• 瀏覽: 28,202
  • 回覆: 174
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 u23dom 於 2022-7-20 18:37 發表
唔同中國買太陽能板就立即自絕於清潔能源了
我係電視睇到歐洲好多太陽能板同海上風電機,唔同新疆入貨仲有邊鼠咁平靚正😄😄

老美以為而家90年代

之後會唔會又要擺脫對「盟友」依賴?

引用:
原帖由 kim168 於 2022-7-20 17:36 發表
換個財長, 又可鈎番埋一齊
不可能, 你要明白, 美國本身係一哥, 眼見小弟慢慢爬上來, 正常都會反擊。 

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2022-7-20 17:17 發表
中美兩國意識形態和地緣政治利益上的鴻溝正在加速全球經貿結構的「割席」,即使連一直質疑前朝特朗普政府對華關稅措施的美國財長耶倫也毫不含糊地指出,不能夠讓「中國之流的國家」運用其在關鍵原材料、技術或產品的市場地位,「擾亂我們的經濟秩序並發揮不當的(Unwanted)地緣政治影響力」,強調需要拉攏盟友一同去鞏固供應鏈,跟中國一直堅持關鍵技術不被外國「卡脖子」的取態如出一轍,反映中美兩國博弈愈益激烈,半球 ...
為了擺脫對美依賴,中國正在只做不說

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2022-7-20 17:44 發表
十之有七為大陸廠商,美帝要擺脫困局,拜登又要四出遊說全球盟友增產或轉型
最緊要叫佢上路時多帶幾條屎片

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-7-20 17:40 發表

正所謂一隻手掌拍唔嚮。

大陸怕畀人卡脖子而做一啲事,
人哋亦會怕畀大陸卡脖子而做一啲事。

個人覺得,要大家平安過日子,
就要接受五相可以卡對方脖子。

大家都唔想死……就大家都唔會卡對方脖子。
始作俑者是誰?

引用:
原帖由 ~JustinBeaver~ 於 2022-7-20 17:40 發表
地球分兩邊咪好囉,各有各做,總好過講拳頭
咁美國人會死!

攤牌咁耐,有好多國家已頂唔順。但我大陸生意好好,睇下邊個國家D人民苦過弟弟嘍

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2022-7-29 14:26 發表

始作俑者是誰?
邊個唔想依賴人,成日吹噓「自主研發」?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]