標題: *大家齊討論施政報告~本人已經幫大家分類所有重點~助你迅速了解報告內容!即時更新* [打印本頁]

作者: 牛熊殺手     時間: 2013-1-16 13:56

一起認真討論施政內容,

大家詳細了解下份報告;唔好抽水,人講我講,希望理性討論

政策的優劣,改善方法等~~~~

篇野小弟整左好耐, 方便懶人閱覽~

歡迎轉載及置頂~

資料來源:政府新聞網-2013年施政報告新聞稿及明報

首先第一部份!
======================================

房屋

1. 房屋政策目標是:

協助基層市民「上樓」,滿足基本住屋需求;
讓市民按自己的負擔能力和條件,選擇安居之所,並鼓勵自置居所;
在出租公屋之上,提供有資助的自置居所,搭建置業階梯;
維持私人樓市健康平穩發展,在供應緊張的情況下,優先照顧香港永久性居民的需要。

2. 加大加快資助房屋的供應:

3. 委託研究機構,就全港劏房數目與狀況,進行推算與評估。

土地

1. 增加短中期的房屋土地供應:

2. 長遠土地供應
==========================================================================

作者: 牛熊殺手     時間: 2013-1-16 13:57

民生

1. 延續3 000個青年臨時工作職位12個月

2. 盡早完成3天有薪男士侍產假立法

3. 為再培訓局提供持久而穩定的財政支持,為提升本地工人生產力作出長期承擔。責成勞工及福利局局長就再培訓局的長期財務安排,向財政司司長提交建議。

4. 豁免繳付「外傭徵款」的安排,於今年7月31日屆滿後,取消徵收「外傭徵款」,減輕僱用外傭家庭的負擔。

5. 為鼓勵婦女終身學習,政府在本年度開始把「自在人生自學計劃」常規化,並將會開辦以英語及普通話授課的課程,讓少數族裔及新來港婦女報讀。

6. 就立法保障不同性傾向人士免受歧視繼續廣泛聽取不同的意見,並無任何諮詢計劃。

交通

1 在長遠的公共交通及運輸規劃上,我們會以鐵路為主,巴士為輔。

2. 今年初推出第二階段公眾參與活動,重點探討現有鐵路線的地區性優化方案,在回應運輸需求及合乎經濟效益的前提下,與市民共同策劃未來的鐵路發展。

3. 政府現正按照2007年簽訂的《營運協議》,與港鐵展開五年一度的「票價調整機制」檢討,目標是增加票價調整機制的考慮因素,以包括港鐵的服務表現和盈利狀況,以及市民的負擔能力。

4. 今年上半年就紓緩過海隧道擠塞的可行方案諮詢公眾,希望社會能夠盡快達成共識。

作者: 牛熊殺手     時間: 2013-1-16 13:57

教育

1. 教育政策應進入鞏固期,不作重大的政策改變,讓持份者休養生息。未來的施政重點,是按既有政策優化相關措施,確保教育質素。

2. 針對中一學童人口在未來幾年的短暫下降,教育局會實施一系列「保學校、保教師、保實力」的措施,穩定教師團隊及平衡各持份者的需要及關注。

3. 於2013-14學年提供一筆過的額外津貼,讓幼稚園進行小型維修工程、購置傢俱和學習資源等。

4. 繼續推動資歷架構--除制訂《能力標準說明》及最近推出的資歷名銜計劃和資歷學分外,亦會探討發展學分累積與轉移機制,以及促進與其他地區的合作。

5. 繼極開拓更多元、更具特色的高中及專上課程,除了傳統學科外,逐步將青年人的學習和志趣、專科及職業技能的發展相結合,形成佈局合理、多元化、多渠道及高認受性的教育與培訓體系。

6. 加強支援有特殊教育需要的學生--由2013-14學年開始,將每所學校可得的學習支援津貼上限由每年100萬元提升至150萬元。

作者: 牛熊殺手     時間: 2013-1-16 13:58

社會福利

1. 不能採用以高稅率支持的福利政策。

2. 深入探討退休保障,客觀分析不同意見,就退休保障的路向建立共識。

3. 研究需否修訂或繼續推行「關愛基金」個別項目,或建議政府將確定有效的措施納入恆常資助之內。

4. 增加以傳統資助模式提供的日間護理服務名額,並延長新成立的日間護理中心及單位的服務時間。

5. 興建新的合約安老院舍以增加資助宿位,特別是護養程度較高的宿位。物色新院舍的選址,包括探討在重建項目加入安老院舍設施,以及將空置的建築物改建為安老院舍。

6. 增設130張康復病床,並與私營機構探討合作模式,加強向公立醫院病人提供療養服務。研究把現時主要提供延續護理、復康和療養服務的黃竹坑醫院,轉型為療養及護養元素兼備的院舍,並提供更多宿位。

7. 檢視「長者社區照顧服務券試驗計劃」,並研究將服務券資助模式擴展至住宿照顧服務的可行性。

8. 研究向選擇在廣東養老的長者發放「長者生活津貼」的可行性。

9. 增加殘疾人士日間訓練和住宿照顧服務名額,並盡早物色用地,增加供應。社會福利署正研究可否把屯門小欖醫院舊址與觀塘啓能庇護工場及宿舍舊址,重新發展作綜合康復服務大樓。

10. 關愛基金準備推出新措施,資助低收入家庭的嚴重肢體傷殘人士租用輔助呼吸醫療儀器。

11. 幫助殘疾人士就業-提高殘疾人士在職培訓計劃及「陽光路上」培訓計劃下的就業見習津貼及在職試用工資補助金。

12. 進行涉及13億元開支的大型改善工程計劃,為約3 500個現有政府處所和設施,以及約240個公共屋邨提升無障礙設施。

13. 改善點到點的復康巴士服務,照顧殘疾人士的特別交通需要。此外,研究把「長者及合資格殘疾人士公共交通票價優惠計劃」,擴展至12歲以下合資格的殘疾兒童。

作者: 牛熊殺手     時間: 2013-1-16 13:58

經濟及金融

1. 制定全面的產業政策

成立高層次、跨部門、跨界別的「經濟發展委員會」,促進長遠發展的整體策略和政策,檢視有助經濟進一步發展的行業。「經濟發展委員會」下設「航運業」、「會展及旅遊業」、「製造、高新科技及文化創意產業」及「專業服務業」小組,負責向政府提出具體建議。

2.  加強對外經貿合作
做好G2G(政府對政府)工作,全方位提升香港和內地省市的經貿關係。

3. 建議在武漢開設經貿辦事處,同時亦正研究在其他多個城市設立聯絡處的可行性。

4. 提升各駐內地辦事處職能
每個辦事處將設立專責人員,加強聯繫在內地的港人和團體,盡力提供資訊和協助。
除駐京辦和駐粵辦外,在駐成都辦增設入境事務組。
擴大政策調研,加強收集內地港人的數據,了解生活情況和服務需要,並分析全國性政策為港人帶來的機遇和影響。
加強與內地各界的溝通和宣傳。同時,研究整合特區政府和香港法定機構駐內地辦事處的工作關係,包括貿易發展局和旅遊發展局,以更有效協助在內地的港人港企。

5. 重組「大珠三角商務委員會」,成為「香港與內地經貿合作諮詢委員會」,擴大職能,以涵蓋香港與內地所有地區的經貿事宜。

6. 加強與新興市場的經貿往來,並積極參與世界貿易組織的談判,創造有利的貿易環境。

7. 鞏固及拓展離岸人民幣業務,特別是人民幣跨境貿易結算、離岸人民幣債券和證券產品的發行。

8. 拓展新增長點,包括發展商品期貨市場。

9. 成立「金融發展局」,為持份者提供高層和有效的平台,集中研究如何配合國家金融市場逐步走向國際,進一步發展香港金融業。

10. 積極進一步吸引合適的國際法律、仲裁和調解機構在香港設立辦事處,提升香港作為亞太區法律服務樞紐的地位,並鞏固香港作為國際法律服務中心的功能,從而推動經濟。

11. 繼續優化香港的海、陸、空交通設施和銜接,鞏固和提升香港作為區內人流、物流樞紐的地位。

12. 聚焦有優勢的產業環節,提供軟、硬件支援,促進「官產學研」合作,加大與內地合作,並在有需要時增加資源投入,締造有利環境,透過科研成果產業化,推動發展產業。

13. 協助中小企在內地拓展市場,包括有效運用「發展品牌、升級轉型及拓展內銷市場專項基金」,並支持香港的商會在內地省巿設立展銷場地,建立香港品牌。

作者: 牛熊殺手     時間: 2013-1-16 13:59

環保

1. 預留100億元,以資助方法,按污染程度分階段淘汰歐盟前期及1至3期共8萬多輛高污染柴油商業車,以配合2015年及2020年的減排目標。此外,亦建議為日後新登記的柴油商業車設定15年的退役期限。

2. 推動專營巴士、的士及小巴的減排,包括在未來兩三年為有需要的車輛加裝或更換催化器。

3. 政府繼續帶頭使用更多電動車,並爭取其他公營機構和大企業的參與,例如政府已撥款資助專營巴士公司試用電動巴士。

4. 以巴士作為輔助性公共交通工具的角色為起點,優化路線、加強接駁功能、改善轉乘安排,以減低路邊空氣污染。

5. 與廣東省政府加緊探討共同要求遠洋輪船在珠三角港口泊岸時轉用低硫柴油。此外,計劃向立法會申請撥款,安裝岸電設施,以供有接駁岸電設備的郵輪在泊岸時轉用電力,減少空氣污染。

6. 考慮劃出適當泊位,專供回收業競投,以提供穩定的出口設施。我們會就建議諮詢回收業界及相關持份者。

7. 責成環境局局長領導跨部門的督導委員會,加強部門間的協調,議定具體實施策略及行動計劃,推動綠色建築。

8. 建議向「環境及自然保育基金」注資50億元,以投資回報長期和持續支援社區提出的環保行動。

作者: 牛熊殺手     時間: 2013-1-16 13:59

醫療

1. 為善用公私營醫療資源,醫管局會研究進一步外判服務的可行性。

2. 繼續投放資源,加強公營醫療系統及提升服務質素。醫管局會在來年增加約150張急症病床。

3. 醫管局會進一步提升對危疾的診斷及治療,並擴大藥物名冊所列藥物的使用範圍。醫管局亦會優化專科門診輪候名單的管理,讓病患者可盡早取得所需服務及治療。

4. 重新檢視九龍區醫療設施的需求,如有需要,會加快發展在啓德發展區內預留的醫院用地。我們亦計劃重建葵涌醫院,為精神病患者提供更適切的照顧及支援。

5. 成立督導委員會,全面檢討醫管局的運作,探討提高成本效益及服務質素的可行措施。

6. 成立「中醫中藥發展委員會」,集中研究政策措施,發展中醫中藥業,重點包括提升中醫師專業水平及地位;加強促進中醫藥研發;鼓勵中西醫結合治療;擴大中醫中藥在公營醫療系統的角色,以及設立中醫住院服務等。

7. 今年就醫保計劃提交建議,並諮詢社會意見。

====2013年度施政報告全文完====

--詳細內容請參閱政府新聞網--

http://www.policyaddress.gov.hk/2013/chi/index.html

作者: c2your     時間: 2013-1-16 14:02

好清晰
作者: 牛熊殺手     時間: 2013-1-16 14:09

引用:
原帖由 c2your 於 2013-1-16 02:02 PM 發表
好清晰
睇完有咩感覺~?
作者: Roger哥     時間: 2013-1-16 14:13

大膽講句, 回歸後最差一份!
作者: 虛暝     時間: 2013-1-16 14:14

其他都尚算滿意

冇得退稅??
作者: 伍皓昌     時間: 2013-1-16 14:21

引用:
原帖由 虛暝 於 2013-1-16 02:14 PM 發表
其他都尚算滿意

冇得退稅??
派糖其實不屬於施政報告範疇, 是下個月財政預算才提出的具體措施

只不過是曾生上屆做壞規矩
作者: kcheungsandy     時間: 2013-1-16 14:30

引用:
原帖由 Roger哥 於 2013-1-16 02:13 PM 發表
大膽講句, 回歸後最差一份!
agree
作者: c2your     時間: 2013-1-16 14:33

引用:
原帖由 牛熊殺手 於 2013-1-16 02:09 PM 發表 睇完有咩感覺~?
有合適的土地發展和單位供應,但需時長

作者: 大奸樂     時間: 2013-1-16 14:36

唔係免費教育咩 
作者: kevinlkb     時間: 2013-1-16 14:36

房屋方面可唔可以講埋私樓供應?
作者: 牛熊殺手     時間: 2013-1-16 14:37

引用:
原帖由 虛暝 於 2013-1-16 02:14 PM 發表
其他都尚算滿意

冇得退稅??
退稅又要保民生~又要搞全民退休~起公屋~

恕我直言~錢從何來?
作者: fallingin     時間: 2013-1-16 14:37

so far so good, 有d講得好但做唔到仲衰......
作者: nel116     時間: 2013-1-16 14:38

佢點回收7000個公屋單位先
得個講完

咁多租霸係度點算呢??
作者: 牛熊殺手     時間: 2013-1-16 14:38

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2013-1-16 02:21 PM 發表
派糖其實不屬於施政報告範疇, 是下個月財政預算才提出的具體措施

無錯~~~

具體措施 先係上策

減稅~~派錢短視做法~~~

作者: 牛熊殺手     時間: 2013-1-16 14:40

引用:
原帖由 c2your 於 2013-1-16 02:33 PM 發表
有合適的土地發展和單位供應,但需時長

長就長D

但好過上次...講都冇講過..

又唔係SIM CITY~起屋要做好計劃~
附近設施~~交通等配套~如果唔係變左第二個天水圍就慘~~~~
作者: 牛熊殺手     時間: 2013-1-16 14:41

引用:
原帖由 大奸樂 於 2013-1-16 02:36 PM 發表
唔係免費教育咩 
如果再加多幾年免費教育~恐怕又要加稅~
作者: chinatea     時間: 2013-1-16 14:44

完全大隻講, 幫你勾劃出一個模糊的未來, 讓你好似站在一個十字路口,等緊車車死的感覺 , 沒有實質政策,例如起公屋,5年起75000間, 地係邊? 沒有講到, 提及的四個地方都不是熟地, 要起都要打平好地等多二三年先好可打地基地屋, 完全老吹.
作者: 牛熊殺手     時間: 2013-1-16 14:46

引用:
原帖由 kevinlkb 於 2013-1-16 02:36 PM 發表
房屋方面可唔可以講埋私樓供應?
私樓真係要同地產商傾下~

政府終於肯勾出無人用~荒廢既地~
不過我認為政府要肯~減價賣地, 窗台計入

地則比~~

增加供應~~先可以減低發水樓~~~

作者: wowow001     時間: 2013-1-16 14:48

Good job. Thanks.
作者: Roger哥     時間: 2013-1-16 14:50

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2013-1-16 02:21 PM 發表

咁曾生就真係做到 "急市民所急啦, 想市民所想啦!"

規矩是死的. 難度不好的

規矩不應改嗎???

作者: oriol     時間: 2013-1-16 14:50

5年後睇返分分鐘大部份得個講字
作者: Csandy     時間: 2013-1-16 14:51

無十五年免費教育吖
作者: 伍皓昌     時間: 2013-1-16 14:55

引用:
原帖由 Roger哥 於 2013-1-16 02:50 PM 發表

咁曾生就真係做到 "急市民所急啦, 想市民所想啦!"

規矩是死的. 難度不好的規矩不應改嗎???
你真係識講笑, 缺乏土地起屋, 正是曾生在任7年留下既爛攤子, 你仲讚佢"急市民所急啦, 想市民所想"   

佢最尾果兩年, 就係因為房屋問題被人插到開化, 先至搶左財爺份job, 在施政報告宣佈派糖去減低怨氣
作者: 今生     時間: 2013-1-16 14:56

只係列出一堆問題, 但係某D 結構性問題上未敢有任何動作,
最起碼係咪應該係政制上落下墨, 開展下政制諮詢呢?

如果真係要亮點, 應該算係環保方面, 政府叫肯做下野, 去換車...
同埋土地政策算係咁, 只要佢敢去填海就得... 近年都好似無咩大型填土工程...作為一個3面環海既地方, 唔填海係浪費資源...
作者: kaohin2000     時間: 2013-1-16 15:01

加病床敢護士呢??
作者: 碓~KENNY~冰     時間: 2013-1-16 15:32

自私D講, 我只係關注醫療同住屋問題....
住屋就放長雙眼睇....

醫療...不過不失喇....不過可以考慮下請多D醫生/護士, 舒緩下公立醫院人生嚴重短缺GE情況...
作者: dogdogchi

作者: stephen_lai38     時間: 2013-1-16 15:34

對于我們d水深火熱的市民, 要有實際的方向和政策. 里面講到好好, 好有計劃...實際執行!!!?? who knows? 特別依家的PK 政9, 成日反, 拉布.. 你想推進... 難了....
希望下月有稅退, 電費補貼啦....
作者: 牛熊殺手     時間: 2013-1-16 15:42

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2013-1-16 02:55 PM 發表

你真係識講笑, 缺乏土地起屋, 正是曾生在任7年留下既爛攤子, 你仲讚佢"急市民所急啦, 想市民所想"   

佢最尾果兩年, 就係因為房屋問題被人插到開化, 先至搶左財爺份job, 在施政報告宣佈派糖去減低怨氣 ...
咪係!!!!
唔係中央南下~~

曾先生都唔識推居屋~~仲話自己一早諗好~
作者: Satana     時間: 2013-1-16 15:45

多謝樓主既努力

Btw, 呢份野真係無驚喜

作者: 伍皓昌     時間: 2013-1-16 15:48

引用:
原帖由 Satana 於 2013-1-16 03:45 PM 發表
多謝樓主既努力

Btw, 呢份野真係無驚喜
一早預左冇驚喜, 如果佢話人人派一萬就驚喜啦

我唔特別撐cy, 亦唔係反佢, 我認為邊個做特首都係一樣.......咁衰, 所以我都好想泛民既人做特首, 睇下佢係咪識飛
作者: paddy2002     時間: 2013-1-16 15:50

2. 加大加快資助房屋的供應:由2018年起的5年內,公屋的總供應以至少100 000個單位為產量目標;檢討加快興建公屋進度,及如何簡化不同規管的技術評估要求;邀請房協增建資助房屋。「綠悠雅苑」反應熱烈,政府已選定一幅沙田的土地交予房協作同類發展,以及一幅沙頭角的土地作出租公屋,合共提供約1 000個單位;全面檢視所有計劃中的項目,適度增加地積比率;加強取締濫用公屋,加上租戶自願遷出,每年平均可淨「回收」約7 000多個單位,加上約15 000個新單位,每年可供編配的單位超過22 000個;明年預售第一批共2 100個新居屋單位。部分公屋租戶在購置居屋後,可以騰出公屋單位供編配;不會再推出「置安心」項目。原來用作「置安心」計劃的4幅位於大埔、鑽石山、彩虹及馬鞍山的土地,將會發展新居屋。

梁特首的語言偽術又來了!  2018年得唔得真係關人蛋治!之前樂唔樂在台無人知啦
作者: hkjeff001     時間: 2013-1-16 15:59

今年無派糖,退稅,綜援無雙糧,d人等係話差啦,反而我覺得佢幫到人置業我覺唔差喎

作者: money123169     時間: 2013-1-16 16:03

免費教育唔見左.......

作者: 大奸樂     時間: 2013-1-16 16:09

引用:
原帖由 牛熊殺手 於 2013-1-16 02:41 PM 發表

如果再加多幾年免費教育~恐怕又要加稅~
HK留咁多錢做乜應駛則駛呀
作者: Windsan[風]     時間: 2013-1-16 16:09

為鼓勵婦女終身學習,政府在本年度開始把「自在人生自學計劃」常規化,並將會開辦以英語及普通話授課的課程,讓少數族裔及新來港婦女報讀。

為鼓勵新來港婦女終身學習
作者: keungkeung     時間: 2013-1-16 16:19

我蠢!好多都唔明,
作者: 大炮袁     時間: 2013-1-16 16:20

呢份野真係無驚喜
作者: 伍皓昌     時間: 2013-1-16 16:26

引用:
原帖由 paddy2002 於 2013-1-16 03:50 PM 發表
2. 加大加快資助房屋的供應:由2018年起的5年內,公屋的總供應以至少100 000個單位為產量目標;檢討加快興建公屋進度,及如何簡化不同規管的技術評估要求;邀請房協增建資助房屋。「綠悠雅苑」反應熱烈,政府已選定一 ... 梁特首的語言偽術又來了! 2018年得唔得真係關人蛋治之前樂唔樂在台無人知啦
2018既建屋數量, 是建基於今天開始既土地供應及規劃

正如今天之所以唔夠地起屋, 是因為曾生在任時既土地供應出問題

因此, 2018既指標能否落實, 睇來緊幾年就知道
作者: 20222     時間: 2013-1-16 16:38

我眼殘定咩,唔見有標準工時既?

作者: GeeLi

作者: 96511065     時間: 2013-1-16 16:46

施政報告係講方向,落實同埋點行係要靠各個問責局長去做。
作者: kliter     時間: 2013-1-16 16:50

冇咩期望
作者: tpltcyk1     時間: 2013-1-16 17:01

引用:
原帖由 chinatea 於 2013-1-16 02:44 PM 發表
完全大隻講, 幫你勾劃出一個模糊的未來, 讓你好似站在一個十字路口,等緊車車死的感覺 , 沒有實質政策,例如起公屋,5年起75000間, 地係邊? 沒有講到, 提及的四個地方都不是熟地, 要起都要打平好地等多二三年 ...
地係邊? 好問題, 東北又話唔比又富豪城又環保. 其他市區區議員又因選票冇咁易低頭, 有人話應該用西9, 笑左,
一句講哂, 獅子山下精神名存實亡, 個個都希望自己果區唔好比人搞. 起天空之城啦.
作者: tpltcyk1     時間: 2013-1-16 17:02

引用:
原帖由 stephen_lai38 於 2013-1-16 03:34 PM 發表
對于我們d水深火熱的市民, 要有實際的方向和政策. 里面講到好好, 好有計劃...實際執行!!!?? who knows? 特別依家的PK 政9, 成日反, 拉布.. 你想推進... 難了....
希望下月有稅退, 電費補貼啦....:smile_ ...
totally agree~!
作者: chickenlee     時間: 2013-1-16 17:09

同董建華一樣好有大志
作者: hoikin_hk     時間: 2013-1-16 17:14

講係冇用, 即刻公布賣居屋時間表 la...
作者: 96511065     時間: 2013-1-16 17:18

引用:
原帖由 tpltcyk1 於 2013-1-16 05:01 PM 發表

地係邊? 好問題, 東北又話唔比又富豪城又環保. 其他市區區議員又因選票冇咁易低頭, 有人話應該用西9, 笑左,
一句講哂, 獅子山下精神名存實亡, 個個都希望自己果區唔好比人搞. 起天空之城啦.
呵呵,笑左,天空之城…
作者: MyGardenia     時間: 2013-1-16 17:33

引用:
原帖由 96511065 於 2013-1-16 04:46 PM 發表

作者: 五毛召集人     時間: 2013-1-16 19:03

1 在長遠的公共交通及運輸規劃上,我們會以鐵路為主,巴士為輔

癈話,佢是否以為香港人一直以火箭,船為主要的交通公具.
作者: chickenlee     時間: 2013-1-16 19:06

引用:
原帖由 五毛召集人 於 2013/1/16 19:03 發表
1 在長遠的公共交通及運輸規劃上,我們會以鐵路為主,巴士為輔

癈話,佢是否以為香港人一直以火箭,船為主要的交通公具.
潛台詞應該係會偏幫鐵路,
長遠目標係取消巴士所有路線
作者: 五毛召集人     時間: 2013-1-16 19:06

2018才增加公屋?
急屎民所急?
特首不如先下台,到2018才上台?反正佢變相話自己無能了.
作者: ~CAROLS~     時間: 2013-1-16 19:29

唔望唔好俾假希望我地啦
信用度已經打哂折扣
作者: jcbcjcbcjcbc     時間: 2013-1-16 19:38

引用:
原帖由 paddy2002 於 2013-1-16 03:50 PM 發表
2. 加大加快資助房屋的供應:由2018年起的5年內,公屋的總供應以至少100 000個單位為產量目標;檢討加快興建公屋進度,及如何簡化不同規管的技術評估要求;邀請房協增建資助房屋。「綠悠雅苑」反應熱烈,政府已選定一 ...
轉土地規劃要兩三年,啱啱學者講左
起屋又要兩三年
五年呢個數字係合理

諗左先插唔該

作者: tommyyu     時間: 2013-1-16 19:52

今次交稅方面冇優惠?
作者: jcbcjcbcjcbc     時間: 2013-1-16 19:55

引用:
原帖由 tommyyu 於 2013-1-16 07:52 PM 發表
今次交稅方面冇優惠?
財政報告先會講

作者: Chungvega     時間: 2013-1-16 19:55

引用:
原帖由 tommyyu 於 2013-1-16 07:52 PM 發表
今次交稅方面冇優惠?
呢d我諗要等財政報告lu

作者: 阻住地球轉     時間: 2013-1-16 20:19

引用:
原帖由 96511065 於 2013-1-16 04:46 PM 發表
係喎, 其實D人都唔知係咪傻傻地

施政報告成日都係得個寫字架啦

規劃左先有落實架

但係D人就想乜野資料都有齊曬, 都癡癡地線
當然, 執行唔到就up乜都廢
但係連plan都無更加無執行啦
而且人地呢頭講完, 都未開始做,
有班人就話: 超, 你做到先算啦
都唔知係乜野諗法

要小佢都係人地真係做唔到先
有乜理由人地呢頭講完, 都未開始落手腳做
就係度指指點點話人做唔到, 都有病
根本就唔係針對份施政報告, 而係針對人,
重係小學雞就咪鬼走過黎批評施政報告, 笑死人

作者: bayen     時間: 2013-1-16 20:24

引用:
原帖由 tpltcyk1 於 2013-1-16 05:01 PM 發表

你擋左我個天空景觀,照反可也。

起樓個問題,睇死係晒山卡拉地方填數就算,100000?
有50000我當佢贏

作者: goddamn123     時間: 2013-1-16 20:27

你鍾意睇死人起唔到都冇辦法
總之數字就俾哂你睇,你唔信係你既事
方向同目標就已經定左落黎
作者: 阻住地球轉     時間: 2013-1-16 20:29

引用:
原帖由 bayen 於 2013-1-16 08:24 PM 發表

你擋左我個天空景觀,照反可也。

起樓個問題,睇死係晒山卡拉地方填數就算,100000?

有50000我當佢贏

呢頭講完, 即刻又多一隻現身
作者: didabee     時間: 2013-1-16 21:43

要求原版置安心,居屋雙軌並行!!
作者: 巴巴先生     時間: 2013-1-16 22:35

引用:
原帖由 jcbcjcbcjcbc 於 2013-1-16 07:38 PM 發表

轉土地規劃要兩三年,啱啱學者講左
起屋又要兩三年
五年呢個數字係合理

諗左先插唔該

最大問題係:來自地區的阻力.........
作者: hk5234     時間: 2013-1-16 23:21

如果曾生上屆有20分的話,  CY 值60 分.  

因為有目標和決心 .  希望得啦 !
作者: starinrain     時間: 2013-1-16 23:24

呢個大崗都ok 既,而家香港就係無一d 長遠既政策,貪曾年代攪到樓價升到阿媽都唔認得,如果果陣有一個長遠房屋政策,就唔會攪到而家立立亂,上又唔得,落又唔得。不過到時想實行又會俾d人拉布掟蕉。

作者: 巨根肉搏大老二     時間: 2013-1-16 23:25

引用:
其他都尚算滿意

冇得退稅??
呢個唔係財政預算案先提架咩?
作者: 巨根肉搏大老二     時間: 2013-1-16 23:26

講真LA
呢家好多人都係為層樓而煩
包括小弟
作者: wong901     時間: 2013-1-16 23:48

唔好意思 想問問 幾時開始樓市既息口咁低?? 因咩事???   點解依家又無政策去加返高d息
作者: 王載生Golden     時間: 2013-1-17 00:01

大膽講句,吹到咁大,失望更大!
魔鬼藏於細節
作者: wai1621     時間: 2013-1-17 00:22

一堆空頭支票樓上都可以有人話係plan....又話關心住劏房的人,但公屋十世都未增加到, 咁你咪即係叫人住多十年八載劏房先。 咁叫急市民所急? 本來都仲對佢有d期望,依家直呈係火滾

作者: pooch169     時間: 2013-1-17 00:59

嘥氣啦!幾萬間公屋就算你實踐到,我又無受惠,樓市又無出招

作者: singwind     時間: 2013-1-17 01:12

大膽講,回歸後最好的一份,
唔似上一任,次次做門面野!!!
大興土木,起公屋同有錢人死過, 有決心
做特首冇勇唔做好過
作者: singwind     時間: 2013-1-17 01:14

引用:
原帖由 pooch169 於 2013-1-17 12:59 AM 發表
嘥氣啦!幾萬間公屋就算你實踐到,我又無受惠,樓市又無出招

印花稅己出, 好大一招
如果你想好似97咁你係咪想冇工做:)?
因為你老闆到你上司到你上司個上司都破哂產
作者: MARCOGIGGS     時間: 2013-1-17 02:59

自求多福

作者: hp88     時間: 2013-1-17 05:50

房屋問題積重難返,是曾蔭權遺留給梁振英及香港市民要承受的惡果。

曾蔭權官商勾結,根本係大地產商的手下 為地產商服務

大家應該要求ICAC交待查前特首曾蔭權調查報告!

作者: bayen     時間: 2013-1-17 09:33

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2013-1-16 08:29 PM 發表

呢頭講完, 即刻又多一隻現身
個7千回收公屋單位唔係一定有
你可以慢慢睇結果
但我同意係前朝之禍

作者: lovercartoon     時間: 2013-1-17 11:12

想買樓都唔知要等到何年何月!
作者: 200888     時間: 2013-1-17 11:28

引用:
原帖由 hp88 於 2013-1-17 05:50 AM 發表
房屋問題積重難返,是曾蔭權遺留給梁振英及香港市民要承受的惡果。

大家應該要求ICAC交待查前特首曾蔭權調查報告!:smile ...
開咗先例,咁下一任凸首,就會有樣學樣,叫ICAC查大話英囉,on9
作者: lovercartoon     時間: 2013-1-17 11:31

作者: huey604     時間: 2013-1-17 16:50

無地,簡直就系舉步維艱,CY我都覺得他幾無奈,打算開發,又俾人插出賣香港,其實老實講句,唔開發,又點來發展,無發展,又點解決問題,香港又點進步啊?唉~~真系去填海囖,填得幾多啊,發展離島嘅,又無人願意去咁遠住噶,所以話,其實邊個做特首都一樣會俾人插,關鍵係依家D人就係識得諗自己,其實要完成大我,成就大環境,就必須要有D小我作出犧牲,D拉布的人,如果成日堅持咁嘅作風,我諗,想香港有一小步的進步,恐怕等多幾個特首,出多幾份施政報告,都未必見到。
作者: annayou     時間: 2013-1-17 17:40

我想問是不是沒電費補貼??
作者: 牛熊殺手     時間: 2013-1-17 17:44

引用:
原帖由 annayou 於 2013-1-17 05:40 PM 發表
我想問是不是沒電費補貼??
會在財政報告談及~
作者: supermaerw

作者: didabee     時間: 2013-1-17 18:37

引用:
原帖由 hp88 於 2013-1-17 05:50 AM 發表

大家應該要求ICAC交待查前特首曾蔭權調查報告!:smile ...
市價居屋樓花[綠X雅苑] 同 5000二手白表 都係托高樓市招數,
而家仲講明幾年後 先有實際行動,梁生 一樣係為地產商服務

而家d新居屋基本要拎晒成副身家去買,仲要9成按先得,買完加息就等死

5年後夠錢買百幾二百呎樓,但實際5年後 買到既樓已經少左幾十呎或成百呎

完全冇諗過呢D問題,是但推一D野出黎就叫幫左人?

明明置安心既先租後買 可以解決問題,但梁生佢冇理到,仲全盤否定,

用埋D 有限期兼限額優惠 [5000二手白表] 逼D人去追個市,仲唔係托市到居屋?

講幾句計畫,研究就當幫左手?明明 最好既良方都俾佢否定埋!!做到D咩?

老細講計畫研究加人工,就當加左,你得渣,但唔好逼人接受,好冇

個廚房熱,係人都知,

但係佢自己要做,

仲唔係冇出糧俾佢,

佢搞唔掂,退位讓賢啦

作者: 泰拳仔     時間: 2013-1-18 01:01

好似冇討論過稅制
幾時設專案小組研究加稅,開征奢侈品稅
作者: ddalanbb     時間: 2013-1-18 01:22

點解講左好似=無講咁既,將要用錢時地方因為通漲用多啲,將啲無用既置安心cut左,將中港經濟繼續孖住發展,咁梁生諗左啲咩出黎,唔通我理解有問題

作者: simon0911     時間: 2013-1-18 05:43

一份不知所謂的垃圾報告
作者: 牛熊殺手     時間: 2013-1-18 10:32

引用:
原帖由 泰拳仔 於 2013-1-18 01:01 AM 發表
好似冇討論過稅制
幾時設專案小組研究加稅,開征奢侈品稅
財政報告再討論呀~
作者: goodforanything     時間: 2013-1-18 12:54

引用:
原帖由 牛熊殺手 於 2013-1-16 01:56 PM 發表
一起認真討論政府內容,請詳細了解下先講;希望唔好只識插抽水,覆述報章意見,理性討論政策好是否合適,改善方法等~~~~

篇野小弟整左好耐, 方便懶人閱覽~

資料來源:政府新聞網

= ...
Good Job! Thanks!
作者: goodforanything     時間: 2013-1-18 12:58

引用:
原帖由 ddalanbb 於 2013-1-18 01:22 AM 發表
點解講左好似=無講咁既,將要用錢時地方因為通漲用多啲,將啲無用既置安心cut左,將中港經濟繼續孖住發展,咁梁生諗左啲咩出黎,唔通我理解有問題

史上最深不可測既報告!

講左好似無講

作者: heroesfans100     時間: 2013-1-18 13:17

OK
作者: didabee     時間: 2013-1-18 13:21

引用:
原帖由 ddalanbb 於 2013-1-18 01:22 AM 發表

對你黎講 置安心可能冇用
但先租後買既置安心 係比現時居屋(綠悠雅苑) 更切合市場上既租戶需要
亦容易比市民上樓,因為租幾年就儲夠首期買
亦比買居屋所承受既風險低
社會係有人買唔起樓,輪唔得公屋,仲一直租緊人地d單位住

除中港融合外
其餘同 曾生相差無幾,不過 曾生就有講明每年出到幾多單位
作者: 不夕口     時間: 2013-1-18 13:32

引用:
原帖由 GeeLi 於 2013-1-16 04:39 PM 發表
其實份野都係一d理念、概括野,冇咩實質措施
贊同,相信市民希望看到的是,如何實際執行。但報告這邊說加快,那邊說研究,藍圖未明,就如同市民上街叫口號一樣。

市民向政府訴求所以叫口號,讓政府落實報行,而政府現在也叫口號了?

作者: 馬吉吉