• 瀏覽: 13,488
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2022-9-11 10:46 發表

其實又真係冇問題
港獨公投會俾國安拉
而脫烏入俄就要預烏克蘭可以殺左你
其實中國香港問題你都唔明,你又點會明俄烏問題呢?況且俄烏又唔關你事,你有權投票嗎???

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2022-9-10 13:27 發表
而家俄烏處於戰爭狀態,作為國家領導,當然希望全民抗敵,點可能俾人公投入俄與本國為敵
呢個唔係民唔民主嘅層面
作為一國人民,國家被入侵,正常當然要為國抗敵,你要投敵就要預左俾本國人殺死

但偏偏呢度有D白痴竟然話烏克蘭政府反民主
但點解香港公投親英美係犯國安法要坐監
加泰獨立公投個領袖又俾西班牙判左幾碌
既然分裂國家係重罪,點解有人話烏克蘭要俾人公投入俄咁雙重標準
烏克蘭人民現在真正水深火熱, 擇洗總統要人民做人肉擋箭牌, 人民叫苦連天, 正副總統為了維護歐美利益對人民苦況視而不見, 人民搞公投叫牠們投降, 牠們當然又拉又鎖!

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2022-9-10 13:32 發表
仲有,按照某D人對烏克蘭禁入俄公投嘅睇法,香港35+初選同港獨公投 (如有) 都唔犯法😁
香港35+初選同港獨公投, 是在港人豐衣足食下, 被歐美吼準去奪權, 大行洗腦工程下的陰謀進行, 也是為歐美利益, 去犧牲港人福祉而進行, 當然是犯法!
要拉要鎖是維護國家和港人利益, 如何是雙重標準呢?

引用:
原帖由 雨點子 於 2022-9-12 19:39 發表

其實中國香港問題你都唔明,你又點會明俄烏問題呢?況且俄烏又唔關你事,你有權投票嗎???
點解唔明
而家俄烏對戰中
作為烏克蘭國民理應抗敵而非投敵
你要投靠敵人本國就算一槍打死你都係合理
而家只係最高坐12年好輕手咋

而對中國而言
大一統情意結,意圖改變一國兩制,不服從中國提出嘅制度當然係分裂國家
咪要國安法對付

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-9-13 09:53 發表

烏克蘭人民現在真正水深火熱, 擇洗總統要人民做人肉擋箭牌, 人民叫苦連天, 正副總統為了維護歐美利益對人民苦況視而不見, 人民搞公投叫牠們投降, 牠們當然又拉又鎖!
投降?
者地人地拎緊刀插你都唔反抗?

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-9-13 10:27 發表

香港35+初選同港獨公投, 是在港人豐衣足食下, 被歐美吼準去奪權, 大行洗腦工程下的陰謀進行, 也是為歐美利益, 去犧牲港人福祉而進行, 當然是犯法!
要拉要鎖是維護國家和港人利益, 如何是雙重標準呢?
倒轉晒講
係中國拒絕俾香港雙普選
中國唔俾非保皇黨公平參選特首同立法會
先激起咁多香港人反抗
好多野都一步步出現
2014年和平佔中
2016年旺角魚蛋革命
2019年全港周圍都出現暴力

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2022-9-13 15:17 發表

倒轉晒講
係中國拒絕俾香港雙普選
中國唔俾非保皇黨公平參選特首同立法會
先激起咁多香港人反抗
好多野都一步步出現
2014年和平佔中
2016年旺角魚蛋革命
2019年全港周圍都出現暴力
顛倒黑白的人是你!
英治時期英女王有俾香港人雙普選嗎?
非保王黨曾蔭權和曾俊華不是有份參選特首嗎?
激起咁多白痴香港黃反抗, 是因為毒果攻勢猛烈, 美國人在港洗腦成功罷了。
2014年盲毛佔中
2016年旺角魚蛋暴動
2019年全港周圍都出現曱甴的二百萬人暴動, 為何只走了十一萬人?
餘下的1百89萬人咪又係乖乖留低享受消費劵, 繼續甘心在共產黨統治下生活

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2022-9-13 15:13 發表

投降?
問題是擇洗總統只懂用公帑買白人的過期武器, 去幫白人庫房增加收入, 而自己國民就要替他做人肉擋戰牌, 人民不是不想反抗戰爭的入侵, 而是看到正副總統不把他們的生命看重, 才主張投降!

引用:
原帖由 summerfamily 於 2022-9-11 18:57 發表
我地鄙視民主制度,採納實用主義,一切以國家利益優先,反對外國勢力搞局。當然反對任何獨立公投,任何分裂國家的手段。梗係同意樓上標題。

宜家係屌緊你班民主教徒賣假藥,一邊叫對家尊重人民意願,一邊用國家安全反對自己友分裂。

加泰隆尼亞公投通過獨立,成個過程夠晒和平,西班牙唔撚尊重加泰人民意願,又拉又鎖,又坐十碌以上。

科索沃脫離塞爾維亞獨立時,聯合國決議話地方獨立唔使宗主國同意。

宜家頓巴斯地區 ...
屌得好

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2022-9-13 15:13 發表

投降?
打仗唔係今日唔妥你,聽日就打你。
有口頭警告、戰爭動員。至少以年計,係成個過程中,政府做過咩阿?有冇嘗試避免戰爭發生?如果避免唔到必需一戰咁有冇備戰?

咩都無預備到就係政府失職,有份選呢個無能政府出嚟嘅選民係自食其果,唔抵可憐。宜家到出事先嚟扮可憐,以受害者自居果陣就唔記得民主制度內權就有責。呢啲心態學咩人信仰民主?

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2022-9-10 13:47 發表

呢度係咁
係香港有你啲咁嘅物體先搞到亂撚七八蹧嗟, 雙重標準

俄羅斯係所有小俄羅斯人(烏克蘭人)嘅母國,唔係敵國

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2022-9-10 13:27 發表
而家俄烏處於戰爭狀態,作為國家領導,當然希望全民抗敵,點可能俾人公投入俄與本國為敵
呢個唔係民唔民主嘅層面
作為一國人民,國家被入侵,正常當然要為國抗敵,你要投敵就要預左俾本國人殺死

但偏偏呢度有D白痴竟然話烏克蘭政府反民主
但點解香港公投親英美係犯國安法要坐監
加泰獨立公投個領袖又俾西班牙判左幾碌
既然分裂國家係重罪,點解有人話烏克蘭要俾人公投入俄咁雙重標準
樓主似乎將問題嘅邏輯倒轉咗,似乎最先係飯民人任話國際標準係任由一個地方嘅公投決定路向,否則就係壓制聞煑豉油,而家俾人問到烏克蘭問題時答唔到口窒窒之餘居然將問題調轉質問,不愧曱甴本色

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]