標題: [七月投稿] 廿二歲女看身份問題 [打印本頁]

作者: buluku     時間: 2016-7-15 02:21

中學時,我只認同自己是香港人,但這幾年間,香港發生不少大事件,我身上亦發生不少大大小小事件。現在我認為我是中國人,也是香港人。就像一個上海人,他同是中國人一樣,只是國家和城市層次的問題。

我接受香港絕不是一個國家。無可否認地,中國以'是香港的國家'這個身份,限制了香港很多的自主,例如軍事,外交,居港權政策。但香港同時也得到很多的好處,特別是我們不用為軍事操心,如果香港的男孩子當兵保護香港,我寧願香港屬於中國的一個城市。

介意別人定義自己為中國人的香港人或許認為香港人比中國人高一等,但我並不認同。中國人無禮、貪心,難道香港人不也是嗎?內地的黑心食品事物,奸商為求己利不願別人健康,但其實香港某些美容院,、健身會籍、倫敦金,豈不也是令他人負債纍纍?人不會是因為屬於某國家的人而有所修養,修養是出於家庭的教育和自己的修行。

根據現實衝突理論,當出現有限資源的競爭時,不同組同的成員會對另一組的成員表現出仇視的態度與行為,這或許解釋了為什麼有部分分香港人仇視中國人,特別是新來港人士,是怕他們搶了自己的資源。但我才不想成為害怕別人人搶自己資源的人。因為我想憑著自己力量,得到自己應得到的東西,別人怎搶也搶不走。

我討厭現今社會常常說甚麼「真.香港人」。誰有資格介定誰是真,誰是假?對我而言,只要有香港居民身份就是香港人。難道不是香港出生/居住香港年期短/外觀和一般香港人不同,就不能真心愛香港,願意為香港付出?當然,如果連自己也不承認自己己身份,別人難以認同。

我以為身為香港人這個身份感到驕傲,是出於我們在沙士時的團結,遇上金融危機時依然乞立於的毅力。力但如果我們再只計較甚麼是「真.香港人」/「假.香港人」,只會令香港本身引以為傲的團結失去,固步自封。香港人這個身份漸漸去價值。

作者: 泉船     時間: 2016-7-15 02:51

無錯,成功和成果是靠自己付出的。賴三賴四,怨天尤人,注定不會成功。可是社會上越來越多這類人。

現在中國積極培養人材,各種科研也追貼世界前端。香港還在吵吵鬧鬧身分國籍問題,人家建了五十 層樓,自己為各種問題而仍未動工。

作者: topwai~威威     時間: 2016-7-16 01:36

全世界都有好人同衰人。

作者: hoikittsang     時間: 2016-7-16 05:48

引用:
原帖由 buluku 於 2016-7-15 02:21 AM 發表
中學時,我只認同自己是香港人,但這幾年間,香港發生不少大事件,我身上亦發生不少大大小小事件。現在我認為我是中國人,也是香港人。就像一個上海人,他同是中國人一樣,只是國家和城市層次的問題。

我接受香港絕不是一 ...

其實很多點,批評已經成為常態

但批評不應該等於脫離

但整個社會將它們連在一起
作者: 一個普普通人     時間: 2016-7-16 10:30

支持好文..全看...可說全部認同...
希望多些這類"講事實講道理"貼..
作者: 伍皓昌     時間: 2016-7-16 11:34

如果這真是出自22歲年青人的手筆,香港仲有希望

作者: buluku     時間: 2016-7-16 20:07

引用:
原帖由 泉船 於 2016-7-15 02:51 AM 發表
無錯,成功和成果是靠自己付出的。賴三賴四,怨天尤人,注定不會成功。可是社會上越來越多這類人。

現在中國積極培養人材,各種科研也追貼世界前端。香港還在吵吵鬧鬧身分國籍問題,人家建了五十 層樓,自己為各種問 ...
我上年去過上海實習,發現人地內地smartphone應用比我地香港玩得更透徹,電子錢包畀錢,send紅包畀fd,網上購物
內地近年發展真係好快,你睇英女皇咁唔gur都要應酬習近平就知咩事

作者: buluku     時間: 2016-7-16 20:11

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2016-7-16 05:48 AM 發表

其實很多點,批評已經成為常態

但批評不應該等於脫離

但整個社會將它們連在一起
批評唔係問題,但批評時諗下有冇解決辦法?自己做係咪真係好過梁振英?
一邊批評房屋供應,一邊抗議發展影響生態,咁有冇兩全其美既方法?或一定要取捨?

作者: 一個普普通人     時間: 2016-7-17 08:59

引用:
原帖由 buluku 於 2016-7-16 08:11 PM 發表

批評唔係問題,但批評時諗下有冇解決辦法?自己做係咪真係好過梁振英?
一邊批評房屋供應,一邊抗議發展影響生態,咁有冇兩全其美既方法?或一定要取捨?

全世界..冇一個國家..冇一個人可以令所有人滿意..
若再多一些為反而反則情況會更差..
作者: zhangduan     時間: 2016-7-17 10:07

給人民越多自由便越令人民產生自大感,且永無滿足,人民永遠只像十歲以下般思維,國家就是父母,能任其放縱嗎?

作者: beacon2222     時間: 2016-7-17 14:03

引用:
原帖由 buluku 於 2016-7-15 02:21 AM 發表

我都係反港獨、反黃絲、認自己係中國人嘅90後男仔。

作者: tearstream     時間: 2016-7-21 16:04

>如果香港的男孩子當兵保護香港,我寧願香港屬於中國的一個城市

有很多小國是沒有軍隊的, 因為根本沒有需要
只需警察維持治安
https://zh.wikipedia.org/wiki/沒有軍隊的國家列表

>憑著自己力量,得到自己應得到的東西,別人怎搶也搶不走
有些情況是, 例如在職場上, 我同意

但如果去到生活層面, 例如買奶粉, 例如去看病, 有時真的會因為人太多而未能即時得到所需

>香港人這個身份漸漸失去價值

時代會轉變, 一個城市會有興衰, 一個國家也會有興衰
底特律, 西班牙, 甚至埃及, 歷史故事大家也讀過
香港人, 有一部份只顧短期搵快錢, 時常說搵夠便移居外地(或內地),
這也包括一些口口聲聲以香港為家的人
香港就是一個充滿矛盾和機會的城市

什麼是香港人, 根本很模糊
作者: beacon2222     時間: 2016-7-22 13:46

引用:
原帖由 tearstream 於 2016-7-21 04:04 PM 發表
>如果香港的男孩子當兵保護香港,我寧願香港屬於中國的一個城市

只需警察維持治安
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B2%92%E6%9C%89%E8%BB%8D%E9%9A%8A%E7%9A%84%E5 ...
究竟電現算係香港人? 我覺得一定唔可以用所為本土派個套

大6新移民,支持本土派就話係本土。
原居民世代在香港,祠堂也在香港,卻因反對所謂本土派就唔當係本土。
明明講客家話、圍頭話、水上話先係真本土人,卻遭所謂本土派就唔當係本土人。
作者: 神經箭     時間: 2016-7-22 22:36

引用:
原帖由 buluku 於 2016-7-15 02:21 發表

好文章!讚!

作者: ken159     時間: 2016-7-23 07:42

所以話唔好玩火,宜家大陸唔覺得好嚴重就冇理住。如果等上面要出手ge話就係雷霆手段噶啦。

作者: Zzlaz     時間: 2016-7-23 08:39

香港人當兵 唔一定壞事 訓練體格 服從命令
但香港鬆散的規則 令其很難做到

至於資源問題 搶自己資源等問題

樓主還是看回歷史
社會不是單單以實力去決定一切 仲有好多潛規則在其中

作者: Zzlaz     時間: 2016-7-23 08:49

97,sars 樓主先頂多10 yrs old, 識得為國家集團驕傲? 這都幾違反心理學

作者: buluku     時間: 2016-7-23 10:50

引用:
原帖由 tearstream 於 2016-7-21 04:04 PM 發表

只需警察維持治安
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B2%92%E6%9C%89%E8%BB%8D%E9%9A%8A%E7%9A%84%E5 ...
->首先,香港獨立可以冇軍隊嗎?你認為而家香港獨立中國唔會軍事威脅香港嗎?如果係咁,台灣既軍事開支就唔洗咁多

但如果去到生活層面, 例如買奶粉, 例如去看病, 有時真的會因為人太多而未能即時得到所需
->我生活係香港咁耐,冇咩日常用品係未能得到所需,特別而家網購發逹,好多野根本上網就買到右(講真,我而家由零食,沖涼,衫....全部網購),你話未能即時,係,要等,但外國網訂返黎HK常常都係一星期左右,只要買定先,唔係問題
->奶粉,根本奶粉本係夠供應,只係之前供應制造缺貨危機,所以而家奶粉問題又冇人講
->看病,根本背後好多問題,例如唔夠醫生,但醫改想增加醫生加數量改善,但又有人阻住唔畀通過,濫用急診服務,根本所謂既本地人都係咁,唔關內地人同新移民事
作者: buluku     時間: 2016-7-23 10:59

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2016-7-23 08:49 AM 發表
97,sars 樓主先頂多10 yrs old, 識得為國家集團驕傲? 這都幾違反心理學

首先,我唔介意/承認係中國人,唔等如要為此身分感驕傲,但我承認我並不為此身份感可恥
我感驕傲我的是我身為香港人既身份,但有感這身份值得自豪既豪地方逐漸失去,才感痛心

其次,我對心理學頗感興趣,請問我違反我那個心理學的理論?
作者: buluku     時間: 2016-7-23 11:01

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2016-7-23 08:39 AM 發表
香港人當兵 唔一定壞事 訓練體格 服從命令
但香港鬆散的規則 令其很難做到

至於資源問題 搶自己資源等問題

樓主還是看回歷史

http://i.discuss.com.hk ...
樓主還是看回歷史
->請問可提供一些例子給我參考嗎?
作者: Zzlaz     時間: 2016-7-23 12:23

引用:
原帖由 buluku 於 2016-7-23 11:01 AM 發表
樓主還是看回歷史
->請問可提供一些例子給我參考嗎?
從貿易到醫療 再到職業 運動跑步 都有標準

不是選最好就有最佳效果

否則一開始 工業弱國市場就袂工業強國入侵 資源全控制在工業強國手上

正如香港 如果全部或多於一半大陸生 香港就業市場將會完全受制大陸

佢放多人少人 會影響勞動價值

作者: buluku     時間: 2016-7-23 12:51

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2016-7-23 12:23 PM 發表

不是選最好就有最佳效果

否則一開始 工業弱國市場就袂工業強國入侵 資源全控制在工業強國手上

正如香港 如果全部或多於一半大陸生 香港就業市場將會完全受制大陸

佢 ...
不是選最好就有最佳效果
->這不正是證明以實力去決定一切?

點解工業弱國市場就袂工業強國入侵?正是因為工業強國實力比較強

如果全部或多於一半大陸生 香港就業市場將會完全受制大陸
->但如果所有管理層或領導層都係HK人,都唔會完全受制大陸

而家實力去決定一切既問題唔係中港既問題,係全球化既問題
當香港人實力變弱,唔會係內地人侵入HK,代替HK人,而係企業索性CLOSE左香港,去其他地方開過
作者: shi410     時間: 2016-7-23 14:15

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2016-7-23 12:23 PM 發表

不是選最好就有最佳效果

佢 ...
如果全部或多於一半大陸生 香港就業市場將會完全受制大陸--> 這個正正是香港年輕人的問題!眼光只著重於眼前的一畝三分地!在打開市場迎入大陸人的同時,香港人難道就不能走出去嗎?
放眼世界,美國的年輕人十八歲中學畢業後,就會開始離開家鄉,到不同的州讀書,工作!去尋找更好的前程!同樣地,中國的年輕人也不介意到不同的省份讀書,工作!
對他們來說,國家很大,機會很多!不出去闖闖,有負少年頭!
但這種觀念很少在香港的年輕人身上找到!好像離開香港,就失去了保護一樣!眼光是狹窄的!現時提倡的是龜縮在自已的世界裡,不走出去,也不讓別人進來!好像這就仍然是那個天下最大的孩子王!
別說溶入一路一帶尋找機遇,就是走出去溶入中國都辦不到!可惜了這幾十年來國家的發展!

作者: Zzlaz     時間: 2016-7-23 20:36

引用:
原帖由 buluku 於 2016-7-23 12:51 PM 發表

不是選最好就有最佳效果

點解工業弱國市場就袂工業強國入侵?正是因為工業強國實力比較強

->但如果所有管理層 ...
如果你有留意08年打後 反全球化已成了一股新勢力
因全球化下各國互相依賴得非常嚴重

管理層是香港? 好笑
大陸的資本累積 跟本不是香港可比
當別人牙力比你大 你就受制於人

這世界遊戲是零和…… 按這區某著名會員說

香港要突出 不是搞多次六十年代的勞力集中 廉價成本 依賴勤力就得
科技改變 好多香港人係睇唔到
而家你仲可以copy李生果套?

作者: Zzlaz     時間: 2016-7-23 20:48

引用:
原帖由 shi410 於 2016-7-23 02:15 PM 發表

如果全部或多於一半大陸生 香港就業市場將會完全受制大陸--> 這個正正是香港年輕人的問題!眼光只著重於眼前的一畝三分地!在打開市場迎入大陸人的同時,香港人難道就不能走出去嗎?
放眼世界,美國的年輕人十八歲中 ...
大陸這套規則 思維方法唔同香港
香港係已高度發展城市 大部分人以穩定為重

你去走一些不慨定道路 如working holiday 也已被定格做廢青

一帶一路 基本上係保險佬sell保險基金
你講機遇機遇 但有幾多中國人係了解土耳其 伊朗歷史文化?

人家是連死都不怕的民族 佢地有阿拉真神 有濃厚戰爭歷史 同中國d順民唔夾

更重要 d官員子女 或者香港名校家長 會唔會比子女去伊朗讀書先

作者: buluku     時間: 2016-7-23 21:06

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2016-7-23 08:36 PM 發表

如果你有留意08年打後 反全球化已成了一股新勢力
因全球化下各國互相依賴得非常嚴重

管理層是香港? 好笑
當別人牙力比你大 你就受制於人

這世界遊戲是零和…… 按這區某著名會 ...
->你講得出e句,好明顯你認同內地比香港實力雄厚,但我覺得你低估左香港既能力

反全球化
->你以為內地人唔黎香港你就唔驚有人同你搶飯碗?你唔進步,全世界既人都同你爭緊。香港買A貨品貴,就算我係香港人,我都可以去美國買A貨品返黎,你以為你既competition只係留於香港嗎?其實全世界都同你爭緊。但同時間,你做得比美國好,分分鐘可以佔據埋美國市場。所以我話:實力先係最重要
->如何反?香港獨立然後封城唔畀外來野引入?你身上有咩係來自香港既?記住香港本身農牧業佔好少,就算每日冇單程証人入黎,香港依然地少人多,香港可以自給自足嗎?

作者: Zzlaz     時間: 2016-7-23 21:24

引用:
原帖由 buluku 於 2016-7-23 09:06 PM 發表

->你講得出e句,好明顯你認同內地比香港實力雄厚,但我覺得你低估左香港既能力

反全球化
->你以為內地人唔黎香港你就唔驚有人同你搶飯碗?你唔進步,全世界既人都同你爭緊。香港 ...
邏輯上 反全球化意思不是返回中古時期 而係反對沒有限制的貿易來往

美國 歐洲仲係對好多貨品有重額關稅 按自由經濟原則 國與國之間係無貿易壁壘才是 為何? 因國家們深知戰略因素重要

中國wto仲有好多地方 答應開放而未開放

一時之得益可令行業主動權失去
唔知樓主是否大學生 係醫生 工程等 香港本地生和外地係2種不同對待

你大可大條道理說 你是害怕競爭 先唔敢引入大陸人
但事實上 不怕競爭的 不少 但無輪如何 結果是輸的局面 人多價賤 谷物多傷農

香港話要做番農業自給自足 係少數同不可行

香港也是自由城市 可進入進出
但即使如此 不是什麼管制都無

要清楚自己的定位 當年鄧小平收香港是因為香港可以夾係2大陣營之間下 互通網絡

這點無左 香港本質玩完

太親中或親西都係死路

作者: Zzlaz     時間: 2016-7-23 21:36

其實經過20世紀後期 非政治 經濟地想 (老實說 我無見後生這想思考)

人類是否想過更好生活?
科技能否使人能在工作 生活中取得平衡 有更好quality of life

人要做生做死 每日工作 國家賺外匯 經濟好的目的 或者前景係乜

不就是想更好生活 嗎?

結果
人的競爭 國家競爭 到頭來苦了競爭者 把勞動工資壓低 提高企業利潤

人們討厭飯來張口 也討厭做到死也不能擁有優質生活

那如何的社會才能滿足大眾?

作者: buluku     時間: 2016-7-24 00:12

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2016-7-23 09:24 PM 發表

邏輯上 反全球化意思不是返回中古時期 而係反對沒有限制的貿易來往

美國 歐洲仲係對好多貨品有重額關稅 按自由經濟原則 國與國之間係無貿易壁壘才是 為何? 因國家們深知戰略因素重要

中國wto仲有好多地方 答應 ...
管制係好定唔好呢?我有保留
自由既貿易令我地,身為消費者,享受最好既品質,最低廉既價錢,但同樣地,我地都係競爭者,要suffer你講既問題

香港做咁多管制又是否真係對香港好?香港有一個好大既優勢係低稅率,貿易自由,先吸引咁多公司黎香港做生意。為左保障自己而設立咁多限制令自己本身優勢失去,會唔會令香港失去更多?

好同意你講香港既角色,但事實上,中國靠自己能力愈來愈唔洗香港做中間人,都能與西方合作,即係就算香港咩都唔做,維持現狀,價值都逐漸失去,咁而家既香港,係咪時候應該重新思索自己立場,角色?

作者: buluku     時間: 2016-7-24 00:23

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2016-7-23 09:36 PM 發表
其實經過20世紀後期 非政治 經濟地想 (老實說 我無見後生這想思考)

人類是否想過更好生活?
科技能否使人能在工作 生活中取得平衡 有更好quality of life

人要做生做死 每日工作 國家賺外匯 經濟好的目的 或者前景 ...
你e個問題好哲學層面
可能離題,但我想講下我自己既立場
所謂quality of life,其實係知足常樂,即係唔在於物質上,生活上係點,而係你個心是否感到滿足
你可能覺得有d人,好有錢,但做到死,quality of life is low,但可能佢係工作狂,其實佢好開心,佢唔覺自己quality of life is low

對我而言,要做到滿足,第一樣係接受,特別係身份問題,因為e樣係改變唔到,如果我身為中國人,但我唔認,永遠都有個結係到,滿足唔到,或者咁,我滿足,自己身份問題d咁minor問題我唔care,咩身份都冇所謂

我建議你放e個topic去哲學區

作者: shi410     時間: 2016-7-24 01:53

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2016-7-23 08:48 PM 發表

大陸這套規則 思維方法唔同香港
香港係已高度發展城市 大部分人以穩定為重

你去走一些不慨定道路 如working holiday 也已被定格做廢青

一帶一路 基本上係保險佬sell保險基金
你講機遇機遇 但有幾多中國人係了解 ...
當你為香港人臉上貼金,說以穩定為重!你就已經是固步自封,看不清形勢了!
放眼世界吧!
香港人難度就只能把自已困在一個小島上嗎?時代已經不同了!
美國及中國的年輕人,他們都有一個大國的思維!並不介意走出家門,四處闖一番事業!從夏威夷到紐約,從北京到深圳,對他們來說是正常不過的遷移.
香港的年輕人有這魄力嗎?真如你所說,working holiday 幾個月就已經受不了,快快回家搵媽媽了!

作者: Fresh3388

作者: buluku     時間: 2016-7-25 09:43

引用:
原帖由 Fresh3388 於 2016-7-25 08:40 AM 發表

妳唔知係習近平過去英國奶我地英女皇鞋底咩?你話你去過上海,你幾時叫中共歸還上海贏租界俾英國先?英國在華租界,一個都不能少,當年簽約係永久租界俾英國架

http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphone ...
我淨知英女皇唔gur中國訪問團,都唔敢當眾指責,忍辱付重
http://hk.apple.nextmedia.com/in ... t/20160512/19607942
作者: Fresh3388

作者: 泉船     時間: 2016-7-26 04:00

引用:
原帖由 Fresh3388 於 2016-7-25 10:25 PM 發表

忍辱負重既日先係做大事既人,使出真功夫,方為大師傅.英女皇愛民如子咁做都係為左英國海外領土既同胞免遭中共屠殺咋,共產黨無人性無血性架
講開又講,英女王始終有百年歸老的一日。啊王子都做咗儲君好耐。

為何不早退位交棒?

聽說,英國也有反帝制的聲音。我很好奇,若女王仙遊了,那個帝制還可以維持多久。

至於土地問題,不和你拗,只能說,有本事的就用行動來向中國拿,現在的中國,不是百前的中國。

講多無謂,行動最實際。

作者: Doraemonlam     時間: 2016-7-26 04:17

看著回覆,還以為自己在看大紀元

作者: hk_hacker     時間: 2016-7-31 12:58

引用:
原帖由 beacon2222 於 2016-7-22 01:46 PM 發表

究竟電現算係香港人? 我覺得一定唔可以用所為本土派個套

大6新移民,支持本土派就話係本土。
原居民世代在香港,祠堂也在香港,卻因反對所謂本土派就唔當係本土。
明明講客家話、圍頭話、水上話先係真本土人 ...
之前都懷疑成日將本土掛係口既最大機會唔係本土!點知真係,因為佢地想掩飾自己唔係香港出生既自卑感
作者: 大勢の風

作者: chun333     時間: 2016-9-7 10:05

大陸出世就係大陸喱啦又要扮土生土長香港人, 垃圾
作者: SU1121     時間: 2016-9-10 10:56

楼主是个好孩纸!!!!加油吧!做个堂堂正正的中国香港人!
作者: SU1121     時間: 2016-9-10 11:03

引用:
原帖由 buluku 於 2016-7-23 12:51 PM 發表

不是選最好就有最佳效果

->但如果所有管理層 ...
开放是发展的春药,排外是发展的毒药

深圳的原住民如果一开始就打着“我是深圳人,深圳是深圳人的” 今天的深圳可能还是一个小县城。

任何成功的国际大都市都要有“海纳百川”的胸怀,接纳全世界精英的魄力,才能源源不断的吸纳新鲜血液,以达到优胜略汰,永远立于不败之地,,,否则只有死路一条,,,想想吧,没有49年以来大量的内地移民,能有今日的香港吗??
作者: SU1121     時間: 2016-9-10 11:06

引用:
原帖由 shi410 於 2016-7-23 02:15 PM 發表

放眼世界,美國的年輕人十八歲中 ...
言之有理,香港的年轻人如果没有这种勇闯天涯的魄力,被淘汰只是时间问题,,,
作者: SU1121     時間: 2016-9-10 11:13

引用:
原帖由 shi410 於 2016-7-24 01:53 AM 發表

當你為香港人臉上貼金,說以穩定為重!你就已經是固步自封,看不清形勢了!
放眼世界吧!
香港人難度就只能把自已困在一個小島上嗎?時代已經不同了!
美國及中國的年輕人,他們都有一個大國的思維!並不介意走出家 ...
这才是香港年轻人问题的本质。赞!
作者: Zzlaz     時間: 2016-9-13 23:31

這次選舉證明有樓主這思維只係少數.
作者: x1234     時間: 2016-9-14 22:25

我很多時都唔明, 點解大家認為中國人有陋習就可以把和他們劃清界線?

ㄧ百年前有個大陸燦來港讀完港大連結外國勢力搞武裝革命(仲着草時改埋日本姓名), 但兩岸三地都對他尊重倍加。和今天為反而反的人完全不能比擬。因為他的心是為了中國的未來而出發。 一邊搞革命一邊完成整套政治體制。

我不知道大家如何看自己的國籍, 但身為炎黃子孫的根是不能選的。 我們的陋習,和我們的優良傳統是深刻在我們的民族裡。

本是同根生,相煎何太急?
作者: 滅蠢先鋒..

作者: diballin     時間: 2016-10-24 15:43

好文章, 支持樓主!
作者: Iamshameless     時間: 2016-11-9 09:39

其實香港人口來源一向很依賴內地,為何60-80年代排外情况輕得多(仍有,否則沒有阿燦,大圈,表叔之類稱呼)? 一是因為那時英政府對新移民狠心的多,福利很少,二是那時多勞力工作,一+二變成新移民被迫自力更新提供必要的勞動力;只能怪特區政府好心加無奈對新移民提供太多幫助,令他們有較易爭搶本地資源的機會…當然,傳媒煽風點火亦影響深刻.
作者: disCNman2     時間: 2016-11-17 23:34

吊!成班移民講野叫理性、慢慢吹啦,對唔住,我入錯黎!
作者: SandyBB1995_2     時間: 2016-12-3 08:50

引用:

同意
作者: 找不到用戶

作者: pp49pp     時間: 2017-1-1 16:35

少不更事,只睇到表面。
你今日能享有比大陸人更多的自由和自主。
就係因為你上一代唔係中共人。
今日大陸得以發展全靠鄧先帝英明,捨棄共產,全力走資,以香港為藍本。
香港有民主國家的傳統和價值觀。這是大陸所缺乏的。經濟發展換來了財富但換不到尊嚴。這正是大陸人有錢有權但還要外國護照的原因。

[ 本帖最後由 pp49pp 於 2017-1-1 04:36 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]
作者: CONU     時間: 2017-1-4 22:54

如果淨係從現實經濟角度出發 根本不會看到中港矛盾主因
作者: 劉婕     時間: 2017-1-6 10:49

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2016-11-9 09:39 AM 發表
其實香港人口來源一向很依賴內地,為何60-80年代排外情况輕得多(仍有,否則沒有阿燦,大圈,表叔之類稱呼)? 一是因為那時英政府對新移民狠心的多,福利很少,二是那時多勞力工作,一+二變成新移民被迫自力更新提供必 ...
同意
作者: buluku     時間: 2017-1-12 00:08

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-1 04:35 PM 發表
少不更事,只睇到表面。
今日大陸得以發展全靠鄧先帝英明,捨棄共產,全力走資,以香港為藍本。
香港有民主國家的傳統和價值觀。這是大陸所缺乏的 ...
首先,中國人不代表中共人,中國人亦不代表永遠認同中國政府所有事
中國既發展濟後了很多年,我想原因不只因為共產黨執政,中國發展濟後應該由清末開始
近年的經濟快速增長只是追回幾十年的濟後
可是追回經濟遠比比追回人的素質容易,香港人以前也是喜歡隨地吐痰,直至肺癆肆虐,香港人才慢慢改變
我們視內地人不文明的行為是因為他們還需要更多時間改善
作者: Doraemonlam     時間: 2017-1-12 00:45

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-1 04:35 PM 發表
少不更事,只睇到表面。
以香港為藍本?
講出黎唔怕俾人笑, 香港以前有鐵路工業? 有佔上全球一半生產力的鋼鐵廠? 有第四代戰機工業? 有造十萬噸級船塢? 有全球定位衛星科技? 有導彈學? 農業?

香港? 得地產、金融同其他服務業 - 自立國起這些都給中共壓住, 以免國民炒賣成風。以香港為藍本? 笑死人。
作者: pp49pp     時間: 2017-1-12 06:36

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-1-12 12:45 AM 發表

以香港為藍本?
講出黎唔怕俾人笑, 香港以前有鐵路工業? 有佔上全球一半生產力的鋼鐵廠? 有第四代戰機工業? 有造十萬噸級船塢? 有全球定位衛星科技? 有導彈學? 農業?

香港? 得地產、金融同其他服務業 - 自 ...
你知唔知經濟特區點嚟呀!
你知唔知邊個話要打造幾個香港呀!
你知唔知早期上大陸設廠係乜野人呀!
你唔識野就學吓啦。
比人笑係你呀!
作者: Doraemonlam     時間: 2017-1-12 07:15

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-12 06:36 AM 發表
你知唔知經濟特區點嚟呀!
你知唔知邊個話要打造幾個香港呀!
你知唔知早期上大陸設廠係乜野人呀!
你唔識野就學吓啦。
比人笑係你呀!
唔好回避問題, 今日中國人的成就, 包括「鐵路工業? 有佔上全球一半生產力的鋼鐵廠? 有第四代戰機工業? 有造十萬噸級船塢? 有全球定位衛星科技? 有導彈學? 農業? 」是拿什麼作藍本?
作者: pp49pp     時間: 2017-1-12 07:20

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-1-12 07:15 AM 發表

唔好回避問題, 今日中國人的成就, 包括「鐵路工業? 有佔上全球一半生產力的鋼鐵廠? 有第四代戰機工業? 有造十萬噸級船塢? 有全球定位衛星科技? 有導彈學? 農業? 」是拿什麼作藍本?
藍本,唔係指起鐵路煉鋼呀!
整體經濟呀!
你仲唔係婦孺之見。
你連經濟係乜都唔知呀!
鄧先帝前中國經濟係點你清唔清楚呀!
作者: Doraemonlam     時間: 2017-1-12 07:33

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-12 07:20 AM 發表
藍本,唔係指起鐵路煉鋼呀!
整體經濟呀!
你仲唔係婦孺之見。
你連經濟係乜都唔知呀!
鄧先帝前中國經濟係點你清唔清楚呀!
中國整體經濟就是靠第一第二產業托起來的。香港哪來的第一第二產業作藍本?

鄧公1989年說的:「我过去说过要再造几个‘香港’,就是说我们要开放...」重點是開放, 而當年第一個經濟特區於1980年時一開始搞的是輕工業和旅遊業。但你說:「今日大陸得以發展...」今日的大陸可不再是靠輕工業和旅遊業。今日的中國的強大是靠領先全球重工和軍工業。

我再問你, 今日大陸的重工軍工的發展, 是以誰作藍本?
作者: pp49pp     時間: 2017-1-12 08:21

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-1-12 07:33 AM 發表

中國整體經濟就是靠第一第二產業托起來的。香港哪來的第一第二產業作藍本?

鄧公1989年說的:「我过去说过要再造几个‘香港’,就是说我们要开放...」重點是開放, 而 ...
你冇睇清楚我寫乜呀!以香港為藍本,拾棄共產,全力走資。
就係放棄共產主義模式,引入資本主義型經濟。以鄰近香港深圳為第一個經濟特區。借效香港經驗發展經濟。打造幾個香港。
呢個藍本唔係指起廠呀。
你講果啲以前都有啦,但都係一窮二白嘛。
醒少少啦!
作者: Doraemonlam     時間: 2017-1-12 08:53

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-12 08:21 AM 發表
你冇睇清楚我寫乜呀!以香港為藍本,拾棄共產,全力走資。
就係放棄共產主義模式,引入資本主義型經濟。以鄰近香港深圳為第一個經濟特區。借效香港經驗發展經濟。打造幾個香港。
呢個藍本唔係指起廠呀。
你講果 ...
在中國還在搞代工的時代, 你說主要是靠香港引入資金和技術進國內還說得過去。

但你在說的是今天的中國。今天的中國已經不需要香港來發展, 亦不需要香港引入技術 - 廿年前卅年前香港可能是主食, 今天的香港連甜品也不如。今天就是要把你這種香港人罵醒, 繼續沈迷在廿年前中國靠香港引入資金和技術的年代, 每日幻想中國還是沒有香港會死, 中國發圍香港功勞大等陳年舊事, 不思進取。

今天, 中國的境外直接投資已經和香港平起平坐, 香港那些區外投資有一半是國內資金, 另一半恐怕還是靠中國送的稅務優惠維持的。換句話說, 進入中國的資金, 只有5分1是為了那5%的稅務優惠才經香港, 而另一半就是國內送過來。
作者: pp49pp     時間: 2017-1-12 09:24

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-1-12 08:53 AM 發表

在中國還在搞代工的時代, 你說主要是靠香港引入資金和技術進國內還說得過去。

但你在說的是今天的中國。今天的中國已經不需要香港來發展, 亦不需要香港引入技術 - 廿年前卅年前香港可能是主食, 今天的香港連甜 ...
邊個同你講今日呀,邊個否定中國經濟成果呀!講緊經濟改革點起步嘛。
你又轉話題嗱!
就算係今日,各類經濟指標都有香港領先內地嘅地方架。
經濟唔係鬥廠大人多,有飛機大炮。死啦!香港冇航母呀!冇大型重工呀!香港就冇經濟呀!
作者: Doraemonlam     時間: 2017-1-12 09:30

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-12 09:24 AM 發表
邊個同你講今日呀...  
引用:
係lor, 邊個同我講今日?
作者: pp49pp     時間: 2017-1-12 09:49

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-1-12 09:30 AM 發表

係lor, 邊個同我講今日?
睇埋下句啦唔該。今日得以發展,是靠鄧先帝。。。。
鄧公先帝呀!今日呀?
作者: 找不到用戶