• 瀏覽: 16,854
  • 回覆: 41
引用:
原帖由 神經箭 於 2022-9-2 20:24 發表

心態問題。正如從前中國說;太平洋足夠兩個大國同榮共享!
中國一帶一路是另起爐灶,帶領第三世界國家成為新興力量,共建同享,建立人類命運共同體。

這才是人類的正道。以正道克制邪道。
就是心態問題。
西人/白人心態就是我是高人一等的,只有我才有資格享受,其他人種只能做我的奴隸。

英雄所見略同!

強詞有理:英雄與罪人-陳競立 評論員

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/comm ... 0902_00832_001.html

更多勁爆猛料,請下載《東網》APP:
http://bit.ly/2w9ebqD

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-2 20:48 發表

就是心態問題。
西人/白人心態就是我是高人一等的,只有我才有資格享受,其他人種只能做我的奴隸。
咁都有理由嘅,不過現在我們的理由更大。

引用:
原帖由 真面目 於 2022-9-2 16:17 發表

從中國人的角度蘇聯是最好的,蘇聯打敗了80萬日本關東軍,還為中國建立了重工業(分期付款)。
講歷史就恩怨剪不完,道理理還亂。

還是集中談論哥老好了!😜

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-8-31 13:58 發表
七十年代,中國面對兩隻流氓,大的叫北極熊,小的叫日本犬。日本犬戰敗之后潛心經濟,軍事上已經不存在威脅,但北極熊卻是中國人的心頭大患。
八十年代鄧公改革開放,放軟身段,自己消除敵意,外面自然少了敵人。而且鄧公將夙敵美、日變成朋友,迎入中國合作發展經濟。
另一面;學成歸國的學者同時把美國民主思潮引入中國,這種時髦玩意使不少國民趨之若鶩,在十年改革開放略有小成的時候終于引發佔領天安門行動。
哥老與 ...
恩你個頭咩,搞到美西一支獨大,中國壓力更大

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-3 09:46 發表

恩你個頭咩,搞到美西一支獨大,中國壓力更大
美西獨大是蘇聯解體的後遺症。蘇聯罪人。

他的胡搞為中國民主教徒有如醍醐灌頂。中國恩人。

若非他,中國民主教徒可能大大地阻礙了中國專心的經濟發展。這一點你同意嗎?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-2 15:54 發表
其實我係唔喜歡蘇聯,同埋日本的!!
英國,就好似海盜一樣,搶你野,但係唔會要條村!!

蘇聯,同埋日本,佢唔係嚟搶你嘢,佢係要你條村,同埋想殺曬你!!

美國,初時喺美洲,都殺曬當地印第安人,但係美國土地面積穩定之後,佢嘅做法,基本上同英國一樣。
為利益而來,對你嘅土地,屠殺無興趣。
美國有時,仲會慷慨,教你啲技術,等你幫佢搵錢。
當然你威脅到佢,佢一定會對付你,所以,會發覺,世界上,第二經濟 ...
金燦榮開玩笑式提過美國是整老二專業戶。由英國、日本、蘇聯、歐盟⋯⋯現在到中國了。看看能否挺得住。10年內經濟總量將會超越美國

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-9-3 15:26 發表

美西獨大是蘇聯解體的後遺症。蘇聯罪人。

他的胡搞為中國民主教徒有如醍醐灌頂。中國恩人。

若非他,中國民主教徒可能大大地阻礙了中國專心的經濟發展。這一點你同意嗎?
六四風波就係蘇俄向美西投降的延長線,製造'民煮信徒'出來鬧事。事件平息完全係靠中國自身力量。
解體後的蘇俄經濟崩了,已經係90年代的後話,係美西獨大的結果。

引用:
原帖由 summerfamily 於 2022-9-3 16:29 發表

金燦榮開玩笑式提過美國是整老二專業戶。由英國、日本、蘇聯、歐盟⋯⋯現在到中國了。看看能否挺得住。10年內經濟總量將會超越美國
中國是整老大專業戶。

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-3 18:24 發表

六四風波就係蘇俄向美西投降的延長線,製造'民煮信徒'出來鬧事。事件平息完全係靠中國自身力量。
解體後的蘇俄經濟崩了,已經係90年代的後話,係美西獨大的結果。
鄧公講一萬句,唔及蘇聯一個示範樣本讓中國民主教徒清楚明白。

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-9-3 23:47 發表

中國是整老大專業戶。
現在勢頭看,經濟總量超越美國是版上釘釘。
接下來很多高科技在全球分工下容易被卡脖子。
而且美元霸權仍掌控全球貿易規則。
這些要彎道超車需要更長時間。

引用:
原帖由 summerfamily 於 2022-9-4 00:37 發表

現在勢頭看,經濟總量超越美國是版上釘釘。
接下來很多高科技在全球分工下容易被卡脖子。
而且美元霸權仍掌控全球貿易規則。
這些要彎道超車需要更長時間。
不一定;

沒有一個樣樣齊全嘅人或者國家。
最齊全嘅國家系中國(據說目前只有四樣落後于人)
美元加息㪘財,但牠是最大的欠債國,印銀銀紙都印到手軟,手軟好濕碎,條數愈滾愈大正是催命符。
2008有中國救,呢次耶穌都救佢唔番。

你話好唔好
爆煲仍倒數
盡頭成爆煲
眾國觀遲早

國衰添亦漏(液)
勢敗印猶枯

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]