• 瀏覽: 11,451
  • 回覆: 23
引用:
原帖由 oyear 於 2022-8-27 14:41 發表

你自己睇你自己打咩啦。如果你話我唔識,你不如話你自己用詞不當啦,你原句我幫你引出黎:
<香港係國際金融中心,唔係國內金融中心,
香港應該向全世界融資,唔係向國內融資。>

香港唔係國內金融中心,你查左藍籌股有幾多成係中資佔幾多未?
香港唔係向或由國內資金雙向融資既通道,駛埋走你香港市場呀?

倫敦,new York , 走資瑞士, 要你香港有咩用呀?
香港就只係中國既資 ...
喺美國股票市場,買中國企業股票,美國股票市場變咗,國內股票市場?

大陸資金嚟咗香港,某個程度就係另外一個經濟管理系統!香港係用港幣啊。

我唔知你點樣理解一國兩制。而家,香港金融管理,中央管理嘅咩?

如果做國內金融生意,使鬼香港咩,上海做晒啦,你唔係真係以為,香港人叻過上海人?

冇錯,以前喺香港,應該係同倫敦競爭,同紐約競爭,同瑞士競爭!!

而家香港,唔輸俾新加坡,當贏啦!!
點解會係咁啊,因為香港係一個搞基建,起公屋,為社會基層服務嘅社會。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-8-27 14:51 發表

喺美國股票市場,買中國企業股票,美國股票市場變咗,國內股票市場?

大陸資金嚟咗香港,某個程度就係另外一個經濟管理系統!香港係用港幣啊。

我唔知你點樣理解一國兩制。而家,香港金融管理,中央管理嘅咩?

如果做國內金融生意,使鬼香港咩,上海做晒啦,你唔係真係以為,香港人叻過上海人?

冇錯,以前喺香港,應該係同倫敦競爭,同紐約競爭,同瑞士競爭!!

而家香港,唔輸俾新加坡,當贏啦!!
點解 ...

上面第一句,係味國內資金唔經香港比美國搶左資本出入既生意?;
你上面第二句,係唔係即係話香港作為中國既通道,所以國際資金黎?

即係就係香港金融就係要服務大陸先有定企?

引用:
原帖由 oyear 於 2022-8-27 15:01 發表

上面第一句,係味國內資金唔經香港比美國搶左資本出入既生意?;
你上面第二句,係唔係即係話香港作為中國既通道,所以國際資金黎?

即係就係香港金融就係要服務大陸先有定企?
而家問你呀,香港用人民幣,定係港幣啊?

真心嗰句啦,只有中國企業來香港上市,證明香港失敗!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-8-27 15:03 發表

而家問你呀,香港用人民幣,定係港幣啊?
香港用港幣,同係唔係因為服務中國市場無咩矛盾
人民幣可分在岸離岸。
倫敦同新加坡爭住做人民幣買賣市場

引用:
原帖由 oyear 於 2022-8-27 15:09 發表

香港用港幣,同係唔係因為服務中國市場無咩矛盾
人民幣可分在岸離岸。
倫敦同新加坡爭住做人民幣買賣市場
咁我而家問你呀,咁香港屬於國內經濟體系金融啊,定係香港經濟金融體系啊?

暫時問題不大 ... 紐約  倫敦  香港 ... 岩岩24小時 , MONEY NEVER SLEEP麻

炸左紐約倫敦佢

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-8-27 15:11 發表

咁我而家問你呀,咁香港屬於國內經濟體系金融啊,定係香港經濟金融體系啊?
定義咁細分有咩作用?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]