• 瀏覽: 94,357
  • 回覆: 64
引用:
原帖由 番茄味薯仔 於 2022-11-24 11:51 發表

其實我都心大心細緊,不過見網上有好多人話CPAA易啲合格......
所以,我都可能想去考咗CPAA先
因為考試都講strategy
CPAA可以揀自己嘅強項去考 而且MC題點都比寫字答題目好
同埋梗係早考早享受啦
HR揀人interview好睇cert 每年咁多人會計grad 唔考點同人掙

引用:
原帖由 番茄味薯仔 於 2022-11-17 19:04 發表

講吓自己背景先,我本身喺8大讀緊會計major,慶幸一切都順利,今年啱啱好都畢到業......

身邊啲朋友成日叫我去考咗CPA先,話趁自己仲係讀書mode,快啲讀完快啲KO佢
但係老實講我自己都好迷惘下,唔知自己應該聽朋友咁講,考咗CPA先會好啲呀,定係我應該做多幾年嘢儲吓經驗先再考CPA會好啲......

想問吓大家通常係出嚟做嘢再考CPA,定係啱啱畢業就去考?
畢業都唔知係咪做會計啦

引用:
原帖由 番茄味薯仔 於 2022-11-17 19:04 發表

講吓自己背景先,我本身喺8大讀緊會計major,慶幸一切都順利,今年啱啱好都畢到業......

身邊啲朋友成日叫我去考咗CPA先,話趁自己仲係讀書mode,快啲讀完快啲KO佢
但係老實講我自己都好迷惘下,唔知自己應該聽朋友咁講,考咗CPA先會好啲呀,定係我應該做多幾年嘢儲吓經驗先再考CPA會好啲......

想問吓大家通常係出嚟做嘢再考CPA,定係啱啱畢業就去考?
入到 big4/second tier,  才開始考, 入不到 big4/second tier, 考了都沒用

引用:
原帖由 stc77777 於 2023-6-28 23:08 發表

入到 big4/second tier,  才開始考, 入不到 big4/second tier, 考了都沒用
又唔係咁講呀 好多人final year就已經報咗開始考第一科
條career path當然愈早安排愈好
起碼見工時都可以同人講 畀人知你已經提早準備緊
CPAA認受性高 可以增加你Interview命中率

引用:
原帖由 懶肉物兒演 於 2023-6-6 11:09 發表

結果樓主你最後有冇去考CPA呀
最後都報咗CPAA啦
除咗大家畀我嘅Inform外
仲因為佢可以online上堂方便d 所以晒大家意見呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]