• 瀏覽: 52,444
  • 回覆: 275
+2
引用:
原帖由 537647 於 2022-10-5 18:23 發表

點解選舉唔係民主黨就係共和黨?有冇第三選擇?
你首先要研究吓為何大部份民主國家都係只有兩大政黨。

因為選民需要嘅係一個強而有力嘅在野黨作為另一選擇就足夠。睇最近英國就知,如果冇工黨嘅威脅,保守黨議員會咁著急向政府施壓,卓慧思咁快轉軚? 民意工黨支持率領先30幾個百分點,保守黨唔驚兩年後大選輸?

就算某時期有幾個政黨,好快都會歸邊,造成兩大黨分庭抗儷之勢。

見過香討有人話呢啲叫做兩黨專政,同一黨專政只係五十步笑百步,簡直係不學無術,貽笑大方!

引用:
原帖由 siufatgun 於 2022-10-4 15:52 發表

老美北約果d無差別轟炸平民咪叫狠囉
絕對同意

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-10-6 02:52 發表

你首先要研究吓為何大部份民主國家都係只有兩大政黨。

因為選民需要嘅係一個強而有力嘅在野黨作為另一選擇就足夠。睇最近英國就知,如果冇工黨嘅威脅,保守黨議員會咁著急向政府施壓,卓慧思咁快轉軚? 民意工黨支持率領先30幾個百分點,保守黨唔驚兩年後大選輸?

就算某時期有幾個政黨,好快都會歸邊,造成兩大黨分庭抗儷之勢。

見過香討有人話呢啲叫做兩黨專政,同一黨專政只係五十步笑百步,簡直係 ...
關於一黨兩黨或多黨制, 容我稍差開話題, 揭穿普京的假民主真獨裁, 我看普京都心知肚明, 擺到明一黨專政, 將不獲西方民主世界接納, 所以就出古惑招, 表面上行多黨制, 實則行一黨專制, 普京人為地將支持他的統一俄羅斯黨引入佔據大部分國會議席和國家杜馬議席, 所以投票時普京的政策總能以大比數獲得通過, 其它政黨只是佈景版, 所以普京做「假公投」相當純熟, 普京若能堂堂正正承認一黨獨裁, 都可算是半個君子, 但他卻用欺詐手段以假多黨制去掩飾一黨獨裁就是小人, 仲唔知醜叫全俄民給他多20年, 仲厚著面皮行出來面對全世界, 假裝民選總統代表人民, 根本就是「沙皇」。

引用:
原帖由 ingredient 於 2022-10-5 20:57 發表

家陣動員返嚟嘅兵,要自備部份保命物品,真係痴Q線。諗起花木蘭,啲兵要自己買裝備去打仗。
真係打條毛咩!冬天到,前線更加需要補給物品,如補給站被炸,一係逃走一係等死。
打扙更系要軍備充足,武器古舊,防備醫療又不足,用衛生巾止血打柒咩。烏軍有西方精進打擊,戰術得宜,錢財彈足,俄佬怎打下去?

引用:
原帖由 s-chris 於 2022-10-4 14:58 發表
成日話俄羅斯打得唔夠狠嗰啲,到底想俄佬點狠法?一開始就用核武器?對烏克蘭人進行大屠殺?如果話常規武器,點炸都炸唔晒成個烏克蘭。最後點都要派地面部隊佔領。
個d白痴根本唔知咩係戰爭咩叫剎人,曰曰on99話用核彈

美國佬又搞搞陣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]