• 瀏覽: 339,812
  • 回覆: 57
  • 追帖: 1
+3

社工楊穎琦為一群任性少女開設的“深宵體育館”項目面臨被取消資金的威脅,為了挽救於是她將她們組建為一支閃避球球隊。而在一位失業的前明星運動員教練幫助下,少女們了解到,逃避問題可以暫時奏效,但她們必須學會最終站起來克服挑戰。

https://youtu.be/Irjow04ZnqI進入香討影片區

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2023-1-4 12:36 ) 參與人數 27

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

5 (18.52%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

0 (0.00%)

3. ⭐️⭐️⭐️

0 (0.00%)

4. ⭐️⭐️

2 (7.41%)

5. ⭐️

20 (74.07%)

不同主角正面對不同的人生經歷,正好透過閃避球呢項的運動,來鼓勵他們勇於面對困難,戰勝人生的逆境,此電影都同時鼓勵觀眾在這些艱難時期,不要放棄自己,勇於面對逆境,迎難而上

引用:
原帖由 kira2018 於 2022-10-3 13:40 發表

如果改左班女D波有特能會唔會好D,波接波,波射波.
直接改拍 , 吹簫閃避球 . 應該可以殺出一條血路 .. 

導演及編劇唔夠料  畀電視劇還差

有鍾雪瑩喎
之前睇殺出個黃昏做得幾好
仲有新人歌手雲浩影
加上港片比較少見既運動電影類型
有啲期待

引用:
原帖由 gelec 於 2022-10-14 10:17 發表
導演及編劇唔夠料  畀電視劇還差
睇預告真心尷

引用:
原帖由 vky11009 於 2022-10-15 01:18 發表

睇預告真心尷
我入戲院睇咗 故事重點不夠 明顯導演唔夠功力 編劇故事鋪排毫無張力 鏡頭視野流於表面

同早前神探大戰 完全比下去

但係 新晉導演 能力有限可以理解

入場睇戲預咗 港產片必需要入場支持
冇新何來有舊 經驗和能力必須要累積

不似現代大部分新 香港人 支持只流於表面 口號式叫喊

睇完真係麻麻地

引用:
原帖由 gelec 於 2022-10-15 12:55 發表

我入戲院睇咗 故事重點不夠 明顯導演唔夠功力 編劇故事鋪排毫無張力 鏡頭視野流於表面

而家一張飛唔係平, 另外睇都要花個幾鐘時間
拍D水平低既垃圾
上埋D垃圾, 無人睇好正常, 唔好話人"唔支持"

我前日睇咗,劇情一般,但結局好特別,我會比68分,套戲好正能量,好熱血,有好多信息同支持比大家!大家加油!

引用:
原帖由 gelec 於 2022-10-15 12:55 發表

錢同時間都係其中好大因素🤷🏼‍♂️算唔錯🤷🏼‍♂️故事重點講得好清晰🤷🏼‍♂️做人唔好逃避問題🤷🏼‍♂️但係有啲人只係暫時未有能力同方法去面對所以先逃避🤷🏼‍♂️而講得出以上道理嘅人,佢一樣係有問題,逃避緊🤷🏼‍♂️好記得阿紀文用個波掟伊健,伊健避開嗰一幕🤷🏼‍♂️紀文屌鳩佢:「你成日要求我哋接住個波,你睇你依家咪又係避🤷🏼‍♂️真係成套戲嘅精糈🤷🏼‍♂️👍🏼其實導演都好有心思㗎喇🤷🏼‍♂️講逃避,就用打閃避球做題材🤷🏼‍♂️講到故事又介紹到大家比較少接觸到嘅運動🤷🏼‍♂️👍🏼之前見唔少學生練習閃避球,覺得有趣,但完全睇唔明點玩,睇完呢套戲就清楚晒🙇🏼‍♂️夜晚躝街嘅未必一定係衰仔衰女嘅,佢哋都係逃避緊一啲嘢啫🤷🏼‍♂️我哋唔少人後生個陣咪又係咁🤷🏼‍♂️所以在下好欣賞呢套戲所探討嘅問題🤷🏼‍♂️呢套係在下心中嘅好電影🤷🏼‍♂️👍🏼👍🏼👍🏼

引用:
原帖由 vky11009 於 2022-10-16 00:24 發表

而家一張飛唔係平, 另外睇都要花個幾鐘時間
拍D水平低既垃圾
上埋D垃圾, 無人睇好正常, 唔好話人"唔支持"
你睇咗?🤷🏼‍♂️

結果草草了事.

好睇
正能量片

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]