• 瀏覽: 8,310
  • 回覆: 59
+3
引用:
原帖由 chokman3 於 2022-8-1 15:40 發表
蒙古籍?係咪強迫勞動ar
點解有蒙古人在宇宙國?

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-8-2 00:09 發表

點解有蒙古人在宇宙國?
睇韓劇都有講韓國好多中國移民既

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-8-1 13:06 發表
邊度話有出道歉慰問?人地只係話證實消息
再講,咁高出事好明顯無帶SAFE,自己唔做好安全措施,做得呢行命梗係重要過支燈

而咩MI乜春野果隊人,個舞台跟本就rehearsal得唔夠,正常最少SET UP 7日,rehearsal都7日啦
再加上紅館天花板一直長期OVERLOAD,而無人去理
多謝文宣兄再一次推波!唔洗查都話主辦單位無錯嫁啦!所以話比錢請文宣,好過攪安全!賠比傷者既錢都係洗落文宣抵好多,10份1就攪掂!賠比傷者多多都唔夠!信文宣!得永生!

引用:
原帖由 4player 於 2022-8-1 12:27 發表

網索問題...之後賴中國制做?
佢哋吳識亂講
就算外國野政府一樣要佢地定期去檢查測試
看看有無老化磨損金屬疲勞

不是鋼索一個問題
連電視本身設計問題
得兩個勾不安全
一個勾一鋼索有時必隨地
應該電視再加幾勾才可比多幾條鋼索

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-1 12:33 發表

斷一條綱索,另一條又完全吊唔起個MON
我估佢安全系數超低~~~~

人總會心存僥倖
安全系數指引係10,會有人問,洗唔洗呀
總會有人心存僥倖,覺得3其實都好安全吖,無發生過事吖,
然後2都OK啦.....

然後⋯⋯
安全系數有鬼用
照指引做做
收實
才有安全系數

人為都無收實
無人去重覆checK
有意外

有儀器可checK到收不收實
指引收三粒
三粒都渣流攤
看看那位不好彩

引用:
原帖由 chokman3 於 2022-8-1 23:54 發表

睇韓劇都有講韓國好多中國移民既
就是
中國內也不少美國人定居
有甚麼出奇

引用:
原帖由 織菊妨基 於 2022-8-1 14:50 發表

威也質量問題就係斷,簡單編織結構嘅工業產品出現質量問題唔係斷裂就係分解,定你認為鋼索自燃爆炸先係質量問題?鬆脫係操作上嘅問題,而唔係條威也本身出現質量問題喎,我就唔明點解有人可以聯想到質量問題囉?600kg真係質量再差都夠力。
佢地鋼索重覆用無數次
長期使用自然有磨損
佢哋有無去驗下鋼索可不可再用
可不可再頂到600KG?

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-8-2 01:54 發表

佢地鋼索重覆用無數次
長期使用自然有磨損
佢哋有無去驗下鋼索可不可再用
可不可再頂到600KG?
所以自然損耗都可以賴落質量度?咁呢個世界冇野係冇質量問題。

引用:
原帖由 果個大大名車 於 2022-8-2 01:05 發表

多謝文宣兄再一次推波!唔洗查都話主辦單位無錯嫁啦!所以話比錢請文宣,好過攪安全!賠比傷者既錢都係洗落文宣抵好多,10份1就攪掂!賠比傷者多多都唔夠!信文宣!得永生!
文乜撚野宣?柒少陣當幫忙
你有冇睇上文討論,一直都係度講緊製作公司做事既手法問題,
呢單野係主辦同製作當然都有責任,只要製作公司同主辦方講一句"無問題",而保險黎CHECK過又話"無問題",
咁主辦方就只能被動咁"信",因為佢地唔係專業,乜都唔識

我從來都無睇過呢隊人妖SHOW,但唔該你又從一個現代社會陰謀論角度去諗成件事
如果製作公司同主辦單位好極力咁講個機關真係可能會有問題,你睇下SHOW前主辦單位會唔會肯比錢?
真係唔延期都偷笑,有錢邊個唔搵

諗野用下個腦,唔好成日比個屎忽坐住個腦,日日開口埋口唔係政治政治就文宣文宣
你睇得呢行太淺喇,主辦方既責任就係,佢搵錯公司搞成單野

無戴安全帶

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-8-2 01:44 發表

安全系數有鬼用
照指引做做
收實
才有安全系數

人為都無收實
無人去重覆checK
有意外

有儀器可checK到收不收實
指引收三粒
三粒都渣流攤
看看那位不好彩
「安全系數有鬼用」????

就係有人好似你咁,先有咁多意外
我估傻強你連安全系數係乜都未知~~~
照指引做唔單止收實,仲要安全系數10

如果電梯唔係嚴守呢樣嘢
我估每日都有意外

安全系數要求係10
意思係,要承重100KG,就要預10倍即1000KG

吊演唱會個MON既綱索,承重量幾多吖??安全系數有無10吖
政府話係斷鋼索喎~~~

還是你只係撈多瓣,
連工程公司打手JOB都接埋???咁就唔洗回我了~~

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-2 18:24 發表

「安全系數有鬼用」????

就係有人好似你咁,先有咁多意外
我估傻強你連安全系數係乜都未知~~~
照指引做唔單止收實,仲要安全系數10

如果電梯唔係嚴守呢樣嘢
我估每日都有意外

安全系數要求係10
意思係,要承重100KG,就要預10倍即1000KG

吊演唱會個MON既綱索,承重量幾多吖??安全系數有無10吖
政府話係斷鋼索喎~~~

還是你只係撈 ...
你仲未明白講甚麼
安全系數也要其他配合要做好先得

合格鋼纜的力古無收實無加番保險的線
或不合格力古
用細左的力古
一樣會出意外

材料有10倍安全系數又點
施工果位有無認真做好先
有無第三者去初認真檢查

法例本來有監管
只是有人無做足或認真做

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-8-2 19:39 發表

你仲未明白講甚麼
安全系數也要其他配合要做好先得

合格鋼纜的力古無收實無加番保險的線
或不合格力古
用細左的力古
一樣會出意外

材料有10倍安全系數又點
施工果位有無認真做好先
有無第三者去初認真檢查

法例本來有監管
只是有人無做足或認真做
係你仲未明乜野係「安全系數」

要做甚麼才知達到安全系數
事實現在所謂安全系數有人做不到了
達不到安全系數出意外

政府暫停縣掛,機動
業界有人批評點解累到其他身上無得撈
以住許多新措施管制就是因為衰哂出大事引起

引用:
原帖由 來如雷霆收震怒 於 1-8-2022 12:26 發表
韓國藝人PSY在7月30日於江原道江陵市舉行演唱會,發生跌死人慘劇,一名蒙古籍男20多歲的工作人員,在拆卸台上頂端的照明燈時,意外由15公尺高處墜

舉辦演唱會的目標是要人得到快樂,卻要人死亡,真是不應該。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]