• 瀏覽: 11,941
  • 回覆: 74
+7
引用:
原帖由 pp炸蝦 於 2022-10-4 13:26 發表

麥大媽一走,德國就中哂老美鬼計!
如果唔做夠,呢個新總理點會上位

引用:
原帖由 amx_011 於 2022-10-5 01:06 發表

我都認同你既順序(俄羅斯係首要目標, 歐洲次之) 畢竟盟友嘛…要搞都只能暗搞. 道義嘛……國與國之間本來就冇道義可言. 所以美國既行為係PK, 但完全係意料之中. 另外, 歐洲其實都唔係想像中咁忠心. 德國同法國話要搞自己既軍隊講左好多年. 不過歐洲始終唔齊心. 對俄羅斯又無法信任. 所以的唔起心肝. 而家面對俄羅斯威脅(雖然好大程度係自己攞黎…) 歐洲本身既軍備其實比美國落後一代. 要追都要 ...
歐洲必定弱勢,問題在於能否擊敗俄國

美國若打敗俄國,下一個目標便是中國

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2022-10-5 00:27 發表

俄烏一開打,係人都講歐洲會係最大輸家
唔係今日先知啊

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-10-4 16:16 發表

我半年前已經在香討提出師兄你兩個觀點,不過我認為削俄第一,削歐第二,師兄你排位則調轉,我認為亦合理

可見美國全無道義可言,西歐各國長期忠心於老美,但老美只想著剝削、對付呢班小弟
大家都有同一觀點,細節就不說。
我依家諗緊美佬下幾步會點做

引用:
原帖由 tc7560 於 2022-10-6 09:53 發表

大家都有同一觀點,細節就不說。
我依家諗緊美佬下幾步會點做
美國特別係民主黨,需要在中期選舉前,為爭取選票會製造緊張局面推動更多恐慌,在傳媒扭曲事實編制假新聞,引導盲眾投票方向。

所以俄烏戰爭一定升級, 而俄羅斯繼續會被抹黑成會摧毀世界嘅惡魔,引導盲眾只看假象感到恐懼非理性地投票支持。

同樣地,中國威脅論亦會被無限放大,中國被描繪成另一惡魔,政棍們就扮超級英雄去打惡魔,爭取選票。

因為無論民主定共和黨政棍都冇辦法處理佢地國內的問題。唯有 集中渲染外部威脅去掩飾。

正常,德國只係美國一個洲

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-10-5 08:13 發表

歐洲必定弱勢,問題在於能否擊敗俄國

美國若打敗俄國,下一個目標便是中國
正如清末弱勢,都是社會興衰進程此起彼落嘅歷史配置,不為人嘅意志而轉移。

引用:
原帖由 zhangan 於 2022-10-4 20:33 發表

所以老美下一步會諗方法推冧埋法國,徹徹底底將歐盟踩在腳下,然後集中力量對付中國,繼續做世界霸主
其實已知唔可能對付中國,而家美國只是迫西方各國所有資源集中去美國以保能自給自足不倚賴中國,往後只有見步行步。

不柳都話歐豬係最傷果個架啦. 

文章講出左重點,歐洲係美國最容易打劫同時又最肥美既地方。

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-10-4 14:18 發表

英脫歐搞手也是美國...
x100
支解歐盟第一步
之後金融收割

你知,我知,單眼佬都知。但係德國佬做慣老美隻狗,仲可以點?

引用:
原帖由 CallMeKSM 於 2022-10-4 13:22 發表
瑞典一份報章近日披露美國蘭德公司今年一月的機密文件。蘭德公司是美國空軍的智囊機構,作出的報告都供軍方與政府政策參考。蘭德

俄烏戰爭從來都係由美國策劃去打擊俄國、打跨歐洲打跨德國、令所有資金回流美國!!

看清楚世界!看清楚人性!

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20221004/bkn-20221004000338502-1004_00832_001.html
唔出奇喎之前竊聽德國墨婆電話都做得出又冇事

引用:
原帖由 peter925 於 2022-10-6 11:31 發表

其實已知唔可能對付中國,而家美國只是迫西方各國所有資源集中去美國以保能自給自足不倚賴中國,往後只有見步行步。
亦即犧牲盟友,保住大佬,令大佬有足夠資源與中國對恃

我認為呢種係大佬敗亡之前既跡象,歷史上有許多例子

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]