• 瀏覽: 14,210
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 球場上的貴公子 於 7-2-2023 20:49 發表

唔怪得d人話生仔要考牌,不如叫個仔唔好返學啦
如果真係要考牌,睇怕無人會合格。

agreed

而家有Chatgpt
讀書根本多9餘

冇過樣整個樣
為咗玩花式

背後意義係好,但唔應該用利是封,材料太受限制,應該搵下其他物料會好好多啦唔該!

引用:
原帖由 一路順路 於 6-2-2023 12:49 發表

唔知你地小朋友學校仲有冇呢啲功課,就係整咩咩環保手工藝
阿仔有份功課係要用舊利是封整舊野出黎再拎返學校交,阿仔啲利是拆完係夠整呢件藝術品出黎
但係整完仲煩過我直接拎啲利是封去回收,整完又要拆釘,有啲用膠紙痴完一撕就爛,拎唔到去回收仲浪費
聽有啲家長講佢小朋友因為香港冇咩親戚所以收得好少利是,唔夠利是封整唔到變相佢地要用全新既利是封整
原意係想小朋友用舊利是封整啲手作仔,但係整完出黎交完功課 ...
係無意義架, 莫講整呢啲環保手工藝啦, 就算正苦嗰個環境局都係無意義喎, 咁多年都唔知做過啲乜嘢對環保有貢獻既嘢, 歷屆局長都係一隻大嘥鬼, 膠袋徵費原來只係俾間舖賺, 而唔係用黎補貼回收業, 趕走喵坊已經夠搞笑啦, 黎緊年尾既固體垃圾徵費, 又係養班垃圾

根本好多科目都係無意義, phy chem bio完全唔知學黎做乜

引用:
原帖由 一路順路 於 2023-2-6 12:49 發表

唔知你地小朋友學校仲有冇呢啲功課,就係整咩咩環保手工藝
阿仔有份功課係要用舊利是封整舊野出黎再拎返學校交,阿仔啲利是拆完係夠整呢件藝術品出黎
但係整完仲煩過我直接拎啲利是封去回收,整完又要拆釘,有啲用膠紙痴完一撕就爛,拎唔到去回收仲浪費
聽有啲家長講佢小朋友因為香港冇咩親戚所以收得好少利是,唔夠利是封整唔到變相佢地要用全新既利是封整
原意係想小朋友用舊利是封整啲手作仔,但係整完出黎交完功課 ...
何不直接跟學校/老師反映

係過程,如果看結果就同食物經過人體最後都係變成a為何不一開始就食a一樣,中間要小朋友學習思考,創作,如果唔係就會好似到模人形一樣冇靈魂咁,我公司見過好多高學歷零思考的模形 創作出來後也可以成為家中擺設一段時間,不用急於去做回收的

引用:
原帖由 原始世k 於 2023-2-7 08:11 發表

幫小朋友整學校工作紙,只係花一兩小時,其間可以教識佢用剪刀釘書機膠水,點樣按步就班整件作品,之間嘅合作,都係一次非常好親子活動。-年先三四次,又唔係日日做,你比心機整靚啲,得到其他人讃賞,小朋友會好開心。
right

We do this all the time in Canada ... 

如果你咁講,做人都多餘啦,一出世就等死,都唔知為乜,做每樣野都係一個過程,完成左係有種成功感,又多一種成就,學識一樣技巧,增加一種成熟。

學校教D野有時真係幾好笑

引用:
原帖由 球場上的貴公子 於 2023-2-7 20:49 發表

唔怪得d人話生仔要考牌,不如叫個仔唔好返學啦
基本法第37條保障香港人的生育自由,生仔考牌,違反了基本法,不需要再討論。

引用:
原帖由 littlebanana 於 2023-2-8 16:04 發表

We do this all the time in Canada ... 
Agree. This project encourages the kids to design, think, create, build and fix problems encountered. No right or wrong answers. If it is group project, it promotes group discussion and cooperation.
Kids need to present in the class, kind of people interaction. Teachers help build child confidence.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]