• 瀏覽: 3,042
  • 回覆: 14
+2
財政司司長陳茂波今(18日)發表網誌指,經濟低迷的環境下,可以預期政府的收入將不如預期,但開支卻有所上升,故本年度的財政狀況將較預期差,估

財多身子弱,好囉,等用光財政儲備,請多十個佰個金融間碟,就可以通關大吉!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/財經快訊/814070/陳茂波-本財年收入不如預期-估計將錄逾1000億元赤字

應發起充公(疫L)的全數家產變賣 來填數的運動,就差唔多

好多香港市民要負上大部份責任
如果唔係只顧自己吃喝玩樂,唔配合下國家既清零政策

香港點會搞成咁
一早已經經濟復甦左

香港大部份市民愧對十幾億同胞

唔緊要啦,大陸更嚴重不知幾多倍

濕濕碎,唔夠阿爺一個省

年年都話赤字,都唔知信唔信佢好

生死線
脈搏好弱

附件

AEBB1881-B096-4112-AF13-651DFAB7CBBD.jpeg(69.26 KB)

引用:
原帖由 teven2005 於 2022-9-18 13:52 發表
香港點會搞成咁
一早已經經濟復甦左

唔只,香港之前係中國通去世界嘅出入口
依家特區政府閂左對門,啲人就自然走去星、韓、泰做生意
你估全世界得你一個交易所?星泰都有

出年無消費券

通晒關既美國, 舊年財赤三萬億美元

計返比例, 等於香港財赤三千億

防疫唔會變錢出黎, 但不防疫會蝕更多錢, 差在你班戇鳩仔唔肯去面對現實o者

引用:
原帖由 teven2005 於 2022-9-18 13:52 發表
香港點會搞成咁
一早已經經濟復甦左

大陸經濟咪一樣,大陸人夠曬聽話啦,玩清0係預左咁㗎啦!

公務員減人工

高官,公務員唔攞天價人工,年年加薪,邊來赤字。

冇賣地 冇印花稅收 冇人買地 冇旅客 走人果的又吾取消藉 攞雙重福利 冇內資冇外資 冇腦 就黎公務員冇糧出 

前面有D師興,思維本末倒置,話香港市民吾佩合去清0。請問·就算清0,有人可以拿主意開國際關嗎?經濟差,就話市民·xxyy, go 觀門有無半點反C自責,外資走了,國際盛匯走了。

主題標籤 #陳茂波
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]