標題: 關之琳企出嚟反對大嶼山填海, 係咪刮咗劉華一巴? [打印本頁]

作者: highbury64

作者: 亂9咁ban人     時間: 2018-10-25 11:31

大劉發言人
作者: absdorfhq     時間: 2018-10-25 11:33

關之琳係話: 我覺得應該各方面去

即係無反對填海,毒果又真係

我都贊成長遠除左填海,短中期都要盡量搵地.

關之琳都係靠炒樓賺得唔少.
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 11:36

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2018-10-25 11:31 AM 發表
大劉發言人
仲係?

作者: victorkc     時間: 2018-10-25 11:58

呢篇野留返俾黃人打飛機啦,一個係以炒賣樓賺錢既人,緊係反對填海啦,唔係佢手上啲樓邊有人買。另一個係勤力做野既賺錢,為基層巿民而支持填海,邊個先係為香港,答案好明顯啦。
作者: lam703     時間: 2018-10-25 12:02

有樓有地反對嗰啲人其實都好正常,
奇就奇在冇樓冇地嗰啲窮鬼L都走出嚟學人反對.
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 12:03

引用:
原帖由 victorkc 於 2018-10-25 11:58 AM 發表
呢篇野留返俾黃人打飛機啦,一個係以炒賣樓賺錢既人,緊係反對填海啦,唔係佢手上啲樓邊有人買。另一個係勤力做野既賺錢,為基層巿民而支持填海,邊個先係為香港,答案好明顯啦。 ...
其實關之琳好似冇話反對

劉華有冇炒樓?
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 12:04

引用:
原帖由 lam703 於 2018-10-25 12:02 PM 發表
我冇樓冇地都反對, 因為其實仲有好多地
作者: 床上硬硬的神童     時間: 2018-10-25 12:06

引用:
原帖由 highbury64 於 2018-10-25 11:06 AM 發表
http://hk.entertainment.appledaily.com/enews/realtime/article/20181025/58832241
2018年10月25日

【《蘋果》專訪】劉德華撐「明日大嶼」 關之琳唔buy:我覺得仲有好多地

睇新聞話填海,都好嘅,香港仲有好多地,政府嘅地,不過靚嗰啲有紀念性嘅梗係唔好拆啦!有啲地可以起樓嘅。」咁關之琳贊唔贊成政府建 ...
其實現在對香港禍害最深者,不是藍、也不是黃,而是你這羣刻意挑起香港人內部茅盾和紛爭的賤種!
作者: hermanherman     時間: 2018-10-25 12:07

無填海決心, 個個都不遷不拆除非天價。。。。做緊生意,要佢搬又請遊行公司,鬼殺咁嘈,又要天價補償。。
作者: 亂block     時間: 2018-10-25 12:18

東北米收緊地囉,樓主快啲去撐啦
作者: 路過的人_甲     時間: 2018-10-25 12:28

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-10-25 12:04 PM 發表

有稀有動物呀。
屏風樓,
社區配套不足。
增加交通負荷。
………………
還有N個藉口,
再加司法67。
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2018-10-25 12:31

引用:
原帖由 highbury64 於 2018-10-25 11:06 AM 發表
http://hk.entertainment.appledaily.com/enews/realtime/article/20181025/58832241
2018年10月25日

【《蘋果》專訪】劉德華撐「明日大嶼」 關之琳唔buy:我覺得仲有好多地

睇新聞話填海,都好嘅,香港仲有好多地,政府嘅地,不過靚嗰啲有紀念性嘅梗係唔好拆啦!有啲地可以起樓嘅。」咁關之琳贊唔贊成政府建 ...
佢就話:「我覺得應該各方面去,例如貨櫃碼頭呀,我覺得仲有好多地,政府撥出嚟咪得,我覺得要解決時下問題先。」

咩叫做各方面去? 佢都冇反對填海喎,孝子又攞住份毒果打飛機。。。
作者: wingkaikwok     時間: 2018-10-25 12:32

各人有不同意見有乜問題,我同個仔都唔同意見喇。
作者: 多口仔6     時間: 2018-10-25 12:38

各有見解,点解語刮左劉華一巴,吾好咁柒喇,攪風攪雨。
作者: askwinglam     時間: 2018-10-25 12:39

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-10-25 12:04 PM 發表

好多地, 咁d地係公家嘅定私人嘅先
作者: 9394happy     時間: 2018-10-25 12:42

填海係要長時間,你而家唔開始,到十年八年後真係無地先填,到時又話政府無做野,而且而家又無話唔收地剩係填海,成班友成日話好多棕地,邊個夠膽幫手收而又唔會俾人話官商扣結,浪費公帑
作者: 123people     時間: 2018-10-25 12:43

引用:
原帖由 床上硬硬的神童 於 2018-10-25 12:06 PM 發表

其實現在對香港禍害最深者,不是藍、也不是黃,而是你這羣刻意挑起香港人內部茅盾和紛爭的賤種!
同意,香港人一向默默生活,以工作為上,現在最大問題就是毒媒的煽動分化,開口就代表香港人,今日又全城,明日又全港,誇張事情,激化對立,敵視無中生有,毒媒搞風搞雨才是禍患的根源。
作者: _Lucyfa_     時間: 2018-10-25 12:44

搵個用西來玩乒乓波賺錢的雞來反對填海? 系都搵個事正D啦. 
作者: Video     時間: 2018-10-25 12:46

關之琳乜水中
作者: silanai     時間: 2018-10-25 12:52

華仔估唔到丶真係………… 唉呀! 衰収尾丶形象盡失⋯⋯ 😔
作者: 123people     時間: 2018-10-25 13:00

大家千其唔好信毒果内容,經常改人意思絕對唔係第一次,刻意激起香港人對立,中港仇恨,香港内部矛盾,完全毒媒一手造成。
作者: 向楓     時間: 2018-10-25 13:08

引用:
原帖由 lam703 於 2018-10-25 12:02 PM 發表
呢個世界有老臨
作者: MIDMO     時間: 2018-10-25 13:10

*
作者: uturn2     時間: 2018-10-25 13:11

有名你叫。。。關之人
作者: 漆哥     時間: 2018-10-25 13:11

地產奸商繼續發功
作者: 傻仔三十     時間: 2018-10-25 13:11

填海會令佢啲樓價跌啦,跟咁多男人收咗咁多樓喎。佢實反
作者: famiya     時間: 2018-10-25 13:12

講香港有地的人,政府規劃處應該搵佢地來搵地
作者: 桑下樽前     時間: 2018-10-25 13:18

呢類「仲有好多地,唔使填海(住)」O既論調好奇怪。

唔通等到用哂先去填?
咁中間嗰10+年點算?

如果你話唔好等到用哂先填,咁幾時先開始?拖得愈耐,啲人咪要忍受擠迫居住環境愈耐!
作者: MIDMO     時間: 2018-10-25 13:26

人家邊有反對呢
作者: anson2004     時間: 2018-10-25 13:28

劉華會考分數
作者: LeoGo     時間: 2018-10-25 13:32

香港今時今日,仲講發展發展貨櫃碼頭,就知道關小姐仲停留喺高爾夫球的時光
作者: 愚輝     時間: 2018-10-25 13:44

引用:
原帖由 wingkaikwok 於 2018-10-25 12:32 PM 發表
各人有不同意見有乜問題,我同個仔都唔同意見喇。
只是現今香港充斥住一啲人,佢地係唔可以忍受有唔同意見嘅存在,一旦出現,必群起而攻之,但唔係用道理論據服人,而係用謾罵、人身攻擊、咀咒、起底等手段,令持唔同意見嘅人噤聲。

作者: 黄老邪     時間: 2018-10-25 13:47

引用:
2018年10月25日

地產商同新界佬最多地,
填海對佢哋黎講係打擊,
梗係反對!
但窮L却人云亦云,
人反佢又反,
戇鳩當有型!
他們可知道,他們的行為實質上在維護「地產霸權」的利益!
作者: 肥輝仔     時間: 2018-10-25 13:48

之之姐住得好就得,窮人D野關人x事!
作者: hermanherman     時間: 2018-10-25 13:56

係咪有閃l咭在地產佬手上?
作者: 古堡鋒     時間: 2018-10-25 14:00

引用:
2018年10月25日

關系跟老細,你睇之前d ex就知啦.今次可能跟左地主
作者: for158     時間: 2018-10-25 14:04

引用:
2018年10月25日

係地主會良心?
作者: nklj1     時間: 2018-10-25 14:07

又是垃圾毒
作者: for158     時間: 2018-10-25 14:09

引用:

係呀,不過收吾到地,東北收地,間木廠又話開咗70年,要不遷不拆還我家園,旁邊貨櫃車可能又開咗40年,充滿咗感情,D住戶又話要原區安置,師兄你去幫吓手啦
作者: 我愛獅子山下     時間: 2018-10-25 14:12

引用:
2018年10月25日

眾所週知⋯⋯⋯絕大多數心愛香港市民一定會反對大嶼山填海⋯⋯⋯除非係和珅派貪污舞弊人士⋯⋯⋯

作者: kim1956     時間: 2018-10-25 14:24

引用:
原帖由 床上硬硬的神童 於 2018-10-25 12:06 PM 發表

64仔+毒果...你明的!
作者: kim1956     時間: 2018-10-25 14:28

眾所週知⋯⋯⋯絕大多數心愛香港市民一定會支持大嶼山填海⋯⋯⋯除非係地產佬和新界土豪...例如恆雞和新界簡⋯⋯⋯
作者: 商界長長主題     時間: 2018-10-25 14:28

引用:
2018年10月25日

發瘋的交際花
作者: jon77

作者: 復活高貝利

作者: benben999     時間: 2018-10-25 14:40

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2018-10-25 11:31 AM 發表
大劉發言人
唔係呀花, 大劉仲要佢咩, 人老豬亡
作者: xyz_666     時間: 2018-10-25 14:48

我都唔讚成填海!
而家D海沙咁貴。
我要求移山填海,
一來唔駛買沙,所以平咗;
二來移咗個山,又多一塊地起樓!
作者: 零點能     時間: 2018-10-25 14:54

關之琳邊個黎架?
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 14:56

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-10-25 12:28 PM 發表

有稀有動物呀。
屏風樓,
社區配套不足。
增加交通負荷。
………………
還有N個藉口,
再加司法67。
例如呢d囉

圖片附件: tkw1.jpg (2018-10-25 14:56, 108.09 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: stabber     時間: 2018-10-25 14:56

引用:
原帖由 benben999 於 2018-10-25 14:40 發表

唔係呀花, 大劉仲要佢咩, 人老豬亡
咁係佢先至肯同大劉打高爾夫球!難得!
作者: c.down

作者: stabber     時間: 2018-10-25 14:58

引用:
原帖由 零點能 於 2018-10-25 14:54 發表
關之琳邊個黎架?
高爾夫球第十九個洞!
作者: 零點能     時間: 2018-10-25 15:02

引用:
原帖由 stabber 於 2018-10-25 02:58 PM 發表

高爾夫球第十九個洞!
係呀!我仲以為係乜大人物
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 15:03

引用:
原帖由 askwinglam 於 2018-10-25 12:39 PM 發表

好多地, 咁d地係公家嘅定私人嘅先
棕地, 政府土地 (成日喺街見今立左白牌好耐冇人搞果d地), 閒置商場, 校舍, 廢舊建築, 舊樓重建加高
用土地收回條例收地, 唔洗藉口怕司法覆核, 過往案例政府10次贏9次, 最長果單1年打完
作者: 新丁2015     時間: 2018-10-25 15:05

支持填海
作者: kcaaa     時間: 2018-10-25 15:06

人人有不同意見,正常呀!
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2018-10-25 15:07

引用:
2018年10月25日

睇哂成段新聞揾唔都反對填海呢幾個字。。。
作者: ricebuket     時間: 2018-10-25 15:10

引用:
2018年10月25日

拆哂啲網球場起樓,禁止富豪玩網球!!
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 15:11

引用:
原帖由 9394happy 於 2018-10-25 12:42 PM 發表
填海係要長時間,你而家唔開始,到十年八年後真係無地先填,到時又話政府無做野,而且而家又無話唔收地剩係填海,成班友成日話好多棕地,邊個夠膽幫手收而又唔會俾人話官商扣結,浪費公帑 ...
叫葉劉淑儀幫手收, 佢參選特首果時話唔擔心官商勾結問題: 她承認如果要發展棕地則「要同地產商坐低好好傾下」
作者: ricebuket     時間: 2018-10-25 15:11

引用:
原帖由 highbury64 於 2018-10-25 11:54 AM 發表

五毛又抹黑蘋果
仲抹!?黑鳩哂囉喎!
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 15:14

引用:
原帖由 123people 於 2018-10-25 01:00 PM 發表
大家千其唔好信毒果内容,經常改人意思絕對唔係第一次,刻意激起香港人對立,中港仇恨,香港内部矛盾,完全毒媒一手造成。
你又知其他報紙冇?
咁睇咩好
咩媒體資訊都好, 自己分析咪得囉
但你又唔信人地識自己分析, 人地分析完揀左相信你又話人白痴
作者: magiccup     時間: 2018-10-25 15:17

引用:
2018年10月25日

其實,反對填海嘅傳媒可唔可以揾個住劏房嘅都反對填海,一定要等等等政府收棕地,咁就真係有說服力嘞!
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 15:18

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2018-10-25 01:18 PM 發表
呢類「仲有好多地,唔使填海(住)」O既論調好奇怪。

唔通等到用哂先去填?
咁中間嗰10+年點算?

如果你話唔好等到用哂先填,咁幾時先開始?拖得愈耐,啲人咪要忍受擠迫居住環境愈耐! ...
應做唔做

圖片附件: l.jpg (2018-10-25 15:18, 44.61 KB) / 該附件被下載次數 9

作者: cannabisbaby

作者: s336990     時間: 2018-10-25 15:25

利益,利益,利益

小市民嘅利益當然支持填海
地產商嘅利益當然反對填海
一係唔好去咁盡
不過配合大灣區,喺大嶼山填海又似乎好適合
新界農地突然涼了
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 15:26

引用:
原帖由 for158 於 2018-10-25 02:09 PM 發表

係呀,不過收吾到地,東北收地,間木廠又話開咗70年,要不遷不拆還我家園,旁邊貨櫃車可能又開咗40年,充滿咗感情,D住戶又話要原區安置,師兄你去幫吓手啦 ...
我同意有d地方係需要保育, 我明白老人家果份執著同堅持, 佢地同我地係唔同年代既人, 大家經歷同睇既野唔同, 一d佢認為好珍而重之既野我地唔明有乜好保留, 但某程度上都要尊重返佢地既, 香港今時今日唔多唔少係上一二代人負出同努力
睇情況啦, 唔係每一個老人家都係咁
case by case, 70年木廠香港得返一間, 你問我我贊成保存, 睇下仲有冇其他選擇囉?
原區安置都理解, 幾十歲住左咁多年d朋友鄰里喺晒度, 好難去第2區重新適應, 唔係後生仔呀, 但要令佢地明白, 原區要有位有屋先得, 有得比你原區安置一定會, 我都知有d老人好stubborn
作者: cwbguy     時間: 2018-10-25 15:29

關之琳係名人界嘅投資專家,出名愛買磚頭...... 仲需要討論嗎?
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 15:29

引用:
原帖由 jon77 於 2018-10-25 02:28 PM 發表
香港人企出黎支持填海,都摑了環保友同鄉下佬一把
幾多人支持同反對呢?
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 15:31

引用:
原帖由 xyz_666 於 2018-10-25 02:48 PM 發表
我都唔讚成填海!
而家D海沙咁貴。
我要求移山填海,
一來唔駛買沙,所以平咗;
二來移咗個山,又多一塊地起樓!
炸山? 邊個山好?
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 15:32

引用:
原帖由 ricebuket 於 2018-10-25 03:11 PM 發表

仲抹!?黑鳩哂囉喎!
但又要睇
作者: 三歲神童     時間: 2018-10-25 15:32

引用:
2018年10月25日

邊個地產傷包過佢
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 15:33

引用:
原帖由 magiccup 於 2018-10-25 03:17 PM 發表

其實,反對填海嘅傳媒可唔可以揾個住劏房嘅都反對填海,一定要等等等政府收棕地,咁就真係有說服力嘞!
劏房戶: 等十幾廿年我都等唔倒嚕, 起左又唔知輪唔輪到我住
作者: fanla22fanla     時間: 2018-10-25 15:34

佢應該最想拆粉嶺塊地,最好香港以後都見唔到高爾夫球⋯⋯場
作者: csdenis     時間: 2018-10-25 15:40

引用:

咁快就由冇樓變成有樓

圖片附件: 1540453214227.jpg (2018-10-25 15:40, 84.92 KB) / 該附件被下載次數 12

作者: 香港偽民為患     時間: 2018-10-25 15:40

關之琳唔buy:我覺得仲有好多地
關之琳好多貨
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 15:42

引用:
原帖由 csdenis 於 2018-10-25 03:40 PM 發表

咁快就由冇樓變成有樓

咩冇樓變成有樓? 我屋企有樓, 我本人冇, 唔係我名, 係我屋企人, 即我冇家庭負擔, ok嗎
作者: Chris.yukman     時間: 2018-10-25 15:45

她同地產商勾結
作者: wasana

作者: 驊騮     時間: 2018-10-25 15:49

表達意見遮
作者: 劉婕     時間: 2018-10-25 15:50

引用:
原帖由 我愛獅子山下 於 2018-10-25 02:12 PM 發表

眾所週知⋯⋯⋯絕大多數心愛香港市民一定會反對大嶼山填海⋯⋯⋯除非係和珅派貪污舞弊人士⋯⋯⋯
又扮絕大多數? 俾地產黨利用左都唔知, 只要有得反就天王都冇面俾, 小三就升上神枱?
作者: 睇天做人     時間: 2018-10-25 15:52

事業反映一切
作者: magiccup     時間: 2018-10-25 15:53

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-10-25 03:33 PM 發表

劏房戶: 等十幾廿年我都等唔倒嚕, 起左又唔知輪唔輪到我住
你係劏房户?如果唔係,唔該過…
作者: 繭人     時間: 2018-10-25 15:57

一個靠炒樓發達 一個就真係唔炒樓 勤勤力力半生既人 其實要用個腦下好 ……另外 關小姐邊有講反對填海 定係我唔識字
作者: 贏咗有雞食     時間: 2018-10-25 15:58

想問下佢贊唔贊成保留高爾夫球場⛳️呀?
作者: kenny1832     時間: 2018-10-25 16:02

大劉之玩具及代言人
作者: 22333000     時間: 2018-10-25 16:05

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-10-25 12:04 發表

D地係邊?
作者: 22333000     時間: 2018-10-25 16:06

引用:
原帖由 亂block 於 2018-10-25 12:18 發表
東北米收緊地囉,樓主快啲去撐啦
果馬岛岛要你陪三倍吖

作者: 22333000     時間: 2018-10-25 16:09

引用:
原帖由 9394happy 於 2018-10-25 12:42 發表
填海係要長時間,你而家唔開始,到十年八年後真係無地先填,到時又話政府無做野,而且而家又無話唔收地剩係填海,成班友成日話好多棕地,邊個夠膽幫手收而又唔會俾人話官商扣結,浪費公帑 ...
净係貪曾七年停建,已經遺禍不浅,香港人永遠只睇眼前
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 16:09

引用:
原帖由 22333000 於 2018-10-25 04:05 PM 發表

D地係邊?
前面答左, 不過再答
棕地,政府土地 (成日喺街見今立左白牌好耐冇人搞果d地),閒置商場, 校舍, 廢舊建築, 舊樓重建加高, 私人遊樂場地契約用地, 增加鄉村式發展地帶發展密度, 重新檢視土地資源分配同人口政策
用土地收回條例收地, 唔洗藉口怕司法覆核, 過往案例政府10次贏9次,最長果單1年打完
作者: 3個濃濃的隊長     時間: 2018-10-25 16:09

係刮咗自己上下一巴
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 16:10

引用:
原帖由 22333000 於 2018-10-25 04:06 PM 發表

果馬岛岛要你陪三倍吖
填海定果d地貴d?
作者: 22333000     時間: 2018-10-25 16:11

引用:
原帖由 LeoGo 於 2018-10-25 13:32 發表
香港今時今日,仲講發展發展貨櫃碼頭,就知道關小姐仲停留喺高爾夫球的時光
一早同新機場一齊填海搬遷,而家咪又多塊大地
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 16:11

引用:
原帖由 magiccup 於 2018-10-25 03:53 PM 發表

你係劏房户?如果唔係,唔該過…
咁事實會唔會有可能係咁?
等十幾廿年都等唔倒嚕, 起左又唔知輪唔輪到自己
作者: haydenkayla     時間: 2018-10-25 16:14

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-10-25 03:50 PM 發表

又扮絕大多數? 俾地產黨利用左都唔知, 只要有得反就天王都冇面俾, 小三就升上神枱?
都有人扮絕大多數話香港市民支持填海喎, 你又唔講既
我都反對填海架喎, 但我同地產商冇啦冇lung, 點樣比佢地利用?
作者: 22333000     時間: 2018-10-25 16:16

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-10-25 15:26 發表

我同意有d地方係需要保育, 我明白老人家果份執著同堅持, 佢地同我地係唔同年代既人, 大家經歷同睇既野唔同, 一d佢認為好珍而重之既野我地唔明有乜好保留, 但某程度上都要尊重返佢地既, 香港今時今日唔多唔少係上一二代人負出同努力
睇情況啦, 唔係每一個老人家都係咁
case by case, 70年木廠香港得返一間, 你問我我贊成保存, 睇下仲有冇其他選擇囉?
原區安置都理解, 幾十 ...
咁即係要搞几耐?係咪唔使用錢?定又好似菜園村班仆街咁,賠錢又賠地,第日又賠過先?
作者: 22333000     時間: 2018-10-25 16:17

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-10-25 15:31 發表

炸山? 邊個山好?
就大嶼山囉