• 瀏覽: 147,453
  • 回覆: 59

一名女高中生突然失蹤,三年後突然被發現陳屍在某處燒毀的廢墟。此案的頭號嫌疑犯曾捲入一樁兇殘的少女命案,當時卻因為證據不足而無罪釋放。這次他重施故技,再次憑狡猾的策略獲判無罪,甚至回到女高中生生前居住小鎮,令整個社區彌漫着仇恨的氣氛。而在秋祭遊行的那天,離奇命案再次在小鎮上發生,偏偏每個嫌疑犯都有不在場證明,破案難度極高。找出真兇的重任落在天才物理學家湯川教授(福山雅治 飾)身上,這次他與拍擋內海薰(柴崎幸 飾)及草薙俊平(北村一輝 飾)再次合作,到底這三人組能否再破奇案?

資料來源: WMOOV

https://youtu.be/WAC1-fDtRzg進入香討影片區

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 23

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

15 (65.22%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

3 (13.04%)

3. ⭐️⭐️⭐️

3 (13.04%)

4. ⭐️⭐️

2 (8.70%)

5. ⭐️

0 (0.00%)

引用:
原帖由 ms818 於 2022-9-24 01:37 發表

相當同意。
兇手和次兇手行兇動機非常薄弱。根本沒有說服力殺人!

如果叫我改寫,我會寫佐織對不起高桓,和新倉老師珠胎暗結。此事為留美發現,與佐織爭執時殺死之。此事又為新倉發現,殺死留美,然後被蓮召發現。蓮召幫新倉處理兩女屍體,並且向新倉要挾金錢,最後新倉用液態氮殺死蓮召,然後高桓發現真相殺死新倉報仇。
最後,北村一輝拉咗高桓結尾。
一切合情合理好睇好多。
我唔知呢篇長文影評的作者知不知推理小說的「規矩」,就係一定要比足夠的hints觀眾猜到兇手,否則會被視為不合格。影像作品也是一樣, 頭五分鐘就係比個hints觀眾。

上次容疑者X, 有幾秒故意影住露宿者張空椅,就係比hints

正。

….

無謂去睇 80/90年代的橋段同情節 搞笑不足 懸疑又無 內海芬整容後唔睇都罷

內海芬個樣根本都係整容出黎, 原版真樣係做唔到女主角

另一套叫禁忌的魔術,有冇人睇過?得唔得?

神探伽俐略 沉默的遊行
對上電影已經係2008年嫌疑犯的身

引用:
原帖由 wu0919 於 2022-9-30 20:47 發表
無謂去睇 80/90年代的橋段同情節 搞笑不足 懸疑又無 內海芬整容後唔睇都罷
內海芬整容

【嫌疑犯X的獻身】最愛 石神篇

https://www.youtube.com/watch?v=oteE6yl9yhY

之前的都很好看,期待

引用:
原帖由 Fun君 於 2022-9-25 13:51 發表
我最初見到戲名《沉默的遊行》好震驚,
用「巡遊」會唔會安全啲?
查咗「遊行」部份解釋:
遊行(遊行) [parade;march;demonstration] 廣大羣衆爲了慶祝、紀念、示威等在街上結隊而行。(1).指作戰時迂迴運動。《史記·高祖本紀》:“ 高祖 在 邯鄲 誅 豨 等未畢, 豨 將 侯敞 將萬餘人遊行, 王黃 軍 曲逆 , 張春 渡 河 擊 聊城 。”
雖然「遊行」都有慶祝意 ...
沉默的遊行係用返台灣翻譯本譯名,我唔知台灣中文入面,花車巡遊係咪都可以叫遊行,如果跟香港嘅慣用中文,明顯譯做沉默的巡遊較合適。

上次假面飯店,香港片商就跟返香港嘅叫法,譯做假面酒店。

未睇

引用:
原帖由 wu0919 於 2022-9-30 20:47 發表
佢整左容?

引用:
原帖由 vky11009 於 2022-10-2 14:18 發表

佢整左容?
老得快嘛

佢先前做那些個樣好掂,但整容樣唔長久

神探伽利略第一季
安堂機械人
。。。

2004電影版在世界中心呼喚的愛

柴崎幸 索!

液態氮真係好危險, 點只整雪糕咁簡單

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]