標題: 美軍十日內連破中俄兩國的軍事神話..... [打印本頁]

作者: Welcomelone     時間: 2018-4-16 04:01

先有:羅斯福號硬闖禁區圈事件,解放軍預定的南海三日軍演,只演一日就草草收場

後有:2分鐘內連發105彈入侵敘利亞,在俄軍S400眼皮底下,所有戰機施施然離開,激情過後不留半點痕跡

美帝從未出現過這樣強悍的總統,今次確是百年難得一見,令人刮目相看

過幾日還有解放軍預定的台海大型實彈射擊,好戲連場,大家萬勿錯過

......繼續打落水狗,明天美帝會宣佈對俄羅斯添加更嚴厲新制裁,以感謝普京對敘利亞政府的"全力支持"立場

...............俄羅斯今次露哂底,還堅稱擊落約70枚飛彈,從事後取得的照片來看,在大馬士革的科學中心"Barzah",原本有三棟大樓,大家都可以說可能只是它自己變了廢墟
https://www.youtube.com/watch?v=yD3UlVoeMKk

美軍聯合參謀部主任麥肯錫(Kenneth F. McKenzie),105枚導彈係由英國、法國及美國在紅海、波斯灣和地中海東部的平台發射出來,所有導彈都按照預訂的時間擊中目標

這次參與的軍艦為蒙特雷號(USS Monterrey)、拉布恩號(USS Laboon)、希金斯號(USS Higgins),以及約翰華納號(USS John Warner)。此外,出動兩架B-1槍騎兵轟炸機(Lancer)轟炸機發射空對地導彈。

麥肯錫提供了美英法發射導彈的數據:

在紅海,蒙特雷號發射了30枚戰斧陸巡戈導彈,驅逐艦拉布恩號發射了7枚戰斧導彈

在波斯灣,希金斯號發射了23枚戰斧。

在東地中海,法國護衛艦朗格多克號(Languedoc)發射了3枚SCAT導彈。美國的約翰華納號發射了6枚戰斧導彈。

此外,美國的兩架B-1藍瑟轟炸機發射了19枚導彈。

英國的龍捲風(Tornadoes)戰鬥機和颱風(Typhoons)戰鬥機共發射了8枚暴風影(Storm Shadow)長程巡弋導彈。

法國的陣風(Rafales)戰鬥機和幻影(Mirages)戰鬥機,總計發射了9枚偵察兵(Scout missiles)導彈。

美國防部:敘利亞試圖反擊但沒有成功,他表示敘利亞政府試圖反擊,發射了40多枚地對空飛彈,但係不夠精確,全都以失敗告終,此外,俄羅斯並未參與其中。他重申了懷特所講的話,強調“我們相信我們所有的導彈都擊中目標”

麥肯錫講:“目前為止,據我們所知,美英法的空襲沒有造成任何平民傷亡,但係無法確認敘利亞政府的反擊係否造成平民傷亡。”

對於記者提問攻擊行動用了多長時間,麥肯錫講,像這樣的聯軍攻擊行動涉及到很多因素,準備工作的時間長達幾個小時。攻擊時間係訂在敘利亞當地時間周六凌晨4點,所有導彈都擊中目標,最後的結果係105枚導彈大概在距離0400的1到2分鐘內命中目標

川普總統周五在白宮表示,美國對敘利亞的攻擊將持續落去,直到阿薩德永遠停止使用化學武器。國防部長馬蒂斯周五強調,這次攻擊係一次性的攻擊,主要目標係與敘利亞政權化武計劃相關的基礎設施,目前還沒有進一步攻擊的計劃

俄羅斯周六宣佈,美英法聯軍對敘利亞發射103枚巡弋飛彈,其中71枚遭敘國防空系統成功攔截,攻擊失敗,但沒提及俄國的S400防空系統。大批民眾信以為真,正準備舉行大規模慶祝活動

美軍罕有地高調公布羅斯福號航母進入南海訓練照片,20分鐘內升降20架F-18超級大黃蜂戰機

解放軍也不甘示弱

待續......

.

作者: 星海楊帆     時間: 2018-4-16 06:54

特爺真係好勁,軍演? 小朋友玩泥沙既唔該行埋一邊
作者: 59804774

作者: 真正長勝將軍     時間: 2018-4-16 08:20

睇多一兩年至知生死
作者: jspace     時間: 2018-4-16 08:39

老人家今天給祖國和俄國的兵謀。

祖國;攻佔。核平澳洲。
俄國;核平英國。
作者: Only_G     時間: 2018-4-16 08:48

樓主重未柒夠,你另一標題的美國單挑俄,敍利亞,伊朗呢!怎樣單挑呀,標題黨?
沒有英,法幫手,你老美夠膽單挑咩?
再說,用一百多枝巡航導彈飽和攻擊三處地方,如果真的全中,不炸出一個大洞才怪,有嗎?
什麼事都講到你老美天下無敵咁,對不起,真的忍不住笑!

作者: wonderful2night     時間: 2018-4-16 08:50

佢d戰機不敢進入敍利亞領空,只在外圍發射,因為怕被擊落。
作者: 我係沉大師     時間: 2018-4-16 08:51

引用:
原帖由 真正長勝將軍 於 2018-4-16 08:20 AM 發表
睇多一兩年至知生死
唔使咁耐,下半年就已經好精彩

奧巴馬8年帶領美國人去到懸崖邊,特朗普就帶美國人一齊跳

甲午年,美國人頭腦不清,選咗特朗普,而家後悔中,加州,德州搞緊獨立。

國會兩黨密謀架空總統權力。

花生好快斷貨
作者: 長者     時間: 2018-4-16 08:53

留意番啦!
中美俄都有外交關系,開拖等同斷交
中國人權在美國眼中唔會比敘利亞好,點解唔向中國射巡航導彈呢?
就算土耳其擊落俄戰機都唔會即時開拖啦,最後埃爾多安道歉咪算囉
越戰時美軍所到之處都也文也武,最後戰勝嘅係北越

作者: 星海楊帆     時間: 2018-4-16 08:57

特爺一出,軍演結束
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2018-4-16 10:27

反對派都話至少65支導彈被擊落。
另外三十支打中空置建築。
笑話。

The Syrian Observatory for Human Rights managed to monitored interception by the regime forces to tens of missiles which targeted their positions and military bases in the Syrian territory, where several intersected sources confirmed to the Syrian Observatory, that the number missiles that were downed, exceeded 65 missiles
作者: Only_G     時間: 2018-4-16 10:41

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2018-4-16 10:27 AM 發表
笑話。

The Syrian Observatory for Human Rights managed to monitored interception by the regime forces to tens of missiles which targeted th ...
連反對派都這樣說?真的不合作。
美軍的神話繼韓戰,越戰,伊拉克戰爭(演變成ISIS之亂),亞富汗戰爭,敍利亞代理人戰爭的失敗後,這次10天就破滅了。 RIP.
Trump Trump, 一定要成功連任啊!中華民族的偉大復興就靠你了,食飯,我請!

作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2018-4-16 10:47

引用:
原帖由 Only_G 於 2018-4-16 10:41 AM 發表

連反對派都這樣說?真的不合作。
美軍的神話繼韓戰,越戰,伊拉克戰爭(演變成ISIS之亂),亞富汗戰爭,敍利亞代理人戰爭的失敗後,這次10天就破滅了。 RIP.
美國自2012年一直想策反敘利亞人打到巴沙爾,點知敘利亞人愈來愈團結撐政府。已經係笑話,何來神話?
作者: Pink-puncher     時間: 2018-4-16 10:49

引用:
原帖由 jspace 於 2018-4-16 08:39 AM 發表
老人家今天給祖國和俄國的兵謀。

祖國;攻佔。核平澳洲。
俄國;核平英國。
溫馨提示

作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2018-4-16 10:57

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2018-4-16 08:50 AM 發表
冇俄國睇實軸心國仲唔衝入去日日掟200-300粒JDAM打殘政府軍咩?
冇俄國睇實巴沙爾一早死咗啦。
軸心國被俄國強烈牽制先會被逼採用巡航導彈呢啲又慢又欠缺成本效益嘅屎橋。
兩年攻擊咗唔夠十個目標。
神話?笑話就真。
作者: kaiser2

作者: 香江強國人     時間: 2018-4-16 11:13

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2018-4-16 10:27 AM 發表
笑話。

The Syrian Observatory for Human Rights managed to monitored interception by the regime forces to tens of missiles which targeted th ...
不如再作大啲。
川普都咁講。
作者: dell-intel     時間: 2018-4-16 11:20

引用:
原帖由 Only_G 於 2018-4-16 08:48 AM 發表
樓主重未柒夠,你另一標題的美國單挑俄,敍利亞,伊朗呢!怎樣單挑呀,標題黨?
沒有英,法幫手,你老美夠膽單挑咩?
再說,用一百多枝巡航導彈飽和攻擊三處地方,如果真的全中,不炸出一個大洞才怪, ...
佢真係重未柒夠,仲係有排柒果隻!
作者: 神級對手

作者: hy3161

作者: chenflie     時間: 2018-4-16 11:22

100隻導彈炸死幾件。東古塔,敘利亞照樣攻佔。大功告成。
人地老解南海開趴。你突然係旁邊開趴。人地唔通打q你咩。
咁無face件事,壞曬國際行規做啫。係全球咁多國家面前,最多凸顯你老美唔成熟。細路仔脾氣。
打又無成果。嚇又沒咩效果。
作者: mflyer     時間: 2018-4-16 11:27

好驚!! 
成百幾條嘢, 都要人幫手!!! 
作者: mflyer     時間: 2018-4-16 11:29

連地兵都要人家放行?
!!!
引用:
原帖由 mflyer 於 2018-4-16 11:27 AM 發表
好驚!!
成百幾條嘢, 都要人幫手!!!

作者: 69780501     時間: 2018-4-16 11:30

山毛榉

圖片附件: 083107ju7kglxpw1apwwyd.jpg (2018-4-16 11:32, 32.95 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: wonderful2night     時間: 2018-4-16 11:32

引用:
原帖由 神級對手 於 2018-4-16 11:20 AM 發表

咁你唔講,美軍唔派人入去放炸彈,怕比俄狗咬死,好L有趣
巡航導彈只得450公斤,如果戰機進入目標上空投彈,可用1000公斤或以上炸彈,可炸得更徹底,但風險比較大,西方少爺兵始終怕死。
作者: 萬事得3     時間: 2018-4-16 11:34

引用:
原帖由 Welcomelone 於 2018-4-16 04:01 AM 發表
先有:羅斯福號硬闖禁區圈事件,解放軍預定的南海三日軍演,只演一日就草草收場

http://s.newsweek.com/sites/www.newsweek.com/files/styles/full/public/2017/11/07/1107communismtrumpchina.jpg

...
講到咁神勇, 就唔使預先通知俄羅斯啦…
J 到一地都系精

作者: yuk777044     時間: 2018-4-16 11:37

唔好睇少傻普
作者: 萬事得3     時間: 2018-4-16 11:37

引用:
原帖由 神級對手 於 2018-4-16 11:35 AM 發表

俄狗話會炸導彈發射目標,好L期待
我都好期待老美打7俄羅斯

作者: 蕃薯芋頭大冬瓜     時間: 2018-4-16 11:39

美帝從未出現過這樣強悍的總統,今次確是百年難得一見,令人刮目相看

老美出個柒頭做總統真係無言!
作者: yeungph     時間: 2018-4-16 11:42

有D漢人唐人中國人天生一副西狗相,自已明明有大好國家唔認,硬係要出力幫西人奶西。

作者: 香江強國人     時間: 2018-4-16 11:49

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2018-4-16 11:32 AM 發表

巡航導彈只得450公斤,如果戰機進入目標上空投彈,可用1000公斤或以上炸彈,可炸得更徹底,但風險比較大,西方少爺兵始終怕死。
視士兵為草介,俾你做將軍,成支軍隊一早散晒,無士氣。

作者: 遊俠44

作者: jon77

作者: CHS1     時間: 2018-4-16 12:09

常規導彈威力係咁上下啦,只能做精確手術有限打擊,所以成日話大陸過千導彈射台灣的威力可以收拾台灣只係幻想,而且又要有老美導彈的精確度,再加上台灣空防比叙利亞强好多。
作者: 星海楊帆     時間: 2018-4-16 12:13

引用:
原帖由 59804774 於 2018-4-16 12:06 PM 發表

狗見骨頭當爸
好似有一種狗叫"北京狗"
https://goo.gl/images/7VjxQ4
好cute,好聽話
作者: yeungph     時間: 2018-4-16 12:16

引用:
原帖由 神級對手 於 2018-4-16 11:52 AM 發表

所以好L心d人網名都用中文字啦,自己網名都寫英文,冇中文你寫咩?話人幫西人奶西,自己咪又乃埋一份
寫英文網名就西人?一定我講我講中左你要害,一或我貼D圖傷害左你?

作者: benadsl     時間: 2018-4-16 12:18

美國向中俄宣戰未

作者: yeungph     時間: 2018-4-16 12:22

引用:
原帖由 hy3161 於 2018-4-16 12:18 PM 發表

条真不该打手属于扮爱国癫狗,你被他钉上。
咁就麻煩,我只係講D西狗西奴出力奶西人個西,自已有國家身份唔認。無話係佢..........除非佢係。
作者: eviling     時間: 2018-4-16 12:22

的確好強,軍事同經濟手段玩殘中俄

作者: pimon     時間: 2018-4-16 12:28

引用:
原帖由 Welcomelone 於 2018-4-16 04:01 AM 發表

http://s.newsweek.com/sites/www.newsweek.com/files/styles/full/public/2017/11/07/1107communismtrumpchina.jpg

...
唔難理解吖?
自家一班人玩war game,
突然走條傻佬出嚟亂咁射?
自家人一係打柒佢(但佢係傻㗎喎?)
一係轉場再玩過囉。

作者: 石叻     時間: 2018-4-16 12:31

很多愛國人士都很敵視西方,討論帶有情緒化。可是人家說到做到總比三天內解放台灣真實啊!

作者: yeungph     時間: 2018-4-16 12:36

引用:
原帖由 神級對手 於 2018-4-16 12:30 PM 發表

冇話你係西人,奇怪奇怪在你咁恨西人點解又會乃西人文化啫,寫中文寫好難?好失禮你?
我從來無講過恨西人喎!我一路講緊最恨係明明自已漢人唐人中國人而反骨棄祖,唔認自已身份唔幫自已人自已國人不特止,仲要走去出力奶西人個西。你唔係姐下化。
作者: wonderful2night     時間: 2018-4-16 12:37

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-4-16 11:49 AM 發表

視士兵為草介,俾你做將軍,成支軍隊一早散晒,無士氣。
所以西方國家軍隊當兵當打份工,貪人工高福利好。

作者: Bteddy     時間: 2018-4-16 12:41

條友搞到股市震盪
作者: yeungph     時間: 2018-4-16 12:45

引用:
原帖由 神級對手 於 2018-4-16 12:39 PM 發表

冇錯啦!所以你睇我一向留言,都係對美中立反俄,愛中國
咁啱呀!
作者: FCU     時間: 2018-4-16 12:47

咁叫炸左?

作者: wonderful2night     時間: 2018-4-16 12:57

引用:
原帖由 神級對手 於 2018-4-16 11:34 AM 發表

你估仲係古代戰爭,揸支紅櫻槍殺敵咩,21世紀啦ching
只係想講去目標上空炸效果更好。還有一支巡航導彈得450公斤,但造價是1000公斤激光炸彈2倍有多。
作者: 民賤聯盟

作者: fung123b     時間: 2018-4-16 12:59

圖片附件: 1523854760818.jpg (2018-4-16 12:59, 439.14 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 民賤聯盟

作者: 真。幼稚     時間: 2018-4-16 13:08

點解香討咁多黃C ,演習一天已經消唔少錢,儍特先會做

作者: DareDandy     時間: 2018-4-16 13:15

真心今次美帝真係好勁

今朝睇新聞見到普京只係發表講話向聯合國投訴英美法就算,俾人炸完後完全唔敢反擊個樣勁無奈

所以話平時點自大都冇用,一埋牙就見真章,尤其係中共果班
作者: wasana

作者: 雷霆曙光     時間: 2018-4-16 13:18

樓主都好支持獨裁尾帝強侵他人國土嘅行為…應該立即申請入尾軍…搶燒姦殺行為都是民主尾軍的一部分…
作者: funguy0815     時間: 2018-4-16 13:18

勁我就唔覺law...只係覺得佢係攪事份子
作者: 丸長     時間: 2018-4-16 13:19

七十多支被击落刁架

作者: pimon     時間: 2018-4-16 13:20

引用:
原帖由 民賤聯盟 於 2018-4-16 12:58 PM 發表

香港人很愛國
經常讓坐給殘體人仕
圖中嘅係乜嘢人?
你一睇就知?
作者: andonlyu     時間: 2018-4-16 13:20

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2018-4-16 08:50 AM 發表
老尾俾人打飛機既機會都唔俾...

作者: andonlyu     時間: 2018-4-16 13:22

引用:
原帖由 長者 於 2018-4-16 08:53 AM 發表
留意番啦!
中美俄都有外交關系,開拖等同斷交
中國人權在美國眼中唔會比敘利亞好,點解唔向中國射巡航導彈呢?
就算土耳其擊落俄戰機都唔會即時開拖啦,最後埃爾多安道歉咪算囉
越戰時美軍所到之處都也文也武, ...
正正中美俄唔會直接開拖(如果開, 就會係WW3), 所以老尾就搵啲小國祭旗...
作者: ~singsing~     時間: 2018-4-16 13:31

美國炸爛3間空屋,有了交代收手佳大歡喜,其實係好消息,同俄軍沒有衝突化解了今次危機
作者: cwbguy     時間: 2018-4-16 13:44

美軍天下無敵
作者: 星海楊帆     時間: 2018-4-16 13:44

使用化武實在可恥,
普爺,做得好