• 瀏覽: 2,080
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
來自河南·《河南日報》官方帳號
央視新聞2022-09-03 11:33:21

近日,中國科學院地球化學研究所與昆明理工大學聯合研究團隊針對嫦娥五號錶取月壤粉末中的鐵橄欖石顆粒開展了深入與細緻的分析工作,在亞微米級尺度的二次撞擊坑中發現了歧化反應成因單質金屬鐵的可靠證據。 同時,理論計算的結果表明該二次撞擊坑的形成速度低於3.0km/s。 歧化反應成因納米級單質金屬鐵的發現與證實,革新了數十年來學術界對月壤中單質金屬鐵形成機制的既有認知。 同時由於低速撞擊作用廣泛存在於太陽系之中,囙此對於研究月球特別是兩極永久陰影區、小行星以及外太陽系固態天體錶壤中單質金屬鐵的形成機制具有廣泛的參攷與借鑒意義。 這一成果日前在國際學術期刊Nature Astronomy線上發表。 (記者帥俊全)

https://m.toutiao.com/is/6JgeffX/?= 嫦娥五號月壤研究取得新進展:首次發現歧化反應成因的單質金屬鐵-今日頭條

讀得書少,唔知係咩嚟?

美國數十年前已經登月,帶回月球土壤。
幾十年嚟美國都研究唔到呢個能夠顛覆科學界嘅發現。美國攞咗咁多月壤返地球,幾十年研究咗啲咩?

引用:
原帖由 神殿老子 於 2022-9-3 15:02 發表
讀得書少,唔知係咩嚟?
因為證實係低速隕石撞擊。係月球可以產生單質金屬鐵。
即系月球表面周街都系鐵礦。

咁樣可以係月球表面用太陽板聚光個方式,露天煉鋼。材料隨地都系。 又因為月球真空,無空氣流動失溫,無氧氣參與氧化。
所以煉鋼個爐可以開放式。而且煉出來鋼,純度好高。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2022-9-3 15:20 發表
美國數十年前已經登月,帶回月球土壤。
幾十年嚟美國都研究唔到呢個能夠顛覆科學界嘅發現。美國攞咗咁多月壤返地球,幾十年研究咗啲咩?
美國睇唔到嘅野有好多,蘇聯月神探測器帶返離土壤含有水分子,當年美國唔信月球有水話係樣本受污染

嫦娥五號鑽探分析發現,月球地殼年紀比原來預估要年輕,表示月球火山活動比較遲停止,並確認左月壤的確含有相當比例水分子

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-3 15:35 發表

因為證實係低速隕石撞擊。係月球可以產生單質金屬鐵。
即系月球表面周街都系鐵礦。

咁樣可以係月球表面用太陽板聚光個方式,露天煉鋼。材料隨地都系。 又因為月球真空,無空氣流動失溫,無氧氣參與氧化。
所以煉鋼個爐可以開放式。而且煉出來鋼,純度好高。
但,有必要在月球煉鋼嗎?
月壤係有鐵成份,但含量比例多少?

大陸研究緊用3D 打印技術,用月壤直接做月球基地。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2022-9-3 16:18 發表

但,有必要在月球煉鋼嗎?
月壤係有鐵成份,但含量比例多少?

大陸研究緊用3D 打印技術,用月壤直接做月球基地。
唔可能咩都靠磚。內部建構當然用冶金個方式更好。
含量比例需要睇月球唔同環境。真空可以露天聚光式 等於免費激光燒熔。
只要量大都好過唔含鐵,而單質鐵等於純鐵砂,係非常好個結果。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]