投票,最終以189比2的壓倒性票數通過這項決議,齊聲譴責美國對古巴的封鎖禁運行為。在聯大會上顯得格外刺眼的是,只有美國及其跟屁蟲以色列投下了反對票。

古人說得好,得道都多助,失道者寡助,美國應該好自為之……
https://www.youtube.com/watch?v=nrgmbgIpHo0

新聞來源連結:
http://www.sohu.com/a/272971380_690878
作者: norman0812

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: HG20121220

作者: levelone     時間: 2018-11-3 16:18

唔係咩叫美帝? 
作者: 正式國際標準     時間: 2018-11-3 16:24

想知除咗倏美狗,重有邊條係嗰第二條?
作者: HG20121220

作者: 神殿老子     時間: 2018-11-3 16:31

無恥之國
作者: dtw     時間: 2018-11-3 16:33

美國制裁人幾時要人同意?只要你跟!
作者: ussob     時間: 2018-11-3 16:33

百國聯軍?
作者: 好仔反佔中9     時間: 2018-11-3 17:18

引用:
原帖由 norman0812 於 2018-11-3 03:29 PM 發表
樓主都無腦,聯合國決議都無約束力,如果有先叫北韓、伊朗先放棄核計劃先啦。

有民主普選都唔遵守聯合國決議?
作者: norman0812     時間: 2018-11-3 17:20

引用:
原帖由 好仔反佔中9 於 2018-11-3 05:18 PM 發表

民主普選與聯合國決議有什麼關聯?
作者: H5N1抗菌素     時間: 2018-11-3 17:21

太強了..無視一切。
作者: 香港雞蟲     時間: 2018-11-3 17:25

有2票贊成,果然係民主的制裁
作者: 巴菲特     時間: 2018-11-3 17:27

又贏了
作者: 香港雞蟲     時間: 2018-11-3 17:27

除美國外,好想知另外果一票係邊個國家投
作者: pp49pp     時間: 2018-11-3 17:55

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-11-3 05:27 PM 發表
神的選民。
作者: whitepig88     時間: 2018-11-3 18:00

奶西狗又話八國聯軍,得果兩蟈,仲俾人聯返轉頭
作者: andy1958_1     時間: 2018-11-3 18:00

日本仔投....?
作者: ki9999     時間: 2018-11-3 18:06

厲害了,你老美
作者: ansonkpl     時間: 2018-11-3 18:06

美國索性退出聯合國啦, 唔使再俾人圍攻喇
作者: starr     時間: 2018-11-3 18:07

帝國主義 
作者: vincentwong27     時間: 2018-11-3 18:08

柒朗普要繼續做腫統
作者: 明亮的晨星     時間: 2018-11-3 18:09

神國並非老尾屁蟲,佢真實身份係老尾既老闆
作者: guydan     時間: 2018-11-3 18:38

引用:
原帖由 norman0812 於 2018-11-3 05:20 PM 發表

民主普選與聯合國決議有什麼關聯?
民主基本理念就係小數服從多數
而家聯合國決議就是189比2
但美國一樣不理~不是違背民主基本精神?
這還能說沒關聯?
作者: norman0812     時間: 2018-11-3 18:40

引用:
原帖由 guydan 於 2018-11-3 06:38 PM 發表

這還能說沒關聯?
咁聯合國是否普選産生?普選產生嘅政府聽壹個唔係普選產生嘅組織?
作者: bchk1842     時間: 2018-11-3 18:47

班盲毛又係度打飛機,民主普選就要對得住啲選民
美國要制裁邪惡軸心古巴係選民既意願,聯合國干涉就係干涉內政
作者: 肥輝仔     時間: 2018-11-3 18:48

189比2照樣制裁,唔尊守大多數國家的決定,尾國應該考慮退出埋聯x國了!
作者: guydan     時間: 2018-11-3 19:01

引用:
原帖由 norman0812 於 2018-11-3 06:40 PM 發表

咁聯合國是否普選産生?普選產生嘅政府聽壹個唔係普選產生嘅組織?
咁唔該你老美退出聯合國吧
有事就聯合國
但又不想受其限制
或者退出自已另一組一個囉
作者: norman0812     時間: 2018-11-3 19:04

引用:
原帖由 guydan 於 2018-11-3 07:01 PM 發表

咁唔該你老美退出聯合國吧
有事就聯合國
但又不想受其限制
或者退出自已另一組一個囉
聯合國通過制裁北韓,中俄有尊守嗎?美國攞明唔尊守係真小人,中俄暗中偷運就是偽君子。
作者: franca     時間: 2018-11-3 19:05

難怪美國會搵泛民搞衰香港, 佢地有削弱中國經濟的需要。
作者: guydan     時間: 2018-11-4 02:36

引用:
原帖由 norman0812 於 2018-11-3 07:04 PM 發表

聯合國通過制裁北韓,中俄有尊守嗎?美國攞明唔尊守係真小人,中俄暗中偷運就是偽君子。
可笑
真小人也好偽君子也罷都一樣不值一晒
難道做小偷就有道德過強搶賊?
而且要說偽君子~那些口口聲聲把民主人權掛嘴邊
但又不遵守民主投票下的決議~這不是更偽君子
作者: mancheonghoho     時間: 2018-11-4 02:42

引用:
原帖由 norman0812 於 2018-11-3 06:40 PM 發表

你意思係聯合國是非民主組織 / 獨裁組織?!

咁普選產生既美國政府,點解會加入非民主組織 / 獨裁組織 架呢?!
作者: beegeejk     時間: 2018-11-4 02:45

189比2 似聯合國制裁老美
作者: redviolin     時間: 2018-11-4 02:46

聯合國真係廢撚到一個點,正宗冇撚用
作者: 勝利人生     時間: 2018-11-4 02:54

衰到無朋友 哈哈
作者: 心酸人     時間: 2018-11-4 02:56

計我話 中國不如搞個亞非聯盟
中國做主席,然後其他非洲酋長做會員
中國話咩就咩仲好啦
作者: benho118     時間: 2018-11-4 03:04

引用:
原帖由 bchk1842 於 2018-11-3 06:47 PM 發表
班盲毛又係度打飛機,民主普選就要對得住啲選民
美國要制裁邪惡軸心古巴係選民既意願,聯合國干涉就係干涉內政
都on撚鳩,咁制裁古巴,美國選民有冇進行過投票先??
作者: chris67     時間: 2018-11-4 03:55

pk
作者: 二次大戰5555     時間: 2018-11-4 04:22

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-11-3 05:27 PM 發表
可能按錯制
作者: cwbguy     時間: 2018-11-4 04:38

引用:
原帖由 guydan 於 3-11-2018 06:38 PM 發表

這還能說沒關聯?
這個「數」不是指人數,係指軍費支出果條數
美國的軍費支出多過哂其餘189個國家的總和
作者: fooddrink     時間: 2018-11-4 04:53

全部計錯數,佢老美話佢自己一票=200票,價值連城
作者: jayzzzzz     時間: 2018-11-4 05:01

小小一個古巴,足以證明美國已經失去世界領導地位!
作者: bchk1842     時間: 2018-11-4 07:30

引用:
原帖由 fooddrink 於 2018-11-4 04:53 AM 發表
全部計錯數,佢老美話佢自己一票=200票,價值連城
林鄭都話要引入同股不同權,我睇唔到有咩問題咯
作者: 巷拾拾     時間: 2018-11-4 08:20

聯合國位處那裏?怕條能
作者: 香港雞蟲     時間: 2018-11-4 08:27

引用:
原帖由 二次大戰5555 於 2018-11-4 04:22 AM 發表

可能按錯制
盟友去 L 哂邊
作者: 豆芽生     時間: 2018-11-4 08:31

引用:
仲有美國主人(以色列)
作者: 豆芽生     時間: 2018-11-4 08:32

引用:
原帖由 肥輝仔 於 2018-11-3 06:48 PM 發表
189比2照樣制裁,唔尊守大多數國家的決定,尾國應該考慮退出埋聯x國了!
咪由美國制裁囉 其他國家唔理佢就可以了
睇下伊朗就知
作者: 香港雞蟲     時間: 2018-11-4 08:35

引用:
原帖由 豆芽生 於 2018-11-4 08:31 AM 發表

仲有美國主人(以色列)
冇wow,wow鷹國??
作者: dashhk     時間: 2018-11-4 11:07

美國自己國家制裁其他國家
又關聯大事?
作者: whymesad     時間: 2018-11-4 11:58

引用:
原帖由 dashhk 於 2018-11-4 11:07 AM 發表
美國自己國家制裁其他國家
又關聯大事?
美國制裁伊朗都唔關其他國家嘅事。
但問題在於,所謂嘅制裁就係要挾其他國家跟著上,否則就打壓該國企業係美國嘅商業行為,更有甚者係直接制裁該國。
而通常美國制裁人哋完全係按照自己嘅利益出發,但係卻打著普世價值嘅旗幟美化自己嘅惡行!
作者: 碌七仔

作者: whymesad     時間: 2018-11-4 12:06

引用:
原帖由 whymesad 於 2018-11-4 11:58 AM 發表

但問題在於,所謂嘅制裁就係要挾其他國家跟著上,否則就打壓該國企業係美國嘅商業行為,更有甚者係直接制裁該國。
而通常美國制裁人哋完全係按照自己嘅利益出發,但係卻打著普世價值嘅旗幟美化自己嘅惡行! ...
最後我想重申一點,的確,美國係民主國家嘅典範,美國社會高度民主。但係其國家行為卻係赤裸裸嘅霸權主義,一切按利益出發,主導的並非是美國社會的民主價值。
我覺得有人嚮往美國生活乃人之常情,但係一葉障目,以為美國係國際行為係正義嘅,咁就差得太過膠關離譜!

作者: dashhk     時間: 2018-11-4 12:15

引用:
原帖由 whymesad 於 2018-11-4 11:58 AM 發表

而通常美國制裁人哋完全係按照自己嘅利益出發,但係卻打著普世價值嘅旗幟美化自己嘅惡行! ...
包裝問題

這個問題好難說

重點是聯大有什麼依據

要求a國家要同b國家做生意?
(不說那個國家先)
作者: whymesad     時間: 2018-11-4 12:27

引用:
原帖由 碌七仔 於 2018-11-4 12:08 PM 發表

大陸狗咪一樣,你想自已住新加坡定大陸?
G8靠戰爭成為強權,大陸靠經濟發展,而且仲要係係西方制定嘅規則發展經濟,而取得今日嘅成就。
另外,答翻你個問題,我係國外唔同國家讀書加工作十幾年,我係中國人亦係港人,我鍾意住係中國多過新加坡。:)

作者: whymesad     時間: 2018-11-4 12:51

引用:
原帖由 碌七仔 於 2018-11-4 12:38 PM 發表

你唔想要自由?仲乜連自已基本人權都唔想要?
你何以見得我唔自由呢?我今日遇到最大嘅限制就係你強加係我身上嘅「唔自由」。如果咁唔自由,請問你還可以係度開口埋口侮辱人哋嗎?
讀書時,先生教誨要尊重人哋,如果民主價值以鬧人為榮,我覺得你對民主自由嘅理解係咪有所偏差呢?真係民主社會培養大嘅?

作者: 漆哥     時間: 2018-11-4 13:06

如果班高登仔有份投票,我估係第三票
作者: whymesad     時間: 2018-11-4 14:17

引用:
原帖由 碌七仔 於 2018-11-4 12:56 PM 發表

你可以在大陸批評政府嗎?如果內地咁美好,你又仲咩又出外讀書?不如讀清華大學啦, 咪扮晒野啦
無可否認,中國還有好多進步嘅空間。但係中國大陸發展一年比一年好,最直接嘅就係大陸政府令幾億人脫貧致富,仲有各項發展。實打實嘅戰績,全球有目共睹,對唔住,我又唔係為咗反對而反對,我點解要係咪都鬧人哋一餐先舒服。
真心想政府好嘅,會理性討論,而唔係一味抹黑,你去美國鬧下「德州狗」睇下會唔會有人charge你,甚至直情補你一槍都有可能啊。用下腦思考啦,媒體話點就係點,太平洋冇加蓋咪坐井觀天喇。
Ps 咩時代啊,出國完全唔等同賣國。你自己講自己爽,思考下今時今日點解咁多香港人撐大陸喇!
作者: tfortest     時間: 2018-11-4 16:30

南海仲裁
作者: kamtlai     時間: 2018-11-4 17:53

可惜美国有否決權。。。。。。
作者: kavid0

作者: jerrytpk1122     時間: 2018-11-4 21:36

聯合國癈架喎,美國打伊,利比亞唔使聯合國通過架喎。
作者: hamsomeking     時間: 2018-11-4 22:06

呢兩個係全世界最邪惡,最賤格嘅國家
作者: 奧特曼     時間: 2018-11-5 00:19

老美成日搬龍門,唔啱心意就嗌唔玩,完任不尊重他國
作者: 找不到用戶

作者: guydan     時間: 2018-11-5 07:43

引用:
原帖由 cwbguy 於 2018-11-4 04:38 AM 發表

這個「數」不是指人數,係指軍費支出果條數
美國的軍費支出多過哂其餘189個國家的總和
雖然知道這說法不對~只是諷刺老美
但我卻無言以對~只能默默認同
作者: kcondog

作者: kcondog

作者: 奧林巴斯     時間: 2018-11-5 11:54

想唔到連出名美國走狗的日本竟然會咬主人,我想中美貿易戰未分勝負之前,美國就會對這個搵美國著數第二多的日本開火屠殺了
作者: TMD321     時間: 2018-11-5 12:40

引用:
原帖由 正式國際標準 於 2018-11-3 04:24 PM 發表
想知除咗倏美狗,重有邊條係嗰第二條?
第二條, 一定係日本
作者: cwbguy     時間: 2018-11-5 12:43

引用:
原帖由 guydan 於 5-11-2018 07:43 AM 發表

雖然知道這說法不對~只是諷刺老美
但我卻無言以對~只能默默認同
美國的軍費開支最少多過哂排名第二至第十五的頭14個國家的總和

https://zh.wikipedia.org/wiki/各国国防预算列表
作者: guydan     時間: 2018-11-5 13:19

引用:
原帖由 cwbguy 於 2018-11-5 12:43 PM 發表

美國的軍費開支最少多過哂排名第二至第十五的頭14個國家的總和

https://zh.wikipedia.org/wiki/各国国防预算列表 ...
先不提軍費
但有一個倒也很可能是老美贏盡各國
在軍事行動中“誤”殺平民數量
189國加埋都真係未必夠老美多
作者: AresCapital     時間: 2018-11-5 17:01

尾狗正 人渣
作者: kavid0

作者: 公司強勁的筍盤     時間: 2018-11-5 19:38

引用:
原帖由 碌七仔 於 2018-11-4 12:38 PM 發表

你唔想要自由?仲乜連自已基本人權都唔想要?
其實新加坡系獨裁國吾自由,曾有個新加坡市民在網上批評總統,結果拉左~
作者: rschk     時間: 2018-11-5 19:39

引用:
原帖由 ritachen188cm 於 2018-11-3 03:17 PM 發表
美國制裁古巴

就在剛剛的聯合國大會上,美國展示了什麼叫眾叛親離、不得人心,將霸權的本性彰顯得淋漓盡致。據海外網2日報導,在當地時間1日,聯合國大會就古巴要求美國終止單方面經濟制裁的議案進行了投票,最終以189比2的壓倒性票數通過這項決議,齊聲譴責美國對古巴的封鎖禁運行為。在聯大會上顯得格外刺眼的是,只有美國及其跟屁蟲以色列投下了反對票。

古人說得好,得道都多助,失道者寡助,美國應該好自 ...
美國特色的自由民主,同中國特色的社會主義,真係不相伯仲囉!
作者: getmerambo     時間: 2018-11-5 22:52

引用:
原帖由 ritachen188cm 於 2018-11-3 03:17 PM 發表
美國制裁古巴

中國二十年來幾十次被 WTO 裁定敗訴後,都係冇任何改變!!!
作者: 普京大帝     時間: 2018-11-6 01:11

引用:
原帖由 levelone 於 2018-11-3 04:18 PM 發表
唔係咩叫美帝?  
美帝消失了,以後叫美鼠
作者: tinthomas     時間: 2018-11-6 06:17

美國利益...唔係而家先用
多年中東都用緊
無視都唔係而家先無視
作者: todaywonghk     時間: 2018-11-6 19:02

一國獨大
作者: airyou     時間: 2018-11-6 22:01

美國一向爱打仗,侵略,佔領
作者: yung323     時間: 2018-11-7 01:17

美國一向都係無視小國,再嘈就加你重税
作者: maygi     時間: 2018-11-7 01:58

引用:
原帖由 公司強勁的筍盤 於 2018-11-5 07:38 PM 發表

其實新加坡系獨裁國吾自由,曾有個新加坡市民在網上批評總統,結果拉左~
無可能
捍衛人權公義嘅瑞典
都有供應武器比新加坡
作者: AngelPaul026     時間: 2018-11-7 11:11

美國只是識得靠嚇!
作者: resort2     時間: 2018-11-7 18:42

聯合國決議要聽滷味心意才對
作者: getmerambo     時間: 2018-11-8 01:19

引用:
美國制裁古巴

中國呢類欠聯合國咁多年會費,仲好意思發言?咁同流氓又有乜分別?
冇盡應有既責任,著數就攞到足!
作者: pk426624     時間: 2018-11-8 01:43

引用:
美國制裁古巴

民主黃c朝拜性地
係喧上下
作者: fcukadm9     時間: 2018-11-8 20:03

引用:
美國制裁古巴

亂世需要Trump打柒貢慘…………
作者: felixeyuen     時間: 2018-11-9 08:06

聯合國班柒姑碌咪又係啞忍,可以做D咩
作者: down135     時間: 2018-11-9 09:09

引用:
原帖由 redviolin 於 2018-11-4 02:46 AM 發表
聯合國真係廢撚到一個點,正宗冇撚用
嘩...摺埋聯合國然後將啲大樓拆哂去搞地產,咁滿意未?
作者: 崖上灰主席     時間: 2018-11-9 11:02

中國認了第ㄧ
作者: chancc77     時間: 2018-11-9 11:59

引用:
美國制裁古巴

又如何。。。。打伊拉克。。。有問過聯合國咩, 出兵阿富汗有同意嗎? .....你要知道, 聯合國總部, 係new york 的。 出邊個糧, 食咩人飯。。。。
作者: 前進前進     時間: 2018-11-10 08:26

引用:
美國制裁古巴

特明普下令制裁聯合國,所有國家不得與同聯合國有商貿往來。🤭
作者: Kenjimimi     時間: 2018-11-10 12:24

美國是不會放過中國大陸的⋯⋯ 因為威脅到其世界一哥的地位 ..... 中國大陸就像當年意氣風發的日本🇯🇵⋯⋯ 🙄
作者: KC15     時間: 2018-12-10 11:03

引用:
原帖由 好仔反佔中9 於 2018-11-3 05:18 PM 發表

蘑菇侵話,吹咩。嘈,唔順超,拉Q埋你老母,老婆同埋女做人質。越境去你屋企拉都得。