• 瀏覽: 25,136
  • 回覆: 38
引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-14 08:45 PM 發表

西方優點,睇北韓同南韓明顯分別⋯而小日本改變後軍事強大到全面侵略亞洲⋯所以我認為對社會人民有益

台灣人根本不重要,如果當年走遠d可能冇依個問題,只為了海域問題
你用北韓來比較其實不對, 如今中國的發展已是遠遠超過北韓, 咁你又點睇印度? 印度是民主國家, 但卻是一個一塌糊塗, 混亂不堪的落後國家, 這說明了什麼? 發展的好與壞, 其實是在於國家是否有好的領導者去施政, 並不是完全在制度本身的屬性, 就好似功夫,本身並沒有太多優劣之分, 問題在於使用者本身的能力,所以如果認為西方民主一定係最優勝, 有這種思想本身也是有問題, 其實你要明白中國本身也不完全是一個極端共產的國家, 其實是容入一部資本主義的源素在裡面而發展出一套屬於中國的特色社會主義模式, 而中國這種制度的運作下本身亦具備自我糾錯的能力, 試想如果一個國家本身欠缺良好制度又如何發展就這麼快? 中國自改革開放以來, 發展的速度是有目共睹的, 人民生活不斷改善也是有目共睹的, 這種制度好與不好, 看民生就一目了然, 根本唔需要講民主定共產, 你有錢去邊度生活都係好, 無錢去幾民主既國家都係慘, 而資本主義本身亦有無序擴張的問題, 過渡放任自由其實亦不是好事, 不過我唔太長篇去論述了, 一個人的立場代表著一個人的自我價值認同, 我唔打算同你爭論邊個制度的好與不好, 我只係想講好的制度也需要有好的施政者, 施政者無能, 幾好的制度也沒用

引用:
原帖由 andy14011982 於 2022-9-15 06:53 發表

你用北韓來比較其實不對, 如今中國的發展已是遠遠超過北韓, 咁你又點睇印度? 印度是民主國家, 但卻是一個一塌糊塗, 混亂不堪的落後國家, 這說明了什麼? 發展的好與壞, 其實是在於國家是否有好的領導者去施政, 並不是完全在制度本身的屬性, 就好似功夫,本身並沒有太多優劣之分, 問題在於使用者本身的能力,所以如果認為西方民主一定係最優勝, 有這種思想本身也是有問題, 其實你要明白中國本身也不完全 ...
印度更加差雖說民主但思想還相信宗教賤民出來永遠是賤民道理,擁有這些資源的人不會放手的

引用:
原帖由 andy14011982 於 2022-8-18 07:38 發表
其實從軍演就可以睇到大陸已經ready, 只係等你嚟, 如果台灣或美國一出手, 大陸必定武統, 別無選擇,  但如果對方唔出手, 大陸都係想以和平統一這條路為優先選擇, 但和平統一既進程必定漫長, 現在對方實力仍然強大, 我哋係需要等待時機, 我所指既係美國, 如果沒有美國在背後搞局, 要和統就相對容易得多, 美國係最大既障礙
前半同意,大陸已經準備好隨時可動武,不過仍然和平方式優先

後半,前面說的大陸已經準備好,就是包括與美軍對戰的準備

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-14 17:16 發表

Ready?????????????之前話要擊落 但人地佩洛西訪台之後 先再軍演示威⋯

邊有如果,不如話如果大國如果行資本主義台灣可能一早回歸
誰說要擊落西婆?  路人甲吧...

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-15 11:36 PM 發表

印度更加差雖說民主但思想還相信宗教賤民出來永遠是賤民道理,擁有這些資源的人不會放手的
所以同一套制度, 並不是套落去任何一個國家都係適合, 要合乎國情, 民主其中既重點就係選舉, 投票, 少數服從多數, 表面上公平, 但要明白所謂的少數很多時候並不是一個少數目, 例如比例係51:49, 咁49果邊你話算唔算少數? 這樣的制度會否容易造成社會矛盾同分化?另外選舉制度真的能夠選賢任能嗎?你能夠確保所有投票人的素質, 都是擁有相當智慧同分析能力, 了解社會問題, 能夠作出正確選擇嗎?不同政黨之間的內鬥對國家是好事嗎?所以不要盲目將西方民主價值童畫化, 呢個世界唔會有一個制度係完美的

引用:
原帖由 andy14011982 於 2022-9-16 06:49 發表

所以同一套制度, 並不是套落去任何一個國家都係適合, 要合乎國情, 民主其中既重點就係選舉, 投票, 少數服從多數, 表面上公平, 但要明白所謂的少數很多時候並不是一個少數目, 例如比例係51:49, 咁49果邊你話算唔算少數? 這樣的制度會否容易造成社會矛盾同分化?另外選舉制度真的能夠選賢任能嗎?你能夠確保所有投票人的素質, 都是擁有相當智慧同分析能力, 了解社會問題, 能夠作出正確選擇嗎?不 ...
印度主要還是受政治宗教影響,不改變很難發展吧

唔認為內鬥一定係壞事,好似古人話陰陽平均才是健康,做事盡量一定要保持平衡,我相信有競爭才有進步,如果做得差,都動搖不到地位又何需做好呢。不是說民主制是完美,但比較容易促進社會進步

中國特色的社會主義;可以說是為中國「度身訂造」的制度,但中國身材不斷變化。所以不斷度身,不斷調整。
亊實上任何國家都在變化之中,所以堅持一種制度既不客觀,也不科學。

謝謝師兄詳細分析

我認為美國一定會加強挑釁,逼中國武統,而中國最終會被逼到出手;我認為中國要忍多幾年,至少等到新一批055大驅入列,大約五年後

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-9-19 13:11 發表
謝謝師兄詳細分析

我認為美國一定會加強挑釁,逼中國武統,而中國最終會被逼到出手;我認為中國要忍多幾年,至少等到新一批055大驅入列,大約五年後
武統是美國選項,中國冇咁笨七。要打就响台海同美國開戰。

美國人唔死唔會肉痛。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]