標題: 劉進圖:勿積蓄選民的憤怒 [打印本頁]

作者: 巴巴先生     時間: 2018-3-13 08:45

https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180313/s00012/1520879205174

【明報文章】每一次選舉,都是艱難的考驗,也是寶貴的學習。建制如此,泛民亦然。

泛民從這次補選可以學到什麼教訓?

(1)泛民可從區諾軒勝出港島區看到,情感上認同本土新生代的參選人,要避開港獨和自決訴求,才能順利入閘參選;要充分借助傳統泛民大老和政黨的幫助,實現本土派與傳統泛民的戰略合作,才能打敗建制派無所不用其極的選舉手段。

本土派要懂得向民協學習

(2)泛民可從姚松炎僅負於九龍西區看到,議政素質高兼有DQ(取消資格)效應的候選人,單靠社交媒體帖文或落區騎單車等新型競選手法,忽視借助傳統泛民地區網絡、忽視傳統地區拉票工程(如站街、洗樓),在多議席單票的立法會常規選舉中還可以,在單議席單票的補選中卻不可以。本土派若要在2019年區議會選舉取得議席,為2020年立法會選舉擴大戰果鋪路,地區工作必須更紮實、更貼地,要懂得向民協學習。

(3)泛民選民再次看到,投票率決定成敗。「含淚投票」好過不投;投白票好過棄權;投中間派好過投給對手。方國珊念念不忘終有迴響,范國威學習謙遜終有回報,司馬文還差一些才能翻盤。要改寫戰果,只有一個方法:鼓勵選民登記及投票。

建制不能只食老本 須有實質政績

建制派從這次補選可以學到什麼教訓?

(1)建制派在3個補選區的得票率,較常規選舉確有進帳,但這次補選的投票率僅43%,顯著低於常規選舉,不能據此推論「建制加中間」與「泛民加本土」的得票格局,已從2016年的「45:55」之比,改變為「五五波」。建制派在九龍西險勝,主要得益於投票率偏低,以及對手競選工程犯錯,在泛民票倉流失大量屋邨票。整體而言,建制派還未能爭取到大批中間游離選民歸附。過去建制派靠強力動員鐵票及精準策略配票搶位,泛民近年學會用初選來協調、用網絡數據來配票,冲淡了建制派的機制優勢。建制派要打敗泛民、重演九龍西戲碼,不能只「食老本」,必須大力開拓新支持者,尤其是中間選民。

(2)建制派要吸引中間選民,必須拿出實質的政績。過去建制派可以諉過泛民,說泛民拉布阻礙政府施政;但議事規則已被修改,拉布空間消失,建制派可以快速通過任何法案或撥款。如果兩年後立法會改選之時,樓價仍然貴得令人絕望,公立醫院仍然不停「爆煲」,學校依然不停為應試操練、為洗腦擔憂,特區政府繼續亂「派糖」,公共運輸機構繼續亂炒人,人大常委繼續泰山壓頂一錘定音,選民的憤怒積蓄到一個地步就會爆發。他們無法懲罰中央或特區官員,但他們可以懲罰建制派候選人。

(3)就算有選舉機器和鐵票、有用之不盡的競選資源,人的因素仍然是重要的。鄭泳舜之勝,與陳家珮之敗,值得建制派深思。

成篇野酸到喊...呢個深黃劉進圖仍然繼續離地....

成日話犯聞無資源(成間毒果響度日日抹黑,屈人,將犯聞造神喎...),無鐵票(新東十幾萬犯聞鐵票,連犯聞陣營自己都承認左喎),無配票(犯聞雷動計劃係乜野?),仲繼續妖言惑眾.

呢類人繼續咁離地,繼續令犯聞唔自我檢討,令佢地繼續失去選票...
作者: vvoy     時間: 2018-3-13 10:13

第2點好笑
嗟係劉總都承認
樓價昂貴  公院爆煲  學校操練  巴士公司炒人 ...
是由泛民拉布造成
作者: stkwok1985     時間: 2018-3-13 11:13

講到明話犯只識搞破壞 建制一定要幫手執手尾 但執得唔好就係建制的錯
作者: 邪童非     時間: 2018-3-13 18:16

劉進圖 邊隻9乸生架,都唔識佢
作者: 一一一木木木     時間: 2018-3-13 18:44

議政質素高?蝦條。點講都講唔到呢點啦
作者: @賓尼兔@     時間: 2018-3-13 20:06

抵佢比人砍
作者: maygi     時間: 2018-3-13 20:13

引用:
原帖由 @賓尼兔@ 於 2018-3-13 08:06 PM 發表
抵佢比人砍
同跛脚大班一樣
私怨就賴係政治迫害
作者: Assange     時間: 2018-3-13 20:19

垃圾言論
低佢無得做暗報編輯
不配!
作者: summerfamily     時間: 2018-3-13 22:46

日月神報淪落至此,劉進圖難辭其咎。
作者: kwan1516     時間: 2018-3-13 23:10

有問題總是歸咎他人,自己的話就是真理,千錯萬錯都絕不是自己的錯。
作者: supperdisk     時間: 2018-3-13 23:25

犯民精神
有錯人錯
作者: 22333000     時間: 2018-3-13 23:39

引用:
原帖由 邪童非 於 2018-3-13 18:16 發表
所以咪比人乜嘢
作者: 22333000     時間: 2018-3-13 23:40

呢D仆街抵比人砍
作者: cwchan9911     時間: 2018-3-13 23:44

黃狗一隻
作者: 至愛老輝     時間: 2018-3-13 23:57

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2018-3-13 11:13 AM 發表
講到明話犯只識搞破壞 建制一定要幫手執手尾 但執得唔好就係建制的錯
犯民呢D咪真係輸打贏要嘅具體示範囉!
作者: 至愛老輝     時間: 2018-3-13 23:58

引用:
原帖由 邪童非 於 2018-3-13 06:16 PM 發表
好似話俾人斬過喎,賤人係命硬嘅,斬都唔死得
作者: Psyco     時間: 2018-3-13 23:59

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2018-3-13 08:45 AM 發表
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180313/s00012/1520879205174

【明報文章】每一次選舉,都是艱難的考驗,也是寶貴的學習。建制如此,泛民亦然。

...

若果劉進圖呢庭阿Q既自我逃避思維,就係泛民政棍普遍縮影,踢走港奸泛民出議會已經指日可待.
作者: hoiwingn     時間: 2018-3-14 00:02

又一篇丁蟹論
作者: vampirebat     時間: 2018-3-14 00:40

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2018-3-13 08:45 AM 發表

...
泛民學識什麼?一招搬龍門已經令毒果粉,日日有J打~
作者: cwbguy     時間: 2018-3-14 01:23

犯聞點會無資源?
幾萬個黃絲教師日日向學生洗腦,幫犯聞拉票,班友d人工邊個俾?有冇計入選舉經費?
作者: B2C     時間: 2018-3-14 03:34

成篇文章充斥犯民的傲慢,順我者生, 逆我者亡嗎?
作者: 拉上補下     時間: 2018-3-14 03:44

識條毛咩 亂講扮有料
作者: kimchau     時間: 2018-3-14 05:37

泛民政棍已令市民憤努,一起D Q泛民政棍。
作者: beelzebub     時間: 2018-3-14 05:51

引用:
原帖由 至愛老輝 於 2018-3-13 11:58 PM 發表

可謂正宗死淨把口
作者: bensonchow     時間: 2018-3-14 05:58

原全冇講點解姚會有DQ事件,原全冇講司馬文失敗原因。
作者: thank-777     時間: 2018-3-14 06:35

引用:
原帖由 22333000 於 2018-3-13 11:40 PM 發表
呢D仆街抵比人砍
正確

支持暴打黃絲, 人民鬥人民
作者: qiuwood     時間: 2018-3-14 07:36

選民嘅憤怒咪係劉生同佢嘅朋友日積月累攪出嚟過囉
作者: 234282

作者: kut2015     時間: 2018-3-14 07:59

只懂閉門造車的所謂作者
作者: qq338     時間: 2018-3-14 08:02

泛民已非昔日的面目,變質了
作者: 123people     時間: 2018-3-14 08:05

泛民原意就是要積蓄市民憤怒,流進圖又在乍癲扮傻,欺騙無知讀者。
作者: @賓尼兔@     時間: 2018-3-14 08:06

引用:
原帖由 maygi 於 2018-3-13 08:13 PM 發表

同跛脚大班一樣
私怨就賴係政治迫害
又係賴強力部門
作者: MYTEK     時間: 2018-3-14 08:15

劉進圖?邊撚到進呀?睇過
作者: kmh623000     時間: 2018-3-14 08:22

投票率高可能泛民輸更慘,劉什麼圖咪白痴,我一家五口都極討厭泛民跟所謂民主派,沒去投票而已

作者: poorman@LP     時間: 2018-3-14 08:28

又來了,之前不是說單議席,DQ泛民必勝嗎?為什麼突然又喜歡多議席單票了?
作者: poorman@LP     時間: 2018-3-14 08:31

泛民港大民意做左十幾年配票,最近才被選民發現,唾棄,不要說建制鐵票,配票,泛民又何嘗不是?
作者: beelzebub     時間: 2018-3-14 08:32

反觀,劉生本人應該曾經積蓄過一些人很大的憤怒
作者: 阿妮呢     時間: 2018-3-14 08:33

冥報!
作者: poorman@LP     時間: 2018-3-14 08:33

引用:
原帖由 vvoy 於 2018-3-13 10:13 AM 發表
第2點好笑
嗟係劉總都承認
樓價昂貴?公院爆煲?學校操練?巴士公司炒人 ...
是由泛民拉布造成
環保L議員朱西跟本就是地產霸權的傀儡
作者: MIDMO     時間: 2018-3-14 08:40

屌佢老×,好希望佢比人斬多鑊
上次唔死得,好可惜
作者: paul-lo     時間: 2018-3-14 08:45

作者是否只懂坐在寫字臺,只看爛果報,將僅有的資料加自己思維邏輯就大發議論?
作者: 星風月霧     時間: 2018-3-14 09:03

某些人刻意製造憤怒
作者: pp49pp     時間: 2018-3-14 09:14

引用:
原帖由 vvoy 於 2018-3-13 10:13 AM 發表
第2點好笑
嗟係劉總都承認
樓價昂貴?公院爆煲?學校操練?巴士公司炒人 ...
是由泛民拉布造成
只要不拉布,讓所有撥款通過,基建上馬。
就會樓價平,物價平,醫療好,就業高。
作者: 22333000     時間: 2018-3-14 09:36

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-3-14 06:35 發表

正確

呢D狗人狗嗡,講嘢又唔持平,都唔知之前點做編輯,所以比人砍係自取
作者: ricebuket     時間: 2018-3-14 10:28

引用:
原帖由 至愛老輝 於 2018-3-13 11:58 PM 發表

教訓啫,唔係攞命
作者: freddieking     時間: 2018-3-14 10:33

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-3-14 06:35 AM 發表

正確

唔係有差佬保護,香港唔會有蝗C
作者: maygi     時間: 2018-3-14 11:01

引用:
原帖由 @賓尼兔@ 於 2018-3-14 08:06 AM 發表

又係賴強力部門
1992年有個筆名叫葉知秋係屋企後樓梯比人以硬物擊斃   初初又係話政治暗殺      結果破案係死者攪人老婆被
該女子丈夫亂棍打死  但係兩年前有明報專欄講番呢單野話仲未破案 香港人要自求多福
作者: gandj     時間: 2018-3-14 11:03

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-3-14 09:14 AM 發表

只要不拉布,讓所有撥款通過,基建上馬。
就會樓價平,物價平,醫療好,就業高。
咁樣嘅話,泛民班人仲有乜價值?佢地先唔會比呢個情況發生。
作者: ~喜樂~     時間: 2018-3-14 11:15

兩則有關「香港特區首長」話題的分享:
https://sites.google.com/site/rainbowgarden28/005
作者: terry_1911     時間: 2018-3-14 11:26

邊條仆街比人斬,自己做邊乜野,心知肚明!
作者: 小學生2     時間: 2018-3-14 11:27

哈哈
作者: dickwu2009     時間: 2018-3-14 11:28

引用:

...
什麼是實質政績呢又?
作者: nobody2014     時間: 2018-3-14 11:32

笑L死人,民主喎,唔啱心水都要人投阿豬阿狗
作者: rice_bin     時間: 2018-3-14 12:54

選民的憤怒
但我見鄉土好多人好心涼,唔通心涼果啲泛民就唔當佢地係選民
作者: wai2004     時間: 2018-3-14 12:55

引用:

...
硬塞DQ議員落西九就已經夠趕客,仲要以為自己一定贏,真屌架。
泛民已經脫離民意
作者: wai2004     時間: 2018-3-14 12:56

引用:
原帖由 一一一木木木 於 2018-3-13 06:44 PM 發表
議政質素高?蝦條。點講都講唔到呢點啦
根本未有機會議政
作者: 劉婕     時間: 2018-3-14 13:17

引用:

...
佔中一鑊已儲夠選民的憤怒啦 劉蠢徒
作者: fallen999     時間: 2018-3-14 13:36

引用:
原帖由 邪童非 於 2018-3-13 06:16 PM 發表
曾是信報記者,現為明報總編輯,初出道時幫民主黨工作,是李柱銘的助理,因而思想偏黄。
作者: pp49pp     時間: 2018-3-14 13:59

引用:
原帖由 gandj 於 2018-3-14 11:03 AM 發表

咁樣嘅話,泛民班人仲有乜價值?佢地先唔會比呢個情況發生。
喎,原來犯民先係幕後政府。
作者: n008642     時間: 2018-3-14 14:14

毒果日日老作抺黑,大把資源
作者: mcmc258     時間: 2018-3-14 14:22

影衰姓劉
作者: 慕容公

作者: kut2015     時間: 2018-3-14 15:19

見到D泛民議員已經把撚火·,個撚個閪口閪面滿口歪理。
作者: 香港神仙     時間: 2018-3-14 15:25

最好死晒,以後唔好搞亂香港。
作者: Joeycky     時間: 2018-3-14 15:38

建制仆街咩都贊成,泛民奸險咩都拉布,選中間較安全是常識。
作者: 福田奸夫     時間: 2018-3-14 16:00

其實所有謂「民主派」,若摘下「民主」光環之後,其所作所為,所言所行的,有目共睹,算是哪門子的作為?根本就是騎刧了「民主」兩字。大家清醒D啦⋯⋯
作者: B2C     時間: 2018-3-14 16:36

唔通剩係積蓄自己的憤怒? 儍的嗎?
作者: atcher     時間: 2018-3-14 16:41

講大賊竇出黎、毒果移植的全霉,繼續為洋腸奴叫陣!
作者: wongtinwong     時間: 2018-3-14 16:42

引用:
原帖由 supperdisk 於 2018-3-13 11:25 PM 發表
犯民精神
有錯人錯
犯民精神
有錯賴人
作者: ss13297148ss     時間: 2018-3-14 17:35

引用:

...
寫得好好,不過大多數建制派支持者同樓主一樣文盲居多,(成編文諷刺建制都睇唔出)建制支持者最善長喊打喊殺居多!

從泛民今次中產票源居多所見,泛民D票始終真材實料

姚空降加上自大都差二千票就嬴

作者: ss13297148ss     時間: 2018-3-14 17:42

引用:
原帖由 atcher 於 2018-3-14 04:41 PM 發表
講大賊竇出黎、毒果移植的全霉,繼續為洋腸奴叫陣!
蘋果手機版幾乎大部分香港人首選
作者: ss13297148ss     時間: 2018-3-14 17:44

引用:
原帖由 福田奸夫 於 2018-3-14 04:00 PM 發表
其實所有謂「民主派」,若摘下「民主」光環之後,其所作所為,所言所行的,有目共睹,算是哪門子的作為?根本就是騎刧了「民主」兩字。大家清醒D啦⋯⋯
(民主建港栛進聯盟)你指佢哋?
作者: TWSK73     時間: 2018-3-14 17:45

你啲偏頗反華嘅黃妓已積蓄了很多港人嘅憤怒
作者: 劉婕     時間: 2018-3-14 18:27

引用:
原帖由 fallen999 於 2018-3-14 01:36 PM 發表

曾是信報記者,現為明報總編輯,初出道時幫民主黨工作,是李柱銘的助理,因而思想偏黄。
唔怪得明報而家咁黃啦
作者: 師奶最愛     時間: 2018-3-14 20:11

引用:
https://news.mingpao.com/pns/dai ... 00012/1520879205174

...
從第二点我看到 我選一個議員係為我爭取 京官打壓無人可以管到 做到嘢就得 總好過一些前議員 每次開會都借D意 攪些小動作  俾人趕出去 咁這些議員或黨派 我選嚟做乜?
作者: 問世間     時間: 2018-3-14 20:53

好明顯成篇嘢嘅目的就係搧風點火,引發民怨
作者: LauFei     時間: 2018-3-14 22:47

點解劉生唔講泛民最叻反對但永遠無辦法提出更好的方案去比人選擇或參考?
作者: 123people     時間: 2018-3-15 06:47

引用:
原帖由 maygi 於 2018-3-14 11:01 AM 發表

1992年有個筆名叫葉知秋係屋企後樓梯比人以硬物擊斃   初初又係話政治暗殺      結果破案係死者攪人老婆被
該女子丈夫亂棍打死  但係兩年前有明報專欄講番呢單野話仲未破案 香港人要自求多福 ...
犯民只要能積蓄無知市民的怨憤,什麼事情都隱瞞,什麼新聞都作假,什麼卑鄙手段都用盡,人所共知。
作者: 福田奸夫     時間: 2018-3-15 09:31

引用:
原帖由 ss13297148ss 於 2018-3-14 05:44 PM 發表

(民主建港栛進聯盟)你指佢哋?
頭腦簡單,是非不分,也是他們支持者的特徵。弱智、淫邪,粗鄙,心術不正的,都是所謂「民主」派的支持者,可見一斑。不需舉例吧?文盲。