• 瀏覽: 8,530
  • 回覆: 38
引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-12-7 08:55 發表
歐洲開始出手低又要講惡,生意不如中東好做,中東又喜歡玩豪裝基建,正是中國專長,出手又高,習近平都要親征帶團去拉關係。
做生意啫,攪基建本來就是中國強項

相信係人仔加速國際化 重要一步

睇嚟老美真係玩完了,老美宜家所謂聯盟朋友基本無幾個有錢,仲係各懷鬼胎,有啲隻腳已偷偷伸咗去中國腳邊🤭🤭

老實講句 睇到呢單新聞 唔知歐洲果邊會唔會揼心口
中俄之前個立場就好清楚
就係想做造王者 推歐元同美元對抗
但歐洲自己ON9
推開中俄 敵視中俄

好喇 諗住可以同美國回到過去
點知今次割韭菜割到去歐洲頭上
而且逼出俄油元出黎
更加為中國推動人民幣結算 全球代
本來我唔認為中東果邊會咁快成事
但多得美國同歐洲 自以為有效 致命既金融制裁後
唔單止中東 全世界都意識到 美歐金融系統已不再可靠

歐洲唔洗講 而家仲未止到血
美國已經出黎講美債流動性出現問題

帝國 從來都係由內部開始崩潰

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-12-7 10:54 發表
老實講句 睇到呢單新聞 唔知歐洲果邊會唔會揼心口
中俄之前個立場就好清楚
就係想做造王者 推歐元同美元對抗
但歐洲自己ON9
推開中俄 敵視中俄

好喇 諗住可以同美國回到過去
點知今次割韭菜割到去歐洲頭上
而且逼出俄油元出黎
更加為中國推動人民幣結算 全球代
本來我唔認為中東果邊會咁快成事
但多得美國同歐洲 自以為有效 致命既金融制裁後
唔單止中東 全世界都意識到 美 ...
主要係美國變左沙特競爭對手, 大陸變左沙特最大買家

沙特後生油王又遠見想轉形(石油有開採完既一日)
咪收人仔賣石油
大陸貨同基建用返人仔找數........

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2022-12-6 21:21 發表

親自過去,一定有大嘢
可能為港府之前失態講兩句。🤗

美國佬連沙特視為回教第二大聖城耶路撒冷判給以色列時這條裂痕就永遠都修補唔到,換來只有以色列一國在聯合國各大議題都投美國一票,也是僅僅多一票...

引用:
原帖由 peter925 於 2022-12-6 23:24 發表

暫時用軍備換都可以
沙特已同中國買咗300架無人機

12國採購中國無人機,沙特買走300架,豪擲40億美元帶生產線打包:
https://youtu.be/T5klHbzLCCc

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]