標題: 愛因斯坦:中國人勤勞骯髒昏昧,若取代了其他民族就真是淒涼 | 推介 - Yahoo雅虎香港 [打印本頁]

作者: 東北俠仕     時間: 2018-6-13 13:25

文:周雪君 愛因斯坦(Albert Einstein)在1922年秋天與妻子Elsa Einstein展開為期5個半月的中東和遠東旅行。到過香港、新加坡、中國、日本、巴勒斯坦和西班牙,並在日記寫下了旅途中的所見所感。愛因斯坦從來沒打算出版遊記,不過,身後盛名如他,連一張字條都成為拍賣品,則這本遊記公諸於世也成當然之舉了。然而,遊記中提到他對中國人的一些觀察,卻令有些人覺得與其人道主義者的形象相違背,甚至認為是帶有歧視。 據《衛報》報道,愛因斯坦在中國篇中,提到對中國人的印象是「勤勞,骯髒和昏昧」(industrious, filthy, obtuse people,原作為德文,近期才翻譯成英文出版

原來中國人一直以黎都冇變過!

新聞來源連結:
https://hk.mobi.yahoo.com/home/愛因斯坦-中國人勤勞骯髒昏昧-若取代了其他民族就真是淒涼-031446553.html
作者: ngblowwater-03     時間: 2018-6-13 13:26

1922年
作者: 陳主任     時間: 2018-6-13 13:28

大妓院 同用中文的假西
作者: 奧林巴斯     時間: 2018-6-13 13:36

1922年...
作者: ngblowwater-03     時間: 2018-6-13 13:39

愛因斯坦唔講下美國大蕭條美國咩情況
作者: UndergroundMud     時間: 2018-6-13 13:40

引用:
原帖由 東北俠仕 於 2018-6-13 01:25 PM 發表
文:周雪君 愛因斯坦(Albert Einstein)在1922年秋天與妻子Elsa Einstein展開為期5個半月的中東和遠東旅行。到過香港、新加坡、中國、日本、巴勒斯坦和西班牙,並在日記寫下了旅途中的所見所感。愛因斯坦從來沒打算出版遊記,不過,身後盛名如他,連一張字條都成為拍賣品,則這本遊記公諸於世也成當然之舉了。然而,遊記中提到他對中國人的一些觀察,卻令有些人覺得與其人道主義者的形象相違背 ...
天生奴才相,制造百呎樓奴—》..他尤其詫異於中國人對勞役的忍耐程度:「即使像馬一樣勞動的人,也從來沒有流露出受苦的意識,一個像牧群一樣的奇怪國度⋯⋯看來更像機器人而不是人。」...

作者: fwjlxh     時間: 2018-6-13 13:41

引用:
原帖由 東北俠仕 於 2018-6-13 01:25 PM 發表
文:周雪君 愛因斯坦(Albert Einstein)在1922年秋天與妻子Elsa Einstein展開為期5個半月的中東和遠東旅行。到過香港、新加坡、中國、日本、巴勒斯坦和西班牙,並在日記寫下了旅途中的所見所感。愛因斯坦從來沒打算出版遊記,不過,身後盛名如他,連一張字條都成為拍賣品,則這本遊記公諸於世也成當然之舉了。然而,遊記中提到他對中國人的一些觀察,卻令有些人覺得與其人道主義者的形象相違背 ...
搶得好,  搶得好.
餓狗搶, 搶得好.

敢問樓主爸、媽是何許人?
作者: 好仔反佔中9     時間: 2018-6-13 13:55

在台大妓院妖報,調理
作者: Frankinztein

作者: wasana

作者: dtw     時間: 2018-6-13 14:07

死左甘耐都有得抽水?
作者: Tenchi001     時間: 2018-6-13 14:09

嘩⋯愛因斯坦精日wo
作者: soilvvang     時間: 2018-6-13 14:13

又一個汪汪菜鳥唔敢認是新移民二三代,走去舔死人
作者: MoonRackers     時間: 2018-6-13 14:14

「勤勞、骯髒和昏昩」,咪就係西方國家一直想利用中國人去做:廉價、厭惡性和乏味的工作藉口囉!
作者: MoonRackers     時間: 2018-6-13 14:15

「勤勞、骯髒和昏昩」,咪就係西方國家一直想利用中國人去做:廉價、厭惡性和乏味的工作藉口囉!
作者: UndergroundMud     時間: 2018-6-13 14:17

引用:
原帖由 wasana 於 2018-6-13 02:02 PM 發表

沒有這些中國人,今天的中國人後代,那有時間罵祖先
真正建立漢族尊嚴同文化係周至漢丶唐時期祖先輩,自宋代以後全是不肖子二世祖沒有自知,不務正業丶瞞上欺下丶甘願作奴丶貪財腐敗丶貪生怕死。

作者: stevenhendry     時間: 2018-6-13 14:18

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-6-13 01:40 PM 發表

天生奴才相,制造百呎樓奴—》..他尤其詫異於中國人對勞役的忍耐程度:「即使像馬一樣勞動的人,也從來沒有流露出受苦的意識,一個像牧群一樣的奇怪國度⋯⋯看來更像機器人而不是人。」... ...
同意,有能力走一定走,冇能力既去邊都係廢柴一碌
作者: 花師垃     時間: 2018-6-13 14:38

引用:
先進國家的蛙民,只會認為貧困國家的人民骯髒,永遠不會感恩生長在先進國家的幸運,若言樓主出生於貧困地區,是否會比其他人乾淨呢

請樓主問自已的心,你過得過良心嗎?
作者: oUvUo     時間: 2018-6-13 14:41

大大,係咪要燒撚哂佢啲書吖!
作者: mcbbq2003     時間: 2018-6-13 14:43

第一 攞一個成百年前的人來抽水是否有道德? 第二冇左先代中國人的努力又那來今天的生活?如果要講原罪論 西班牙人靠搶美州人起家 英國佬靠打劫起家 老尾靠發戰爭睇起家 為何要看不起辛勤勞動 靠自己起家的中國先賢們?
作者: 阿乜水     時間: 2018-6-13 14:51

拎段一百年前條友去左唔知咩地區十零廿日既觀感黎打飛機?? 班黃井蛙唔係真係想證明自己係如假包換既井底之蛙掛?
作者: singsingcat     時間: 2018-6-13 14:53

引用:
文:周雪君 愛因斯坦(Albert Einstein)在1922年秋天與妻子Elsa Einstein展開為期5個半月的中東和遠東旅行。到過香港、新加坡、中國、日本、巴勒斯坦和西班牙,並在日記寫下了旅途中的所見所感。愛因斯坦從來沒打算出版遊記,不過,身後盛名如他,連一張字條都成為拍賣品,則這本遊記公諸於世也成當然之舉了。然而,遊記中提到他對中國人的一些觀察,卻令有些人覺得與其人道主義者的形象相違背 ...「勤勞,骯髒和昏昧」...
點會冇變?明顯閣下去除咗勤勞,只保留其餘兩點。
不過,有理由相信,令壽堂今日就應該相當勤勞
作者: 面交player     時間: 2018-6-13 14:58

1922年前中國受過既國難, 多得西人唔少
作者: haappy78901     時間: 2018-6-13 14:59

引用:
原帖由 oUvUo 於 2018-6-13 02:41 PM 發表
大大,係咪要燒撚哂佢啲書吖!
元首既書都俾班福街燒晒,禁埋啦。

睇班猶太佬既所作所為,元首既眼光簡直係先知一般。
作者: hung663     時間: 2018-6-13 15:02

Del

作者: 紅塵飛飛     時間: 2018-6-13 15:05

引用:
原帖由 Frankinztein 於 2018-6-13 13:58 發表
百年後一樣咁愚昧骯髒
你咪就係表表者囉
作者: paoon     時間: 2018-6-13 15:07

引用:
原帖由 haappy78901 於 2018-6-13 02:59 PM 發表

元首既書都俾班福街燒晒,禁埋啦。

睇班猶太佬既所作所為,元首既眼光簡直係先知一般。
元首與你及習大大同在。
作者: paoon     時間: 2018-6-13 15:08

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-6-13 02:17 PM 發表

真正建立漢族尊嚴同文化係周至漢丶唐時期祖先輩,自宋代以後全是不肖子二世祖沒有自知,不務正業丶瞞上欺下丶甘願作奴丶貪財腐敗丶貪生怕死。 ...
崖山之後無中國。
作者: walkera2006     時間: 2018-6-13 15:09

愛因斯坦尚在世的話,佢會睇到新中國國家領導人更骯髒更昏昧
作者: benben999     時間: 2018-6-13 15:11

原來樓主唔係中國人, 不過外國人唔信
作者: 天生污濁     時間: 2018-6-13 15:12

唔好話先秦以前
作者: 烏鴉白色2017     時間: 2018-6-13 15:17

其實好多歐洲人心裡面係支持希特拉
引用:

作者: amx_011     時間: 2018-6-13 15:18

如果愛因斯坦在世. 見到而家既以色列, 唔知會比乜野評語?
作者: y2k2     時間: 2018-6-13 15:18

我諗當時愛因斯坦嘅想法係中國人就好似倒夜香嘅人一樣,骯髒昏昧但冇咗勤勞嘅佢哋,社會就會出現問題
作者: paoon

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: hwwong     時間: 2018-6-13 15:22

用1922年同現在中國比較... 真係高智... 2018年了, 單車多還是汽車多, 蒸汽火車多還是高鐵多... 窮遊L多, 還是土豪爆買多... 老外乞求強國旅客到訪賺人仔多不多... 家陣歐美窮L乞兒淒不淒涼啊...
作者: netsee     時間: 2018-6-13 15:24

去一次旅行就了解晒, 果然係天才
作者: peter925     時間: 2018-6-13 15:26

當年國運衰落時中國人還保持勤勞不怨命嘅優點,共產黨解放了被勞役嘅人,建立當今盛世。
作者: 天下不亂     時間: 2018-6-13 15:29

忍唔住都要鬧一句呢啲打手,食屎啦你!😡
作者: tkmeb3636     時間: 2018-6-13 15:30

1922講!週街手機啦!
作者: 魔間行者     時間: 2018-6-13 15:31

接近一世紀中國人仲係咁呢個世界先係悽涼
作者: 烏鴉白色2017     時間: 2018-6-13 15:32

問下一般美國人[非猶太]憎中國人定憎猶太人?
引用:

作者: momo5678     時間: 2018-6-13 15:34

死老野對我朝說三道四
作者: bellyChan     時間: 2018-6-13 15:37

唔通愛先生跌咗落屎坑?
作者: haappy78901     時間: 2018-6-13 15:37

引用:
原帖由 paoon 於 2018-6-13 03:07 PM 發表

元首與你及習大大同在。
元首與杜魯門同在
作者: 抗毒果勇士     時間: 2018-6-13 15:43

引用:
原帖由 ngblowwater-03 於 2018-6-13 01:39 PM 發表
愛因斯坦唔講下美國大蕭條美國咩情況
點解佢唔講下果時老美白皮豬點樣對黑人?
作者: ngblowwater-03     時間: 2018-6-13 15:53

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2018-6-13 03:43 PM 發表

點解佢唔講下果時老美白皮豬點樣對黑人?
咪玩la, 當年美國講呢d...…..話之你愛因斯坦la, 即刻要死la
作者: 七個永恆的馬     時間: 2018-6-13 15:53

脑进水的大头鬼~爱因斯坦
作者: 阿聞     時間: 2018-6-13 15:54

引用:
愛因斯坦冇錯. 以香港為例, 藍絲勤勞, 而黃絲骯髒和昏昧.
作者: kakaabc     時間: 2018-6-13 15:59

100年前既野都可以攞黎打飛機,黃屍真係靈舍不同

作者: nnes     時間: 2018-6-13 16:01

咁嘅情婦都頂得,佢嘅taste都好特別。
作者: nnes     時間: 2018-6-13 16:04

柏楊也說差不多的話。

有則改之。早幾十年的香港人也差不多。
作者: behappy1997     時間: 2018-6-13 16:08

看看中國的改變,連美國霸權都無法輕視。
愛恩斯坦一直抗拒量子物理學說上帝不會用骰子。哪怕是物理學的巨人對世界的事物也是一知半解。
作者: 布佬     時間: 2018-6-13 16:10

引用:
1840年至1948年, 受盡英法德日半殖民統治成希巴爛中國, 幾億人像流浪狗般留離失所偷生, 無晒人類專嚴, 邊敢搵張坐響度食野.

作者: leefansee     時間: 2018-6-13 16:12

引用:
中國人死蠢,懶惰,冇創意,自私,喜歡屌人。
作者: 人若流水     時間: 2018-6-13 16:18

死汉奸!仆街无祖宗既禽畜!
作者: SIG226     時間: 2018-6-13 16:22

落大雨,淋到濕狗樓主濕透,著涼發高燒,神智不清出濕狗帖自瀆
作者: kayakfans     時間: 2018-6-13 16:26

佢講緊香港班泛民,民主議員同黃屍呀。
作者: jubileejup     時間: 2018-6-13 16:27

今時今日、在香港、當我每次去茶餐廳個啲廁所、再經過個廚房嗰時都有愛因斯坦呢種感覺……
作者: 遊樂人間     時間: 2018-6-13 16:29

引用:
原帖由 wasana 於 2018-6-13 02:00 PM 發表

你祖先係咩人嚟架?
好明顯佢仲未搵到親生父親

作者: 丁常唔多旺     時間: 2018-6-13 16:31

多D去外國見識下人地國家嘅真實一面,唔好成日道聽途說,人講就信,仲要習慣自我分析,唔好做井蛙。
作者: 不賭翁乜東東     時間: 2018-6-13 16:31

中國人好大酸粟嘅臭汗味,
阿叉就好大陣酸粟嘅奶味
呢個應該活在太陽系地球行星嘅全人類都知嘅常識

作者: clipperwood     時間: 2018-6-13 16:32

引用:
原帖由 wasana 於 2018-6-13 02:02 PM 發表

沒有這些中國人,今天的中國人後代,那有時間罵祖先
黃膠冇淫性....日日"吊"祖先为乐
作者: 希夷     時間: 2018-6-13 16:34

引用:
原帖由 wasana 於 2018-6-13 04:10 PM 發表
講咁多又代表咩先?
討論緊1922年,
你就講到公元前。
不如討論侏羅紀時代

無喇喇講到愛因斯坦
佢想表達
作者: haappy78901     時間: 2018-6-13 16:38

引用:
原帖由 leefansee 於 2018-6-13 04:12 PM 發表

中國人死蠢,懶惰,冇創意,自私,喜歡屌人
你似講緊香港人多d囉。
作者: andyyyy     時間: 2018-6-13 16:38

愛恩斯坦除左相對論之外,政治唔係佢專長!
作者: hamsomeking     時間: 2018-6-13 16:39

漢奸走狗賣國賊不得好死!

作者: 遊鯤     時間: 2018-6-13 16:40

清末民初的半封建半殖民地時代,很多鲁迅筆下的阿Q,情況簡直是悲慘。

到了今天,中國人有所長進但還是不夠。若將來取代了其他民族只有兩個原因:一是自己能改進自己,二是其他民族退化了。
作者: 116M     時間: 2018-6-13 16:40

愛恩斯坦有你咁無聊嗎?

作者: supremeabc     時間: 2018-6-13 16:41

引用:
原帖由 netsee 於 2018-6-13 03:24 PM 發表
去一次旅行就了解晒, 果然係天才
好多人以為醫生科學家水平高咩都識,其實可能只係一瓣叻其他唔叻仲要有偏見 !
作者: lam1252     時間: 2018-6-13 16:42

食屎啦,死咗100年啦,不如話中國人以前拿油點燈,幾百年毫無進步
作者: ViolateCarRepor     時間: 2018-6-13 16:44

引用:
乜1922年 有新加坡咩? 當然有D 人會講香港都有, 為何沒新加坡
但1922年, 香港比中國租比英國, 但是當年, 新加坡應該會叫馬來西亞
反而其他國家又叫返日本, 巴勒斯坦和西班牙
作者: vincentwong27     時間: 2018-6-13 16:44

都唔奇
以前華工做奴隸
愛因斯坦點會諗到一百年後,奴隸會變主人
作者: raykw531     時間: 2018-6-13 16:48

引用:
原帖由 fwjlxh 於 2018-6-13 01:41 PM 發表

搶得好,  搶得好.
餓狗搶, 搶得好.

敢問樓主爸、媽是何許人?
人類最早來自非洲
作者: raykw531     時間: 2018-6-13 16:49

引用:
原帖由 wasana 於 2018-6-13 02:00 PM 發表

你祖先係咩人嚟架?
你祖先係非洲人,所有人類都要
作者: 水落石出2016     時間: 2018-6-13 16:50

當日納粹集中營啲德軍,都係咁樣形容愛因斯坦啲同鄉,講啲咁嘅廢話,代表到自己好高級?

作者: supremeabc     時間: 2018-6-13 16:51

引用:
原帖由 behappy1997 於 2018-6-13 04:08 PM 發表
看看中國的改變,連美國霸權都無法輕視。
愛恩斯坦一直抗拒量子物理學說上帝不會用骰子。哪怕是物理學的巨人對世界的事物也是一知半解。
佢同特斯拉係同時期的人,有人講佢仲叻過愛恩斯坦 !
作者: 嬉笑怒罵     時間: 2018-6-13 16:51

愛因斯坦1922年到香港所見係真,因盤川唔多, 只許老舉寨,冇錢去塘西 ,窮鬼一名😂😂😂
作者: raykw531     時間: 2018-6-13 16:52

引用:
原帖由 wasana 於 2018-6-13 04:51 PM 發表

問緊佢1922年喎!
佢到依家,
自己都未搞清楚,
而你重清楚過佢。
莫非
你唔知咩係考古學咩!

作者: kenbondwong     時間: 2018-6-13 16:57

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-6-13 13:40 發表

天生奴才相,制造百呎樓奴—》..他尤其詫異於中國人對勞役的忍耐程度:「即使像馬一樣勞動的人,也從來沒有流露出受苦的意識,一個像牧群一樣的奇怪國度⋯⋯看來更像機器人而不是人。」... ...
優點係愛被奴役。
若有勇於爭取,不單不受支持,更會被其他同類攻擊,所以應比奴隸更低一級,是為奴才。
作者: duihight     時間: 2018-6-13 16:58

五仙洋奴,活在五星旗下,痛不欲生!
作者: 犯民愛籌款     時間: 2018-6-13 16:59

正一愛因攔坦!
作者: 阿努阿圖瓦圖     時間: 2018-6-13 16:59

吊,1922年同宜家比?典L解唔用"豬囉紀"果時嚟比嘅?真係柒古碌!
作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-6-13 17:00

引用:
原帖由 peter925 於 2018-6-13 03:26 PM 發表
當年國運衰落時中國人還保持勤勞不怨命嘅優點,共產黨解放了被勞役嘅人,建立當今盛世。
共慘黨有否解放你?
作者: 天下唯攻     時間: 2018-6-13 17:00

引用:
原帖由 paoon 於 2018-6-13 03:19 PM 發表
中國人同支那人的分別 -
中國人絕不讚頌蒙古人滿清人,以蒙古人滿清人為侵略者,以唐宋文化為榮,以滿蒙胡人文化為恥。
支那人讚頌蒙古人滿清人,以蒙古人滿清人為"同胞",以滿蒙胡人文化為榮,不屑唐宋中國文化。 ...
乜仲有滿州人嗎?佢既所有國土已經全歸中國,仲唔夠補償?做人唔好咁記仇至得架。

作者: 宇宙肥肥手袋     時間: 2018-6-13 17:01

引用:
原帖由 peter925 於 2018-6-13 03:26 PM 發表
吾知道共慘黨解放了你父母這是真的。
作者: skwongskwong     時間: 2018-6-13 17:02

1922年呀...中國仲係內戰中...
作者: I-HAVE     時間: 2018-6-13 17:02

因為中國式教育是教服從性,
只會出奴隸.
作者: catcloud     時間: 2018-6-13 17:02

前十年,我係德國住過,南德人講,世上,唯中華民族才能與日耳曼民族,爭一日之長短。所以,德國人愛好學中文,去大陸留學為驕傲,係德國,我親人話唔會好悶,日日附近D德國街坊,都黎同佢傾偈,果D德國人,黎同佢傾偈係練習中文,學中文字。好多德國人,學中國文化,學睇風水,我見過,德文通勝,係德國人寫。

我亦問過,我表姐父,佢係德國人,點解佢地唔學英文或其他歐洲言語,因為,佢話,係德國人心中,學中文係聰明人,學其他歐洲言語係笨人,無用的人。
作者: 911usa     時間: 2018-6-13 17:03

原來愛先生也是黃屍一名
作者: Kahim     時間: 2018-6-13 17:04

1922年,係國民黨最全盛既年代
作者: 阿乜水     時間: 2018-6-13 17:04

引用:
原帖由 wasana 於 2018-6-13 05:01 PM 發表

樓主重未搞清楚,
1922年樓主的祖先在那喔!
唔會響歐洲掛? 果陣打完一戰冇耐, D人唔好話污糟, 根本連屎都冇得食.