標題: 公報左(狂賀 18歲以上香港居民一人六千 [打印本頁]

作者: lovingR     時間: 2011-3-2 10:24

http://rthk.hk/rthk/news/clocal/ ... 2&55&737718
作者: michaelwck88     時間: 2011-3-2 10:26

真的  
作者: Evolution6     時間: 2011-3-2 10:29

正確,人人六千
作者: 冷馬在手     時間: 2011-3-2 10:33

系丫.我都聽到公佈
作者: beyondiv     時間: 2011-3-2 10:35

正確係18以上香港永久性居民先有, 新移民冇份!!!!
作者: patricklct657     時間: 2011-3-2 10:35

人民力量萬歲
作者: yen326     時間: 2011-3-2 10:36

會入落戶口 OR 寄支票??
作者: =大檸樂=     時間: 2011-3-2 10:37

佢老細比人打完就有錢派 -,-

作者: #sausau#     時間: 2011-3-2 10:40

好開心, 家庭主婦都有, HAHA
作者: michaelwck88     時間: 2011-3-2 10:42

引用:
原帖由 =大檸樂= 於 2011-3-2 10:37 AM 發表

唔打唔識大
作者: i_kick_football     時間: 2011-3-2 10:42

引用:
原帖由 =大檸樂= 於 2011-3-2 10:37 AM 發表

六千蚊來換大家唔上街遊行費用
作者: haha_jon     時間: 2011-3-2 10:46

唔會游行了:p

作者: pinguandpinga     時間: 2011-3-2 10:47

開心開心!
作者: #sausau#     時間: 2011-3-2 10:48

引用:
原帖由 haha_jon 於 2011-3-2 10:46 發表
唔會游行了:p

唔會遊行, 會去旅行...HAHA
作者: lovingR     時間: 2011-3-2 10:49

引用:
原帖由 #sausau# 於 2011-3-2 10:48 AM 發表

大家HAPPY
作者: wongg     時間: 2011-3-2 10:57

正確做法,系人都有就系最公平!
作者: kiki2013

作者: andylcm

作者: lokbbcake     時間: 2011-3-2 11:06

正野!不過幾時到手?

作者: god86946     時間: 2011-3-2 11:08

好野
今晚訓得著
作者: Estsanatlehi     時間: 2011-3-2 11:08

我想知道18歲以上3粒星既學生係咪都有6000蚊嫁
作者: god86946     時間: 2011-3-2 11:10

引用:
原帖由 Estsanatlehi 於 2011-3-2 11:08 AM 發表
我想知道18歲以上3粒星既學生係咪都有6000蚊嫁
應該都會有
作者: mingnash     時間: 2011-3-2 11:10

呢個政苦肯聽市民講野已經很難得
作者: god86946     時間: 2011-3-2 11:13

萬歲 開心到尖叫
作者: PPJJ1234     時間: 2011-3-2 11:13

咁綜援個D咪好正 雙糧加6000
作者: abc200789     時間: 2011-3-2 11:14

唔明點解D 人因為有6千蚊派就唔再遊行...
而家好多其他問題未解決....一話派錢個個變哂
作者: haha_jon     時間: 2011-3-2 11:19

抱歉開心過頭
但政府肯改 人民力量得勝 的確值得開心
當然核心問題的確要解決
但遊唔遊行呢家作唔到定案
要睇定d

作者: kricuto     時間: 2011-3-2 11:24

希望佢唔會係N個月後先拿得
作者: haha_jon     時間: 2011-3-2 11:28

我都擔心緊行政問題
要幾耐先派到
好多人極要筆錢應付生活

作者: rising0914     時間: 2011-3-2 11:29

引用:
原帖由 kricuto 於 2011-3-2 11:24 AM 發表
希望佢唔會係N個月後先拿得
3個月之內攞到已經算快了.
作者: 古力先生     時間: 2011-3-2 11:37

正苦第一次做啱事!!!!!!
希望佢會改善~~搞掂埋班死地產商!!!!!!!!!!!!!
作者: 威滿棍B-T-     時間: 2011-3-2 11:37

應追+至上兩財政年度6000+6000+6000
作者: meeyee     時間: 2011-3-2 11:37

好開心
作者: vong17     時間: 2011-3-2 11:38

引用:
原帖由 abc200789 於 2011-3-2 11:14 AM 發表
同意…
其實派錢只係用黎禁低你地市民當下既火
六千蚊 夠用幾耐? 之後問題一樣浮番上面 冇解決過
作者: abc200789     時間: 2011-3-2 11:39

講真我覺得要搞低個樓價先岩...
而家D租金貴到飛起...想租私人樓又太貴....
公屋又唔夠資格申請...
作者: miceandcat     時間: 2011-3-2 11:41

湯 家 驊 : 曾 俊 華 急 轉 彎   泛 民 如 期 周 日 發 起 遊 行

公 民 黨 立 法 會 議 員 湯 家 驊 認 為 , 財 政 司 司 長 曾 俊 華 宣 布 向 18 歲 或 以 上 的 市 民 派 錢 6 千 元 , 納 稅 人 又 可 獲 退 稅 上 限 6 千 元 , 肯 定 會 刺 激 通 脹 , 而 且 今 次 的 做 法 不 公 平 , 有 人 可 能 最 多 有 12,000 元 , 有 人 甚 麼 也 沒 有 , 曾 俊 華 沒 有 交 代 如 何 協 助 該 批 有 特 殊 需 要 的 人 士 。

他 又 說 , 政 府 今 次 在 短 時 間 內 幾 乎 是 改 寫 了 預 算 案 , 而 且 是 走 向 另 一 極 端 , 缺 乏 長 遠 的 理 財 政 策 , 質 疑 之 前 的 諮 詢 工 作 有 何 作 用 。  湯 家 驊 又 相 信 , 今 次 曾 俊 華 急 轉 彎 , 是 希 望 為 周 日 舉 行 的 反 預 算 案 遊 行 降 溫 , 泛 民 會 如 期 在 星 期 日 舉 行 日 遊 行 。

http://news.discuss.com.hk/post.php?action=reply&fid=951&tid=13968259&extra=page=1
作者: miceandcat     時間: 2011-3-2 11:42

何 俊 仁 : 預 算 案 修 訂 未 能 回 應 市 民 對 壓 抑 樓 價 訴 求

民 主 黨 主 席 何 俊 仁 對 今 次 財 政 預 算 案 作 重 大 修 改 , 形 容 是 「 短 暫 的 方 案 」 , 他 批 評 , 新 方 案 會 令 部 分 市 民 受 落 , 但 認 為 並 無 回 應 更 多 市 民 一 直 的 強 烈 訴 求 , 包 括 樓 價 飆 升 令 年 青 人 未 能 置 業 , 以 及 全 民 退 休 和 教 育 等 問 題 , 認 為 跟 民 意 仍 有 落 差 。

他 表 示 , 今 次 修 改 代 表 市 民 發 聲 有 效 , 星 期 日 將 會 繼 續 遊 行 , 呼 籲 市 民 遊 行 表 達 訴 求 。

http://rthk.hk/rthk/news/clocal/news.htm?clocal&20110302&55&737718
作者: r00ney     時間: 2011-3-2 11:43

仲有幾日/幾個月先夠18既點算
作者: fp_andywong     時間: 2011-3-2 11:46

政府    改       預算案,D 傳媒同議員同你講,  政府   朝令夕改
政府   唔改      預算案,D 傳媒同議員同你講,  政府   唔聽訴求
作者: alexfongkc     時間: 2011-3-2 11:47

我發誓唔會用筆錢刺激香港通脹.......我要北上

作者: ~TCBY~     時間: 2011-3-2 12:01

引用:
原帖由 #sausau# 於 2011-3-2 10:48 AM 發表

作者: 4trees     時間: 2011-3-2 12:02

財爺:不注資 每人派6000元   財爺變財神可以去旅行
作者: ~TCBY~     時間: 2011-3-2 12:03

引用:
原帖由 miceandcat 於 2011-3-2 11:42 AM 發表
何 俊 仁 : 預 算 案 修 訂 未 能 回 應 市 民 對 壓 抑 樓 價 訴 求

民 主 黨 主 席 何 俊 仁 對 今 次 財 政 預 算 案 作 重 大 修 改 , 形 容 是 「 短 暫 的 方 案 」 , 他 批 評 , 新 方 案 會 令 部 分 ...
多餘  
作者: raymondman     時間: 2011-3-2 12:08

引用:
原帖由 abc200789 於 2011-3-2 11:14 AM 發表
我都唔明, 用呢筆錢設立基金, 攪長遠既社會福利會唔會更好更長遠呢?

有錢既時候就派, 冇錢呢? 咪又係中產俾錢...
作者: kathygill     時間: 2011-3-2 12:09

派錢又吵唔派又吵
真係煩

我就好開心啦
肯定去旅行賀一賀先得
作者: raymondman     時間: 2011-3-2 12:11

引用:
原帖由 miceandcat 於 2011-3-2 11:42 AM 發表

包 括 樓 價 飆 升 令 年 青 人 未 能 置 業 , 以 及 全 民 退 休 和 教 育 等 問 題 , 認 為 跟 民 意 仍 有 落 差 。  
點解年青人一定要置業!?
作者: 有突破     時間: 2011-3-2 12:16

唔遊行啦
作者: jimmyho2006     時間: 2011-3-2 12:21

引用:
原帖由 kathygill 於 2011-3-2 12:09 PM 發表
派錢又吵唔派又吵
真係煩

我就好開心啦
肯定去旅行賀一賀先得
任何政策都會有人嘈... 只要最少人反對就得la...
我個point好簡單... 只要不注資強積金... 就收貨了...

如果派錢... 當然好好...

呢個政府... 你唔使旨意佢會有咩長遠政策有利香港... d錢留番比自己都好...
作者: poyee07     時間: 2011-3-2 12:23

good job!
作者: raymondman     時間: 2011-3-2 12:23

引用:
原帖由 abc200789 於 2011-3-2 11:39 AM 發表
講真我覺得要搞低個樓價先岩...
而家D租金貴到飛起...想租私人樓又太貴....
公屋又唔夠資格申請...
點解要搞低個樓價!? 如果單純住屋問題, 應該係新界起多點公屋, 放寬申請資格, 人人有屋住.

如果d人想政府搞低個樓價, 只係想俾機會佢地買樓投資的話, 我就極不贊同了.
作者: raymondman     時間: 2011-3-2 12:26

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2011-3-2 12:21 PM 發表

任何政策都會有人嘈... 只要最少人反對就得la...
我個point好簡單... 只要不注資強積金... 就收貨了...

如果派錢... 當然好好...

呢個政府... 你唔使旨意佢會有咩長遠政策有利香港... d錢留番比自己都好 ...
同意不注資強積金呀.

但係好心呢個政府, 冇長遠政策有利香港既, 就儲起d 錢, 下幾年減下稅啦. 有錢就派, 冇錢又係向納稅人埋手...
作者: 有突破     時間: 2011-3-2 12:30

引用:
原帖由 miceandcat 於 2011-3-2 11:41 AM 發表
湯 家 驊 : 曾 俊 華 急 轉 彎   泛 民 如 期 周 日 發 起 遊 行

公 民 黨 立 法 會 議 員 湯 家 驊 認 為 , 財 政 司 司 長 曾 俊 華 宣 布 向 18 歲 或 以 上 的 市 民 派 錢 6 千 元 , 納 稅 人 又 可 獲 退 ...
叫佢地唔好搞咁多野啦,而家政府都派錢啦,咪唔好遊行囉,佢地係咪想與民為敵先
作者: tree001     時間: 2011-3-2 12:39

財爺係派就將今年盈餘派Q哂佢啦!

作者: kboy518     時間: 2011-3-2 13:06

派六千都唔係好方法囉........佢派六千仲有稅退...咁搵2,3萬個D仆街咪好好搵.....窮人又仲窮...富有個D仲富有.....根本無解決貧富問題.......政府都係諗D唔諗D.....仲有點解公務員都有得拎....佢地根本係用緊立稅既人.....福利咩都好過人仲有咁多好野比佢地.........完全痴膠線
作者: raymondman     時間: 2011-3-2 13:13

引用:
原帖由 kboy518 於 2011-3-2 01:06 PM 發表
派六千都唔係好方法囉........佢派六千仲有稅退...咁搵2,3萬個D仆街咪好好搵.....窮人又仲窮...富有個D仲富有.....根本無解決貧富問題.......政府都係諗D唔諗D.....仲有點解公務員都有得拎....佢地根本係用緊立稅既人 ...
反來來想, 冇交稅既人有6000 , 錢從何來? 咪又係你口中那班 pk 中產, 商家既稅款... 所以退稅好合理喎
作者: 猿渡翼     時間: 2011-3-2 13:35

leeD咪又係佢老頂ge主意佢最興就係用掩口費lee招
作者: rto77     時間: 2011-3-2 13:52

搵 2, 3 萬呢班人先係最慘

亦唔見得派錢可以解決貧窮問題
引用:
原帖由 kboy518 於 2011-3-2 01:06 PM 發表
派六千都唔係好方法囉........佢派六千仲有稅退...咁搵2,3萬個D仆街咪好好搵.....窮人又仲窮...富有個D仲富有.....根本無解決貧富問題.......政府都係諗D唔諗D.....仲有點解公務員都有得拎....佢地根本係用緊立稅既人 ...

作者: 愛鵬的花     時間: 2011-3-2 13:57

派又嘈
5派又嘈
想點能樣呀你地呀?
作者: littledot     時間: 2011-3-2 14:20

派現錢既話,要派多好多錢!
作者: littledot     時間: 2011-3-2 14:22

引用:
原帖由 raymondman 於 2011-3-2 12:23 PM 發表

點解要搞低個樓價!? 如果單純住屋問題, 應該係新界起多點公屋, 放寬申請資格, 人人有屋住.

如果d人想政府搞低個樓價, 只係想俾機會佢地買樓投資的話, 我就極不贊同了.
AGREE!
搵唔到錢自然買唔到樓
因為你D人買唔到樓要整冧樓價,低能!
咁買左樓D人點算?
(PS:我都冇樓)
作者: Markview     時間: 2011-3-2 14:29

引用:
Do you know where the taxes come from?  It's mainly from the "PK" as you said.  You idiot.
作者: raymondman     時間: 2011-3-2 14:37

引用:
原帖由 littledot 於 2011-3-2 02:22 PM 發表

AGREE!
搵唔到錢自然買唔到樓
因為你D人買唔到樓要整冧樓價,低能!
咁買左樓D人點算?
(PS:我都冇樓)
我覺得應該建公屋, 唔建居屋. 居屋係一個畸型產物.

ps. 我有樓s.
作者: vong17     時間: 2011-3-2 14:45

引用:
原帖由 有突破 於 2011-3-2 12:30 PM 發表

叫佢地唔好搞咁多野啦,而家政府都派錢啦,咪唔好遊行囉,佢地係咪想與民為敵先
點解派左錢就要唔游行?
唔明點解D香港人有$6000後 就唔使發表自己意見
乜原來本身既問題六千蚊就解決曬?
作者: littledot     時間: 2011-3-2 14:54

引用:
原帖由 raymondman 於 2011-3-2 02:37 PM 發表

ps. 我有樓s.
我都覺得該起多d公屋,但唔應該用市區d靚地黎起,市區d地要黎賣好過啦
不過d人又要福利又要嫌三嫌四,係新界起既又嫌遠又嫌交通費貴
政府無論點做都滿足唔到呢d人
作者: rfv123     時間: 2011-3-2 14:58

今日聽到有人講:派錢係好,但係不如用筆錢買左西隧啦~
作者: ctscts0676     時間: 2011-3-2 15:08

都唔知你地有咩咁開心 , d 錢係你地
作者: kazaf07     時間: 2011-3-2 15:14

政府又話最好生3個啦,依家我阿姨生左3個...

D細既又冇錢拎
作者: a904hyeung     時間: 2011-3-2 15:20

好野
作者: ANDYLYOL     時間: 2011-3-2 15:26

其實這是什麼社會現像,被暴力改變/控制政策?可悲
作者: littledot     時間: 2011-3-2 15:42

引用:
原帖由 ANDYLYOL 於 2011-3-2 03:26 PM 發表
其實這是什麼社會現像,被暴力改變/控制政策?可悲
呢D就係所謂既"民主"囉
以後政府更加難推行任何政策或改變
作者: money115     時間: 2011-3-2 15:54

好開心   每人派6000元    財爺變財神
作者: ANDYLYOL     時間: 2011-3-2 16:00

值得香港人深思,是否要回到"劈友"時代?
作者: wasuen     時間: 2011-3-2 16:01

財爺做得好!
作者: Ami     時間: 2011-3-2 16:08

引用:
原帖由 raymondman 於 2011-3-2 02:37 PM 發表

ps. 我有樓s.
其實我覺得兩樣都要起
如果只係起公屋, 而又放寬申請資格, 實際上幫唔到好多
因為最先分配的, 都會是有家庭, 而且入息比我們較為低的一班人
是有資格申請了, 可是, 要排多久才到我們呢?
居屋可以擔當另一個角色, 讓比較有能力的可以選擇買居屋
而且可以穩定樓價, 現在的樓真的貴得不太合理了~
可是, 政府卻兩樣都不做
作者: 不CJ     時間: 2011-3-2 16:09

引用:
原帖由 有突破 於 2011-3-2 12:30 PM 發表

你咁樣真係中晒政府既下懷
用6000蚊掩住你地把口
冇錯 派現錢的確係好過注資強積金
但係成個預算案仲係有好多問題係解決唔到民生財困
作者: 尚未登入     時間: 2011-3-2 16:14

佢有冇講通過左後, 幾時有支票收?
作者: samuel1318     時間: 2011-3-2 16:20

引用:
原帖由 不CJ 於 2011-3-2 04:09 PM 發表

問題系:一話上街就有錢派,港人想窮都難
作者: chunyin2003     時間: 2011-3-2 16:23

引用:
原帖由 raymondman 於 2011-3-2 12:26 發表

同意不注資強積金呀.

但係好心呢個政府, 冇長遠政策有利香港既, 就儲起d 錢, 下幾年減下稅啦. 有錢就派, 冇錢又係向納稅人埋手...
短期派錢冇問題
但係我覺得應該老人多啲,跟住落到去年輕人,遞減咁派
作者: acszechun     時間: 2011-3-2 16:37

what is the date counted for 18 years old?
作者: smalllllll     時間: 2011-3-2 16:38

點都好過入落MPF到既
作者: heimusic     時間: 2011-3-2 16:42

朝令夕改....

作者: katin32     時間: 2011-3-2 16:53

既然係咁,六號就改為上街慶祝啦
作者: ~TCBY~     時間: 2011-3-2 17:06

引用:
窮人可能未交過稅  佢地有六千都係富有d人立稅得來 你唔好亂講
作者: ~TCBY~     時間: 2011-3-2 17:10

引用:
原帖由 不CJ 於 2011-3-2 04:09 PM 發表

呢個世界邊有完全冇問題架  睇下你問題定其它人問題
咁你日日企係條街遊行都得
作者: ANDYLYOL     時間: 2011-3-2 17:16

[quote]原帖由 kboy518 於 2011-3-2 01:06 PM 發表
點解公務員都有得拎....佢地根本係用緊立稅既人.....
他們交的稅可能多過你?sorry.......sorry
作者: ~TCBY~     時間: 2011-3-2 17:19

引用:
好多人係無問題未解決  而係覺得政府將六千放強金無用而出聲
未解決好多未買樓果班淡友  當然重有一班野都未做就想買樓
作者: luihung     時間: 2011-3-2 17:29

班富豪如果仲有良心既, 就唔該將果六千蚊捐左出黎做善事, 一半都好丫.
作者: NO.EYE.SEE     時間: 2011-3-2 17:31

哈哈,人性表現......而家派現金,又問點解呢個又有得拎,果個又有得攞,其實最好就全部派哂比自己一個,
作者: minoko     時間: 2011-3-2 18:39

引用:
原帖由 NO.EYE.SEE 於 2011-3-2 05:31 PM 發表
哈哈,人性表現......而家派現金,又問點解呢個又有得拎,果個又有得攞,其實最好就全部派哂比自己一個,
完全同意~哈哈哈
有得派又嘈,冇得派又嘈,,政府都係人,點有可能咩都做到十全十美,
$6000對某o的人黎講可能好少,但真係可以解決到燃眉之急,起碼有2餐飯食先la...
最好就係o的有好多意見ga人,自己整份財政預算案出黎,post係度等其他人一齊討論下,
睇下到時o的人有咩意見
作者: mohicans     時間: 2011-3-2 19:37

今次破壞左一國兩制, 實行共產主義 ( 人人六千)
作者: gf2889     時間: 2011-3-2 20:18

好野
作者: beautypig

作者: ddbbqqpp     時間: 2011-3-2 20:26

正呀 無啦啦多6k
作者: 砵蘭街飛仔樂     時間: 2011-3-2 21:00

一落來香港就沒停過反工,仲未够七年依架咩也都冇!
作者: riki     時間: 2011-3-2 21:51

happy happy
作者: cat13751     時間: 2011-3-2 22:09

有6K比你都好啦 ,,,如果維持原判,你吹得脹咩?
作者: 渣都冇     時間: 2011-3-2 22:19

有得派就止住渴先啦,本來6號遊行都變出去wet~~
作者: 賭即場     時間: 2011-3-2 22:55

個個都甘短視, 香港無希望了.....