• 瀏覽: 28,201
  • 回覆: 209
+17
引用:
原帖由 大橋上一人 於 2023-2-10 09:20 發表

你冇知識就唔好亂噴,補充下你貧乏嘅知識,唔好再自以為是,只用政治立場看事物:

[ ...
咁又唔好討論下就人身攻擊!你咁嘅質素點為國爭光呀?其他國家唔啱嘅野你又攞嚟同人比較邊個衰啲?咁唔代表你好過佢喎😉

引用:
原帖由 Feiballball 於 2023-2-10 09:10 發表

我淨係知道合法就唔使坐監,唔合法就一定唔可以做。係合法嘅情況下,食唔食就只係道德選擇。個人覺得英國人食兔、日本人食鯨魚、韓國人食狗都係會影響國家型像。正常人對國家同國民型像不利嘅嘢就唔應該做囉。
你最初屌唔係講合唔合法,你係話"唔文明,野蠻,人哋唔會尊重你",係咪同等哋適用於日本同英國?定係你覺得係中國,就搏老命起勢咁屌,到人哋講日本英國,又改口"對國家同國民型像不利",字眼上明顯想草草帶過,一棍打晒"中國人",好似14億人都食過貓狗咁

引用:
原帖由 Feiballball 於 2023-2-10 11:03 發表

咁又唔好討論下就人身攻擊!你咁嘅質素點為國爭光呀?其他國家唔啱嘅野你又攞嚟同人比較邊個衰啲?咁唔代表你好過佢喎😉
睇下你自己講乜:
點解一定要食貓狗同野味?國家唔係已經係文明強國咪?點解啲國民仲咁野蠻?冇其他嘢食咪? 

飲食習慣各國各民族不同,邊個有資格去定啱唔啱標準,由你去定?  🖕
我冇人身攻擊,我只係講出事實,事實就係你冇常識 ~以為只有中國人食貓狗肉食野味。
人類跟禽獸嘅飲食分別就係人類識利用火後就將食物煮熟先食,文明進步後就講究烹調技巧,而禽獸就只會生吞活剝,茹毛飲血,但到今日仍然有啲人跟禽獸一樣將動物生吞活剝,美其名叫刺身,咁佢哋算唔算係你口中嘅野蠻人?

我有咩義務要為國爭光? 你塞畀我嘅任務呀?🖕 而你咁嘅知識水平去反中, 棧下下畀人抽後腳,打臉打到啪啪聲。

引用:
原帖由 男人小笨象 於 2023-2-10 08:06 發表

英國殖民統治就話吾準食啫,都已經回歸25年,仲未食得?
其實我想講國內已經開始文明,好多一線城市都已經禁食,至於點解唔食先係文明,我都答你唔到
點都好合法你食幾多都冇所謂,唔合法仲走去食就真係抵死

引用:
原帖由 cheukyin2348 於 2023-2-10 16:43 發表

其實我想講國內已經開始文明,好多一線城市都已經禁食,至於點解唔食先係文明,我都答你唔到
點都好合法你食幾多都冇所謂,唔合法仲走去食就真係抵死
師兄講得好啱

引用:
原帖由 楚曉 於 2023-2-9 22:36 發表

我在中國香港, 未見過中國食人肉.
台灣省我就不敢講.
易子而食😊😀😃😄😁😆

引用:
原帖由 我係Miss大佬 於 2023-2-9 10:47 發表

只古至今,全世界都有人食,南韓食狗肉是合法的,叫班道德撚快去南韓抗議啦
其實可唔可以一人一票要求政府取消食狗肉令?

引用:
原帖由 19010101 於 2023-2-9 12:05 發表

比起日本人食鯨魚,貓狗真係濕濕碎
日本人仲會食馬肉刺身,我上年12月去公幹,個客戶帶我地去食飯,叫咗一碟馬肉刺身,我地唔敢食😅

引用:
原帖由 Feiballball 於 2023-2-10 08:35 發表

咁你咪食囉!不過提醒你係香港係犯法嘅,就係咁簡單。另外,對國家同中國人型像嘅影響係好係壞大家自己判斷。有人做咗唔好嘅嘢唔代表你都要做,係咪?😉
咁韓國呢,合法食狗肉喎。

無啦啦有人討論文唔文明嘅?何謂文明?好空範。我個人覺得處理動物之前打死佢已經好文明 好似豬牛羊甘電死/暈先處理 就算狗都一野扑𠃊死佢先。以前就甘監生淥熟佢 釣頸釣死佢 浸死 就甘斬  

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2023-2-9 10:27 發表

貓狗係人類既朋友而不是野味。
好多動物都可以係人類既朋友 點解要標明得貓狗 貓狗唔俾食 豬牛羊雞鴨鵝又食得?

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2023-2-9 10:58 發表

動物皆有靈性,唯有素食者會眷顧他們的痛苦,事實上殺生就是殺生,無論你食任何一種動物,都是一樣的。
植物冇靈性既?

引用:
原帖由 necro123 於 11-2-2023 14:16 發表

植物冇靈性既?
應該都有,只係動物有更強的靈性。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2023-2-11 19:01 發表

應該都有,只係動物有更強的靈性。
姐係乜野動物植物都唔好食 你加油

無人性

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]