標題: 【劉華撐人工島】前規劃署高官挑機反填海:新界大把地 [打印本頁]

作者: 羅賤宰     時間: 2018-10-8 17:48

「啲打」聲太吵耳,令退休老人伍華強深感煩擾,「除非我老人痴呆,以前發生嘅嘢,唔係而家班友咁講㗎喎。」「有人喺鏡頭前大聲疾呼:新界新市鎮全部都係填海得來,點解你哋咁大反應?好耐之前,我做過新市鎮規劃,大埔、粉嶺、上水、將軍澳。明明嗰時係收農地,點會係填海?我聽到好唔舒服囉。」

政府掌管土地幾十年的官一定好清楚情況, 大把地係政府唔用, 又唔用土地收回條例回收, 根本成個局想打刧香港庫房!

新聞來源連結:
https://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20181006/628875
作者: 向楓     時間: 2018-10-8 18:48

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-10-8 05:48 PM 發表
「啲打」聲太吵耳,令退休老人伍華強深感煩擾,「除非我老人痴呆,以前發生嘅嘢,唔係而家班友咁講㗎喎。」「有人喺鏡頭前大聲疾呼:新界新市鎮全部都係填海得來,點解你哋咁大反應?好耐之前,我做過新市鎮規劃,大埔、粉嶺、上水、將軍澳。明明嗰時係收農地,點會係填海?我聽到好唔舒服囉。」

政府掌管土地幾十年的官一定好清楚情況, 大把地係政府唔用, 又唔用土地收回條例回收, 根本成個局想打刧香港庫房!

...
咁佢在位時又唔開發?廢人講廢話!
作者: 羅賤宰     時間: 2018-10-8 23:59

又一前高官揭發大話林鄭把戲
作者: ala2005     時間: 2018-10-9 11:27

淋病市長
作者: 羅賤宰     時間: 2018-10-9 12:39

引用:
原帖由 ala2005 於 2018-10-9 11:27 AM 發表
淋病市長
BAD SHE BAD YOU KNOW IT.
作者: HKFabio     時間: 2018-10-9 15:50

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-10-8 05:48 PM 發表

...
上水粉嶺當然系收農地冇填海喇,因為根本冇海。將軍澳我唔熟,但係我系大埔大,王肇枝對開成個元洲仔到理民府,包括眼鏡橋對開,即係依家嘅廣福邨,以前都系海黎窩。講野要講清楚。大埔填海之後先可以從以前集中於舊墟嘅人口分散出黎。

伍生唔會咁都唔記得嘛?

填海同開農地根本唔系一定要只選一項,系可以雙輔雙成嘅。另外唔好講開發棕地成本,作為新界人我可以話你知要說服本地人收地起屋系有幾麻煩。加埋呢啲睇唔到嘅時間/法律程序嘅不可控因素和成本,填海相對就真係容易得多。

作者: 斯人讀潮水     時間: 2018-10-9 21:26

引用:
原帖由 HKFabio 於 2018-10-9 03:50 PM 發表

上水粉嶺當然系收農地冇填海喇,因為根本冇海。將軍澳我唔熟,但係我系大埔大,王肇枝對開成個元洲仔到理民府,包括眼鏡橋對開,即係依家嘅廣福邨,以前都系海黎窩。講野要講清楚。大埔填海之後先可以從以前集中於舊墟嘅人口分散出黎。

伍生唔會咁都唔記得嘛?

填海同開農地根本唔系一定要只選一項,系可以雙輔雙成嘅。另外唔好講開發棕地成本,作為新界人我可以話你知要說服本地人收地起屋系有幾麻煩。加埋呢啲睇唔到 ...
大埔,太和,大學,沙田,大圍.......................
作者: robo_robo     時間: 2018-10-9 23:44

將軍澳大把地填海返嚟!呢個前官員在位時肯定係一個庸官!咁都唔知!
作者: 明日外圍的獅子     時間: 2018-10-10 01:18

引用:

...
正確⋯⋯⋯政府掌管土地幾十年的官一定好清楚情況⋯⋯⋯大把地係政府唔用⋯⋯⋯根本今屆特區政府貪婪高官製造恐慌假象⋯⋯⋯大力推動業主知法犯法改建僭建幾十呎劏房謀取暴利⋯⋯⋯炒高樓價係普通常識⋯⋯⋯

圖片附件: mobile_1.jpg (2018-10-10 01:18, 106.42 KB) / 該附件被下載次數 10

圖片附件: mobile_2.jpg (2018-10-10 01:18, 58.67 KB) / 該附件被下載次數 10

圖片附件: mobile_3.jpg (2018-10-10 01:18, 206.88 KB) / 該附件被下載次數 8

圖片附件: mobile_4.jpg (2018-10-10 01:18, 380.8 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: 羅賤宰     時間: 2018-10-10 04:29

引用:
原帖由 robo_robo 於 2018-10-9 11:44 PM 發表
將軍澳大把地填海返嚟!呢個前官員在位時肯定係一個庸官!咁都唔知!
天水圍收農地漁塘起, 無填海
作者: smart889     時間: 2018-10-11 20:27

旺角新填地街,香港德輔道中已經係填海得來,已經說明一切
作者: 羅賤宰     時間: 2018-10-12 17:57

引用:
原帖由 smart889 於 2018-10-11 08:27 PM 發表
旺角新填地街,香港德輔道中已經係填海得來,已經說明一切
填海不同人工島, 深水建島,難度高好多,工程費貴很多
作者: 想一_想     時間: 2018-10-12 19:37

如果真係有心解決住屋問題,點解唔cut左150個單程證先?去d新公屋望下,宜家d公屋究竟有幾多係俾香港人住?起完咪又係俾班大陸人住,即係宜家香港人找數,住就俾果每日150個人住?
作者: 羅賤宰     時間: 2018-10-12 21:34

引用:
原帖由 想一_想 於 2018-10-12 07:37 PM 發表
如果真係有心解決住屋問題,點解唔cut左150個單程證先?去d新公屋望下,宜家d公屋究竟有幾多係俾香港人住?起完咪又係俾班大陸人住,即係宜家香港人找數,住就俾果每日150個人住? ...
美國都有家庭團聚, 你講呢D無用, 係英國政府留下來, 你叫飯國威提私人草案改囉, 但未聽過佢在立法會講過, 在出面講有咩用
作者: 西部獅子     時間: 2018-10-12 22:24

引用:
原帖由 HKFabio 於 2018-10-9 03:50 PM 發表

伍生唔會咁都唔記得嘛?

填海同開農地根本唔系一定要只選一項,系可以雙輔雙成嘅。另外唔好講開發棕地成本,作為新界人我可以話你知要說服本地人收地起屋系有幾麻煩。加埋呢啲睇唔到 ...
收地收錢说大少,给錢的说给了很多,于是收了十年也收不了,買了十年也買不了一