• 瀏覽: 31,607
  • 回覆: 221
  • 追帖: 2
+3
香港人會恨做太空人

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2022-10-5 00:50 發表

要搵錢就去做生意。
做太空人有機會死無全屍,唔係為理想嘅人根本唔會去做。
待遇都係一個好大的原因,為理想唔駛開飯?
美國都做過調查問點解想做太空人,待遇同保障就係一大原因。人之常情

引用:
原帖由 清風水靜 於 2022-10-4 23:58 發表

應該很少.........香港人高學歷多數不會有什麼夢想.....!!
反為小學生也許會有...........生活壓力太大......!!
多數是富二代........或者少年得志的中產人士.........畢竟生活費不需要擔心....!!
加上本身高學歷.........真的贏在起跑線的香港人.......!!
少量香港貧苦社會基層都可以考慮...........但應該不多.... ...
一個香港 一個澳門啱數

引用:
原帖由 PKdickson 於 2022-10-3 10:17 發表
起碼有入埸上太空的資格,吾知BNOer 有無🤔
你不如問,BNOer 可唔可以做英國太空人好過啦😂

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-10-4 16:10 發表

我就覺得香港地,思維已經扭曲。如果你問佢,人生意義。我估,答你穩銀占99%
太空人個心態都要非常人架。
楊利偉係上太空個陣,測心跳。90幾。
非常正常。
咁大個榮耀,咁大單野,咁冒險件事。載入史冊。
佢居然訓得好,食得落。而且好平靜。無緊張到。

你話無多少科學信仰同理想。點做得到?
美國個班先驅一樣。都繫心跳正常。

香港地思維。如果真係選到一個。我唔知佢個晚會訓唔訓到咯。會思考幾多無聊野…… ...
平常心同思維兩樣野吧
香港人取態唔係e方便都係事實,做先驅都要值唔值得。其實外地有做過調查,待遇係好重要的因素。

夢想家其實目標係好明確的。

榮譽係無價 可以無限大都可以nothing 

引用:
原帖由 清風水靜 於 2022-10-5 00:03 發表

完全不同領域..........戰機是國防..........航天是科研........不是同一概念....!!
軍人刻苦的生活.......香港人很難適應........香港人參軍之後更大可能會成了貪官....!!
就香港現在的貪污嚴重程度..........真不希望香港人參與國家軍事項目....!!
香港點計都好過中國吧.....
應該話香港人冇膽而且取向都更實際。
但算la ,普通人做唔到  都唔好做,又唔想做  ,不如努力做好自己 ,想走就走想留就留最好,等自己好一點

引用:
原帖由 _JoN_ 於 2022-10-3 10:03 發表

博士生九成都唔係本地港孩
十成不是

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 5/10/2022 09:32 發表

你不如問,BNOer 可唔可以做英國太空人好過啦😂
好多BNOer做緊啦,放低老婆仔女在BNO祖國,自己在港搵錢,遲早妻離子散,97年後有好多例子!

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-10-3 09:50 發表
據中國載人航天工程辦公室今日(2日)消息,中國第四批預備航天員選拔工作已於近期啟動,其中更首次在港澳地區選拔載荷專家。中國載人航天工程辦公

...
睇到訪問儍女博士生,話最好放寛比埋港人揸埋火箭,上得床呢牽被冚,環顧當今各國包括民企都要空軍噴射機飛行員只有資格去選。

香港人可以選太空人, 議員夠話可以選喇, 結果....

引用:
原帖由 賀天生大佬88 於 2022-10-5 13:28 發表

睇到訪問儍女博士生,話最好放寛比埋港人揸埋火箭,上得床呢牽被冚,環顧當今各國包括民企都要空軍噴射機飛行員只有資格去選。
美國NASA好似冇再規定宇航員一定要係軍人出身

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]