• 瀏覽: 8,258
  • 回覆: 20
引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-6 10:49 發表

俄羅斯做船業再差勁都比內地進一代,
他們能接受品質差一代嗎?
哦! 俄羅斯做船業再差勁都比內地進一代, 請問無龍門吊如何能吊運船部件? 這方面萬噸龍門吊是否任何國家能做得到, 連三哥都是買英國的二手龍門吊, 中國出口龍門吊給俄佬才能在紅星船廠維修航母.
品質差就不會讓中國替俄羅斯建造兩艘海上浮動核電站船體?

引用:
原帖由 心很想 於 2022-9-6 12:01 發表

哦! 俄羅斯做船業再差勁都比內地進一代, 請問無龍門吊如何能吊運船部件? 這方面萬噸龍門吊是否任何國家能做得到, 連三哥都是買英國的二手龍門吊, 中國出口龍門吊給俄佬才能在紅星船廠維修航母.
品質差就不會讓中國替俄羅斯建造兩艘海上浮動核電站船體?

這種算甚麼高科技??

只是拼裝複雜, 血汗工程而矣

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-6 19:21 發表

這種算甚麼高科技??

只是拼裝複雜, 血汗工 ...
絕對不是高科技, 但老尾可否生產到重噸位龍門吊, 連佢自己船塢都想購買, 但中國不會出售重型龍門吊給不友好國家.

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-6 19:21 發表

這種算甚麼高科技??

只是拼裝複雜, 血汗工 ...
你係唔係諷刺緊美國咁簡單既野都做唔到🤣

你知唔知福特級航母和著名的朱姆沃爾特號艦等在建造的時候,都係會採購中國的龍門吊?

🤣

引用:
原帖由 心很想 於 2022-9-6 22:19 發表

絕對不是高科技, 但老尾可否生產到重噸位龍門吊, 連佢自己船塢都想購買, 但中國不會出售重型龍門吊給不友好國家.
可以,不過中國價錢太吸引啦,好像大型推土機,中國製不用一百萬,美國製的只是頭產上的牙已經二十萬⋯⋯美國製是耐用,但我用中國造,就算換十部也沒有問題,而且也不需要換這麼多。
大陸龍門架也買過,只係歐洲四份一價錢,只要自己設計好,派人上去試裝後,再送回香港,一般無問題,而且中國人沒有歐洲人的慢慢來性格問題。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]