• 瀏覽: 39,747
  • 回覆: 413
+6
引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2022-10-5 20:53 發表

嗱,今日唔同你拗,遲下如果大6復常,希望見到你出黎嗡。
無問題,講明白一些啦,全港全面通關的話,內地富豪會來港投資嗎?只是探親居多,世界經濟也不好(能源,糧食,股市,信心,金錢)都有大問題,股票市場不穩定性市民那有信心,再看看香港的經濟支柱是什麼便明白,什麼復常救經濟都是藉口及盲目要求,就是香港全面性通關香港經濟半年內復甦性不大,還有美國佬的財技是極不可預知,經濟.....唉唔再下滑及衰退(已經是神佛保佑)

美國佬又搞搞陣

引用:
原帖由 chess8 於 2022-10-5 03:23 發表

所謂專家唔講長新冠,淡化病毒的威脅,誤導市民。信佢嘅市民會成為犧牲品,好快會列入每天的確診名單。有些人係想香港維持一定的確診宗數,方便佢地要求政府放寬外防輸入的檢疫制度。咁係同減感染的方針背道而馳。
有講長新冠
所以日日叫人打針
時時有話無打針中左招情況仲慘
只是部份市民無聽政府講

有事實見到
打3針中招未有長新冠
死亡率現在好低
日日只死十幾個

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2022-10-5 08:40 發表
係唔係弱過流感, 其實係主觀睇法, 
但對比番1年前中招同埋呢2個月中招既人, 
近期中招既症狀的確係比1年前既中招人士輕, 復原都比較快,
可能將來呢隻病毒真係會越變越弱,
但前題係, 而家中招既人比起一年前好多都已經打左苗, 
有D人會覺得打苗係無用, 打左都會中招, 但我相信打苗的確係會有幫助.

其實而家香港我相信大部份人都中過招, 好番, 呢班人已經唔覺得中新冠有乜野大 ...
流感和感冒一樣有併發症一樣可死亡
可能以前打了疫苗仲有效
或未有太多人中

新冠肺炎就是想好似傷風咳
只休息幾日食藥
無須特別隔離
政府可以完全退出防疫措施

引用:
原帖由 shcheuk 於 2022-10-5 15:12 發表
經濟差是一回事,
疫情又是另一回事,
如果新冠像流感的話就不用打2,3針疫苗了吧,
疫情最嚴重時就不用迫爆醫院,
送病人回家休息一下就好了,為何還要睡醫院門口,
另外就是為何現在還需要強制檢測,流感之麻
就是要3針才變成似弱流感
如果10個有9個無打針
病毒越傳染越惡

林鄭年頭就是谷針未有好成績
所以第5波大量長者死
塞爆醫院門口和急症室

現在接種率高
重症人少少人要急症室
輕症多可等K隔離和遙距睇醫生
死亡人少日日只10幾人

由於Covid肺炎也可導致腹瀉、嘔吐、胸口痛、眼睛刺痛、牙痛、尿頻、口乾、打嗝和失憶等多方面症狀,所以Covid肺炎也有像腸胃炎、心臟病、乾眼症和糖尿病等這些疾病

引用:
原帖由 homer201314 於 2022-10-5 22:27 發表

無問題,講明白一些啦,全港全面通關的話,內地富豪會來港投資嗎?只是探親居多,世界經濟也不好(能源,糧食,股市,信心,金錢)都有大問題,股票市場不穩定性市民那有信心,再看看香港的經濟支柱是什麼便明白,什麼復常救經濟都是藉口及盲目要求,就是香港全面性通關香港經濟半年內復甦性不大,還有美國佬的財技是極不可預知,經濟.....唉唔再下滑及衰退(已經是神佛保佑)
內地富豪?
怕尼3年己經老本用哂
內地經濟
人土失業噾嚴重
廠企業有裁員潮
大企業一樣結業
內地自己經濟人民生活己經出大問題
除非現在防疫措施大改革

香港反而易回復經濟

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2022-10-4 17:29 發表

因為社會要復常,有人想拖後腿,提O十O,係提醒D人,時代巨輪係不容阻擋。
唔通主人拖後腿?

屌磚瓜
Side 9氣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]