• 瀏覽: 20,885
  • 回覆: 144
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 keke009 於 2022-10-2 15:45 發表

我住果度好多印度人,佢地一群人講自己語言,着民族服裝,香港人都唔會歧視佢地啦.
黃C只會歧視中國人

引用:
原帖由 lobstersoup 於 2022-10-2 17:01 發表

黃C只會歧視中國人
我想話西方國家種族歧視嚴重.

引用:
原帖由 keke009 於 2022-10-2 17:48 發表

我想話西方國家種族歧視嚴重.
這個是必然的, 你腳踏他人地, 種族歧視是正常的,單獨的個體就係被欺負的對像, 所以點解咁多墨西哥人, 中國人, 印度人和中東人喜歡抱團, 就係團結,我在美國快30 年, 見唔少, d人仲以為溶入他們, 入鄉隨俗就可以有公平代遇, 你係外國人就係外國人,英文講到幾溜都係外國人, 人地表面唔講, 骨子裡就係睇你唔起

香港英文去到英國未必適用人哋都聽唔明點同你玩

黃甴有自由食自製飯盒,但比人歧視,咁即係有冇自由?🤭

引用:
原帖由 todayhomenet 於 2-10-2022 05:14 發表
近年,有不少移民英國的父母,為了子女食得健康,都會費盡心思為他們炮製愛心飯盒,不過因為中西飲食文化有差異,分分鐘搞到子女與同學格格不入變成異類,最近有一位移英爸爸在Facebook 群組「食在英國 超

唔係呀!youtube講帶平果日報返學校告訴同學香港問題,好多老師同學認同架喎!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-10-2 06:06 發表

入鄉隨俗,想人哋唔抗拒你,俾你埋堆就唔好攪到自己與別不同。

香港人間交資談講廣東話,唔理其他參與者唔知你哋講乜,更加係大忌!
無錯, 大陸人嚟香港, 我地都會叫佢地跟返香港文化, 講廣東話用繁體字
你去到英國梗係跟返人地個套啦, 好合理

冇人同佢食飯算好了 冇集體吐口水去佢飯度算好彩了

關個飯盒咩事吖,根本去到英國就係會俾人歧視。鬼佬睇香港移民,咪好似香港人睇國內新移民一樣,睇唔起人哋囉。自己揀移民無得怨

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]