• 瀏覽: 10,390
  • 回覆: 21
引用:
原帖由 龍潭老鼠 於 2022-11-28 16:47 發表
樓主貼錯版區,應遷至笑話區。
怎樣笑話呢?

香港不是外向型城市?

香港股票市場根本上攞嚟炒波幅,淨係適合我呢啲炒家嘅啫!7200 7500!!

長線投資係講緊開實業公司,買樓,你覺得有可能咩?如果你有3千萬 ,你會唔會買港股,喺香港搞實業,買樓?
成班吸血鬼借人民的名義,建築搵錢。想人喺前面沖,自己喺後面立法屈錢!!

你覺得香港政府,除咗立法,再立法,更多法之外,仲識啲乜嘢?成班友,拉群結黨,鴻門宴卡拉OK!山頭主義林立!!
睇未來搞高科技,又係分豬肉遊戲,咪搞多幾個, 八段錦囉!!

引用:
原帖由 z_gundam_2008 於 2022-11-28 14:06 發表
越睇狂人甲啲野越覺得佢其實都唔知自己響度噏乜春,又嘥哂我啲時間追舖。
Sorry!!

世上人千千萬種,也許我們不是有緣之人,使你浪費時間了。

英國人時代嘅香港,都有山頭主義,不過班人係想辦法搵錢!!

香港以前,成日都話埋堆搵錢!!

九七年後嘅香港,山頭主義,埋堆分錢,分政府錢!!

一個山頭主義是攻擊性,一個山頭主義是腐蝕性!!

香港衰退是必然的,分別只係速度問題!!

無論國家,公司,家族,要興旺必然係前排領到後排!!

當後排領導前牌,以管理維持。除非係壟斷式的,例如大一統國家,壟斷的企業,就可以。

香港有乜嘢可以做到壟斷啊?係競爭嘅社會,競爭嘅世界,呢種以管理維持嘅做法,漸漸失去競爭力,衰退是必然的。

香港政府呢啲咁嘅大政府思維,管理做得好嘅,咪死慢啲囉,管理做得唔好嘅,咪幾下收皮囉!!

最後呢個爛攤子,都係北京中央嘅啫,香港聰明嘅建制派,早就搵夠錢上岸,出海釣吓魚,子女送外國。

所有國家其實都係差唔多嘅啫,唐朝李世民,馬背上的貴族英雄!文成武徳,李世民嘅子孫得唔得呀?

朱元璋本身就係一個軍事人才,崇禎皇帝係咪呀?
崇禎皇帝乜都靠人,仲要信一班後排嘅文官,佢唔仆街?!

希特拉,帶領德國走向巔峰,佢都上過前線打過仗!所以佢知人善用,係佢手下,德國猛將如雲!!

雖然,史太林比唔上希特拉,但係佢從一個打劫罪犯,走到蘇聯最高領導地位,都係一個前牌人物。
如果唔係佢點樣震得住 朱可夫 先?
史太林死後,成班官,搞經濟唔撚掂,軍事發展唔撚掂,玩到幾十年算佢哋有本事㗎喇!!

香港回歸後,你咪當,曾蔭權中興囉,跟住權力又係交返俾一班,後排人物,你咪睇吓香港仲會唔會再起高峰囉!!!

董建華個老竇,董浩雲係咩人心照啦!  董建華呢啲咁嘅二世祖! 發夢佢就叻!!

又要搞高科技,又要面子,你去問阿馬雲,唔俾佢做老翻,你問吓佢點起家?

走去問吓馬化騰,唔俾佢用盜版,搞開發,佢有冇今日?

覺得仲有天真香港人,對香港仲抱有幻想!!

對香港基本上已經死晒心,過多一兩年睇定啲,返大陸,定係去外國,過埋下半世。

//根本唔覺得香港可以工業化
//—————————————————-
香港工業化,亦即係代表香港經濟大衰退,因為而家世界走向人工智能,機械生產,人力生產成本同香港比平太多。

即係話,香港人工要減好多,先至可以維持競爭力,你留意唔到,香港人,全部都喺度買淘寶貨咩,要同國內競爭工業,你嘅生產總成本,就要低過國內,香港人接唔接受到狂減人工?

就算香港人接受到減人工,香港政府用乜嘢收入嚟支持香港政府龐大嘅開支呢??

香港困局係魚與熊掌不能兼得嘅問題。

你睇吓新加坡,基層群眾,可唔可以移民去?
香港想做有錢老生意嘅話,事實上應該勸喻啲基層勞動人口離開香港。
如果佢唔走嘅話,就要逼走,例如將樓價搞到好高。

如果香港想靠工業搵錢,第一件事,就係香港政府自己計清楚條數,工業化後香港,可唔可以維持,香港政府自己支出。

香港好難做到 又做金融,又做工業的,因為兩者距離太遠,社會矛盾極度劇烈。
有錢佬唔鍾意窮人,窮人唔鍾意有錢佬,兩班人撈埋一個咁細嘅香港,除非你好似以前英國咁強權資本精英管治,迫窮人接受現實,但係香港而家一日到黑都話為人民服務,香港普遍市民都唔接受啲大嘅貧富差距。

你睇吓美國,有錢嗰班人,同窮人距離。
事實上,美國窮人都開始容忍唔到呢啲咁嘅貧富懸殊,先至出現特朗普呢種咁嘅人。
紐約困局一樣啫,一大班有錢佬,同一大班窮人撈埋一齊,大家睇大家都不爽,更大嘅問題一定係窮人需要讓步的,因為紐約嗰啲咁嘅窮人,會唔會收越南,或者祖國同胞嗰份人工,走去做工人呢,紐約嗰班窮人,佢基本上都係依附住資本生存嘅。

窮人如果唔想學越南勞動賺取財富,必然會思考以武裝力量,暴力,獲得他們的利益,所以會發現,美國,成日都會發生偷嘢,當地政府,已經開始覺得偷嘢冇咩問題。

//——————————————————-
//——————————————————-

仲有一點要留意,香港已經變成一個官僚管治嘅社會,大部份搵到錢嘅嘢,都係圍繞政府的。

一個社會想進步,想突破,統籌發展,一就交俾軍人,一就交俾商人。
睇吓中國朝代,強大都係重視軍事實力。只有宋朝比較例外。
英國偏向商人控制社會。
美國更加徹底,基本上,軍商合作治天下。
武力爭奪,資本掠奪,兩樣都做齊!!

好啦,而家又睇返香港,香港而家嘅政治文化,商人嘅地位正在下降,香港不可能依靠軍事實力對外剝奪,香港只會靠一班官員,以故步自封嘅方法,維持香港,拖得幾耐就幾耐。繼續以 為人民服務的名號,搞吓建築業,分下錢,撐唔到下去,一就回祖國,一就去歐美,香港個爛攤子,留俾阿爺。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]