• 瀏覽: 7,390
  • 回覆: 25
引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-19 17:59 發表

乜你咁鍾意自己打飛機、老吹嘅?自摸、自揸、自搖!
你去問下中東人,無啦啦比人打成20年係咪你所說自摸

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-19 22:13 發表

明明自己講美國入侵中國三十次,中國有咩主權領土比美國吞併咗?講唔出!

反而中國有四十個台灣咁大嘅地方落入俄羅斯手中,點解釋?到底係俄羅斯侵吞咗?定係騙咗中國咁多領土?定係中國自己將神聖不可侵犯嘅主權領土割讓比俄羅斯?

你睇幾多次都答唔到喇!
前面講左 : 台灣省實際上就係美國控制既偽政權,只係名義上中國領土,否則你當我地講統一台灣係假架?

文章裡面提到的 :
環球網消息 美國國會最近發表的《1798年至2009年美軍海外活動事例》(Instances of Use of United States Armed Forces Abroad, 1798-2009),詳細記載了美國立國200餘年來向海外派兵的情況。其中,自1843年起,美國向中國派兵近30次。以下為實錄
1843年:美國人和中國人在廣東的貿易站發生衝突后,“聖路易斯號”軍艦水兵和陸戰隊登陸。
1854年:4月4日至6月15-17日,美國和英國軍艦搭載軍隊登陸,以在中國內部衝突(編者註:即太平天國運動)中,保護上海及其附近的美國利益。
1855年:5月19日-21日,美軍保護美國在上海利益,8月3日-5日,在香港附近打擊海盜。
1856年,10月22日-12月6日,在英國和中國敵對期間(編者註:即“亞羅”號事件),美軍登陸保護美國在廣東利益,並報復針對一艘懸掛美國國旗無武裝船只的襲擊。
1859年,7月31日-8月2日,海軍登陸保護美國在上海利益。
1866年,6月20日-7月7日,美軍懲罰在牛莊(今遼寧營口)針對美國領事的襲擊。
1894-1895年,中日甲午戰爭期間,為進行保護,海軍陸戰隊駐紮天津,並滲入北京。
1894-1895年,一艘海軍艦艇在牛莊被拖至岸邊,用作堡壘,以保護美國國民。
1898-1899年,1898年11月5日-1899年3月15日,在慈禧太后和兒子發生爭奪期間(編者註:即戊戌變法時期),美軍向北京公使館已經天津領事館提供一支衛隊。
1900年, 5月24日-9月28日。在義和團起義期間,美軍參與保護外國人行動(編者註:即八國聯軍侵華)。這次行動多年之后,北京保持了一支永久的使館衛隊,並在麻煩加劇時得到加強。
https://world.huanqiu.com/article/9CaKrnJn5et

當然,1949新中國成立,基本廢除所有不平等條約,亦收回大部分被侵占土地。到今日,大概剩台灣吧。

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-20 05:40 發表

前面講左 : 台灣省實際上就係美國控制既偽政權,只係名義上中國領土,否則你當我地講統一台灣係假架?

文章裡面提到的 :
環球網消息 美國國會最近發表的《1798年至2009年美軍海外活動事例》(Instances of Use of United States Armed Forces Abroad, 1798-2009),詳細記載了美國立國200餘年來向海外派兵的情況。其中,自18 ...
清朝時代又計數!咁推翻滿清嘅國父孫中山又點計?

中原歷代幾十個王朝,佢哋又出外侵略了幾多百次,你又知唔知?若然唔係,中原呢個國家只有現在三、四個省嘅地方咁上下!

又講名義,又講實際,自己講乜都講唔清楚,真係自圓其說!你去聯合國引證喇!

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-20 12:12 發表

清朝時代又計數!咁推翻滿清嘅國父孫中山又點計?

中原歷代幾十個王朝,佢哋又出外侵略了幾多百次,你又知唔知?若然唔係,中原呢個國家只有現在三、四個省嘅地方咁上下!

又講名義,又講實際,自己講乜都講唔清楚,真係自圓其說!你去聯合國引證喇!
標題都講左自美建國以來啦,點會唔包括清朝呢

革命、內戰,同外來入侵本來就不一樣,咁簡單都唔明?

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-20 12:22 發表

標題都講左自美建國以來啦,點會唔包括清朝呢

革命、內戰,同外來入侵本來就不一樣,咁簡單都唔明?
即係清朝出兵侵略別國都入落宜家嘅當權者數先?乜你認為就係咁簡單咩?

美國建國以來,中華人民共和國有冇出過兵?出兵朝鮮,係幫助北韓金家侵略南韓!有冇出兵過越南?有冇出兵過印度?有冇支持赤柬?呢啲唔係革命、內戰喇!

淨係用某一時段去唱衰人好容易,但原來自己都係五十步笑百步!

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-20 14:57 發表

即係清朝出兵侵略別國都入落宜家嘅當權者數先?乜你認為就係咁簡單咩?

美國建國以來,中華人民共和國有冇出過兵?出兵朝鮮,係幫助北韓金家侵略南韓!有冇出兵過越南?有冇出兵過印度?有冇支持赤柬?呢啲唔係革命、內戰喇!

淨係用某一時段去唱衰人好容易,但原來自己都係五十步笑百步!
你美國被推翻,建立新美國了嗎?

重點是:1776 - 1945 ( 170年) 約200次, 1945 -1991 (46年) 約100次,1992 到現在(30年) 約100次,發動戰爭密度俞來俞高,更多人死亡及受害。

"美國在海外的軍事干預隨著時間的推移而加速,美國在二戰後進行了200多次軍事干預,超過25%的美國軍事干預發生在後冷戰時代。1991年蘇聯解體後,美國成為世界軍事頭號強國,但海外軍事干預並沒有減少。"

美國欺軟怕硬

引用:
原帖由 1234maui 於 2022-9-19 13:54 發表
美國佬係戰爭販子
係戰爭罪犯!

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-19 18:07 發表

台灣省實際上就係美國控制既偽政權,只係名義上中國領土,否則你當我地講統一台灣係假架?

另一個貼已經答左你:
完全消除美帝威脅前,中俄關係只會愈來愈緊密,1450小技倆冇可能得逞
對!
老尾政治上已殖民了台,韓,日,菲,後三者亦被軍事佔領,乖乖交上保護費!😂

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]