• 瀏覽: 20,380
  • 回覆: 95
  • 追帖: 1
+7
阿狗火正廢柴,又要鳩噏又要block人

引用:
原帖由 湯米 於 2022-10-1 19:22 發表

呑埋中國
怕佢連烏東佔領區,同埋克里米亞,一次嘔返出嚟

引用:
原帖由 MiracleZone 於 2022-10-1 20:02 發表

多餘,自己政策發展國家失敗,
就不斷怪人地制裁做藉口,
制裁真係可以完全封殺咩?
當年蘇聯、印度、越南等等蘇聯陣營人口同市場都好大,根本做佢哋都夠啦
你知唔知,佢地領空俾西方限制左。。。。

個海都係,俾佢地限制左。

佢地有分隔,限制左交流。

而全球當西方是較發達原因,好大原因交通暢通和多殖民地,貨物運轉肯定是大過被壓制的國家,你交通俾人限制左,發展是有限。

所以你的想法是膚淺到呢!

得蘇聯是可以有這個空間發展到出來,不過,有條友信左所有西方思維,結果中哂伏。

引用:
原帖由 xiweihui 於 2022-10-1 11:52 發表

今日新聞伊朗又出事啦,唔知關唔關老尾事👇
伊朗東南部警局遭暴徒襲擊 雙方交火19人死亡 
顏色曱命,次次都係攻擊警察,梗係關尾國事啦。

引用:
原帖由 chan198999 於 2022-10-3 15:20 發表

你知唔知,佢地領空俾西方限制左。。。。

個海都係,俾佢地限制左。

佢地有分隔,限制左交流。

而全球當西方是較發達原因,好大原因交通暢通和多殖民地,貨物運轉肯定是大過被壓制的國家,你交通俾人限制左,發展是有限。

所以你的想法是膚淺到呢!

得蘇聯是可以有這個空間發展到出來,不過,有條友信左所有西方思維,結果中哂伏。
你講到好似得一邊封殺另一邊,冇講到其實蘇聯亦都全面禁止西方同東德及其他東歐國家有任何來往交流,你睇嘢咪又係睇一邊

仲有西方1950年代開始已經去緊殖民地啦,蘇聯咪又係有大把殖民地,仲要係將啲鄰近”殖民地”合併為自己國家添

中國當年亦選擇同西方加強經貿來往,反而同蘇聯反咗面,
如果中國當年係選擇同蘇聯全面加緊經貿合作,
蘇聯會唔會可以喺1980年代經濟得以改善,
避免到解體呢?

引用:
原帖由 KIKI_LI 於 2022-10-1 21:01 發表

點解戰敗國剩係美國可以放軍隊?
當時美國是唯一有原子彈的

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]