標題: [擺擂台]奉勸林鄭, 當機立斷 [打印本頁]

作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 15:28

奉勸林鄭, 當機立斷
兩害取其輕, 既然忌諱廿三立法可能引來激烈反抗, 為何不也同樣假設, 不立法會坐大港獨勢力和氣焰, 極可能在林鄭任內引發一場不可估量的流血革命, 令政途蒙上不可挽救的污點….
畢竟在香港追求安定繁榮的人, 遠比追求玉石俱焚的人要多很多。
港澳辦主任張曉明率先開腔,直指香港民族黨鼓吹港獨是違法行為, 中央是「零容忍」的。如今相隔不夠兩週,中央主管港澳事務的常委韓正已接見了本港五大紀律部隊代表團時重申, 中央對港獨是「零容忍」。如此不忌諱高調地告誡, 不怕黃媒或泛民人士的批評, 已經是替林鄭打了一枝強心針, 況且也不再見到黃媒或泛民有什麼巨大反響。, 這正是立法的最佳時機。

作者: papaj     時間: 2018-8-30 15:42

同為一丘之貉嘅港英餘孽,樓主真係認為777會咁做咩? 如果佢真係為阿爺同香港人做嘢嘅話就唔會一上場推乜义嘢大和解喇!
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 15:59

引用:
原帖由 papaj 於 2018-8-30 03:42 PM 發表
同為一丘之貉嘅港英餘孽,樓主真係認為777會咁做咩? 如果佢真係為阿爺同香港人做嘢嘅話就唔會一上場推乜义嘢大和解喇!
本週二,特首辦主任陳國基向傳媒作出澄清,指出政府並未就基本法23條本地立法進行任何前期工作。這個澄清是基於特首林鄭月娥在早上行政會議開會前答傳媒問題時,提到23條立法工作不能迴避。她說:「任何特首、特區政府或者政府官員,對於維護國安全、領土完整,我們有不可推卸的責任,亦有些工作現正在進行。這個會是甚麼時候啟動,我的說法是我一定要審時度勢,在一定條件、環境下,這個工作會啟動。有了一個法律框架,然後是否需要有行政長官高層領導來配合法律框架的分析或執行的工作,這個到時候一定可以考慮。」

但她的所謂前期工作, 我個人認為上任特首已經做得很足夠, 林鄭唯一的忌諱是司法界和紀律部隊的不協調。
政府各部門都充斥不少黃絲帶, 特別是司法界, 要好好整頓這批人殊不容易。
作者: 星際邊緣的劉火     時間: 2018-8-30 16:15

開頭對林鄭寄望甚殷,點知原來仲冇guts過葉劉!!

捐几雞俾聞煮黨說什么要大和解簡直系超錯!!鬼同你和解咩
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 16:22

引用:
原帖由 星際邊緣的劉火 於 2018-8-30 04:15 PM 發表

林鄭有中央這個強大後盾, 實在沒必要多此一舉。
但雞肶打牙較軟, 貪心的聞煮黨又似乎對她比起對待CY手軟多了
作者: Garysit77

作者: 石叻     時間: 2018-8-30 16:30

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 03:28 PM 發表
奉勸林鄭, 當機立斷
兩害取其輕, 既然忌諱廿三立法可能引來激烈反抗, 為何不也同樣假設, 不立法會坐大港獨勢力和氣焰, 極可能在林鄭任內引發一場不可估量的流血革命, 令政途蒙上不可挽救的污點….
畢竟在香港追求安定繁榮的人, 遠比追求玉石俱焚的人要多很多。
港澳辦主任張曉明率先開腔,直指香港民族黨鼓吹港獨是違法行為, 中央是「零容忍」的。如今相隔不夠兩週,中央主管港澳事務的常委韓已接見了本 ...
廿三條誤港,必然會引發社會不安!這是梁振鷄密謀回朝明晃子。
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 16:39

引用:
原帖由 石叻 於 2018-8-30 04:30 PM 發表

推行廿三條是特首的責任, 當日泛民為了討好年青選民將其妖魔化, 合力推倒立法。

之後更有人多次上演強力部門在港拉人的大戲, 引發社會不安的是偏激份子, 不是CY。
作者: $navyseals     時間: 2018-8-30 16:41

林病畏首畏尾,講多做少
作者: 南華迷     時間: 2018-8-30 16:42

呢幾年先規畫及落實長遠住屋問題,如能連任冇包袱再講23條啦。
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 16:44

引用:
原帖由 Garysit77 於 2018-8-30 04:26 PM 發表
支持立法,再唔係一國一制都得,睇班黃狗走去邊
2047年之後必定會行一國一制, 但在這日子之前, 必定會上演多一至兩次大型暴動, 始終不自量力想奪位的人和被利用的無知少年實在太多。
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 16:59

引用:
原帖由 南華迷 於 2018-8-30 04:42 PM 發表
呢幾年先規畫及落實長遠住屋問題,如能連任冇包袱再講23條啦。
長遠住屋問題在首任和第三任特首已經有晒大型規畫, 被黃旗的滋事份子搞垮了, 今屆政府做咨詢其實是多此一舉。大型基建和故宫博物館那麼多難阻都已經成功去馬, 有心解決市民住屋問題, 應該是整頓房署層層疊疊的處事方式, 縮短輪侯時間...
現在特首忙於處理港人參與大灣區的計劃, 23條立法可全權交由律政司處理, 首先要截停黃旗濫用司法覆核, 減輕律政署的工作量, 繼而擴大權力處理宣獨份子的活動這些包袱, 才是上策。
作者: 哈哈你好嗎     時間: 2018-8-30 17:02

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 03:28 PM 發表
奉勸林鄭, 當機立斷
港澳辦主任張曉明率先開腔,直指香港民族黨鼓吹港獨是違法行為, 中央是「零容忍」的。如今相隔不夠兩週,中央主管港澳事務的常委韓已接見了本 ...
難矣~~我從律政司不告泛民就已經看到林鄭到底是什麼樣的貨色了。
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 17:06

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2018-8-30 05:02 PM 發表

難矣~~我從律政司不告泛民就已經看到林鄭到底是什麼樣的貨色了。
所以我要催促她
其實犯民不是真心阻立法, 只是做大戲搏取無知人的選票, 當被民拆穿西洋鏡, 利益受損時就會掉轉槍頭重新洗牌。

作者: 崖上的快樂羔羊     時間: 2018-8-30 17:12

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 05:06 PM 發表

所以我要催促她
裝睡人叫不醒
作者: 哈哈你好嗎     時間: 2018-8-30 17:12

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 05:06 PM 發表

所以我要催促她
佢可能係黃,又可能是得過且過。
作者: cwbguy     時間: 2018-8-30 17:13

引用:
原帖由 劉婕 於 30-8-2018 03:28 PM 發表
奉勸林鄭, 當機立斷
港澳辦主任張曉明率先開腔,直指香港民族黨鼓吹港獨是違法行為, 中央是「零容忍」的。如今相隔不夠兩週,中央主管港澳事務的常委韓正已接見了 ...
驚激嬲特朗普,派航空母艦圍香港
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 17:13

引用:
原帖由 崖上的快樂羔羊 於 2018-8-30 05:12 PM 發表

裝睡人叫不醒
多啲人叫醒佢。
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 17:15

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2018-8-30 05:12 PM 發表

佢可能係黃,又可能是得過且過。
黃可以變藍, 已經有泛民人變了。
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 17:17

引用:
原帖由 cwbguy 於 2018-8-30 05:13 PM 發表

驚激嬲特朗普,派航空母艦圍香港
特朗普從來都不講人權, 更是大好時機立23條
作者: hanE     時間: 2018-8-30 17:27

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 04:22 PM 發表

林鄭有中央這個強大後盾, 實在沒必要多此一舉。
但雞肶打牙較軟, 貪心的聞煮黨又似乎對她比起對待CY手軟多了
就是可疑!睇嚟都係太極高手。
作者: 肥輝仔     時間: 2018-8-30 17:32

二十三條要全體立法會議員過3份2讚成先通過到,根本係浪費時間的不可能任務!
作者: 哈哈你好嗎     時間: 2018-8-30 17:32

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 05:15 PM 發表

黃可以變藍, 已經有泛民人變了。
那你就看看林鄭最終是什麼人吧。過去,我言多多中。
作者: lmichael     時間: 2018-8-30 17:45

引用:
奉勸林鄭, 當機立斷
港澳辦主任張曉明率先開腔,直指香港民族黨鼓吹港獨是違法行為, 中央是「零容忍」的。如今相隔不夠兩週,中央主管港澳事務的常委韓正已接見了 ...
哈哈,自從777上台後,港獨本來無人再提起,點解突然又熱炒?唔通之前x浩天佢地放緊假,現在先返工?
突然老廉執位,下一步白溫換人,咁。。。689都幾難唔落鑊。
都抵佢死,咁整煲呔,有咁耐風流。。。港獨廿三條都係689個派用來警告777, 你搞我,我都可以搞返你。。。而已。
作者: derbi     時間: 2018-8-30 17:50

引用:
奉勸林鄭, 當機立斷
如果起訴cy ugl 事件,但又一同立23條,我相信立法時會小d阻力。
作者: 傷心尋回犬     時間: 2018-8-30 17:51

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 15:59 發表

本週二,特首辦主任陳國基向傳媒作出澄清,指出政府並未就基本法23條本地立法進行任何前期工作。這個澄清是基於特首林鄭月娥在早上行政會議開會前答傳媒問題時,提到23條立法工作不能迴避。她說:「任何特首、特區政府或者政府官員,對於維護國安全、領土完整,我們有不可推卸的責任,亦有些工作現正在進行。這個會是甚麼時候啟動,我的說法是我一定要審時度勢,在一定條件、環境下,這個工作會啟動。有了一個法律框架 ...
正正可以利用紀律部隊與司法不協調,就更應該加大兩者矛盾,利用紀律部隊,特別係警察去收拾司法界

之前已經錯失兩次機會,下次再有機會一定不能錯過,否則就再無可能收拾司法界
作者: 傷心尋回犬     時間: 2018-8-30 17:52

引用:
原帖由 肥輝仔 於 2018-8-30 17:32 發表
二十三條要全體立法會議員過3份2讚成先通過到,根本係浪費時間的不可能任務!
23條只要過半就得,但以現時情況只會警察拉人法官放人,根本無用
作者: 石叻     時間: 2018-8-30 17:53

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 04:39 PM 發表

推行廿三條是特首的責任, 當日泛民為了討好年青選民將其妖魔化, 合力推倒立法。

之後更有人多次上演強力部門在港拉人的大戲, 引發社會不安的是偏激份子, 不是CY。 ...
大陸人只看人民日報,對香港事一知半解。
作者: siuchungyu     時間: 2018-8-30 17:55

她等待議員補選選舉之後才決定立唔立23條
作者: 石叻     時間: 2018-8-30 17:56

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-8-30 05:52 PM 發表

23條只要過半就得,但以現時情況只會警察拉人法官放人,根本無用
罪名不成立,自然放人。你保在大陸呀?
作者: 石叻     時間: 2018-8-30 17:59

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-8-30 05:51 PM 發表

正正可以利用紀律部隊與司法不協調,就更應該加大兩者矛盾,利用紀律部隊,特別係警察去收拾司法界

之前已經錯失兩次機會,下次再有機會一定不能錯過,否則就再無可能收拾司法界 ...
司法界定特衰政府要被收拾?
作者: 石叻     時間: 2018-8-30 18:01

引用:
原帖由 肥輝仔 於 2018-8-30 05:32 PM 發表
夠膽叫淫大釋法?
作者: our_photoo     時間: 2018-8-30 18:02

引用:
奉勸林鄭, 當機立斷
奉勸林鄭, 當機立斷,立即將單程證配額,由每日150人改為每日300人,以解決勞動力市場不足問題!
作者: 石叻     時間: 2018-8-30 18:02

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 05:17 PM 發表

特朗普從來都不講人權, 更是大好時機立23條
大陸人成日冇自信,要靠廿三條自瀆⋯⋯
作者: 傷心尋回犬     時間: 2018-8-30 18:03

引用:
原帖由 石叻 於 2018-8-30 17:59 發表

司法界定特衰政府要被收拾?
當然係司法界

司法界支援顏色革命,當然要面對被消滅的後果
作者: 石叻     時間: 2018-8-30 18:03

引用:

所以我要催促她
其實犯民不是真心阻立法, 只是做大戲搏取無知人的選票, 當被民拆穿西洋鏡, 利益受損時就會掉轉槍頭重新洗牌。
大陸人世事只有你看通?
作者: 石叻     時間: 2018-8-30 18:05

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-8-30 06:03 PM 發表

當然係司法界

司法界支援顏色革命,當然要面對被消滅的後果
冇証冇據,生安白造,話邊個都得。
作者: 石叻     時間: 2018-8-30 18:06

引用:
原帖由 our_photoo 於 2018-8-30 06:02 PM 發表

奉勸林鄭, 當機立斷,立即將單程證配額,由每日150人改為每日300人,以解決勞動力市場不足問題!
左仔工聯會支持嗎?
作者: paul-lo     時間: 2018-8-30 18:09

當今首要整理司法界裡潛在的黃派,否則又係執法者出手,部份施法者輕輕放下,你睇連師爺公會個亞頭都染黃嘅,
作者: 中環鞋油     時間: 2018-8-30 18:20

23條立即立法以后冇哂黄领
作者: our_photoo     時間: 2018-8-30 18:26

引用:
原帖由 石叻 於 2018-8-30 06:06 PM 發表

左仔工聯會支持嗎?
絕對,我認為可以
作者: 石叻     時間: 2018-8-30 18:28

引用:
原帖由 our_photoo 於 2018-8-30 06:26 PM 發表

絕對,我認為可以
不自量力
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 18:50

引用:
原帖由 hanE 於 2018-8-30 05:27 PM 發表

就是可疑!睇嚟都係太極高手。
太極以柔制剛, 有其優點, 但是好易令人覺得有点怕事。
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 18:52

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2018-8-30 05:32 PM 發表

那你就看看林鄭最終是什麼人吧。過去,我言多多中。
如果林鄭不幸被你言中, 代表著香港選特首是沒有欽点的。
作者: 傷心尋回犬     時間: 2018-8-30 18:56

引用:
原帖由 paul-lo 於 2018-8-30 18:09 發表
當今首要整理司法界裡潛在的黃派,否則又係執法者出手,部份施法者輕輕放下,你睇連師爺公會個亞頭都染黃嘅,
原本可以利用警察來一場政變將所有法官拘捕,但特首無膽,警察無膽,結果愈來愈亂,變成即使有23條,只會出現罪名成立,罰款50的案例
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 18:59

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-8-30 05:45 PM 發表

哈哈,自從777上台後,港獨本來無人再提起,點解突然又熱炒?唔通之前x浩天佢地放緊假,現在先返工?
突然老廉執位,下一步白溫換人,咁。。。689都幾難唔落鑊。
都抵佢死,咁整煲呔,有咁耐風流。。。港獨廿三條都係689個派用來警告777, 你搞我,我都可以搞返你。。。而已。 ...
港獨突然又熱炒是為23條立法開路。
至於你那些陰謀論都幾好笑, 林鄭之前怎樣搞CY? 她為何最先不參選特首, 見胡塗官參選她才上馬參選?
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 19:02

引用:
原帖由 derbi 於 2018-8-30 05:50 PM 發表

如果起訴cy ugl 事件,但又一同立23條,我相信立法時會小d阻力。
起訴cy ugl 事件, 已由泛民承認左CY是漏了申報利益, 跟廉署調查結果一樣---不是貪污。
作者: 石叻     時間: 2018-8-30 19:11

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-8-30 06:56 PM 發表

原本可以利用警察來一場政變將所有法官拘捕,但特首無膽,警察無膽,結果愈來愈亂,變成即使有23條,只會出現罪名成立,罰款50的案例
冇法治精神的大陸人。
作者: 石叻     時間: 2018-8-30 19:13

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 07:02 PM 發表

起訴cy ugl 事件, 已由泛民承認左CY是漏了申報利益, 跟廉署調查結果一樣---不是貪污。
大陸人多讀文件才發表。
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 19:18

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-8-30 05:51 PM 發表

之前已經錯失兩次機會,下次再有機會一定不能錯過,否則就再無可能收拾司法界 ...
司法界門高狗大, 隻手遮天....反之警隊支槍走火要寫大篇報, 告都未必擺脫到黃媒的追殺, 才會錯失兩次機會, 弱得很。
作者: pqmboss     時間: 2018-8-30 19:22

支持23條立法
作者: chatjai     時間: 2018-8-30 19:22

23條應盡快立法,立法前應認真執行現有法例,查封一切煽動性的組織與刊物。
作者: 找不到用戶

作者: 傷心尋回犬     時間: 2018-8-30 19:24

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 19:18 發表

司法界門高狗大, 隻手遮天....反之警隊支槍走火要寫大篇報, 告都未必擺脫到黃媒的追殺, 才會錯失兩次機會, 弱得很。
當日三萬人集會就係大好機會,只要有人當中火上加油,一口咬定法官就係顏色革命幫兇,就直接根據刑事罪行條例即時上門拘捕法官,同時實行緊急狀態令,封閉傳媒

待狀態穩定後,特赦警隊,事情即可解決

可惜無人有此膽量,錯失消滅司法界機會
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 19:26

引用:
原帖由 our_photoo 於 2018-8-30 06:02 PM 發表

解決住屋問題先。
單程證配額應該縮減。
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 19:30

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2018-8-30 07:22 PM 發表

二十三條是一條就香港境內有關國家安全,即叛國罪、分裂國家行為、煽動顛覆國家政權罪、顛覆國家罪及竊取國家機密等多項條文作出立法指引的憲法條文。

怎樣算叛國?家人拎英國,美國護照算唔算? ...
家人拎英國,美國護照當然不算, 但住呢D護照進行分裂國家行為、煽動顛覆國家政權罪、顛覆國家罪及竊取國家機密等問題就大了。
別以為這些護照是護身符。
作者: 林燊     時間: 2018-8-30 19:32

如果97年係解放,唔係回歸,安定好多!
作者: lmichael     時間: 2018-8-30 19:33

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 06:59 PM 發表

港獨突然又熱炒是為23條立法開路。
至於你那些陰謀論都幾好笑, 林鄭之前怎樣搞CY? 她為何最先不參選特首, 見胡塗官參選她才上馬參選?
老廉之前大風暴,就係理調查主任覺得夠料郁689, 但比白溫壓主,你無見,個調查主任終於坐正左。
你唔係以為胡鬚同777真係敵對?胡鬚,777, 煲呔都係同一班人,叫公務員黨。講到胡鬚係犯民,中央信佢唔過,但係。。。。佢做財爺時間長過689做特首,原來中央信佢唔過。
成件事係,背後特首終於拉到689落台,咁其實邊個公務員做,都係佢既人,就係咁,兩個公務員做左場戲,就選左個聲稱中央無讓步既777啦。
其實689係老左輩份好低,係班西環,國企人想佢做代言人而已。
作者: 找不到用戶

作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 19:35

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-8-30 07:24 PM 發表

當日三萬人集會就係大好機會,只要有人當中火上加油,一口咬定法官就係顏色革命幫兇,就直接根據刑事罪行條例即時上門拘捕法官,同時實行緊急狀態令,封閉傳媒

待狀態穩定後,特赦警隊,事情即可解決

可惜無人有此膽量,錯失消滅司法界機會 ...
當時法官未被發現係顏色革命的幫兇。
而且警隊收到指令要宽鬆處理集會問題, 反而被黃絲圍剿旺角警署, 形勢很不尋常。
作者: philipccl     時間: 2018-8-30 19:37

引用:
奉勸林鄭, 當機立斷
是五毛要先搞流血革命,我睇唔出現在有邊個傻到去搞革命,一個玩龟的自閉仔,可以搞出隊軍隊吗?
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 19:38

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-8-30 07:33 PM 發表

老廉之前大風暴,就係理調查主任覺得夠料郁689, 但比白溫壓主,你無見,個調查主任終於坐正左。
你唔係以為胡鬚同777真係敵對?胡鬚,777, 煲呔都係同一班人,叫公務員黨。講到胡鬚係犯民,中央信佢唔過,但係。。。。佢做財爺時間長過689做特首,原來中央信佢唔過。
成件事係,背後特首終於拉到689落台,咁其實邊個公務員做,都係佢既人,就係咁,兩個公務員做左場戲,就選左個聲稱中央無讓步既 ...
胡鬚HEA到連中央都看見, 分分鍾又變成多個煲呔浪費公帑, 香港怎樣發下去呢?
作者: lmichael     時間: 2018-8-30 19:40

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 07:38 PM 發表

胡鬚HEA到連中央都看見, 分分鍾又變成多個煲呔浪費公帑, 香港怎樣發下去呢?
咁比佢做咁耐財爺?財爺唔駛做?
作者: ng.yick     時間: 2018-8-30 19:48

二十三條是讓香港自己立法,但如果林太左閃右避,最後可能要人大把反分裂法擺入基本法附件內,
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 19:48

引用:
原帖由 philipccl 於 2018-8-30 07:37 PM 發表

是五毛要先搞流血革命,我睇唔出現在有邊個傻到去搞革命,一個玩龟的自閉仔,可以搞出隊軍隊吗?
初初都有人話長毛和郁民只識得罵, 對政府沒什麼殺傷力, 但多年來他們一直影響著下一代, 才搞出那麼多年青激進分子爭入立法會, 搏取一夜名。
旺暴一役搞魚旦革命, 你不見流血收場嗎?
作者: 劉婕     時間: 2018-8-30 19:51

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-8-30 07:40 PM 發表

咁比佢做咁耐財爺?財爺唔駛做?
財爺自己爆逢週六,日不會接下屬電話, 如在週六,日發生天災人禍, 做特遇總不可能自我逍遙
作者: 哈哈你好嗎     時間: 2018-8-30 19:59

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 06:52 PM 發表

如果林鄭不幸被你言中, 代表著香港選特首是沒有欽点的。
可能是北京計錯數,以為林鄭可信。

但更怕的是,北京其實早就了解她的為人,而之所以選擇她,而讓梁振英離開,最主要就是讓香港求仁得仁,讓它慢慢失去利用價值。
作者: mcmc258     時間: 2018-8-30 20:06

唔係好打得,係吹得,吹簫好吹得
作者: kp9447     時間: 2018-8-30 20:07

引用:
原帖由 石叻 於 2018-8-30 04:30 PM 發表

佢地班係五毛,收錢攪愚民,替雜種做事,樓主已被xN次了。
作者: 石叻     時間: 2018-8-30 20:11

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2018-8-30 07:59 PM 發表

可能是北京計錯數,以為林鄭可信。

但更怕的是,北京其實早就了解她的為人,而之所以選擇她,而讓梁振英離開,最主要就是讓香港求仁得仁,讓它慢慢失去利用價值。 ...
習總沒有這高智慧。
作者: 傷心尋回犬     時間: 2018-8-30 20:12

引用:
原帖由 林燊 於 2018-8-30 19:32 發表
如果97年係解放,唔係回歸,安定好多!
起碼係先接管,後移交都比完全過渡好

買間屋收樓都睇清楚有冇地方有漏水,有冇地方要執,確認冇問題先交吉,何況咁大個香港

怪就怪7月1日當日中央冇派人先接管香港政府
作者: 石叻     時間: 2018-8-30 20:14

引用:
原帖由 ng.yick 於 2018-8-30 07:48 PM 發表
二十三條是讓香港自己立法,但如果林太左閃右避,最後可能要人大把反分裂法擺入基本法附件內,
中共有膽量就去做,到時給美國順便取消香港關係法。🤣🤣🤣
作者: 傷心尋回犬     時間: 2018-8-30 20:15

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-8-30 19:33 發表

成件事係,背後特首終於拉到689落台,咁其實邊個公務員做,都係佢既人,就係咁,兩個公務員做左場戲,就選左個聲稱中央無讓步既 ...
同樣一樣可以講成廉署收老美黑金,放生泛民,執行處李婆就係黑金接頭人,CY繳槍不殺,只要求交李婆出來
作者: 石叻     時間: 2018-8-30 20:16

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2018-8-30 07:33 PM 發表

本身係14K 轉去新x安唔算背叛?
同一支水,雙方大佬同意過底就唔算。
作者: kaiser2

作者: 傷心尋回犬     時間: 2018-8-30 20:17

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 19:35 發表

當時法官未被發現係顏色革命的幫兇。
而且警隊收到指令要宽鬆處理集會問題, 反而被黃絲圍剿旺角警署, 形勢很不尋常。
七警被判刑時仲未被發現?警察三萬人集會正正為七警而開,如當晚食住個勢,將班法官拘捕,政府就已經可以奪回司法控制權
作者: robo_robo     時間: 2018-8-30 20:19

引用:

釘子建個場戲,開頭我真的被引起不安!睇嚟民主黨更加引社會不安!

圖片附件: mobile_1.jpg (2018-8-30 20:19, 95.13 KB) / 該附件被下載次數 44

圖片附件: mobile_2.jpg (2018-8-30 20:19, 162.44 KB) / 該附件被下載次數 35

作者: kp9447     時間: 2018-8-30 20:19

引用:
原帖由 kp9447 於 2018-8-30 08:07 PM 發表

佢地班係五毛,收錢攪愚民,替雜種做事,樓主已被xN次了。
吹來吹去咪係個幾隻五毛,有識之香港人跟本唔睇班五毛寫乜。係得我地幾個無事做,得閒出來x吓班五毛。
作者: lmichael     時間: 2018-8-30 20:22

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 07:51 PM 發表

財爺自己爆逢週六,日不會接下屬電話, 如在週六,日發生天災人禍, 做特遇總不可能自我逍遙
首先,有人信,信咁樣都有人搵佢做財爺,仲做咁多年,中間仲要經歷幾個金融危機,原來可以hea做就解決左。
作者: lmichael     時間: 2018-8-30 20:27

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-8-30 08:15 PM 發表

同樣一樣可以講成廉署收老美黑金,放生泛民,執行處李婆就係黑金接頭人,CY繳槍不殺,只要求交李婆出來
係 其實係網友自行判斷,邊個有道理。
當年689參選,唐宮事件一爆出來,邊個第一時間跳出來要選?唔記得?係老鼠曾呀,點解?因為係在港黨員系統,佢遠比689高級,原來唔係港人治港,係黨員治港,點解唔係佢?
作者: friendchanli     時間: 2018-8-30 20:27

引用:
原帖由 肥輝仔 於 2018-8-30 05:32 PM 發表
搞咁多做乜,米比泛民班人開個新題目搞搞震,一地兩檢後佢地都無乜新議題搞搞震。
作者: 不切實際     時間: 2018-8-30 20:29

其實現正是立23條最好時機
1。佔中後反對派實力大減,能否再動員大規模示威成疑。
2。DQ 議員後,反對派議員人數減少
3。中美貿易戰,加中東伊朗問題,美國唔得閒理香港
4。佔中後有部分市民反而更支持立23條。
作者: ng.yick     時間: 2018-8-30 20:34

引用:
原帖由 石叻 於 2018-8-30 08:14 PM 發表

中共有膽量就去做,到時給美國順便取消香港關係法。🤣🤣🤣
儍㗎中國香港事關老美鬼事?痴人痴語
作者: philipccl     時間: 2018-8-30 20:35

引用:
原帖由 石叻 於 2018-8-30 08:11 PM 發表

習總沒有這高智慧。
佢其實只有小學畢業
作者: 傷心尋回犬     時間: 2018-8-30 20:37

引用:
原帖由 不切實際 於 2018-8-30 20:29 發表
其實現正是立23條最好時機
1。佔中後反對派實力大減,能否再動員大規模示威成疑。
2。DQ 議員後,反對派議員人數減少
3。中美貿易戰,加中東伊朗問題,美國唔得閒理香港
4。佔中後有部分市民反而更支持立23條。 ...
問題唔係立唔立23條,而係法庭能否作出相稱審判

以現時情況,即使有23條,最後都只會輕判罰款緩刑,搞不好仲會成為案例,到最後有23條等如無

要立23條首先要消滅司法界,否則難以發揮效用
作者: 贏咗有雞食     時間: 2018-8-30 20:39

嗱!前車可鑑!之前有三個特首,邊個可以連任做到尾?咪唔做嘢嗰個囉!
作者: sikwai5568     時間: 2018-8-30 20:44

樓主教特首做野,好叻
作者: derbi     時間: 2018-8-30 21:05

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-30 07:02 PM 發表

漏申報在公職人士來說是刑事的,曾蔭權能被入罪的那一條都是漏申報。所以應該一視同仁被起訴,最終有無罪就由法庭決定。
作者: 哈哈你好嗎     時間: 2018-8-30 21:12

引用:
原帖由 石叻 於 2018-8-30 08:11 PM 發表

習總沒有這高智慧。
是反中嘅完全沒有智慧。
作者: a94922905     時間: 2018-8-30 21:23

夠胆成立一個小组調查689。
將689繩之於法。
作者: a94922905     時間: 2018-8-30 21:26

引用:
原帖由 a94922905 於 2018-8-30 09:23 PM 發表
夠胆成立一個小组調查689。
將689繩之於法。
要秋後算帳,689在位時引發佔中、撕裂社會、收受利益、不斷催化港獨。全部屬死罪。
作者: kayakfans     時間: 2018-8-30 21:47

甘三條好,無甘三條香港就真係無喇!
作者: SkyBlue2046     時間: 2018-8-30 21:51

希望23條盡快立法啦
作者: yhakk     時間: 2018-8-30 21:59

又來吹港獨
作者: 嘻哈嘻哈     時間: 2018-8-30 21:59

要個廢人立23條,第二世把啦!
作者: simon8818     時間: 2018-8-30 22:06

床頭驚鬼,床尾驚賊
現在就係最好時機啦
作者: lesteroot_2006     時間: 2018-8-30 22:20

風頭火勢香港人仲走得去邊吖, 遲早班高官自己玩謝自己
作者: wasana

作者: lindinwu     時間: 2018-8-31 00:28

引用:
原帖由 星際邊緣的劉火 於 2018-8-30 04:15 PM 發表

有版友講過 :
婦人之仁
禍國殃民
作者: Video     時間: 2018-8-31 03:06

借民族黨機會去推23條,令後人知道這班賣國賊踢走港人一等一的自由!