• 瀏覽: 21,205
  • 回覆: 29
引用:
原帖由 真面目 於 2022-7-31 13:42 發表

蘇聯的軍工並不差,核武、潛艇比美國強,只是國民經濟比較差,你的結論並不成立。
本來赫魯曉夫可以成為蘇聯版本既鄧小平!
鄧小平都被認為係中國版赫魯曉夫而已!
但基於當時國際局勢同蘇聯所處位置 仲大赫魯曉夫本人既有限認知 只可以做有限度既修補改革 而且係沿用番斯大林既計劃經濟模式 不能像鄧公咁全面引入市場經濟模式搞改革開放全面發展國民經濟 任內成功將可樂帶埋入蘇聯已經係奇蹟!
再加上赫魯曉夫係被人拉落台 走後人政息亡!無好似鄧公咁有剩餘權威搞南巡逼繼任人延續佢既改革!

引用:
原帖由 神經博士 於 2022-8-1 12:10 發表

本來赫魯曉夫可以成為蘇聯版本既鄧小平!
鄧小平都被認為係中國版赫魯曉夫而已!
但基於當時國際局勢同蘇聯所處位置 仲大赫魯曉夫本人既有限認知 只可以做有限度既修補改革 而且係沿用番斯大林既計劃經濟模式 不能像鄧公咁全面引入市場經濟模式搞改革開放全面發展國民經濟 任內成功將可樂帶埋入蘇聯已經係奇蹟!
再加上赫魯曉夫係被人拉落台 走後人政息亡!無好似鄧公咁有剩餘權威搞南巡逼繼任人延續佢既改革!
鄧公對蘇聯並無好感,蘇聯當年一直支持蔣介石,蔣介石回報蘇聯允許蒙古獨立,東三省蘇聯也交給了蔣介石。

鄧公知道共產主義是扯淡,非常喜歡新加坡模式,一黨專政加市場經濟是中國的道路。

引用:
原帖由 真面目 於 2022-8-1 12:28 發表

鄧公對蘇聯並無好感,蘇聯當年一直支持蔣介石,蔣介石回報蘇聯允許蒙古獨立,東三省蘇聯也交給了蔣介石。

鄧公知道共產主義是扯淡,非常喜歡新加坡模式,一黨專政加市場經濟是中國的道路。
吾係蔣介吾為回報蘇聯允許蒙古獨立 係蔣介石無能搞到國家分裂!
再比佢玩落去中國得番宋朝咁大都似!
所以好在佢被人趕左去台灣!!!

鄧公未必覺得共產主義係扯談,只係想分階段做到共富!
佢亦非首個搞社會主義市場經濟既共產國家領導人,而係南斯拉夫既鐵托。
反而果位全盛時期既蘇聯領袖勃列日涅夫原來先吾係真心信共產主義,佢雖然表面向蘇聯老百姓話佢治下既蘇聯已進入"發達社會主義",
但暗地裡卻對自己某位親戚講"什麼是共產主義,那不過是哄哄老百姓"!!!!
只不過佢好運坐享前人成果係蘇聯全盛時期上任!!!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-7-29 15:52 發表
美國總統嘅廢柴,唔影響美國國家強大,因為美國生意人強大,你會唔會覺得馬斯克係個傻仔?
美國代代出商界強人!創造時代,賺取利益。
龐大嘅經濟收益,推動美國軍事發展!!

你又睇吓美國曾經嘅對手,蘇聯!!
官員主導,一陣間怕將軍威脅自己政權,一陣間怕生意佬搶走佢嘅利益!不停清算嗰個,清算嗰個!!
經濟發展不起來,邊度有錢支持軍事開支?!

中 ...
樓主睇唔到中國式管治與老美企業管治的共通處。

老美牌面上係民主,四年就換主人,政策看似冇連貫性。但老美實質係由背後的資本金主集團管治,軍工企業的發展方向,亦係由金主主導,總統只係台前小丑,台前企業家亦只係代言人,黑社會稱之為座館。

資本企業集團管治,就係由資深龍頭大佬話事,有濃厚家族式彩,講家族勢力,講輩分,龍頭大佬選舉絕不透明,冇四年就換主人這回事,肯定像共產黨那樣有長遠策略, 政策有強烈連貫性,這全表現在老美對外政策。

中國式管治與老美企業管治的最大分別,就係利潤落在那裏,中國式管治,利潤落在國庫,老美企業式管治, 利潤落在金主集團,落在企業,國家埋單,國庫空虛。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-7-30 17:11 發表

為什麼技術革命沒有發生係中國?
為什麼清朝見到技術革命之後,跟唔上?

清朝跟不上,基本上,就係因為推動技術革命,不符合清皇朝自身利益。
封建王朝嘅權術,同蘇聯係一樣嘅,開國果幾位,基本都係靠軍事,後邊統治者,基本上冇軍事能力,亦冇生意能力。嚴重自信心不足。所以,經常同一班行政官員合作,清算嗰個,清算嗰個!!

所以,聰明人都會有後手,正如李鴻章,將大部份嘅財富,交俾日本人管理一樣。
好多人 ...
沒甘複雜

制度好不好,關鍵在于擺平“公”和“私”的利益,擺平各階層利益

資本主義當初壓西方能激發工業革命,就是限制了王權,使到大部分掌握生產資料和資本的資本家利益和國家綁定,國家開路,幫他們打開市場,所以才有後期的殖民地

中國王權問題在于搞不好這層關係,東南沿海最富裕的江南氏族階層不能代表國家利益

不要太神話資本主義,其實壓根什么制度,關鍵還是利益分配問題

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-7-30 17:32 發表
相反,睇吓美國金主社會,有能者居之,馬斯克今年幾多歲?好雄厚嘅家庭背景?

我眼中馬斯克絕對唔係咩好人!咁又點,佢的確係個成功嘅人!!

佢搵到錢唔會驚俾人清算,最多都係,喺下一個經濟周期入邊,失去首富之位。

佢搵到錢,因為唔會打算移民,所以將財富投資星鏈計劃,守護自己嘅財富。

軍商合作,強大之處,令到佢更有能力面對今日,或者未來的挑戰!!

封建王朝,蘇聯模式,一兩代人之後,沒落! ...
資源,人才,無國界

引用:
原帖由 PaoHow 於 2022-8-2 08:50 發表

老美牌面上係民主,四年就換主人,政策看似冇連貫性。但老美實質係由背後的資本金主集團管治,軍工企業的發展方向,亦係由金主主導,總統只係台前小丑,台前企業家亦只係代言人,黑社會稱之為座館。

資本企業集團管治,就係由資深龍頭大佬話事,有濃厚家族式彩,講家族勢力,講輩分,龍頭大佬選舉絕不透明,冇四年就換主人這回事,肯定像共產黨那樣有長遠策略,  ...
目前推動中國發展的強大力量,不是經濟利益,而係生存的慾望,在老美霸權欺凌下,中國要有尊嚴地生存下來,就要有強大的軍事力量,先進的科技發展,在老美壓迫下,時間不等人,整個民族的高端人材都在努力打拼,像芯片科技,太空科技,為的不單單是錢,而係生存,這鼓為生存的動力比為金錢利益的動力來得更強,係民族意志的體現,經濟學教科書唔會講呢啲。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-7-29 15:52 發表
美國總統嘅廢柴,唔影響美國國家強大,因為美國生意人強大,你會唔會覺得馬斯克係個傻仔?
美國代代出商界強人!創造時代,賺取利益。
龐大嘅經濟收益,推動美國軍事發展!!

你又睇吓美國曾經嘅對手,蘇聯!!
官員主導,一陣間怕將軍威脅自己政權,一陣間怕生意佬搶走佢嘅利益!不停清算嗰個,清算嗰個!!
經濟發展不起來,邊度有錢支持軍事開支?!

中 ...
明朝的覆亡,就係財富落在資本集團手裏,但資本集團拒絕將財富用在保家衛國上。當老美資本集團不願將財富用在保家衛國上,尤其那些沒有國家觀念的國際資本集團,老美會行明朝覆亡的舊路。
財富由國庫轉落在資本集團手裏,是禍不是福。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2022-8-2 10:10 發表

明朝的覆亡,就係財富落在資本集團手裏,但資本集團拒絕將財富用在保家衛國上。當老美資本集團不願將財富用在保家衛國上,尤其那些沒有國家觀念的國際資本集團,老美會行明朝覆亡的舊路。
財富由國庫轉落在資本集團手裏,是禍不是福。
明朝滅亡最主要係賦稅負擔,人民造反!土地兼併只是一個表象!!
“村野愚懦之民以有田為禍”, "欲以地白付人而莫可推", "地之價賤者畝不過一兩錢,其無價送人而不受者大半。”

明朝係個封建王朝,國家不是屬於人民的,是姓朱的,國家如何如何,同人民冇咩關係!!
好多人不願意攞錢出嚟幫助明朝朱家!!

滿清行的是懷柔政策,農民有田耕,商人有生意做,滿清管治了中國很長時間。

大部分革命背後有資本家支持㗎!
某個程度革命本身就係資產階級同無產階級團結對付國家領導層!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-8-2 11:40 發表

明朝滅亡最主要係賦稅負擔,人民造反!土地兼併只是一個表象!!
“村野愚懦之民以有田為禍”, "欲以地白付人而莫可推", "地之價賤者畝不過一兩錢,其無價送人而不受者大半。”

明朝係個封建王朝,國家不是屬於人民的,是姓朱的,國家如何如何,同人民冇咩關係!!
好多人不願意攞錢出嚟幫助明朝朱家!!

滿清行的是懷柔政策,農民有田耕,商人有生意做,滿清管治了中國很長時間。

大部分革 ...
資本集團控制朝政,國家不能有效地向資本集團抽稅,國庫空虛,只能向平民抽重稅,國窮民窮資本集團獨富,現今老美就係明末寫照。
樓上有師兄提及,關鍵還是利益分配問題,當政權不能控制利益分配,受制於人,必亡。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2022-8-2 12:27 發表

資本集團控制朝政,國家不能有效地向資本集團抽稅,國庫空虛,只能向平民抽重稅,國窮民窮資本集團獨富,現今老美就係明末寫照。
樓上有師兄提及,關鍵還是利益分配問題,當政權不能控制利益分配,受制於人,必亡。
資本幾時可以控制朝野啊,崇禎皇帝個人,剛愎自用,佢只聽啲行政文官講啫!!

明朝末年喺朝廷直接剝削社會,土地其實係荒廢,並唔係比地主食咗!!

正如蘇聯後期,所謂嘅國家,只不過係一班行政官員嘅啫,同人民有咩關係啊?

其實啲錢係國家行政官員手上,喺資本家手上,對一個平民來講冇咩分別,國家有錢一定分俾你咩?

有時你要問吓,國家到底是誰的?屬於皇上,總統,金主,宗教領袖?大部份時間都不會屬於人民的!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-8-2 12:38 發表

資本幾時可以控制朝野啊,崇禎皇帝個人,剛愎自用,佢只聽啲行政文官講啫!!

明朝末年喺朝廷直接剝削社會,土地其實係荒廢,並唔係比地主食咗!!

正如蘇聯後期,所謂嘅國家,只不過係一班行政官員嘅啫,同人民有咩關係啊?

其實啲錢係國家行政官員手上,喺資本家手上,對一個平民來講冇咩分別,國家有錢一定分俾你咩?

有時你要問吓,國家到底是誰的?屬於皇上,總統,金主,宗教領袖?大部份時間都不會屬 ...
樓主是否未聽過官商勾結這句話。睇歷史不要單睇表象。老美都係政棍文官當政,為何政策會傾向資本集團令資本集團獨富,軍工等重大企業由資本集團控制。每當政權無能,就係資本勢力入侵時刻。

呢兩年疫情下,港府有錢,會向市民派錢,正常的當政者都會維系民心以鞏固治權,有沒有富商給市民派錢?

引用:
原帖由 PaoHow 於 2022-8-2 08:50 發表

資本企業集團管治,就係由資深龍頭大佬話事,有濃厚家族式彩,講家族勢力,講輩分,龍頭大佬選舉絕不透明,冇四年就換主人這回事,肯定像共產黨那樣有長遠策略,  ...
事實美國根本就係由光明會 骷髏會等秘密組織係幕後操控!
邊個做總統 國會由邊個黨佔大多數分別吾大!
如果一個泱泱軍事經濟大國單靠所謂既民主制度同得任期連10年都無既總統控制管理 滅亡左好奈!

原來司馬南都喺美國買房屋,當然佢買樓嘅動機無法知道.

但係我們也許可以問下為什麼呢? 為什麼很多人其實唔喜歡美國,但係錢就想擺喺美國呢?

在這種現實的環境下,我哋係咪應該分析一下原因?

其實,美國呢幾年嘅所作所為,唔好話中國人啦,全世界人都知,美國已經從盟主,慢慢慢慢變成霸主。
不再講道理,武裝力量橫行天下!!

可以打嘅就打,唔可以打嘅就暗殺!!

無奈,好多國家嘅人,一講到錢,信邊個,俄羅斯嗰班有錢人,和 真係有權勢嘅官員,真係信普京??
烏克蘭戰爭未爆發之前,普京自己都收埋部份資金係外國啦。

事實上,伊朗好多有勢力人士,好多錢都係歐洲。

真心的,個人希望,香港可以成為,好多有錢人嘅,落葉歸根之地。

遠離權力核心的香港南方小島,其實係適合做呢個角色。

香港,某個程度應該與澳門合作,嫖賭飲蕩吹,令有錢人,快快樂樂,又可以令到金錢回流社會。

無謂走去益新加坡啦!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]