• 瀏覽: 16,330
  • 回覆: 29
+24
引用:
原帖由 心很想 於 2022-11-23 16:29 發表

如果菲律賓和美國行埋一起, 原本傾起鐡路的事可能拉倒, 越南承諾不租借海軍基地, 同意修改舊有鐡路軌道, 以接入中國鐵軌標準, 加快貨物運送, 貨如輪轉好過那小小租借費用.
籌碼,杜特爾特透露過,中菲談判的南海油氣資源分成是,菲6中4 , 若不是為了拉攏菲菲,中國斷不可能這么大方。 而若不是擔心菲菲倒向美國,中國也不需要拉攏菲菲。

引用:
原帖由 心很想 於 2022-11-23 16:29 發表

如果菲律賓和美國行埋一起, 原本傾起鐡路的事可能拉倒, 越南承諾不租借海軍基地, 同意修改舊有鐡路軌道, 以接入中國鐵軌標準, 加快貨物運送, 貨如輪轉好過那小小租借費用.
在東南亞,越南退出,菲律賓成為美國人唯一的希望。 ​​​

菲律賓犯傻的話,就可以填黃岩島了。

引用:
原帖由 cwm001 於 2022-11-22 19:51 發表

連越南都話同中國傾南海行為準則,菲律賓係上次仲裁案完敗之後換左總統更加唔會係南海攪事,美國想係南海興風作浪都無南海國家同佢玩,佢得番一招派艦行過擦存在感
南砂建島後都未冇再起風浪
唔係班蛋散唔想起,係唔敢起

引用:
原帖由 wuenxiao 於 2022-11-23 16:56 發表

在東南亞,越南退出,菲律賓成為美國人唯一的希望。 ​​​
越共心底好清楚,美國整中國有朝一日會換成越南

菲律賓一來被殖民太耐,而革命家族變左既得利益者同大地主、教會干預朝政,擺脫影響力難好多

菲已投美。核平菲。

引用:
原帖由 think888 於 2022-11-24 00:29 發表
菲已投美。核平菲。
我對呢條濕九總統忽然變臉真係嬲到癲,,條濕九總統唔好一陣又修改說法,轉頭又對中國耍冧,
我覺得今次完全唔可以接受,今次我國外交部被切底打臉,佢居然公開落中國面?

條黑鬼婆副總統吹兩吹,佢以為自己食左大頭菜,講真美國可以比倒咩支持菲律賓?
我真係諗唔倒,美國既承諾又係咪會兌現,佢最後都會被賣,其實佢自己知唔知?

有時見倒呢D咁短視同幼稚既國家領導人真係堅嬲。

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-11-24 01:16 發表

我對呢條濕九總統忽然變臉真係嬲到癲,,條濕九總統唔好一陣又修改說法,轉頭又對中國耍冧,
我覺得今次完全唔可以接受,今次我國外交部被切底打臉,佢居然公開落中國面?

條黑鬼婆副總統吹兩吹,佢以為自己食左大頭菜,講真美國可以比倒咩支持菲律賓?
我真係諗唔倒,美國既承諾又係咪會兌現,佢最後都會被賣,其實佢自己知唔知?

有時見倒呢D咁短視同幼稚既國家領導人真係堅嬲。: ...
商貿上唔買菲貨, 如同澳仔/灣灣待遇, 唔幫佢起基建等等, 佢選擇小小租借費定話要商貿收益, 佢自己決定啦

點解中國唔乘機收返中業島?

引用:
原帖由 wuenxiao 於 2022-11-22 16:24 發表
中國海警力量在南海是真實的全域存在!76毫米炮注視下肯定親切友好!

中國海警艦機協同訓練~
明白就好,唔使劃出腸。

引用:
原帖由 心很想 於 2022-11-22 16:07 發表

如果落實尾軍使用駐菲律賓海軍基地作補給/監視南海, 咁創造條件就唔駛有望, 越南都閃開永不租借, 傻賓佬佢仲沖個頭落去
其實美國最想租借金蘭灣,港闊水深,不過越南不是傻的

美國退而求其次,向菲菲租

唔怪得賓賓要重開5個海軍基地

引用:
原帖由 寒冷方正的蘿蔔 於 2022-11-27 11:58 發表
唔怪得賓賓要重開5個海軍基地
最想要在巴拉望北面設立海軍基地, 對望是灣灣西南面海岸, 可以封鎖巴士海峽, 用戰機起飛距離較近.

印着那么大的中國國旗還要撿

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]