• 瀏覽: 35,992
  • 回覆: 189
+4
引用:
原帖由 faigary 於 2023-6-3 15:00 發表

香港從來華洋共處之地,任何種族只要係香港落地生根就係香港人
但講到「丁權」,英國只係租用新界99年,而香港已回歸廿幾年,已經再沒有理由維持什麼丁唔丁權
每個香港人,那怕新移民(雖然沒有BNO) 都同擁有香港土地既平等權利
廢除丁權,刻不容援
取消丁權我唔反對,如果收返丁權唔駛填海更好,填海費用太過高,必定落係我地納稅人身上

引用:
原帖由 glue123 於 2023-5-30 22:13 發表

係講得好岩,港人好中意著波鞋同孭背囊
我就係,不過我唔用茄薯而係用大陸版支持寶俾錢嘅。

引用:
原帖由 人妖怪物作死 於 2023-6-3 15:45 發表

取消丁權我唔反對,如果收返丁權唔駛填海更好,填海費用太過高,必定落係我地納稅人身上
支持取消丁權刻不容緩👍

引用:
原帖由 faigary 於 2023-6-3 19:58 發表

支持取消丁權刻不容緩👍
👍👍👍

引用:
原帖由 人妖怪物作死 於 2023-6-3 20:02 發表

👍👍👍
🙏🙏

其實係港人要有內地電子支付戶口唔容易喳你唔睇下要開通內地電子支付戶口多麻煩,

引用:
原帖由 真命天子 於 2023-5-30 19:59 發表

上星期五(26日)為佛誕假期,不少港人趁著3天「不長也不短」的連假,前往了深圳、澳門、珠海等地方度假吃喝玩樂,人流令多個關口都大排長龍!有內地網民在社交媒體上透露,稱前日(27日)在深圳的商場內,感覺一半的客人都是「香港人」!

...
分辨香港人都要睇3寶
分辨內地人仲容易,一踎就知佢係

引用:
原帖由 wang8699 於 2023-5-30 22:56 發表

內地人 一定手夾皮包
西裝外套、西褲加涼鞋或者使服鞋……

去外地用外幣,唔用現金?你收唔收apple pay samsung paid? 又唔係個個人都時時上大陸。去旅遊唔通著西裝皮鞋打呔?井底蛙。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]