• 瀏覽: 5,414
  • 回覆: 8
土耳其媒體報導,自製5代機TF-X的首架原型機,已進入 土耳其航太工業(TAI) 工廠的總組裝台上,已看出戰機的外型。不過土耳其沒有說明最關鍵的引擎,是否已有著落。

防衛部落格(Defense Blog)報導,土耳其自製戰機計畫被稱為 MMU(Milli Muharip Ucak,意為「國造戰鬥機」),於2010年提出,2016年與TAI公司簽定開發計畫的主要合約.......

全文︰https://www.chinatimes.com/realt ... headl_p02&chdtv

土耳其的軍事工業相當之不錯,能造出五代機雛型,只不過因為土耳其與美國鬧翻,所以土耳其難以寄望能從美國得到發動機技術,或者從美國買得到戰機用發動機。目前中國與土耳其的關係又不見得非常好,我想中國不會對土耳其出手相助,剩下來能幫助土耳其者,我想恐怕只有俄羅斯。

土耳其嘅工業實力同決心,嚇左中國軍迷一跳。

發動機唔係咁易做。 連中國都玩左廿年先攪得出啲成績。

不太可能吧, 引擎關係到機身結構, 如果得不到原設計引擎, 機身可能要從身設計.

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-11-25 21:41 發表
土耳其媒體報導,自製5代機TF-X的首架原型機,已進入 土耳其航太工業(TAI) 工廠的總組裝台上,已看出戰機的外型。不過土耳其沒有說明最關鍵的引擎,是否已有著落。

防衛部落格(Defense Blog)報導,土耳其自製戰機計畫被稱為 MMU(Milli Muharip Ucak,意為「國造戰鬥機」),於2010年提出,2016年與TAI公司簽定開發計畫的主要合約.......

全文︰ ...
烏頭都得,有馬達西奇,如果冇打仗………

引用:
原帖由 bondinhk 於 2022-11-26 10:41 發表
不太可能吧, 引擎關係到機身結構, 如果得不到原設計引擎, 機身可能要從身設計.
土耳其有山寨或者自製兩個選擇,土耳其識造F110高溫段以外部件,不過滿足唔到目標性能,自製16噸大推花十年唔知得唔得

技術外援可以排除美國,剩低英國同俄羅斯

引用:
原帖由 機龍 於 2022-11-26 14:33 發表

土耳其有山寨或者自製兩個選擇,土耳其識造F110高溫段以外部件,不過滿足唔到目標性能,自製16噸大推花十年唔知得唔得

技術外援可以排除美國,剩低英國同俄羅斯
講多一次十年都唔得
就算PW, F110 都瀨晒屎,攪到F15癈左近十年

PS:英國有 1x噸大推?

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-11-26 17:00 發表

講多一次十年都唔得
就算PW, F110 都瀨晒屎,攪到F15癈左近十年

PS:英國有 1x噸大推?
勞撈有齊必須渦輪工藝例子有EJ200,只係歐洲唔興玩重型戰機

土耳其本身識造八成F-16部件,2010年宣佈整隱形戰機,揾唔同公司(包括勞撈)做顧問,2015年發出標書所以研發已進行好多年

雖然美國中斷技術合作,土耳其仍生產到先進水平坦克引擎、小型渦噴、中直渦軸,技術儲備係已經存在

主題標籤 #俄羅斯
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]