• 瀏覽: 33,811
  • 回覆: 261
  • 追帖: 3
+16
引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-8-29 17:42 發表

歐洲小國用唔到特高壓,國土太小

美國不用,但中國自己搞得掂

點解你唔講稀土提煉技術,外國沒有,所以只能運來中國提煉,你點穩外國案例??

還有太空站,美國和俄羅斯那個都就離沒了,得返中國一個,你又點穩外國案例?

中國獨有領先技術,你叫穩外國案例證明先進,搞笑
即係中國話係高科技, 但又只得中國用, 世界其他國家又唔用, 但你又堅信呢個只得中國用既中國發明既野, 科技勁到飛起, 你既意思係唔係咁😏😏

引用:
原帖由 lmichael 於 2022-8-29 19:26 發表

即係中國話係高科技, 但又只得中國用, 世界其他國家又唔用, 但你又堅信呢個只得中國用既中國發明既野, 科技勁到飛起, 你既意思係唔係咁😏😏
KBBF是陳創天院士在上世紀90年代發現的,這種材料一經問世,中國用就這種材料實現了204.8納米二次諧波的發生,不過KBBF晶體特性是層狀結構,沿厚度方向很難生產,剛開始只能生長到0.3 毫米厚,而厚度必須超過1毫米才能達到實際應用條件。花了將近10年時間,陳院士終于解決了這一問題,目前KBBF單晶已經可以生長到4.1 毫米厚,並且可以小批量生產。中國最初向全世界的研究者開放提供KBBF晶體。到了2009年,中國意識到這種晶體的戰略意義,隨即停止對外出口。2016年2月,美國APC(先進光學晶體)公司網站宣布,該公司與克萊門森大學合作,用15年的時間終于研制出KBBF晶體,KBBF在高功率狀態下紫外線性能比上一代BBO晶體性能好兩倍,並能夠用于制造超高速激光掃描設備和深紫外激光器。這種晶體將提高美國探測、國防威脅的能力,同時也將為科學研究和測量技術提供新的能力

2013年8月14日,陳創天獲得國際晶體生長協會最高獎之一——Laudise獎。這是中國科學家獲得的首個國際晶體生長協會最高獎。一個月后,16台國際首創新型深紫外激光科研裝備通過驗收,中國成為當時全球唯一能夠制造實用化深紫外全固態激光器的國家。

Laudise不是自己頒發比自己的,系國際獎項,既然你講到KBBF得中國用,做咩美國APC又要用10幾年去研究追趕??

我就系等你講多點先貼出離,吹阿,你之前講咩??只有中國用不算厲害技術??

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-8-29 23:17 發表

KBBF是陳創天院士在上世紀90年代發現的,這種材料一經問世,中國用就這種材料實現了204.8納米二次諧波的發生,不過KBBF晶體特性是層狀結構,沿厚度方向很難生產,剛開始只能生長到0.3 毫米厚,而厚度必須超過1毫米才能達到實際應用條件。花了將近10年時間,陳院士終于解決了這一問題,目前KBBF單晶已經可以生長到4.1 毫米厚,並且可以小批量生產。中國最初向全世界的研究者開放提供KBBF晶 ...
妖。。。。首先你有無睇年份,要搵返十年前既新聞🤣🤣你知唔知2009年, 芯片28nm是最先進科技? 
咁呢個發明, 又有邊樣產品用緊佢既科技🤭🤭
而且, 胡溫時代, 真係美好既時代, 我都以為中國一路走向世界, 你搵返D近年習近平什麼新時代社會主義下,點欣欣向榮, 有咩野成果出到來。唔係既話, 你即係話習近平時代倒退左, 無野出啦。

引用:
原帖由 lmichael 於 2022-8-30 07:33 發表

妖。。。。首先你有無睇年份,要搵返十年前既新聞🤣🤣你知唔知2009年, 芯片28nm是最先進科技? 
咁呢個發明, 又有邊樣產品用緊佢既科技🤭🤭
而且, 胡溫時代, 真係美好既時代, 我都以為中國一路走向世界, 你搵返D近年習近平什麼新時代社會主義下,點欣欣向榮, 有咩野成果出到來。唔係既話, 你即係話習近平時代倒退左, 無野出啦。
又嘴贏。麻煩查埋RABF激光,唔系又要我貼文吧?

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-8-30 09:24 發表

又嘴贏。麻煩查埋RABF激光,唔系又要我貼文吧?
老實講, 我真係未聽過😏😏同遠紅外線止痛貼有無關係?😏😏
要發明一個技術唔難, 難就難在是否不可替代, 獨特和有必要性。
例如, 芯片生產既5nm同3nm技術, 我又搵唔到你呢件野有咩野咁重要啊。

咀炮

驚閪咩、有美國架嘛,快啲宣布台獨丫笨

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]