• 瀏覽: 92,571
  • 回覆: 596
  • 追帖: 3
+16
引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-2-4 15:34 發表

開戶時職員99.99%會問揀邊樣
係100%

引用:
原帖由 凌晨靜靜地蕃茄 於 7-2-2023 17:25 發表

係100%
人總會出錯, 1000次錯1次都正路

引用:
原帖由 keke009 於 2023-2-7 15:46 發表

個聯名戶口,係我阿媽退休每月攞長糧用既,當時政府鼓勵(我認為)後生仔同長輩聯名.我就加名了,我不知庫房會不會給我媽麻煩,但一直都沒麻煩 .
到我媽死后,當月的長俸和當年的加薪補糧都被凍結.
只有我知道我媽所有財產,我把多個戶口資料,內里存款多少,包括埋庫房未出既糧,給我姐去修頓辦遺產,她要在那裡作宣誓,其他子女要簽名放棄承辦,過了幾個星期,他們查完了,給我姐文件,我拿文件去聯名那銀行,終於可以轉 ...
你只可以代表你同你媽媽嘅情況, 唔代表所有情況都一樣

引用:
原帖由 hkjacky 於 2023-2-7 19:31 發表

你只可以代表你同你媽媽嘅情況, 唔代表所有情況都一樣
你話其中一人死左唔一定凍結戶口.我就唔信啦.
你話某律師話果個細仔轉走D錢唔合法,實在係合法,聯名戶口加名時說明任何一人都可以處理就可以,兩個戶口持有人都未死,所以警察本來唔做.D錢由邊個存入去?呢D係要等有爭議時打官司,而唔係阿豬阿狗可以判斷.

引用:
原帖由 think888 於 2023-2-4 13:36 發表

個婆婆自己攞黎。不值得可憐。聯名戶口,她的細仔當然可以用全部的錢。

根本是她偏心,想把全部錢,給細仔。

她真對不起大仔。

這事播出來都好。給這些偏心父母,一個敎訓。和一些愚孝的子女,一個警覺。

説真,假如我是大仔。我便不理這婆婆。由政府,社福照顧算了。反正他根本,沒有能力。散了自己個家。鬼可憐。
我無睇電視呀, 係咪大仔一個人, 細仔有個孫呀!?
咁唔係偏心個仔, 係偏心D孫啫, 咁我又唔覺得呢D叫攞嚟
人就梗係偏心架啦, 邊個父母可以唔偏心架, 我都係比偏唔鍚個個
咁點呀!? 嬲父母? 咁大個人仲介意呢D咩!!? 如果偏心就要受報應, 
全香港父母都要有報應

引用:
原帖由 等候發落 於 2023-2-4 15:47 發表

細細個唔埋、唔教或者唔識教大個咗之後個囝變咗人渣害番自己有咩好怨,叫佢唔好害埋其他人添呀!
個呀婆都唔係好人,騙子呃資源.呢啲咪身教囉

引用:
原帖由 hkjacky 於 2023-2-6 18:34 發表

唔一定會被凍結, 視乎開戶口時點安排
而且去後要等幾日才出死亡證,有時間搬走啲錢。咁當然要開戶時設定任何一方都可以單獨拿錢啦。

引用:
原帖由 zxcvv 於 2023-2-4 18:50 發表

過左65歲就免審查,四百幾萬唔係好多錢,月用一萬唔係多,計埋通脹,六十五退休計,未到一百歲肯定用晒。
依家係咪唔俾人活到一百歲?
過左65嵗就可以免審查申請公屋 ?

引用:
原帖由 DoomHK 於 2023-2-9 15:12 發表

過左65嵗就可以免審查申請公屋 ?
係過左65,住緊公屋就免審查。

引用:
原帖由 317248118 於 2023-2-4 13:34 發表

《東張西望》日前(02/02)一集講到80歲翟婆婆收藏在家中的$177萬現金以及$15萬的嫁妝金器,疑被細仔取走。翟婆婆得知家中失竊後大驚,並致電大仔要求回到家中居住。今日(03/02)《東張西望》報道故事後續,原來早前細仔曾以「婆婆年齡大」為由,與翟婆婆開設了一個聯名戶口,內裡有總值$220萬,包括$170萬定期,$45萬股票以及$4.1萬現金,即全數$450萬的畢生積蓄,只剩下戶口內僅餘的$ ...
根本係一個局,財產俾子女,醫療,住宿,食飯攞政府,納稅人養。

引用:
原帖由 think888 於 2023-2-4 13:36 發表

個婆婆自己攞黎。不值得可憐。聯名戶口,她的細仔當然可以用全部的錢。

根本是她偏心,想把全部錢,給細仔。

她真對不起大仔。

這事播出來都好。給這些偏心父母,一個敎訓。和一些愚孝的子女,一個警覺。

説真,假如我是大仔。我便不理這婆婆。由政府,社福照顧算了。反正他根本,沒有能力。散了自己個家。鬼可憐。
呃綜援,呃免費醫療。

成家人扯貓尾搏同情

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]