標題: 唉 中國人 我們承認落後吧!!!日本又有新航母今日下水了 [打印本頁]

作者: wong1686     時間: 2009-8-21 21:24

http://news.163.com/photonew/00AO0001/6108.html

日本最新一艘超大型直升機驅逐艦下水(組圖)
2009-08-21 16:50:27 來源: 新華網 跟貼 616 條 手機看新聞

新華網8月21日電  「伊勢」號為今年3月服役的「日向」號直升機驅逐艦的同級艦,艦長197米、寬33米、標準排水量1.395萬噸,其規模超過了一些國家的輕型航空母艦。該艦採用了全船前後貫通式甲板,有能力起降日本陸、海、空自衛隊的所有大型直升機。「伊勢」號下水標誌著其進入武器和作戰裝備的列裝階段,該艦預計於 2011年加入日本海上自衛隊服役。新華社記者 任正來 攝 (本文來源:新華網 )

日本又一艘新航母下水了,竟然快到一年造兩艘航母,上次係"日向",呢艘係"伊勢"

唉,中國而家連一艘都無

大家點睇???

作者: 機龍     時間: 2009-8-21 21:26

笑了,竟然拿直升機母艦跟STOBAR航艦比

以日本現在的技術,就算造得出STOBAR航艦,
能否在軟硬件都發揮效用也是個疑問

作者: 新殲     時間: 2009-8-21 21:29

如果咁計,
中國大把航母,
架架護衛艦,驅遂艦都有直昇機庫,有地方起降
作者: wong1686     時間: 2009-8-21 21:29

引用:
原帖由 機龍 於 2009-8-21 09:26 PM 發表
笑了,竟然拿直升機母艦跟STOBAR航艦比

以日本現在的技術,就算造得出STOBAR航艦,
能否在軟硬件都發揮效用也是個疑問

我邊有拿直升機母艦跟STOBAR航艦比???

直升機航母唔算航母呀??

作者: wong1686     時間: 2009-8-21 21:30

引用:
原帖由 新殲 於 2009-8-21 09:29 PM 發表
如果咁計,
中國大把航母,
架架護衛艦,驅遂艦都有直昇機庫,有地方起降
你知唔知咩係直升機航母??我睇你唔知吧........
作者: louis430     時間: 2009-8-21 21:31

只不過是直昇機航母,可以與CV比嗎??
作者: 新殲     時間: 2009-8-21 21:32

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-21 09:29 PM 發表

你咁講
有直昇機起降能力的護衛艦,
唔算有航母能力??
作者: wong1686     時間: 2009-8-21 21:35

引用:
原帖由 新殲 於 2009-8-21 09:32 PM 發表

你咁講
唔算有航母能力??
你唔駛講咁多,呢隻就係叫直升機航母

你可網上尋找這類航母資料
作者: louis430     時間: 2009-8-21 21:36

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-21 09:30 PM 發表

你知唔知咩係直升機航母??我睇你唔知吧........
日本有又點,對其有何作用??
作者: 機龍     時間: 2009-8-21 21:36

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-21 21:29 發表

解放軍建造直升機母艦有何難?

直升機母艦根本無法滿足PLAN建軍需要,具有操作大量直升機能力的艦艇,
有兩棲艦艇已經足夠

作者: louis430     時間: 2009-8-21 21:38

引用:
原帖由 新殲 於 2009-8-21 09:32 PM 發表

你咁講
唔算有航母能力??
一半半啦,它只不過是全通甲板設計的反潛護衛艦罷了。
作者: Ladyman169

作者: 新殲     時間: 2009-8-21 21:57

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-21 09:35 PM 發表

我屋企張電腦台個木板,我都叫佢做航母,
放係浴缸d水上面可以比搖控直昇機起降.
還定你咁講法,都唔洗理佢咩能力,只是睇佢個名

咁我咪仲勁過解放軍
作者: louis430     時間: 2009-8-21 22:03

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-21 09:35 PM 發表

我極度懷疑你既分析能力..........
作者: game西

作者: Super_Eric     時間: 2009-8-21 22:07

直升機航母.....

So?......
作者: 黑魔君     時間: 2009-8-21 22:15

我更主張,將艘071放大到聖安東尼奧級既級數比日向意義更大
作者: chavez     時間: 2009-8-21 22:29

兩棲戰?
台美日又嘈嘈嘈,都係嘈倒不如造大佢啦

但係太大隻岩岩係南沙活動呢?我始終認為中國啲大型兩棲艦唔只係為台灣準備的。
作者: 黑魔君     時間: 2009-8-21 22:34

台灣又好,南海方向又好,都係需要既,以至對於日後中國既全球戰略,呢d兵力投射既裝備係必須要有,如果真係學日本整日向同型既野,係好多餘既行為
作者: mixmatch52     時間: 2009-8-21 23:14

中國人承認落後但不承認落敗,和平時期國家需要投入巨大資源去做呢d軍事建設重要定民生重要﹖

日本人印度人認叻比佢地認飽佢,當年蘇聯都係因為咁拖垮國家的
作者: Kenny~     時間: 2009-8-21 23:20

呢隻野有膠用咩 ...
作者: woodbadger

作者: 不妨一笑     時間: 2009-8-22 00:07

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-21 11:23 PM 發表

日本用於軍備既錢,佔GDP 0.8% @ 2006,反而係2009年,中國用左1.7%既GDP

但Ex-USSR,若果無記錯,係80%
我反而想知美國軍費開支佔GDP幾多%

作者: 不妨一笑     時間: 2009-8-22 00:25

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-22 12:22 AM 發表

用2005年既Figure,大約係4.06%,但包括埋阿富汗同伊拉克既戰費。
美國的GDP還真是多得驚人
作者: uu999     時間: 2009-8-22 00:41

唔使爭論呀!
係一座有一定航母能力的直昇機起降護衛艦!
..........................................................................
作者: ringoyau92     時間: 2009-8-22 01:07

有左這部直升機航母,日本可以輕鬆去其他海域則行反潛行為
作者: hjkl12345     時間: 2009-8-22 01:09

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-21 11:23 PM 發表

日本用於軍備既錢,佔GDP 0.8% @ 2006,反而係2009年,中國用左1.7%既GDP

但Ex-USSR,若果無記錯,係80%
09年GDP只可以结束后才能计算,1.7怎么来的?后半年有几多GDP产生??
08年中国军费勉强达到1%,随随便便上网搜就有,你D料十有九流野。。。

直升机航母。。。昆仑山号尼种舰都唔少于八架升直机啦,仲可以运全武装既一个装甲加强营,不过人家PLA睇唔上眼啊。除左固定翼可以带远程弹既飞机,任何系054A、神盾300KM防空搜索范围内都系送菜。。。。
日本,F22、F35慢慢等啦,始终有日会有既。。。。。
作者: hjkl12345     時間: 2009-8-22 01:17

引用:
原帖由 ringoyau92 於 2009-8-22 01:07 AM 發表
有左這部直升機航母,日本可以輕鬆去其他海域則行反潛行為
遇到054A、现代级、中华神盾就恭喜啦,点防空、区域防空、远程防空,打直升机真系好过系屋企打机。。。
作者: 賣火柴的男孩     時間: 2009-8-22 01:25

引用:
原帖由 hjkl12345 於 2009-8-22 01:09 AM 發表
直升机航母。。。昆仑山号尼种舰都唔少于八架升直机啦,仲可以运全武装既一个装甲加强营,不过人家PLA睇唔上眼啊。除左固定翼可以带远程弹既飞机,任何系054A、神盾300KM防空搜索范围内都系送菜。。。。
日本,F22、F35慢慢等啦,始终有日会有既。。。。。
崑崙山號最多只可以載 4架運輸直昇機吧
平時只裝2架  戰時最多裝4架
作者: 賣火柴的男孩     時間: 2009-8-22 01:25

引用:
原帖由 louis430 於 2009-8-21 10:03 PM 發表

我極度懷疑你既分析能力..........
佢根本就冇分析能力
作者: ringoyau92     時間: 2009-8-22 01:37

引用:
原帖由 hjkl12345 於 2009-8-22 01:17 AM 發表

遇到054A、现代级、中华神盾就恭喜啦,点防空、区域防空、远程防空,打直升机真系好过系屋企打机。。。
本身直升機航母冇打算制空,佢有艦隊的
作者: hjkl12345     時間: 2009-8-22 02:00

引用:
原帖由 ringoyau92 於 2009-8-22 01:37 AM 發表
本身直升機航母冇打算制空,佢有艦隊的
无制空就出来反潜?佢D舰队保得住自己就阿弥陀佛啦,系无舰载战机既外海,斗既就系舰载武器同潜艇。。。
鱼叉太旧啦,无得同YJ系列比,系外海常规潜艇又比唔上核潜,而家D潜射反舰弹一般系100KM以上,D直升机出到敢远,就只有美国有尼个实力。。。
作者: hjkl12345     時間: 2009-8-22 02:04

引用:
原帖由 賣火柴的男孩 於 2009-8-22 01:25 AM 發表

崑崙山號最多只可以載 4架運輸直昇機吧
平時只裝2架  戰時最多裝4架
4架其实系直八既体积(又旧又大),但系直九既体积只系直八既一半。。。。
巴基斯坦新舰用既就系直九舰载型。。。。

作者: wind70v3     時間: 2009-8-22 02:36

飽和攻擊後......
作者: vikki26

作者: 新殲     時間: 2009-8-22 03:54

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-22 02:17 AM 發表

日本既艦隊空防,現時係靠SM-2進行長程防空,係04年購入KC-767之後,F-15J同樣可以用空中加油既方式,進行Long Range CAP。

另外,日本自己研發既SSM-1B,射程比Harpoon要遠。

其次,鷹擊要進行OTH射擊,同 ...
日本如果在外海,和配備先進反艦導彈的戰艦相遇.
因為地球曲率,假設大家同時發現對方,同射向對方攻擊
對方的超音導彈可以先到達日方戰艦,
如果日艦因此被擊中,日本的反艦導彈會因戰艦導引中斷,
而失去作用.

作者: 新殲     時間: 2009-8-22 08:29

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-22 04:56 AM 發表

若果進入雷達水平線時,飛彈上的Seeker,已經可以自行操作,是不需要External Guidance。

所以配備先進反艦飛彈的戰艦,同樣會被命中。
謝謝.
我還以為只有全主動導彈是這樣.
作者: gzcg2009     時間: 2009-8-22 08:32

中国新的一轮造舰高潮马上到来
两栖攻击舰也会有的, 明年见分晓
作者: DonkeyMonky     時間: 2009-8-22 08:45

這種直升機航母,現階段對中國的海洋戰略所構成的烕脅有限。
作者: Heavy-Panzer     時間: 2009-8-22 09:58

中國一直都講自己的裝備落後美日等國家,依家做緊的目標係要縮小差距

作者: hjkl12345     時間: 2009-8-22 10:08

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-22 02:14 AM 發表

World Bank早就有Estimation出左啦......

若果要證明係流野,拎確切可信既出黎,再去證明吧
比你睇下尼D:
http://www.takungpao.com:10000/gate/gb/www.takungpao.com/news/09/06/19/images_0702-1099768.htm
世银预测:5月份之前,世银预测中国GDP增长为6.5%,到左6月18号,中国经济增长很快,世银立即改口话有7.2%

点知道,中国经济再打佢一巴:
http://www.sy168.com/Readnews.asp?id=58814
到左7月17号,国家统计局发布了上半年我国经济运行数据,中国09GDP保八基本成定局

三个月内,GDP增长由6.5狂增至8%,而家仲有9-12未到,除非你系未来人士,否则你点估啊???
作者: gzcg2009     時間: 2009-8-22 12:04

很多军费都不在人大的那份军费报告里的

作者: hjkl12345     時間: 2009-8-22 13:15

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-22 12:20 PM 發表

軍費開銷,本身係Fix Cost黎,況且唔少外國專家都認為,中國軍費,同佢公佈出黎,有50%以上既差距.....

亦有報導指出,中國既軍費增長,係2009年增加14.9%
http://www.chinadaily.com.cn/china/2009-03/04/c ...
又系你讲先既,又叫我罗证据,而家又叫我唔好讨论,仲有你成日都讲埋D咩外国专家话中国军费起码要多50%,要罗D实证出来,人家讲你就信,我有你就话扯开话题。。。
日本同美国好透明咩?罗D证据出来,比中国透明几多??
好似都系你话晒,日本同美国话自己好就好,话人地唔好就唔好。。。

讲翻尼只舰落水,其实日本系想试下世界对佢既容忍度姐,佢一直想重建海军,如果唔突破现在框架,佢好难做D大舰出来,而且仲要系防守型既部队。美国卖比日本既大部分系反潜、防空、拦截等等尼类型既武器,守有余而攻不足。。。而家最大问题就系尼只舰装唔装到F35,同埋美国会比咩型号既F35日本,以前比日本个D战机系去除左对地攻击能力既。。。

作者: NACHI     時間: 2009-8-22 15:50

伊勢(いせ)是日本海軍的戰艦。伊勢級的1號艦。當初本來預定建造為扶桑型戰艦的3號艦,但由於扶桑級於艦炮威力及防禦力上發生不少問題,因此進行再設計,成為新艦型伊勢級的一號艦並建造。
要目 新造時
(1917年) 大改裝後
(1937年) 雷伊泰灣海戰時
(1944年)
排水量 常備:31,260噸
測試:32,062噸 標準:36,000t噸
測試:40,169噸 標準:35,350噸
測試:38,676噸
全長 208.18米 215.8米 219.62米
全闊 28.65米 33.83米 ←
吃水 8.74米 9.21米 9.03米
鍋爐 ロ號艦本式混燒鍋爐24座 ロ號艦本式8座 ←
主機 柯帝士·布朗式式直結渦輪2座4軸 艦本式渦輪4座4軸 ←
軸馬力 45,000匹 80,000匹 ←
速力 23節 24.5節  
航続距離 9,680海里/14節 7,870海里/16節 9,500海里/16節
燃料 石炭:4,000噸
重油:1,300噸 重油:5,313噸  
乘員 1,360名 1,385名 1,463名
(1943年改裝完成時)
主砲 四一式35.6厘米連裝砲6基 ← 同4基
副砲 四一式14厘米單裝砲20門 同16門 沒有
高射砲 8厘米單裝4門 12.7厘米連裝4座 同8座
機槍 沒有 25厘米連裝10座 25毫米3連裝31座
同單裝11挺
魚雷 53厘米水中發射管6座 沒有 ←
其他兵裝   21號電探1座
22號2座
12厘米30連裝噴進砲6座
裝甲 水線305毫米
甲板55+30毫米
主砲前盾305毫米
副砲廓152毫米 水平13毫米追加等  
艦載機 沒有 3機
彈射器1座
作者: 小魔怪     時間: 2009-8-22 16:15

連印度泰國都叫做有航母,難度日本再科技上真係不及印度嗎?日本有又有咩出奇呢,各有各做吧

作者: busbvetrain     時間: 2009-8-22 17:05

你錯左lu~~~

現時印度,泰國兩隻航母都係買番黎

興建航母前期工作非常巨大,兩國細國無咁既支出黎搞
作者: ringoyau92     時間: 2009-8-22 17:08

引用:
原帖由 busbvetrain 於 2009-8-22 05:05 PM 發表
你錯左lu~~~

現時印度,泰國兩隻航母都係買番黎

興建航母前期工作非常巨大,兩國細國無咁既支出黎搞
泰國係同西班牙買,印度買英國二手
作者: register~

作者: nnk     時間: 2009-8-22 18:03

日本特登做到架直昇機航空母艦好似一架航空母艦咁黎自慰,比d見識冇咁廣闊既人睇到就以為日本一年有兩架航空母艦下水咁咁震撼
唉  中國人  我們承認落後吧!!!日本又有新航母今日下水了
作者: 腩河多根唔該

作者: ringoyau92     時間: 2009-8-22 20:02

引用:
原帖由 nnk 於 2009-8-22 06:03 PM 發表
日本特登做到架直昇機航空母艦好似一架航空母艦咁黎自慰,比d見識冇咁廣闊既人睇到就以為日本一年有兩架航空母艦下水咁咁震撼
唉  中國人  我們承認落後吧!!!日本又有新航母今日下水了
中國連直升機航母都無wo,咁英國無敵級又點解咁
作者: palmtree

作者: hjkl12345     時間: 2009-8-22 20:05

今日中央军事频道话佢机库可以放10架机,甲板可以同时起4架,个人觉得有D细,不如做大少少。。。
如果个机库敢细,点改都无用。。。
作者: ringoyau92     時間: 2009-8-22 20:07

引用:
原帖由 hjkl12345 於 2009-8-22 08:05 PM 發表
今日中央军事频道话佢机库可以放10架机,甲板可以同时起4架,个人觉得有D细,不如做大少少。。。
如果个机库敢细,点改都无用。。 ...
直升機航母來說算中等,不過無敵級可以放到幾多部???
作者: SCNG71

作者: 機龍     時間: 2009-8-22 20:26

C9潛水一陣兒不見,現在又來抽水了

作者: kanwa2     時間: 2009-8-22 21:02

承認落後 在各式各樣都落後 .......

作者: westonchurchill     時間: 2009-8-22 21:41

點解要承認落後,你未免太過偏了。
作者: 機龍     時間: 2009-8-22 21:53

很明顯這是因爲“人有我有”的心態作祟,而中國現在
還沒有第一艘航母,有人感到酸溜溜啊

作者: 辟易仔仔     時間: 2009-8-22 22:05

引用:
原帖由 機龍 於 2009-8-22 21:53 發表
很明顯這是因爲“人有我有”的心態作祟,而中國現在
還沒有第一艘航母,有人感到酸溜溜啊
建不到的航母是酸的
作者: westonchurchill     時間: 2009-8-22 22:07

好句
作者: bongochan     時間: 2009-8-22 22:12

引用:
原帖由 SCNG71 於 2009-8-22 08:22 PM 發表
很漂亮, 能夠防範中共擴張的, 伊勢的名字亦很有意思
日向同伊勢係咪二戰同一個級既戰艦黎 -.-
我印象中係...
仲有冇第三隻 ? 我怕第三隻都會係果個級既艦名拎番黎用...

作者: westonchurchill     時間: 2009-8-22 23:00

其實航母的確有佢既用處,但係中國我覺得宜家唔需要咁快起航母。
作者: 黑魔君     時間: 2009-8-22 23:01

酸溜溜?我唔同意,樓主反而係高興,有D人就係目標唔清晰,做左隻盲頭烏蠅,俾人牽著走
作者: westonchurchill     時間: 2009-8-22 23:10

黑魔兄,你仲有幾多個月做版主?

作者: 黑魔君     時間: 2009-8-22 23:15

唔明?只要唔俾人炒,以我又唔辭職,做到我死都得
作者: ttt567     時間: 2009-8-23 00:06

睇黎樓主唔識落後個字點解....
作者: Heavy-Panzer     時間: 2009-8-23 09:34

引用:
原帖由 黑魔君 於 2009-8-22 11:15 PM 發表
唔明?只要唔俾人炒,以我又唔辭職,做到我死都得
我相信係想知道魔君兄幾時可以做正 ,取消'見習'二字~~
作者: 黑魔君     時間: 2009-8-23 16:09

等我有心理準備就會同超版申請,成功既話三個月後就ok,不過仲要等一陣
作者: MetaLWaltZ     時間: 2009-8-23 16:26

我個人同樣覺得CV只是一個流動機場...
若有再好既機場而沒有好既艦載機,
CV也只是一個大靶...

就呢個post既topic而言~
我反而覺得PLA連基本的艦載機也未搞掂,
即使急於造一架幾好既CV也同樣是冇用...

So~ 樓主連呢點都未諗過,就吹噓別國,太不智了...
作者: hjkl12345     時間: 2009-8-23 17:16

直升机都只系装到10架,如果系F35尼只机,唔知放到几多?
仲有预警肯定放唔到,所以尼只机系掌握左制空权之后,用来反潜既,相信尼只舰大多数会配合美舰队活动,或者系日本近海使用。。。最重要系突破规则,比大家接受到日本拥有尼类型舰只。。。
作者: 辟易仔仔     時間: 2009-8-23 17:23

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-22 23:14 發表

Well,總好過某D人,係一個論點講唔過人既時候,就轉去另一個唔相干既論點,繼續去搵新既野去坳。

果D人自己唔肯去搵多D資料,全部用單一來源就去無限上綱。

航空母艦,Serve As一個起降平台,本身佢無攻擊性,反而就死都話係攻擊性。反而忽視航空母艦既作戰力,在於艦載機之上。
重點在此...
作者: vincent銘     時間: 2009-8-23 19:15

日本造哩D航母都係想反潛罷了...日本反潛直昇機係解放軍大患
如果真係要臨時充當航母,佢連彈射器都無,又無仰角,即係只可以垂直升降
垂直升降=戰機作戰半徑大減,加上隻艦細放唔到幾多機
所以最多都係設備不全二流航母........

至於中國要唔要造航母....討論得太多了吧.....
中國搞得掂南海先算啦,更唔好話衝出印度洋太平洋....
作者: 機龍     時間: 2009-8-23 19:30

引用:
原帖由 MetaLWaltZ 於 2009-8-23 16:26 發表
我個人同樣覺得CV只是一個流動機場...
若有再好既機場而沒有好既艦載機,
CV也只是一個大靶...

就呢個post既topic而言~
我反而覺得PLA連基本的艦載機也未搞掂,
即使急於造一架幾好既CV也同樣是冇用...

So~ 樓主連呢點都未諗過,就吹噓別國,太不智了...
說起來,早期的護航航母(CVE)的主要用途就是反潛和偵察,
日向級只是回歸原點,擔當最原始的角色定位

一般認爲,海自開發日向是爲了未來建造航母的技術儲備,
不過日本的艦載機淶源非常匱乏,成爲日本發展CTOL/STOVL
航母時需要面對的一大阻力

作者: 黑魔君     時間: 2009-8-23 19:34

最有可能既當然只有f35b,不過問題係日本既f35b會唔會做手腳就......要日本單獨搞,都係一句有金手指咩都得
作者: ringoyau92     時間: 2009-8-23 19:52

當中國和日本爆發戰事,這部航母,可以到海中則行反潛任務,為制海權帶來不少幫助,係海軍上,美軍靠佢的航母,擁有最強的制空能力,日本有左這部直升機航母,日本絕對擁有世界上最強的反潛能力,絕對吾睇得少

作者: 黃埔子弟     時間: 2009-8-23 20:16

我想這種航艦,解放軍是不會放在眼內的。問題是,萬一日本海自有能力建造更大規模的航母,我國該如何應付之?
作者: 機龍     時間: 2009-8-23 20:24

引用:
原帖由 vincent銘 於 2009-8-23 19:15 發表
如果真係要臨時充當航母,佢連彈射器都無,又無仰角,即係只可以垂直升降
垂直升降=戰機作戰半徑大減,加上隻艦細放唔到幾多機
所以最多都係設備不全二流航母........
爲何日向級會引發這麽大的反響,主要是因爲日本的背景不乾淨,
致使出現一些疑慮和猜測,甚至日向只要稍作改裝就可以充當STO
VL航母云云,但是細心想想,日向要改裝成STOVL航母,其實一點
也不符合成本效益

日向的艦中升降機是第一個問題,為免阻礙起降作業,一定要移動
到舷側;日向的機庫只能搭載四架直升機,充其量只能放不足十架
STOVL機,所以機庫也需要加大;此外彈藥、航空燃油、後勤保補
等都需要重新編制,開闢艙室並增加專用升降機

以上作為都涉及艦體結構、艙室間隔和管路配置的變更,將影響到
結構強度、重心分佈以至是適航性,幾乎等於重新設計一級艦艇

而最大的問題是,日向的尺寸實在太小,最多只能改裝成輕型STO
VL航母,總搭載機數不會超過三十架,戰力提升實在有限,連能否
提供足夠規模的艦隊防空也成問題,可以說完全是雞肋的存在

英國CVF的排水量從四萬多噸一路增加到六萬五千噸,就正正因爲
現役無敵級已經無法滿足皇家海軍的建軍需要

而原Po竟然拿來說PLAN落後,就更突顯他的無知

作者: MetaLWaltZ     時間: 2009-8-23 20:31

的確日本的艦載機技術是對日本係十分大既問題...
日本的艦載機技術早在二戰後就停頓了,
要重新再啟動過的話根本同由零開始沒有分別了~

但矛盾的是日本也是F-35的其中一個聯合研發國之一...
唔多唔少也有相關技術~
所以我個人認為暫時日本唯一的艦載機方法就只可行ctol & stovl 而已...

可是若日本真的用了F-35B等stovl 戰機...
就完全抵觸了條約吧 =口=  
日本其中一個大問題也是被條約困窘了...
當然美國呢個執棋者也不想自己既棋子有機會借機"發圍"吧~
作者: 機龍     時間: 2009-8-23 20:44

引用:
原帖由 MetaLWaltZ 於 2009-8-23 20:31 發表
但矛盾的是日本也是F-35的其中一個聯合研發國之一...
唔多唔少也有相關技術~
所以我個人認為暫時日本唯一的艦載機方法就只可行ctol & stovl 而已...
日本並沒有參與JSF計劃,亦非保安合作成員(SCP),如果要購買
JSF就得慢慢排隊,可能要等參與國的飛機都交付後才行
引用:
可是若日本真的用了F-35B等stovl 戰機...
就完全抵觸了條約吧 =口=  
日本其中一個大問題也是被條約困窘了...
當然美國呢個執棋者也不想自己既棋子有機會借機"發圍"吧~
只要不攜帶攻陸彈藥,日本引進F-35B是沒有問題,空自的F-15J
就沒有對地攻擊能力,這也是美國的用心

作者: ~殘劍~

作者: 黑魔君     時間: 2009-8-23 20:53

英國,義大利,荷蘭,土耳其,澳洲,挪威,丹麥,加拿大加埋美國就係f35主要既團隊,其實心照啦,美國基本上獨霸技術,連英國都攞唔到著數,日本連主要國家都唔算技術就唔好諗,除非佢地學pla既啫,用f35b就唔一定抵觸左條約,只要將佢做宮刑就得,不過就算係咁,威脅都唔細
作者: MetaLWaltZ     時間: 2009-8-23 20:55

好像係得9個參與國...
可能是我之前響f-35上看錯了日本的國旗,所以錯了~

可憐的日本錢又冇出,又冇響計劃初時表示選購意願,
所以連保安合作成員國都唔係@''@

只要不攜帶攻陸彈藥 or 沒有對陸能力就可以=''=
美國果然不會比日本借機發圍=''=

作者: 黑魔君     時間: 2009-8-23 20:56

到時既f35就唔係今日既f35,只要改良電子系統再加上f35既隱形外衣,27年之後我相信既價值一d都唔低,而且雖然日唔係之前講既優先國家,不過憑佢同美國佬既關係,應該唔需要27年
作者: MetaLWaltZ     時間: 2009-8-23 20:58

"除非佢地學pla既硓"

版主是想說日本可以利用逆向技術!?