標題: 中國周邊四面受敵,如何面對 [打印本頁]

作者: 唔准笑

作者: 黃埔子弟     時間: 2009-8-25 02:31

中共最厲害就是養"契弟",先是越南,今是北韓!
作者: see.lookqq     時間: 2009-8-25 03:34

引用:
原帖由 黃埔子弟 於 2009-8-25 02:31 AM 發表
中共最厲害就是養"契弟",先是越南,今是北韓!
臺灣都係,不同的係養"契爺"

============

周邊四面受敵沒乜所謂,中國有三位一體的核反擊能力,有最大規模的陸軍且戰力不差,有最大可隨時擴充的優秀兵員,目前還有驕人的經濟能力,所謂的專制也有強有力的政治力。只要內部不亂,誰也不敢輕舉妄動

所以對手所做的是從周邊圍堵中國,延緩中國發展速度,然後從內部瓦解中國,很聰明的策略。為了從內部瓦解,所以不斷唱衰中國,號召人民為了所謂的民主,起來反抗中共,號召藏獨,疆獨,臺獨,尋找獨立自己的國家,還有臺灣總統李登輝還有七塊論,分割中國為臺灣、西藏、新疆、蒙古、華南、華北、東北七部分

中國雖有足夠的自保力,進攻力略有不足,依家正不斷發展PLA

作者: 黃埔子弟     時間: 2009-8-25 03:39

引用:
原帖由 see.lookqq 於 2009-8-25 03:34 AM 發表

臺灣都係,不同的係養"契爺"
問題是,中共有養過臺灣嗎?
作者: see.lookqq     時間: 2009-8-25 03:51

引用:
原帖由 黃埔子弟 於 2009-8-25 03:39 AM 發表
你理解錯了
一方面從民間到總統都有要日本管制臺灣的聲音
一方面耗費巨資給美國,購買過時老舊的武器
這才係我說的臺灣養"契爺"

作者: hjkl12345     時間: 2009-8-25 09:59

睇得多大纪元个人会好盲目架。。。
知唔知点解90年代前会无敢多问题出现?好似而家突现出晒来?
事关90年代前中国有D咩装备。。。打左又点,又咪守唔住。但系而家呢,三代机就超过500,仲可以去到南海,054A、神盾系列、超过30艘新式潜艇而家已经成军,加上昆仑山号尼种巨型登陆舰,如果老瓦真系修番好,搭住30架战机系南海,东南亚真系无几多个国家惹得起。。。。

尼两年突然出来既问题,唔系软弱,而系刚好相反,中国军力急速增加,有D人做左D衰野,以前就话山高皇帝远姐,而家咪怕人打佢罗。。。
作者: 潔柔     時間: 2009-8-25 10:11

引用:
原帖由 黃埔子弟 於 2009-8-25 03:39 AM 發表

台灣唔介意嘅  中共可以養多個
作者: vincent銘     時間: 2009-8-25 11:18

所以中共轉而打經濟戰,唔再行毛澤東果套
事實上咁樣做明智好多,而且勝算都大D
中國經濟潛力非常巨大,亞洲無一國家可比之
只要中國唔俾美國暗算到就行了...
作者: 我住太平山

作者: .朱仔成.

作者: game西

作者: 黃埔子弟     時間: 2009-8-25 13:08

引用:
原帖由 see.lookqq 於 2009-8-25 03:51 AM 發表

你理解錯了
一方面從民間到總統都有要日本管制臺灣的聲音
一方面耗費巨資給美國,購買過時老舊的武器
這才係我說的臺灣養"契爺"
養契爺,用處比養契弟好得多了。
看韓戰,我國為他們死了多少人?北韓有感謝過中共嗎?參觀平壤的戰爭博物館,不知情者還以為北韓獨力消滅了聯合國軍。志願軍?北韓可是很保密,隻字不提呢!
越南更不用說,中共麾下之標準契弟,協助他們打美國人。打勝之後,不感謝我們也算了。攪排華,欺壓越南僑胞。最後更迫得中共要打一場硬仗,這種盟友不是契弟是甚麼?

作者: 小魔怪     時間: 2009-8-25 13:21

引用:
原帖由 黃埔子弟 於 2009-8-25 01:08 PM 發表

看韓戰,我國為他們死了多少人?北韓有感謝過中共嗎?參觀平壤的戰爭博物館,不知情者還以為北韓獨力消滅了聯合國軍。志願軍?北韓可是很保密,隻字不提呢!
越南更不用說,中共麾下之標 ...
就是因為做契爺養契弟無好處,就要反過來做契弟養契爺
作者: Miko46

作者: vincent銘     時間: 2009-8-25 14:06

引用:
原帖由 Miko46 於 2009-8-25 01:51 PM 發表
人多也不是甚麼值得驕傲. 十三億人也需要生活, 只要美國全面實施海上封鎖, 空襲摧毀中共四五十座主要發電廠. 中共無油無電. 不消一個月便亡國.
如果美國想經濟崩潰咪打中國囉..........無中國買佢幾萬億國債我睇佢點死.....

作者: -碌柚     時間: 2009-8-25 14:29

引用:
原帖由 Miko46 於 2009-8-25 01:51 PM 發表
人多也不是甚麼值得驕傲. 十三億人也需要生活, 只要美國全面實施海上封鎖, 空襲摧毀中共四五十座主要發電廠. 中共無油無電. 不消一個月便亡國.
任何國家比人全面實施海上封鎖,同空襲重要設施都死嫁啦..

不過問題係美國佬可唔可以成功做到先得嫁
作者: glisenti_516     時間: 2009-8-25 14:37

和平年代呀先生, 你想得太多了...
作者: SkyBlue2046     時間: 2009-8-25 14:43

引用:
原帖由 唔准笑 於 2009-8-25 01:15 AM 發表
面對北韓唔聽話想投靠美國,台灣未收回,印度搞搞震,越南背後古古蠱蠱,日本又偷了釣魚台,東海,南海問題又............唔通真係以一敵百
應盡快用多D GDP%投入軍事建設
作者: wilson乂型濠     時間: 2009-8-25 15:01

引用:
唔好吹水 之前中日戰爭1931年果場夠係咁樣啦
作者: louis430     時間: 2009-8-25 15:12

引用:
美國真係咁強世界早就比佢統一了。

作者: 黃埔子弟     時間: 2009-8-25 17:05

引用:
原帖由 小魔怪 於 2009-8-25 01:21 PM 發表

就是因為做契爺養契弟無好處,就要反過來做契弟養契爺
閣下是甚麼邏輯?非黑即白?圍繞著臺灣的國家,都是大國。臺灣要做別人的契爺,可能嗎?
作者: 中國青年     時間: 2009-8-25 17:22

引用:
原帖由 黃埔子弟 於 2009-8-25 01:08 PM 發表

中國噹年嘅戰略目的,並非要北韓感謝,而是唔想自己重工業集中嘅地區,完全暴露在美國嘅面前,係想要一個緩沖嘅地帶,事實上直到現在,呢個戰略目的都係起緊作用,這就夠了,無人參加戰爭,是為了要別人嘅感謝嘅,成熟啲啦。
作者: 黃埔子弟     時間: 2009-8-25 17:26

引用:
原帖由 中國青年 於 2009-8-25 05:22 PM 發表

中國噹年嘅戰略目的,並非要北韓感謝,而是唔想自己重工業集中嘅地區,完全暴露在美國嘅面前,係想要一個緩沖嘅地帶,事實上直到現在,呢個戰略目的都係起緊作用,這就夠了,無人參加戰 ...
但閣下不覺得可悲嗎?中共因為參與韓戰,與西方斷絕交往達數十年之久,喪失發展的好機會。北韓不感謝也算了,即使普通一個名份也不給予,甚麼意思?
韓戰爆發前,美國向中共大送秋波。中共當時絕對有機會帶領我國進入強國之林,為何要等到一九七九年,巨龍才能展開他的騰飛路?皆要感謝北韓這位優秀的龜孫兒!
作者: 建聰     時間: 2009-8-25 21:09

我唔想中國做第2個日本

作者: SOSH2O     時間: 2009-8-25 21:42

引用:

所以中共現在都較為謹慎  除了巴基斯坦和老毛有些少軍事合作  其他都多用軍力和經濟威懾
作者: SOSH2O     時間: 2009-8-25 21:46

引用:
你都幾高智商既wo  講得咁易啊???
作者: 黃埔子弟     時間: 2009-8-25 21:48

引用:
原帖由 SOSH2O 於 2009-8-25 09:42 PM 發表

所以中共現在都較為謹慎  除了巴基斯坦和老毛有些少軍事合作  其他都多用軍力和經濟威懾
巴基斯坦算是較為可靠的盟友了.......
作者: 黃埔子弟     時間: 2009-8-25 21:52

引用:
原帖由 建聰 於 2009-8-25 09:09 PM 發表
我唔想中國做第2個日本
試思考,老蔣遷臺,實力大減。但美國要他攪臺獨,他也一口拒絕了。
如果老蔣也能堅持,有自己底線的話,何以實力較強的中共沒有?言下之意,閣下想必認為中共是沒有底線的政權了。
作者: skylie

作者: 小魔怪     時間: 2009-8-25 22:32

引用:
原帖由 黃埔子弟 於 2009-8-25 05:05 PM 發表 閣下是甚麼邏輯?非黑即白?圍繞著臺灣的國家,都是大國。臺灣要做別人的契爺,可能嗎?
呵.......閣下的確見解獨到,佩服佩服,在下受教了
作者: 中國青年     時間: 2009-8-25 22:50

引用:
原帖由 黃埔子弟 於 2009-8-25 05:26 PM 發表

但閣下不覺得可悲嗎?中共因為參與韓戰,與西方斷絕交往達數十年之久,喪失發展的好機會。北韓不感謝也算了,即使普通一個名份也不給予,甚麼意思?
韓戰爆發前,美國向中共大送秋波。中共當時絕對有機會帶領我國進入強 ...
任何歷史事件,都要放在噹時嘅環境去考慮先有意義,中共的建政,係得到蘇聯嘅幫助,或者叫影響,而且噹時老蔣在台灣也並非完全沒有能力,決心反攻大陸,在噹時嘅情況,美國依然支援老蔣,唔好講話美國有無可能立即改變政策支援共產党,而要中共高舉共產主義嘅紅旗,取得政權之后卻180度轉變去抱美國的大腳也是不現實的.至於韓戰之前的所謂大送秋波,我不知閣下指的是什麼事件,但美軍越過三八綫,甚至炸到中朝邊境,卻會令到中共政權思考美國的目標,底綫.在那种情況下,將戰場放在北韓境內,無疑是一個更加好的選擇.

歷史沒有如果,邊個可以保證如果中國唔出兵,美國亦唔會攻入中國境內?邊個可以保證,美軍如果幫南韓統一了朝鮮,中國依然可以保持和平的國內環境?可以确保東北重工業基地的安全?我唔會講噹時中共嘅決定一定無問題,但我覺得可以肯定的一點,噹時中共的戰略目標是達到左,並且這個戰略目標的影響力,依然直接影響到差不多60年之后的今日,以及可以預見的將來,單單是這一點,長眠在朝鮮的志願軍烈士,應該可以安息!!!
作者: 明德·格物II

作者: 明德·格物II

作者: louis430     時間: 2009-8-26 00:14

引用:
原帖由 黃埔子弟 於 2009-8-25 05:26 PM 發表

韓戰爆發前,美國向中共大送秋波。中共當時絕對有機會帶領我國進入強 ...
如果好似你咁,中國會成為第二個印度。

作者: ak24587     時間: 2009-8-26 01:02

引用:
原帖由 唔准笑 於 2009-8-26 12:55 AM 發表
綜合意見:北韓隻棋,不可被美國取走,隔離屋印度已經做了美國隻狗.中俄二大強國好似被圍,長期戰略伙伴關係,係維一辦法
印度不算是美國隻狗,只是凡事要拿中國鬥
作者: 黃埔子弟     時間: 2009-8-26 01:10

引用:
原帖由 明德·格物II 於 2009-8-26 12:01 AM 發表

美國怎麽送秋波了?積極介入臺灣問題?第七艦隊開進臺灣海峽?還是聯合國軍逼近鴨綠江?
在韓戰爆發前,美國不是發表對華政策白皮書嗎?要不是韓戰爆發,杜魯明才不要鳥老蔣。美國總統中,以尼克遜最為尊敬老蔣;又是杜魯門最討厭老蔣及國民黨,想必閣下知道吧?
另外,據聞當年解放軍迫近南京。各國大使都收搭行李,準備與國府南下廣州。唯獨美國大使-司徒雷登,獨留南京,等待中共的到來。
當然,我不是說美國定必會善待中共。就像中共表明美國最好,甚至必須斷絕與國府之關係,這點美方當然保留了。但起碼美國也不像我們想象中,自一九四九年起,一直冷待,仇視中共。

作者: ak24587     時間: 2009-8-26 01:23

引用:
原帖由 唔准笑 於 2009-8-26 01:17 AM 發表

印度多年前已經答應同美國合作借民用核計劃,發展核武,你唔知印度核武,背後靠美國咩,咁你話(印度算唔算是美國隻狗)
以色列都有大量美國技術,但係我都唔覺佢係狗...

而且佢如果真係美國既狗中印應該永遠都唔會有停戰既一日

作者: ak24587     時間: 2009-8-26 01:42

引用:
原帖由 唔准笑 於 2009-8-26 01:33 AM 發表

中印停戰與美國走狗無關,南韓夠係美國走狗,南北韓一樣要停戰,唔夠打就唔夠打,以色列一直都係公認美國走狗
你知唔知道美國正關了多少以色列間諜..

南北韓當然停囉,人又不多

作者: ak24587     時間: 2009-8-26 01:53

引用:
原帖由 唔准笑 於 2009-8-26 01:50 AM 發表

ON 9,走狗唔會狡主人,國與國互相張間諜潛入別國,係好平常既事
以色列平常事既數量都太過了吧
而且千挑細選後,選中中國做合研對象...

作者: ak24587     時間: 2009-8-26 02:19

引用:
原帖由 唔准笑 於 2009-8-26 02:09 AM 發表

所以係冇永遠既朋友或敵人,中國面對敵人都係面面駒圓.80年代美國當年幫助中國經濟起飛,原本係用中國踩住蘇聯,點知中俄結盟 中國發展潛力係全球最大,GPS後北斗定位係全球最先進定位,選中中國做合研對象 ...
的確,但美國要既係中印混戰
作者: vincent銘     時間: 2009-8-26 08:56

引用:
原帖由 ak24587 於 2009-8-26 02:19 AM 發表

的確,但美國要既係中印混戰
中印混戰,最蝕底只會係印度
印度根本燒唔起銀紙,佢而家用咁多預算搞軍備,但經濟又未追上黎
成軍都要養軍,印度而家十足賭徒咁,無諗過自己身家有幾多就搏命押錢
你睇下佢個首都城市化得幾慢就知咩事,不健康發展遲早步蘇聯後塵