• 瀏覽: 1,901
  • 回覆: 11
12年前日本大地震,大海嘯淹浸福島第一核電廠,觸發爆炸,造成核洩漏事故,大量核污染廢水自此被儲存起來。日本政府計劃於今年春季或夏季起,將逾百萬噸廢水經處理後排入大海。儘管日方列舉數據,聲稱經處理和海水稀釋後,對海洋影響不大,但引發當地及周邊國家爭議,恐對生態以至人類造成不能挽救的損害。昨天民建聯議員會見政府官員時,表示強烈關注事件,政府必須提出一套監察和防禦的機制,好讓公眾安心。

不少港人喜愛日本食品,刺身、海產、蔬果、飲品、零食等大有市場,入口過程都必經食環署抽驗,確保符合國際安全食用標準。但日本政府準備傾倒核廢水,會否影響當地食材和加工食品?究竟對周邊海洋生態鏈造成何等遺害?各地都不應單方面輕信日本政府的說法,因為一旦出現偏差,承受的危害是無法逆轉的。

政府要盡快建立一套透明的監察機制,加密公佈抽驗結果次數,讓市民清楚,同時研究防禦機制,在日本傾倒核廢水後,即收緊抽驗準則,一旦發現異常,即使如何輕微,亦應觸發反應,如加快收緊入口量,當觸及下限標準就禁止入口,必須把風險壓到最低,不能讓核污染危害市民,長遠可能影響市民以至下一代。
https://hd.stheadline.com/news/columns/1483/20230323/1021167/專欄-辛正兒-加強入口食材檢測-防核廢水污染危害-社論

那麼發達的一個國家, 難道就沒有別的辦法去處理核廢水的問題?
若果如日方列舉數據所講,聲稱經處理和海水稀釋後,對海洋影響不大? 就該讓核廢水留在福島本土吧! 何必要倒入海洋影響鄰近國家呢? 何必要鄰國分享她的蘇州屎呢?

香港政府何不及早禁止日本海鮮進口? 防患於未然。

日本食品

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2023-3-23 21:27 發表

日本食品
全禁止進口

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-3-23 10:21 發表

香港政府何不及早禁止日本海鮮進口? 防患於未然。
睇到有啲消息講,生果都係污染喎。

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2023-3-23 21:27 發表

日本食品
生果海產食品好多都係,應該禁止進口。

引用:
原帖由 dlive 於 2023-3-24 00:19 發表

睇到有啲消息講,生果都係污染喎。
日本士多啤梨越賣越平, 荒死賣唔去

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-3-24 11:37 發表

日本士多啤梨越賣越平, 荒死賣唔去
上一排TVB做嗰個節目咩名我唔記得,講日本啲污染唔好食佢啲嘢,如果諗住生BB嗰啲驚啲輻射影響個BB。

引用:
原帖由 dlive 於 2023-3-24 11:38 發表

上一排TVB做嗰個節目咩名我唔記得,講日本啲污染唔好食佢啲嘢,如果諗住生BB嗰啲驚啲輻射影響個BB。
香港有來自世界各地的生果, 不吃日本來的就穩陣

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-3-24 11:39 發表

香港有來自世界各地的生果, 不吃日本來的就穩陣
係呀,但係政府應該監管唔好俾佢入嚟。

引用:
原帖由 dlive 於 2023-3-24 11:40 發表

係呀,但係政府應該監管唔好俾佢入嚟。
X2

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-3-24 11:44 發表

X2
係呀嗰晚 tbb節目講嘅,就算普通市民都唔好食嗰啲污染食物,如果遲吓佢仲將啲輻射廢料排入大海仲危險。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]