標題: 聯合國兒童基金會UNICEF日日攔截途人Hard Sell,非常討厭、可恥! [打印本頁]

作者: ultear     時間: 2018-8-10 13:53

我日日經過九龍塘返工,佢地差唔多日日在九龍塘連接又一城個度擺攤位,一大班藍衫人日日阻擋途人,要人留低聽佢地講廢話。唔知點解,我日日放工搭地鐵時會俾佢地截停,我唔停佢地就跟住我,真係好撚煩。

我知UNICEF你地好需要錢,想人地捐錢俾你,但係你地都唔可以日日騷擾途人,你咁做,會俾人覺得你地係好等錢洗,好可憐,仲可憐過你地幫助的小朋友。

我日日俾佢地攔住,真係忍無可忍,成班人好似街頭行騙咁,神憎鬼厭,我唔停低佢地就跟住來,不停講廢話。正所為好狗唔攔路,你地日日阻人路,非常討厭,仲衰過街頭行乞的乞衣,起嗎乞衣唔會阻人去路

作者: streethunter380     時間: 2018-8-10 14:54

其實有時我想停低,向佢地查詢下佢地如何運作,佢地企街係受薪定義工我都好想知
作者: ultear     時間: 2018-8-10 16:04

引用:
原帖由 streethunter380 於 2018-8-10 02:54 PM 發表
其實有時我想停低,向佢地查詢下佢地如何運作,佢地企街係受薪定義工我都好想知
應該係左收錢做野!班友唔係做義工!佢地個樣唯利是圖,唔方好人

唔知係咪我生得似慈善家,我日日被佢地截停,真係好煩,我已經忍無可忍,已經去信聯合國兒童基金會美國總部,亦都將email發到本港各大報紙,美國new york times、英國guardian、observer
作者: streethunter380     時間: 2018-8-10 17:25

引用:
原帖由 ultear 於 2018-8-10 04:04 PM 發表

應該係左收錢做野!班友唔係做義工!佢地個樣唯利是圖,唔方好人

唔知係咪我生得似慈善家,我日日被佢地截停,真係好煩,我已經忍無可忍,已經去信聯合國兒童基金會美國總部,亦都將email發到本港各大報紙,美國new york times、英國guardian、observer ...
除了UNICEF, WWF也是同一手法, 如果同佢地吹完水不簽名留電話, 佢地會生氣嗎?
作者: ultear     時間: 2018-8-10 18:54

引用:
原帖由 streethunter380 於 2018-8-10 05:25 PM 發表

除了UNICEF, WWF也是同一手法, 如果同佢地吹完水不簽名留電話, 佢地會生氣嗎?
仲有save the children!我無試過停低聽佢地講廢話,d所為的慈善機構其實係牟利機構就真,你捐100蚊,分分鐘得10蚊去到有需要人士,其餘做行政費,呃人的,大家千萬唔好上當
作者: streethunter380     時間: 2018-8-11 10:14

引用:
原帖由 ultear 於 2018-8-10 06:54 PM 發表

仲有save the children!我無試過停低聽佢地講廢話,d所為的慈善機構其實係牟利機構就真,你捐100蚊,分分鐘得10蚊去到有需要人士,其餘做行政費,呃人的,大家千萬唔好上當 ...
係呀,呢個成日叫你停低畫幅畫比小朋友
有時捐錢然後呃錢,都唔及佢要你電話然後成日煩你咁攞命
作者: lam8318     時間: 2018-8-16 17:01

我見到這種sales 都費事停低,依家所謂慈善機構同二+年前已經唔同晒,係變晒謀利機構啦
作者: aiwa2009     時間: 2018-8-19 12:07

引用:
原帖由 streethunter380 於 2018-8-10 02:54 PM 發表
全部都係受薪,多勞多得。
作者: streethunter380     時間: 2018-8-22 11:52

引用:
原帖由 aiwa2009 於 2018-8-19 12:07 PM 發表
全部都係受薪,多勞多得。
D樣又唔似普通SELL屎
作者: wilsonmwong     時間: 2018-9-13 21:54

呢個世界有咁多義工? 醒下啦!