標題: 浸大公投通過撤普通話畢業要求 獲89%支持 [打印本頁]

作者: kcsam     時間: 2016-4-21 07:15

【on.cc東網專訊】                            浸會大學設有普通話能力畢業要求,本科生需達到水平才可畢業。有學生早前提出就取消普通話畢業要求發起公投,公投今日(20日)結束,投票人數為1544人,投票率達12.17%,超過公投所需的門檻,當中1382票支持(佔89%),113票反對,棄權32票,廢票17票,公投議案獲得通過。

發起公投的「浸大山神」表示,公投獲通過,為拆除普通話畢業門檻踏出第一步,投票清晰反映同學的意願,促請校方從善如流,盡快取消普通話考核之畢業要求。

浸大學生會指,如有任何有關公投之投訴,需於點票結果電郵發出後24小時內,以書面形式向仲議會提出。如點票結果公布後一天內未收到投訴,投票結果將於隨後一天內正式公布,方能生效。
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160420/bkn-20160420211151545-0420_00822_001.html

浸大公投通過撤所有畢業要求 獲99.9%支持,這樣才是下一代的“大學生”,以便為投入政治狂熱做準備。。。
作者: andy1958_1     時間: 2016-4-21 07:21

投票率祇有12.17%

作者: Bedman123     時間: 2016-4-21 07:23

根本係普通話唔掂!

作者: 水中倒影     時間: 2016-4-21 07:25

難怪大學生水準越來越低,因為學生對自己的要求越來越低

作者: 分類廣告     時間: 2016-4-21 07:28

唔學咪唔好學囉
有乜所謂

作者: hardworkingguy     時間: 2016-4-21 07:29

其實入大學,吾係主修讀語言,點解要語言合格先可畢業?好像有前題要求下,應設在入學要求較公平....

作者: CHLO(賤佬)     時間: 2016-4-21 07:30

不如公投取消大學校內所有考試及報告,再公投入學後保証能取博士资格。
真是寵壞的傑青。

作者: Fatba1983     時間: 2016-4-21 07:34

大學雞幫下手公投撤入大學要求,只要有三粒星及十八歲就可以任選科目讀大學!拜托拜托!
作者: hsw735     時間: 2016-4-21 07:37

其實班廢柴,边科唔掂,就自設公投,廢科,白痴仔真係白痴仔,全部唔L好讀囉 on 99

作者: oldlaiming131     時間: 2016-4-21 07:38

成班都白痴 而家搵工普通話幾重要 自掘墳墓

作者: simon_mme     時間: 2016-4-21 07:38

撤科科學生都支持架啦,讀少科
作者: ordinator     時間: 2016-4-21 07:40

呢科只上8堂, 只教d 低能野, 識定唔識都要比錢上堂,  上左亦唔會有咩幫助
完全浪費時間同金錢
作者: garycole     時間: 2016-4-21 07:42

唔緊要 最緊要對等~
畢業生都要考埋廣府話~
合格先比畢業~
作者: 瓦努阿圖瓦圖

作者: hardworkingguy     時間: 2016-4-21 07:47

引用:
原帖由 garycole 於 2016-4-21 07:42 AM 發表 唔緊要 最緊要對等~畢業生都要考埋廣府話~合格先比畢業~
要冇懶音

作者: tophand8899     時間: 2016-4-21 07:52

讀呢間都唔叻㗎,讀完包冇工做

作者: 133331628     時間: 2016-4-21 07:54

撥亂反正,撤消正確

作者: wongtailung     時間: 2016-4-21 07:57

你讀緊書,取消便取消。不過畢業后搵工,如業務需要,你可唔可以取消唔用普通話?

作者: 王幼稚     時間: 2016-4-21 07:57

得12.17%投票率叫公投? 睬你班傻仔都有味。

作者: wongtailung     時間: 2016-4-21 07:58

引用:
原帖由 oldlaiming131 於 2016-4-21 07:38 AM 發表

佢地有想過將來畢業要做野嗎?

作者: hegangbei     時間: 2016-4-21 08:02

引用:
原帖由 kcsam 於 2016-4-21 07:15 AM 發表
【on.cc東網專訊】                            浸會大學設有普通話能力畢業要求,本科生需達到水平才可畢業。有學生早前提出就取消普通話畢業要求發起公投,公投今日(20日)結束,投票人數為1544人,投票率達12.17%,超過公 ...
咪撚讀書啦,出去衝,掟磚又一日 ! 外國人一窩蜂去學普通話,提升競爭力,那有人會逆勢而行呢,呢班垃圾真喺讀屎便 ! 浪費納稅人、政府的資源。
作者: 122003     時間: 2016-4-21 08:02

引用:
原帖由 ordinator 於 2016-4-21 07:40 AM 發表
呢科只上8堂, 只教d 低能野, 識定唔識都要比錢上堂,  上左亦唔會有咩幫助
完全浪費時間同金錢
咁點解唔係公投,要求開多幾堂,教深啲?

作者: winghg2     時間: 2016-4-21 08:05

引用:
原帖由 hardworkingguy 於 2016-4-21 07:29 AM 發表
其實入大學,吾係主修讀語言,點解要語言合格先可畢業?好像有前題要求下,應設在入學要求較公平....

大學畢業生必須要英語46級過關 姐係對外最少談吐流利

作者: robo_robo     時間: 2016-4-21 08:05

死火,納稅人比咁多錢供養班學生,連普通話都學吾識!仲要降低畢業門檻!真大鑊!醜唔醜!?

作者: yellowfire     時間: 2016-4-21 08:06

1成投票率!!!!!

作者: winghg2     時間: 2016-4-21 08:07

引用:
原帖由 ordinator 於 2016-4-21 07:40 AM 發表
完全浪費時間同金錢
大學係分科比錢讀既咩?

作者: chioooil     時間: 2016-4-21 08:19

引用:
原帖由 wongtailung 於 2016-4-21 07:58 AM 發表

佢地有想過將來畢業要做野嗎?

班大學雞畢業後瞓街咬老援!
作者: 利弗魔     時間: 2016-4-21 08:41

引用:
原帖由 kcsam 於 2016-4-21 07:15 AM 發表
【on.cc東網專訊】                            浸會大學設有普通話能力畢業要求,本科生需達到水平才可畢業。有學生早前提出就取消普通話畢業要求發起公投,公投今日(20日)結束,投票人數為1544人,投票率達12.17%,超過公 ...
以後僱主知道浸大畢業生,不懂普通話。
凡有關內地,台灣工作,可以不用選擇。
浸大畢業生又少一條路。。。自作自受。
型是要付出的。

作者: discuss-5     時間: 2016-4-21 08:41

入學前己知唔好讀啦,低能

作者: cusooninhk     時間: 2016-4-21 08:46

引用:
原帖由 Bedman123 於 2016-4-21 07:23 AM 發表
根本係普通話唔掂!

X 2

逃避考試

作者: fwjlxh     時間: 2016-4-21 08:50

去韓國、星加坡、馬來西亞走一轉啦,講普通話架。
學多小小野啫,
咪懶過狗heigh。
作者: chaolininin     時間: 2016-4-21 08:51

野鸡浸记学店学生只得1544人
作者: win888999     時間: 2016-4-21 08:55

數字遊戲on能九所謂公投,外面世界啲人想學都要比錢學,識多樣語言唔好用政治思想去批鬥啦on9仔

作者: clipperwood     時間: 2016-4-21 08:56

不如公投唔洗考試都可以1st hon 不業啦
作者: tommylch886     時間: 2016-4-21 08:59

無得否認。

全世界最多人用既文字係英文,其次係簡體字

全世界最多人用既語言係英語,其次係普通話。

加上香港既特殊位置,中國未來既高速發展等等。

學唔學簡體字及普通話,你們自己決定。

作者: ken2431     時間: 2016-4-21 09:00

引用:
乜公投有用咩!正白痴!

作者: ken2431     時間: 2016-4-21 09:02

而家啲大學生低能兼白痴,乜都要公投,以為學校係佢地自主的!!!

作者: wendysiu     時間: 2016-4-21 09:02

小學生投票100%支持不用上課,就不用上課嗎?

作者: OOMAN     時間: 2016-4-21 09:02

公投選擇了 , 自絕於未來的門路 .
是喜是悲 ?
因為政治理由 , 連一個在掘起中既語文, 因此
而排除 , 係理智定反智 ?
作者: apmichael     時間: 2016-4-21 09:03

唔考普通話,咁考廣東話囉。要識寫、識講、識拼音喎

作者: wendysiu     時間: 2016-4-21 09:05

引用:
原帖由 tommylch886 於 2016-4-21 08:59 AM 發表
無得否認。

全世界最多人用既文字係英文,其次係簡體字

全世界最多人用既語言係英語,其次係普通話。

加上香港既特殊位置,中國未來既高速發展等等。

學唔學簡體字及普通話,你們自己決定。

呢班學生咁嘅觀念,畢業㸃搵食?不學無術,用於呢班學生最貼切。

作者: hinfan     時間: 2016-4-21 09:05

引用:
原帖由 oldlaiming131 於 2016-4-21 07:38 AM 發表

其實同明報個職員問點解吾炒個老闆而炒個請返来既職員一様咁震撼人心!

作者: 掘蘿白     時間: 2016-4-21 09:06

引用:
【on.cc東網專訊】                            浸會大學設有普通話能力畢業要求,本科生需達到水平才可畢業。有學生早前提出就取消普通話畢業要求發起公投,公投今日(20日)結束,投票人數為1544人,投票率達12.17%,超過公 ...
 但投票贊同你們這種假民主投票行為的,不足總人數13%呢, 即是說,贊同你們觀點的不足總人數的11%。
孝子們繼續打機玩數字啦
作者: 掘蘿白     時間: 2016-4-21 09:07

我(一個人)公投, 100%贊成恢復大清帝國
作者: royroy277     時間: 2016-4-21 09:08

使q 公投吾使考試 , 直接 d 公投香港人要向大學雞納稅仲簡單 , 咁又吾使做又有錢使幾好呢 , 個公投門檻低到呢
作者: 全馬二世     時間: 2016-4-21 09:10

不如公投一下,學生入讀後就可得每月薪金八萬,另加兩萬房屋津貼,日後離校仲有長俸每月三萬。
我諗投票人數同贊成票會超高!

作者: 波羅批     時間: 2016-4-21 09:14

引用:
原帖由 hinfan 於 2016-4-21 09:05 AM 發表

其實同明報個職員問點解吾炒個老闆而炒個請返来既職員一様咁震撼人心!

真係好o嘴

作者: jetflyer     時間: 2016-4-21 09:20

要讲三语要求又真係高过头。唔撤普通话要改撤英语要求得唔得?或任学生选择英文或普通话。

作者: fylm2     時間: 2016-4-21 09:32

1.  投票率12.17%。。
     甘叫公投 12.17%又代表哂全部,咪又係小圈子 12.17%又系咪霸權
2. 讀吾掂又可以刪除科目,反正考試考乜科都辛苦,不如刪除哂所有考試又可以畢業丫笨

呢代人都系只有更荒謬,仲好意思話人老而不古板⋯⋯
成日想個世界跟自己走,去荒島住咪個世界跟住自己走囉

作者: porsche928     時間: 2016-4-21 09:38

投票人數為1544人,投票率達12.17%,超過公投所需的門檻,

this is so what "公投"
作者: 香港雞蟲     時間: 2016-4-21 09:43

不如公投取消埋畢業門檻
作者: 亂9咁ban人     時間: 2016-4-21 09:44

引用:
原帖由 wongtailung 於 2016-4-21 07:57 AM 發表
你讀緊書,取消便取消。不過畢業后搵工,如業務需要,你可唔可以取消唔用普通話?

業務需要?“奶共”公司佢地唔會做ga,必要時咪公投撤換CEO

作者: Are_Lun     時間: 2016-4-21 09:45

新一代大學生越來越廢, 唔知幾年前畢業個d大學生,會唔會覺得普通話唔緊要, 不過唔緊要取消味取消囉,係我個角度諗 反正社會又少一班對手, 其實都係一件好事

[ 本帖最後由 Are_Lun 於 2016-4-21 09:46 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]
作者: dw2233     時間: 2016-4-21 09:47

成班廢大學生

作者: 你暴露了西旄     時間: 2016-4-21 09:49

其實要睇下要求達到什麽水平。
達到一定程度,至少一般會話聽說能溝通是合理要求。
等如大學對中英文水平都有一定要求,但當然不能要求全體大學生到達本科生的水平啦。
作者: OSCAR54321     時間: 2016-4-21 09:50

下次公投取消所有畢業要求算啦。

作者: 黃族小學莊小蘭     時間: 2016-4-21 09:54

香港大部份工作
都會要求普通話

你浸大cut埋普通話
只是downgrade了浸大生

公投埋唔使交學費啦!

作者: hardworkingguy     時間: 2016-4-21 09:55

引用:
原帖由 winghg2 於 2016-4-21 08:05 AM 發表

大學畢業生必須要 姐係對外最少談吐流利

香港既大學有要求學生英語46級過關?
作者: hardworkingguy     時間: 2016-4-21 09:57

引用:
原帖由 黃族小學莊小蘭 於 2016-4-21 09:54 AM 發表
香港大部份工作
都會要求普通話

你浸大cut埋普通話
只是downgrade了浸大生

公投埋唔使交學費啦!

其他大學吾要求, 吟算吾算down左grade?

作者: fuwing28     時間: 2016-4-21 09:58

你不如公投考試不合格都可以畢業,實多人贊成啦,呢D公投晒X氣!

作者: solaraixunix     時間: 2016-4-21 09:59

樓上各位不要緊張,小朋友未出世,就當然唔知"普通話"的重要性

可必緊張呢,反正大公司大家依家請人,請內地大學生定香港大學生,大家心裡有數

班小學雞唔緊張,我地何必為佢地緊張呢?
作者: 愛在回憶中抓你     時間: 2016-4-21 10:00

引用:

睇你做咩工囉。
做馬夫、執便便、賣假藥咪需要國語。

作者: 黃族小學莊小蘭     時間: 2016-4-21 10:05

好事,表明浸大生不說普通話

老闆請人時一見即飛

good!

作者: simpson777     時間: 2016-4-21 10:06

引用:
原帖由 愛在回憶中抓你 於 2016-4-21 10:00 AM 發表

睇你做咩工囉。
做馬夫、執便便、賣假藥咪需要國語。

台灣樂壇也失去香港市場, 悲呀.
無人聽國語歌啦.
作者: starr     時間: 2016-4-21 10:06

不如公投全部唔使考試,個個first hon啦~
作者: guydan     時間: 2016-4-21 10:08

浸大有幾多人
1500人既投票就可以稱得上公投??
重要大大聲話公投門檻
唔好引我笑
作者: 掘蘿白     時間: 2016-4-21 10:13

引用:
原帖由 guydan 於 2016-4-21 10:08 AM 發表
浸大有幾多人
1500人既投票就可以稱得上公投??
重要大大聲話公投門檻
唔好引我笑
根本去支持呢d“投票”的不足總人數13%, 更何況呢d不足13%的內部都鬧分裂。
作者: willy222     時間: 2016-4-21 10:14

好事,請人時又可以考慮少一班
作者: kenken830801     時間: 2016-4-21 10:17

你地要本土, 撤埋英文吧喇, 外語黎架
作者: 龍虎風雷     時間: 2016-4-21 10:18

撤埋英文要求,係人都讚成!

作者: fallresoar     時間: 2016-4-21 10:20

引用:
原帖由 porsche928 於 2016-4-21 09:38 AM 發表
投票人數為1544人,投票率達12.17%,超過公投所需的門檻,

this is so what "公投"
我公司公投左唔請浸大16後畢業生。 投票率達100%
作者: QK13     時間: 2016-4-21 10:25

引用:
取消英文公投。會有99%通過
投票率重高

唔洗比錢/考試/上堂
100%通過
作者: 冰火愛作詩     時間: 2016-4-21 10:25

支持浸大山神,支持你哋…
將全部畢業要求取消哂佢

作者: yp123     時間: 2016-4-21 10:26

咁樣投一投就可以廢除乜廢除物。 不如公投廢除大學考試, 公投只需吃喝玩樂溝女玩波波就可以畢業。 咁未仲實際。  連應該投D乜先最著數都唔識。 真係話你低B驚你嬲。
作者: MICMIC_2ND     時間: 2016-4-21 10:31

又話要承傳中華正統!?原來是選擇性。
作者: videowatcher3     時間: 2016-4-21 10:41

人有你冇,張履歷表自然蝕底 D。

不過 '六大' 個朵咁響,

履歷方面少一兩項,想必亦無妨!

作者: 愛在回憶中抓你     時間: 2016-4-21 10:51

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2016-4-21 10:31 AM 發表
又話要承傳中華正統!?原來是選擇性。
普通話嘅前身官話,較接近普通話嘅係明朝,即使官話本身都係宋朝。
但係我哋叫廣東話嘅廣州話或者廣府話,則與唐朝洛陽古音嘅音韻較相似。
而且調就更加廣東話保存較多,普通話基本上係殘缺。
點解你主張承傳偽傳統,唔主張傳承現時保存咗嘅真傳統?

作者: hungth1028     時間: 2016-4-21 10:52

納稅人俾錢供呢班垃圾,真悲哀!!

作者: atcher     時間: 2016-4-21 10:55

浸大學生英文已經係有限公司,而家中文普通話又唔掂,畢業搵阿水請囉!

作者: skyslammer     時間: 2016-4-21 11:00

不過加返國語,要操大陸口音

作者: 愛在回憶中抓你     時間: 2016-4-21 11:05

引用:
原帖由 atcher 於 2016-4-21 10:55 AM 發表
浸大學生英文已經係有限公司,而家中文普通話又唔掂,畢業搵阿水請囉!

唔洗讀國語,咪多啲時間讀英文囉。
三文兩語就係破壞咗以前英文教育嘅主因。

作者: MICMIC_2ND     時間: 2016-4-21 11:09

引用:
原帖由 愛在回憶中抓你 於 2016-4-21 10:51 AM 發表

普通話嘅前身官話,較接近普通話嘅係明朝,即使官話本身都係宋朝。
但係我哋叫廣東話嘅廣州話或者廣府話,則與唐朝洛陽古音嘅音韻較相似。
而且調就更加廣東話保存較多,普通話基本上係殘缺。
點解你主 ...
1912年民國初年,中華民國建立了法定的國語體系;1918年民國七年,公布了第一套國家認可的國音「注音字母」,力持華語雅音正統,以「折中南北牽合古今」為原則包括保持入聲特徵。中共改國語名稱為普通話,即普通話相等於國語。

語言作用是溝通,國語(普通話)是絕大部分的中國人和台灣人能溝通的語言,當然要識。
作者: hkuchai     時間: 2016-4-21 11:11

浸大生既然表明不說普通話

所有中資脊景公司應公開不會招聘浸大生

雙方不用晒時間

作者: bananahk     時間: 2016-4-21 12:08

公投取消所有畢業要求。入到學就一定畢到業,唔識英文,唔識普通話都無問題。畢業與否,學生自決!

: 喂老闆,呢個浸大畢業喎!

: 咪L晒時間in 啦

作者: upcupcupc     時間: 2016-4-21 12:10

d公投好似愈來愈得意咁o既,不如公投入學同畢業同一日舉行啦
作者: dalunwan     時間: 2016-4-21 12:12

港燦歧視國語
委員長好憤怒

作者: henry狂牛

作者: .大陸仔.

作者: bomdhead     時間: 2016-4-21 12:25

引用:
原帖由 133331628 於 2016-4-21 07:54 AM 發表
撥亂反正,撤消正確

咪就係, 泛民最撚憎人講普通話, 學嚟托咩! 做佢地助理肯定優先取錄!
作者: 不切實際     時間: 2016-4-21 12:26

幾時公投可以唔支助大學

作者: lrr174     時間: 2016-4-21 12:27

"浸大公投通過撤普通話畢業要求"
....
公投通過?? 笑死人!!  規定邊個要聽你個結果先
作者: 咸板     時間: 2016-4-21 12:28

英文唔掂不如都取消

作者: 小王人bb     時間: 2016-4-21 12:28

引用:
搭單通過埋4年免交學費兼有書薄交通津貼,

作者: bomdhead     時間: 2016-4-21 12:30

引用:
原帖由 hkuchai 於 2016-4-21 11:11 AM 發表

雙方不用晒時間

時勢所趨, 應該係絕大部分僱主, 尤其是跨國公司!
作者: 咸板     時間: 2016-4-21 12:36

支持本土唔學普通話,外國人就學普通話

作者: videowatcher3     時間: 2016-4-21 12:38

引用:
原帖由 hkuchai 於 2016-4-21 11:11 發表

雙方不用晒時間

(一) 不是只有中資背景公司才會有普通話要求。

(二) 咁多求職信,D HR 如何篩選?

(三) 遇着個西人 IN,點知你 D 冬瓜煲得好唔好?

作者: fallresoar     時間: 2016-4-21 12:50

引用:
原帖由 atcher 於 2016-4-21 10:55 AM 發表

公投強制所有公司改用廣東話, 鬼佬要學廣東話。
作者: 與民為敵     時間: 2016-4-21 12:56

引用:
原帖由 Bedman123 於 2016-4-21 07:23 AM 發表
根本係普通話唔掂!

唔掂又點?  大把人嘅英文好過普通話, 又唔見無飯開
作者: mark_tw     時間: 2016-4-21 12:58

書到用時方恨少,到時人工低,冇工做不要出來投訴。

作者: bomdhead     時間: 2016-4-21 13:11

引用:
原帖由 與民為敵 於 2016-4-21 12:56 PM 發表

唔掂又點?  大把人嘅英文好過普通話, 又唔見無飯開
只求兩餐咁低要求? 升又唔到你, 炒就肯定冇走雞!